Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Erődítmény - Felsőszálláspatak - Turisztikai látnivalók
 


Erődítmény - Felsőszálláspatak

Erődítmény - Felsőszálláspatak turisztikai látnivalói

Felsőszálláspatak község a Retyezát-hegység északi lejtőjének végében, a Hátszegi-medence déli részében terül el. 1850-ben lakosságának háromnegyede magyar volt, mára azonban teljesen elrománosodott...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Erődítmény Felsőszálláspatak fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Felsőszálláspatak és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Erődítmény!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Felsőszálláspatak, 0,22 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Erődítmény Felsőszálláspatak közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
A falu déli szélén lévő dombon tekintélyes rom magasodik, Malajesd vára. A várat átépítették. A falakat megerősítették, a tornyot felfalazták és lefedték. Jót kuncogtunk. Ott voltam a rejtésnél.
Felsőszálláspataktól mindössze néhány kilométerre délre, a Paros-patak mellett fekvő község két részből áll - az északra eső Parosból, és a hozzá 2,8 km-re délre fekvő Pesteréből.
A murvás úton egészen a hídig el lehet menni.
Nopcsa kastély - Szacsal, XIX-dik szazad.
A Retyezát bejáratát védelmező vár romja Szuszény falu határában, a Malomviz patakának jobb oldalán levő sziklacsúcson emelkedik a magasba. Varkastely a Karpatokban. Az egyik legendas varromom az almaimban. Szép volt, talán igaz sem volt. Geoládát találtak a kolozsvári túratársaink. Geoládát nem találtam. De - ha minden igaz - ott voltam az újrarejtésnél.
Őraljaboldogfalva református templomát a késő román korban építették, tornyát román stílusu ikerablak díszíti, bizánci jellegű freskóit a 14-dik század elején készítették. 3 dobozka. Őraljaboldogfalva református templománál 3 dobozt találtam egymás mellett. A dobozt nem találtuk. A dobozt hiába kerestük, de a templom nyitva volt, ketten, 10 lejért csodálhattuk a freskókat. HD1. Atutazoban voltam, igy gondoltam ami az ut melett van es nem kell kiterni megprobalom megtalalni, es osszejott.
Hátszegváralján, a vasutállomás melletti dombon áll a Kendeffy-toronyrom. Nincs már Alin. Alin felirat már nincs, csak sok kék paca. Fogat fogért, követ kőért. Pontosabban alig találtuk meg a dombról, melynek neve Orlya-hegy, levezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást. Ösvénynek aligha nevezhető csapás. Alig találtuk meg a dombra felvezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást.
A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Másodszorra meglett. Majdnem egy éve kerestem ezt a dobozt és akkor nem sikerült megtalálnom. Le a hegyről. Már szokásommá vált, hogy sok diákkal megyek kirándulni. Valoban mi voltunk az egeresek. Legyen ez akkor neked a szerencsehozo vizsga-kabalad! Remelem talakozunk is majd valamikor.
Nagypestény déli részén áll, a főúttól keletre.
Lolája-tó, románul Lacul Lolaii.
Kőaljaohába településtől indulunk, útvonalunk több nevezetesség közelében halad el. Gyors találat. A tavalyi térkép miatti kudarc után az idén sikerrel jártunk. Rendben. Akkor mostantól odafigyelek erre is. A megtalálások dátuma szerint. A bejegyzéseket a megtalálások dátuma szerint szeretnénk sorba állítani, és nem a bejelentések dátumának alapján.
Bár a Retyezát majdnem száz glaciális eredetű tavának nagy többsége 1900 és 2200 m közötti magasságokban található és nyílt terepen, a Fenyőkközti-tó 1740 m-en jött létre, a fenyőerdő közepén. A Mohos kistestvére. Az előző bejegyzést megerősíthetem, valóban a Mohos és a Szent-Anna-tó emlékét idézte fel bennem. Meghatódva a Fenyőkközti-tónál. Én is ott voltam a rejtésnél. Ott voltam a rejtésnél. Szép kis tó, olyan, akár egy tengerszem a Mohosban.
Csurila-nyereg, románul Saua Ciurila.
A Ruszka-havasok Sztrigy hegysorában, a Hátszegi-medence nyugati szélén, a Demsusi-patak mellett fekszik Demsus (Demsdorf) falu. Ortodox. Ez, tényleg egy építészeti kincs.
Egyike a Retyezát legszebb tavainak. A Retyezát legszebb tava. A tó szépsége túltesz bármelyik Retyezát-beli testvérén. Hát persze. Hiszen ezért tettem idézőjelbe. Délnyugat a végekről nézve. Az érdekes az, hogy amíg ott voltam egyetemen Temesváron, 5 évig eszembe se jutott felkeresni ezeket a helyeket.
A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Szifonok, geovib...orok és a zoknibavaló. Rendben, egy félszifon, esetleg egy rövid szifon is jöhet. Jokat nevettem a bejegyzeseiteken. Szives elnezeseteket kerem a vegett hogy veszelybe sodortam testi epsegeteket. Igazad van. Tényleg Pistyulé volt a címzett, rosszul emlékeztem.
Sztenisóra-vízesés, románul Cascada Stanisoara.
Rossz-völgyi (Valea Rea)-csúcs.
Észak-Lolája-csúcs.
Kondorkeselyű-menedékhely, románul Refugiul Condor.
Zergebak-csúcs, románul Varful Tapului.
Nagy-tó (Lacul Mare) - Rossz-völgy (Valea Rea).
Tamás-szikla, románul Bordul Tomii.
Lolája-nyereg, románul Saua Lolaia.
Erdély hegyeinek ékköve, ahol a kárpáti táj teljes díszlettára megtalálható. Ezen a csúcson már másodszor jártam. De ezúttal se bántam meg. A Papusa-csúcsra a Zárt Kapuk felől. Én nem a Portile Inchise felől közelítettem meg ezt a csúcsot, hanem a Zárt Kapuk felől érkeztem :-) Számomra új volt ez a hely, de talán ez a Retyezát egyik legszebb része, a Zárt Kapuk és a Zergebak-tó. Papusa-csúcs. Gyonyoru hely.
Pietricele (Kövecskés)-tó.
Pietrele-tó (Köves-völgyi-tó).
Fégyér falutól a Fundatura Ponorului tanyavilág felé tartva, körülbelül az út felénél található az egykori, felhagyott Komárnyik-bauxitbánya.
Retyezát-tengerszem, románul Lacul Stevia.
Pelága agyarai, románul Coltii Pelegei.
Sztenisóra-tó (Esztena-völgyi-tó).
Pelága-tó, románul Lacul Peleaga vagy Taul Ghimpele.
A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata. Csak így tovább. Gratulálok én is! Várom a következő bejelentéseidet. Mindennapi bájaink. Gratulálok az első geodoboz megtalálásához, pontosabban a bejelentéséhez :-) Várjuk a többi bejelentést is. Sikeres csúcshódítás. A Gentiana menedekháztól indultunk túrázni, és egy kissé fárasztó csúcshódítás  után, kellemes tarsaságban találtuk meg a dobozkát, viszonylag könnyen.
Románia egyik legfestőibb helye, egyik legszebb tanyavilága, a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu.
Bukura Kusztura-csúcs, románul Varful Custura Bucurei.
Kusztura-nyereg, románul Saua Custurii.
Bukura-nyereg, románul Curmatura Bucurei.
Bukura-csúcs 2, románul Varful Bucura II.
Ez a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu.
900 méter magasan fekszik. Dörgedelmes féle. Két év után, 2022 november 24-én jelentem be, hogy nem találtam meg az itt elrejtett geodobozt. Köszönet. K
Kis-Pelága-tó, románul Lacul Peleguta (magyar kiejtés Peleguca).
Kis-Kusztura-tó, románul Lacul Mic al Custurii.
Zajkány falu közelében, egy domboldalon volt Hunyadi János-emlékművének maradványa.
Nagy-Kusztura-tó, románul Lacul Mare al Custurii.
Bukura-csúcs 1, románul Varful Bucura I.
Nagy-völgyi-nyereg, románul Saua Valea Marii.
A volt emlékmű felirata: Hunyadi János tizenötezer vitézével, az 1442-iki szeptember 6-án e szorosban verte szét Sehabeddin beglerbégnek Erdélybe nyomuló nyolcvanezer főnyi hadseregét.
Már a dákok idején is fontos erődítmény állt itt, mely aKudzsiri-havasok szívében fekvő fővárosba, Sarmizegetusa Regiába vezető utat vigyázta.
Nagy-völgy-csúcs, románul Varful Valea Marii.
A custura román szó, magyarul kiejtve kusztura, sziklás, hegyes, fogazott hegygerincet jelent.
Kapu-tó, románul Lacul Portii, Taul Portii.
Viorika-tó, románul Viorica.
Iker-tó, románul Lacul Gemenele.
Florica-tó, magyarul kiejtve Florika.
Zergék tava, románul Lacul Caprelor.
Birlea-csúcs, románul Varful Barlea.
Fekete-tó, románul Lacul Negru.
Bukura-torok, románul Gura Bucurei.
Csúnya-tó, románul Taul Urat.
Szlevej-tó, románul Slaveiu.
Csak az újabb kutatások derítették fel, hogy valójában Perényi Péter építtette a zömök tornyot 1528 táján. Kútgyűrű. Nagyon impozáns a hatalmas kútgyűrűre hasonlító vártorony.
A híd. A völgyhídról néztük a szorost, nem volt kedvem a Banica után újra mezítlábra vetkőzni. Arágyes-tavak, románul Taurile Radesului, Lacul Rades.
Csavart-tó, románul Lacul Rasucit.
Kis-Zenóga-tó, románul Zenoaga Mica.
Turcselu-tó, románul Taul Turcelu.
A délről a Szárkő-hegység, északról a Ruszka-havasok általhatárolt, 699 m magasságban fekvő szoros az őskortól kezdve fontos átkelőhely volt a Temesköz és a Hátszegi-medence között.
Klincs-csúcs (fordítás kiejtés alapján), románul Varful La Clince.
Az itt kitermelt kristályos mészkő fehér, enyhén kékes színű, egy kevés grafittartalom miatt néhol fekete foltokkal.
Az egykori fogadó helyén épült, ahol a postakocsik idejében az utasok megálltak pihenni, lovat cserélni.
Zeykfalva látnivalója a 13-dik században épült román és gótikus stílusú temploma, melyet szép és értékes freskók borítanak.
Zenóguca-tó, románul Zanoguta.
Itt halad át a Zsil-völgyébe tartó vasút, mely egy tökéletes kör alakú hurkot képez, miközben két, kisebb alagút is van rajta.

Történelmi-kulturális értékek - Hunyad megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

  • Hozzászólások, bejelentések
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Erődítmény adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Felsőszálláspatak térkép
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • A doboz jól van - A doboz megvan, igaz 6 éve nem nyúltak hozzá...
  • Ott voltam a rejtésnél - Mi több, egy másik doboz véletlenszerű megtalálásánál is, mialatt a megfelelő rejteket kerestem...

Sikerült eljutni Felsőszálláspatak környékére? Tetszett az Erődítmény? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.