Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Erődítmény - Felsőszálláspatak - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Erődítmény - Felsőszálláspatak

Erődítmény - Felsőszálláspatak | Hol van ez a hely?

Felsőszálláspatak község a Retyezát-hegység északi lejtőjének végében, a Hátszegi-medence déli részében terül el. 1850-ben lakosságának háromnegyede magyar volt, mára azonban teljesen elrománosodott. A falu északi végén, az út mentén lévő szélső házak között omladoznak a felsőszálláspataki uradalom egykori székhelyének, egy kisebb erődítménynek romjai.

A vár régebbi történetírók szerint már az Árpádok idejében is állt. Eszerint IV. László a Zerechen család számára oly oklevelet állított ki, melyből kiderül, hogy a várat a család már az okmány kiállítása előtt is bírta.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Jelzőtábla 8259 511 Kapu Romok 1 Romok 2 Romok 3 Romok 4. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Erődítmény Felsőszálláspatak fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Felsőszálláspatak és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Erődítmény! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Erődítmény Felsőszálláspatak közelében?
Kolc-vár. Kolc-vár a Retyezát-hegység festői környezetének legromantikusabb, valamennyire épségben megmaradt vármaradványa. Varkastely a Karpatokban - Az egyik legendas varromom az almaimban. (látnivaló és geodoboz)
Református templom Őraljaboldogfalva. Őraljaboldogfalva református templomát a késő román korban építették. 3 dobozka - Őraljaboldogfalva református templománál 3 dobozt találtam egymás mellett. (látnivaló és geodoboz)
Kendeffy-toronyrom Hátszegváralja. Az őrtorony kerülete 50 m, kőből és római kori téglából épült. Nincs már Alin - Alin felirat már nincs, csak sok kék paca. (itt geodobozt is lehet keresni)
Az ősök trónja Hátszeg. Lolája-vízesés. 10.7 km-re. A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Másodszorra meglett - Majdnem egy éve kerestem ezt a dobozt és akkor nem sikerült megtalálnom. (látnivaló és geodoboz)
Brazovay-kastély Nagypestény. Katolikus templom Hátszeg. Lolája-tó Retyezát-hegység. Lolája-tó, románul Lacul Lolaii - Retyezát-hegység.

Erődítmény Felsőszálláspatak románul - in limba romana: Cetatea feudala Salasu de Sus


Történelmi-kulturális értékek - Hunyad megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Felsőszálláspatak térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Erődítmény gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

 • A doboz jól van - A doboz megvan, igaz 6 éve nem nyúltak hozzá...
 • Ott voltam a rejtésnél - Mi több, egy másik doboz véletlenszerű megtalálásánál is, mialatt a megfelelő rejteket kerestem...

Sikerült eljutni Felsőszálláspatak környékére? Tetszett az Erődítmény? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Malajesd vára
Malajesd vára
A Retyezát-hegység északi lábánál húzódó Hátszegi-medence déli szélén, a Szálláspatak vize mellett fekszik Malajesd község.
Pestere védbarlang
Pestere védbarlang
Pestere egykor erődített barlangját Parospestere határában kereshetjük fel.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.