Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Kézdivásárhely - Háromszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Ikafalvától Kézdivásárhelyig Kézdi-Vásárhely, helyén római telep. E város alakulása, kifejlődése, kiváltságai, jelen dicsősége. Piacza, utczái, katonai növelde. Kanta, iskolája. Kézdiszentlélek és környéke Terra Siculorum
129_kezdivasarhely_piaca.jpg
Kézdivásárhely piaca
Angyaljárás Kézdivásárhelyen 0,22 km-re. Áldott karácsonyt! Jó volna egy állandó rejtés a Józsiás-parkba. Karácsony alkalmával négy kincskeresőnek vitt az angyal ünnepi geodobozt. Célzás. Kedves ünnepi meglepetés volt.
Református templom Kézdivásárhely 0,23 km-re. Református templom - Kézdivásárhely
Boldog Özséb katolikus plébánia Kézdivásárhely 0,23 km-re. A város másik, Szentháromság plébániatemplomától távol esik, az új, nyugati tömbháznegyed tette szükségessé egy új templom építését.
Törvényszék Kézdivásárhely 0,25 km-re. Az Ady Endre utca 5 szám alatt található.
Kossuth Lajos mellszobra Kézdivásárhely 0,25 km-re. Vetró András műve, 2003 július 22-én avatták fel.
Nagy Jáfet-ház Kézdivásárhely 0,33 km-re. A műemléképületet a református egyháznak adományozták, jelenleg elhanyagolt állapotban van.
Egykori árvaleánynevelő intézet Kézdivásárhely 0,34 km-re. Egykori árvaleánynevelő intézet Kézdivásárhely
Millennium szálló Kézdivásárhely 0,35 km-re. 1944-ig működött benne vendéglátó tevékenység, szálloda és étterem.
Szőcs Mátyás-ház Kézdivásárhely 0,35 km-re. A műemlék-épület az Állomás utca 16 szám alatt található.
Kicsimama utca Kézdivásárhely 0,35 km-re. A jó hírnevét onnan szerezte, hogy egy kis zsindelyes házban itt egy idős asszony élt.
SZNM 4 Kézdivásárhely Gábor Áron szobra 0,36 km-re. SZNM 4 Kézdivásárhely Gábor Áron szobra X. Állomás. Kicsit forgalmas volt a hely. Esti csend és fülemüle. A munka hozott Kézdivásárhelyre, de azért nem hagyhattam ki egy kis keresést, persze csak este, munka után, amikor a fülemüle olyan szépen énekel.
Molnár Józsiás-park Kézdivásárhely 0,36 km-re. Molnár Józsiás-park Kézdivásárhely Ez is meg lett. Miután a kisfiam kijátszotta magát a játszótéren, és miután megvártuk amig a bevásárlási útról hazatérő néni megpihent és elszívta cigarettáját azon a padon, megtaláltuk. Hűlt helye. Hűlt helye a doboznak.
Evangélikus-lutheránus templom Kézdivásárhely 0,36 km-re. Evangélikus-lutheránus templom Kézdivásárhely
Vigadó Művelődési Ház Kézdivásárhely 0,37 km-re. Az impozáns épület homlokzatát az 1902-es, építési évszámos városi címer ékesíti.
Patikamúzeum Finta-ház Kézdivásárhely 0,37 km-re. A Finta-ház elődje egy körtornácos ház volt, amit 1835-ben építettek, majd 1972-ben lebontanak.
Bod Péter Tanítóképző Kézdivásárhely 0,38 km-re. Az Ady Endre utca 20 szám alatt található.
Szerelmi lakatfal Kézdivásárhely 0,38 km-re. A fal alatt egy kis, ráccsal lezárt gödör található, amelybe a lakatok kulcsait lehet eldobni.
Céhtörténeti Múzeum Kézdivásárhely 0,38 km-re. Itt kapott helyet a Céhtörténeti Múzeum, mely 2012-ben vette fel egykori alapítója, Incze László nevét.
Városháza Kézdivásárhely 0,39 km-re. A mai kétemeletes polgármesteri hivatal épületét 1907-ben építették, szecessziós stílusban, takarékpénztárnak.
Wertán-ház Kézdivásárhely 0,43 km-re. Az Állomás utca 24 szám alatt található.
Városi kórház Pszichiátriai osztály Kézdivásárhely 0,48 km-re. Az épület 1897-ben épült.
Zsidó-temető Kézdivásárhely 0,87 km-re. Zsidó-temető - Kézdivásárhely
Menekülés Kézdivásárhely 0,9 km-re. Menekülés - Kézdivásárhely
Baross Gábor vasminiszter Kézdivásárhely 0,96 km-re. A vasútügy fejlesztése terén elért eredményei miatt vasminiszternek nevezték, kora Széchenyi István közlekedéspolitikai eszméinek megvalósítóját tisztelte benne. Hazatérés. Zaboláról hazafele kerestük meg ezt a dobozt. Bódé. A bódé a helyén van, de a dobozt több percnyi kutakodás után sem került elő.
Református templom Kézdioroszfalu 1,86 km-re. 1600-ban Oroszfalu formában fordul elő. Szombati körút. Fortyogóról átbicajoztunk a templomig, majd megkerestük a dobozkát is. Felso haromszeki portya. Az unneples mellett meg dobozkeresere is szakitottam idot.
Dac-tó Kézdivásárhely 1,92 km-re. A Torja- és a Kászon-patak összefolyásánál elhelyezkedő holtág környékét, a jövőben szabadidőközponttá tervezik átalakítani.
Fortyogófürdő 2,02 km-re. Fortyogófürdő Jegenye. Megtaláltam. Mikor lesz ebből gálickő?. Rettenetesen lepattant hely.
Katolikus kápolna Kézdisárfalva 3,94 km-re. Egyháza és temploma mindvégig katolikus. Kistemplom. Ez a doboz is megvan. Ez is marcius idusan tortent. A portyaba ezt a templomocskat is beiktattam.
Bálint Gábor szobra Szentkatolna 4,06 km-re. Bálint Gábor szobra - Szentkatolna Kiváló nyelvész szobra. Szégyen, de meg kellett nézzem, hogy ki volt Bálint Gábor.
Katolikus templom Szentkatolna 4,17 km-re. A régi templom az 1802. Átpenészesedett geodoboz-tartalom az urna-kővázában. Bár az én szemeim is az urnát keresték, feltettem magamban a kérdést, hogy én hova rejtenék, és akkor egyből kiszúrtam az urna-kővázát. A régi urnavázát nem találtuk. Szép templom és óriási temető.
Szentkatolnai emlékpark és temető 4,17 km-re. A rendezett park, az 1848-as forradalom, illetve az első és második világháború hősei előtt is tiszteleg. Kacsintgatós üzemmódban, háttal a kőkeresztnek. A geodoboz tényleg a temetőben van elrejtve, és nem az emlékparkban. A dobozt sajnos nem találtuk meg. A 6 évvel ezelőtti utolsó bejegyzés óta a terepet alaposan átrendezték, a leírásban említett fábazárt kőkereszt megvan, de a fának már csak a korulbelul méteres tuskója van meg.
Székelykapu Torja 4,29 km-re. A 15 m széles és 9,5 m magas kaput, Daragus Attila alpolgármester kezdeményezésére, a falu önerőből állította, 2005-ben.
Katolikus templom Kézdiszászfalu 4,34 km-re. Később azonban visszaköltöznek a Barcaságba és itt csak székelyek maradnak. Jo kis rejtes. Nem semmi ez a "cserepalja". Ez is a portyan volt. Ha mar volt Oroszfalu, Sarfalu akkor mar Szaszfalut sem hagyhattam ki.
Szent László-szobor Kézdiszentlélek 5,23 km-re. Szent László-szobor - Kézdiszentlélek
Katolikus templom Kézdiszentlélek 5,3 km-re. Katolikus templom - Kézdiszentlélek Végre nyitva találtam a bejáratot. Több alkalommal is jártam a helyszínen, kerestem és rejtettem is a környéken. Templom. Megtaláltam a dobozt.
Katolikus temető Kézdiszentlélek 5,4 km-re. Katolikus temető - Kézdiszentlélek Sajnos nem talaltuk meg. Kerestuk az erdekes helyet, a koordonatak szerint a gps egy bokorhoz vezetett, de a korzeteben sem talaltunk semmit. Rájöttem a hibára. Az történt, hogy a Perkő rejtekhely leírásánál a Székelyszentlélek szó linkesítve volt, Székelyszentléleket bemutatandó.
Tarnóczy kastély romjai Kézdiszentlélek 5,54 km-re. Tarnóczy kastély romjai - Kézdiszentlélek Sokadszor is. Sokadszor is szép itt, s doboz is meglett. Veszélyes megközelítés. A tél folyamán már kerestem egyszer az itt elrejtett geodobozt.
Katolikus templom Torja 5,64 km-re. A Szent Miklós-templomtól kapta nevét a domb is, amelyen emelkedik.
Szent István-kápolna Perkő 5,74 km-re. Minden év augusztus 20-án itt tartják a Szent István-napi búcsút, mely a háromszékiek legfontosabb katolikus rendezvénye. Kedvcsináló. Aznap az első sikeres megtalálásom volt. Rotonda. Ezt, bizony nem találtam meg.
Szent István emlékkereszt Perkő 5,76 km-re. Szent István emlékkereszt - Perkő Szentföldi kirándulás. Felső-Háromszéki családi kirándulásunkat dobtuk fel egy kis rejtekhely-kereséssel. Kereszt. A leírásnak meg a fényképeknek köszönhetően, nem volt nehéz rájönni, hogy hol lakozik a doboz.
Árpád-park Torja 5,79 km-re. 15,15 m magas, 2011 június 18-án állították, Torja említésének 704-ik évében (1307 - 2011). Ilyen csak a mesében van. Örvendek hogy neked is tudtam újat mutatni. A vilag legmagasabb kopjafa labanal. Tátott szájjal álltam a kopjafa alatt, olyan nagy volt.
Berecz asztala Kézdiszentlélek 5,84 km-re. Egy asztal alakú lapos szirt, négy oldalán négy kőszék, amit Berecz asztalának hív a nép. Sokszor jártunk már itt. Sokszor jártunk itt, s nem sejtettük hogy kincstalálat lesz a vége. Asztal. A rejteket többször is körbejártam.
A színpad Perkő 5,89 km-re. A színpad - Perkő Senki nem hinné. Senki nem hinné, ha egy dombot rajzolnék egy lapra és annak a tetejébe egy hófehéren ragyogó kis templomot szép piros tetővel. Tornyocskák. Mint a mesében, 4 kis tornyocska és egy nagyobbacska, mind-mind piros tetővel.
Hatolykai temető 6,43 km-re. Legalábbis a felirat szerint. Tenyleg a bal kezenel?. Hat en mind kerestem a bal kezenel vakon szegeny Terez neni sirjanal. Érdekes évszámok. Sajnos nem találtam meg a geodobozt, úgy néz ki nyoma veszett.
Harangláb Hatolyka 6,47 km-re. Annyira gazdag ásványvíz forrásokban hogy a faluban, sőt határain is bajosan lehet édesvizet találni. A bezárt harangláb, és környékének látnivalói. Hívogató a hatolykai harangláb zárt bejárata, valószínűleg mindenki ezt nézi meg először, de nincs mit tenni, egy keveset kerülni kell. A domb tetején. A sík mezőben egy kiemelkedő domb tetején áll a hangulatos templom, mely felújítás alatt van.
Nyujtódi panoráma 7,09 km-re. Nyujtódi panoráma Mező szélén. Na, ezt kerestem sokáig, hogy aztán rájöjjek, hogy üti ki a szememet. Felso Haromszeki portyan 2. Mar kerestem egyszer de akkor megsotetettem es nem is eroltettem nagyon, hogy hol is van a doboz.
Katolikus templom Imecsfalva 7,1 km-re. 1567-ben Imechfalva a neve. Érdekes parkolóhely a templom előtt. Nekem nem okozott gondot a geodobozhoz való hozzáférés. A fedett kereszt eltűnt. A leírásban szereplő fedett kereszt már nem létezik, legalábbis ott ahol korábban volt most nincs.
SZNM 3 Nyujtód Hősök emlékműve 7,1 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 3-dik stáció - Nyujtód - Hősök emlékműve Lobogó. Rendezett az emlékpark és a környéke. SZNM 3. Meglett az utolso SZNM is nekem, de nem utolso a sorban.
Székelykapu Imecsfalva 7,28 km-re. Székelykapu Imecsfalva Ajánlott koordinátaformátum. A fok-perc-másodperc formátumú koordináta a legrosszabb választás. A székelykapu odalett. Sokszor áthaladtam a kapu alatt az elmúlt évek során, de most már sajnos nincs meg a kapu, csak oszlop mered az ég felé.
Szűz Mária katolikus kápolna Torja 7,57 km-re. Az épület alatt kripta van, ahol az Apor család tagjai nyugszanak.
[ Fel ↑ ]
Begyenkő
Begyenkő 17,59 km-re
Bálványosvár - Bálványosfürdő
Bálványosvár - Bálványosfürdő 18,22 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.