Kibéd település (Maros megye) Központ: Kibéd. Közeli települések: Székelyabod (Abud) 3.62 km-re, Makfalva (Ghindari) 4.19 km-re, Sóvárad (Sarateni) 5.08 km-re, Nyárádmagyarós (Magherani) 5.39 km-re, Torboszló (Torba) 5.92 km-re. Kibéd román elnevezése: Chibed.
Szállás

Szállás Kibéd (Chibed) - Maros


Keress szállást Kibéd közelében, egyszerűen és könnyen!
Kattintás előtt válaszd ki a szállástípust!

Turisztikai túracélpont-adatbázis - Kapcsolat - Bejelentkezés

Kibéd (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

Kibéd 0.29 km-re. Kibéd 10 km-re fekszik Szovátától, helyi posztóüzeméről híres.
Fehérnép sarka 2.34 km-re. A Fehérnép sarka egy jellegzetes alakú domb Makfalva északkeleti részében, a Kis-Küküllő baloldali partján, a Nagyszeg csorgója és Andrásuta pataka között. Mivel hasonlít egy karcsú női lábra, valószínűleg a felszíni forma határozta meg a helynevet.
Tatársír 3.16 km-re. Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír. A hagyomány szerint az egykori legyilkolt tatárok sírhelye.
Katonáné hegyese 3.52 km-re. Katonáné hegyese, a régi osztrák térképeken Katonanő-tető, a Sokad dűlő legmagasabb csúcsa Makfalva északi határán. Remek kilátás nyílik innen a Küküllő vidékére, Firtos, Csombod és Rabsonné felé.
Alsó fenyős 3.78 km-re. Az Alsó fenyős egy mesterséges fenyő telepítés Makfalvától északra, a Nagymagos erdejében.
Majálistér 4.06 km-re. A Majálistér az abodi úttól északra található, a Csere egyik magaslatán lévő liget neve. Itt találkozott egykor a makfalvi és az abodi ifjúság május elsején.
Református templom 4.4 km-re. Első ízben 1507-ben jelentkezik oklevélben. Az 1567.
Dózsa György mellszobra 4.48 km-re. Dózsa György mellszobra - Makfalva
Református templom 4.78 km-re. 1332-ben a pápai tizedjegyzék említi először Várad néven. Az 1567.
Római tábor 4.96 km-re. Római tábor - Sóvárad
Fedetlen fedeles híd 5.04 km-re. Mivel a fából készült hidak anyagát az időjárás könnyen tönkretette, Erdélyben több helyen is fedeles hidakat készítettek. A fedél megvédte a híd tartó- és járószerkezeteit a csapadéktól, valamint a nap szárító hatásától.
Síremlék 5.12 km-re. Makfalva nyugati részében, a Felhágó és Tekintő lábánál, egy kis terület neve Doberdó. Nevét az itt emelt síremlékről kapta.
[ Fel ↑ ]
Alsó-szikla 5.24 km-re. Az Alsó-szikla, vagy ahogy még nevezik, a Suvadás, Makfalva Alsó szeg helynevű területén található.
Református templom 5.64 km-re. 1590-ben már egyházát említik, ami legalább kápolna létét tételezi fel.
Maka vára 5.79 km-re. A makfalvi vár Orbán Balázs Székelyföld leírásában Maka vára helynévként szerepel.
Siklódkő - Görgényi-havasok
Siklódkő - Görgényi-havasok
Iszulyka völgye - Bekecs-tető
Iszulyka völgye - Bekecs-tető
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Ungheni - Turisztikai látnivalók Szászkézd - Turisztikai látnivalók Sesuri - Turisztikai látnivalók Valea Stanii
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.