Kézdivásárhely település (Kovászna megye) Központ: Kézdivásárhely. Kézdivásárhely román elnevezése: Targu Secuiesc. Német neve: Szekler-Neumarkt. Egyéb neve: Neoforum Siculorum.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Kézdivásárhely (Kovászna megye) és környéke turisztikai látnivalói

0,22 km-re. Tisztelt címzett: Hangyalka és Imecs. Szőke nő a saroktujában - Köszönjük Trekkingklub. Jó volna egy állandó rejtés a Józsiás-parkba - Karácsony alkalmával négy kincskeresőnek vitt az angyal ünnepi geodobozt. Célzás - Kedves ünnepi meglepetés volt.
0,23 km-re. A kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébániatemplom 1986-ban épült, a tornyot 2003-ban építették.
0,25 km-re. A kézdivásárhelyi (egykori királyi) tövényszék épülete a XVIII-dik század közepén épült.
0,25 km-re. A kézdivásárhelyi Kossuth Lajos mellszobor a hasonló nevű utcában, a Milleniumi parkkal szemben található.
0,33 km-re. A Nagy Jáfet-ház 1829-ben épült, az Állomás utca 21 szám alatt található.
0,34 km-re. A kézdivásárhelyi egykori Erzsébet árvaleánynevelő-intézet a XIX-dik században épült.
0,35 km-re. A város egyik legdrágább étterme működött itt, Sinkovits Aurél építette 1895-ben.
0,35 km-re. A Szőcs Mátyás-ház fal-kapuval 1836-ban épült, jelenleg fel van újítva.
0,35 km-re. A kézdivásárhelyi 43-as udvarteret ma is Kicsimama utcának nevezik.
0,36 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 4-dik stáció - Kézdivásárhely - Gábor Áron szobra. Göcsörtös ölelés - Elmélkedtél, vagy fantáziáltál? :-) Ölelésben biztosan ezerszer, de göcsörtösben még nem volt részed, igaz? Hát erre is jó ez a játék. X. Állomás - Kicsit forgalmas volt a hely. Esti csend és fülemüle - A munka hozott Kézdivásárhelyre, de azért nem hagyhattam ki egy kis keresést, persze csak este, munka után, amikor a fülemüle olyan szépen énekel.
0,36 km-re. A Kézdivásárhely központjában található Molnár Józsiás-park, a város kiemelkedő személyiségéről, Molnár Józsiásról kapta a nevét. A vasárnapi túrára innen indultunk - Itt volt a találkozó, természetesen azért, hogy tudjuk megkeresni ezt a ládát is. Ez is meg lett - Miután a kisfiam kijátszotta magát a játszótéren, és miután megvártuk amig a bevásárlási útról hazatérő néni megpihent és elszívta cigarettáját azon a padon, megtaláltuk. Hűlt helye - Hűlt helye a doboznak.
0,36 km-re. A kézdivásárhelyi evangélikus-lutheránus templom a Dózsa György utca 10 szám alatt található.
0,37 km-re. A kézdivásárhelyi főtér északnyugati oldalán áll a Vigadó Művelődési Ház, épült 1902-1904 között.
0,37 km-re. A kézdivásárhelyi Patikamúzeum a Finta faház emeletén található, a 12-es udvartér 1 szám alatt.
0,38 km-re. A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző 1896-ban épült.
0,38 km-re. 2014 február 14-én szerelem lakatfalat helyeznek ki Kézdivásárhelyen, a 44-es udvartér bejáratában, amit Szerelmi lakatfalnak kereszteltek el.
0,38 km-re. A kézdivásárhelyi múzeum épülete 1857-ben épült, sokáig a városháza működött benne.
0,39 km-re. A városháza Kézdivásárhely történelmi központjának egyik legimpozánsabb épülete.
0,43 km-re. A kézdivásárhelyi Wertán-ház 1902-ben épült.
0,48 km-re. Az egykori kézdivásárhelyi Öregek Otthona, ma a Városi Kórház Pszichiátriai osztálya, az Állomás utca 35 szám alatt található.
0,9 km-re. Menekülés - Kézdivásárhely
0,96 km-re. Baross Gábor (Pruzsina, 1848 július 6 – Budapest, 1892 május 9), a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság- és közlekedéspolitikusa volt. Szombati körút - Oroszfaluból az állomásig hajtottuk a bringákat. Hazatérés - Zaboláról hazafele kerestük meg ezt a dobozt. Bódé - A bódé a helyén van, de a dobozt több percnyi kutakodás után sem került elő.
1,86 km-re. Középkori templomáról nincs adat. Város széle - Megtaláltam a dobozt. Szombati körút - Fortyogóról átbicajoztunk a templomig. Felso haromszeki portya - Az unneples mellett meg dobozkeresere is szakitottam idot.
1,92 km-re. A Dac-tó Kézdivásárhely keleti határában, Oroszfalutól északra található, a Torja-patak mellett, a Józsa Béla utca északi végénél.
2,02 km-re. Kézdivásárhely határában található a Fortyogófürdő nevű, egykori gyógyüdülőhely. Egy kis biciklizés - Nagybátyámmal és a kislányával voltunk a Fortyogónál vizért és amíg ők vizet töltöttek addig én felkerestem a rejteket. Jegenye - Megtaláltam. Mikor lesz ebből gálickő? - Rettenetesen lepattant hely.
3,94 km-re. Régi templomát, mely kinn állott a mező szélén 1648-ban építik. Felvilágosulva - Számtalanszor elautóztam ezen épület előtt. Kistemplom - Ez a doboz is megvan. Ez is marcius idusan tortent - A portyaba ezt a templomocskat is beiktattam.
4,17 km-re. A régi templom az 1802 évi földrengéskor összeomlik, helyette 1815-1823 között új templomot építenek. A temetőben - Ez is útba esett. Átpenészesedett geodoboz-tartalom az urna-kővázában - Bár az én szemeim is az urnát keresték, feltettem magamban a kérdést, hogy én hova rejtenék, és akkor egyből kiszúrtam az urna-kővázát. A régi urnavázát nem találtuk - Szép templom és óriási temető.
4,17 km-re. Szent Katalinnak ajánlották a katolikus templomot Szentkatolnán, előtte emlékpark áll, a falu szellemét dícséri. Kőkereszt - Miután megtaláltam a fából kinőtt keresztet, már nem volt nehéz betájolni a rejteket. Kacsintgatós üzemmódban, háttal a kőkeresztnek - A geodoboz tényleg a temetőben van elrejtve, és nem az emlékparkban. A dobozt sajnos nem találtuk meg - A 6 évvel ezelőtti utolsó bejegyzés óta a terepet alaposan átrendezték, a leírásban említett fábazárt kőkereszt megvan, de a fának már csak a korulbelul méteres tuskója van meg.
4,29 km-re. Tudomásunk szerint a világ legnagyobb székelykapuja Torja község Kézdivásárhely felőli bejáratánál áll.
4,34 km-re. 1426-ban, amikor Zsigmond király szabadalmakat ad a Bereckre települőknek, szászok telepednek ide is és alapítják Szászfalut. Nem eleget - Sokat vergáltad, de nem eleget. Jo kis rejtes - Nem semmi ez a "cserepalja". Ez is a portyan volt - Ha mar volt Oroszfalu, Sarfalu akkor mar Szaszfalut sem hagyhattam ki.
5,64 km-re. A XIV-dik század elején Altorjának és Feltorjának két külön plébániatemploma van.
5,74 km-re. A Perkő hegyen, Kézdiszentlélektől nem messze áll a Szent István-kápolna. Eső előtt - Megtaláltuk a dobozt, még mielőtt zuhogni kezdett volna az eső. Kedvcsináló - Aznap az első sikeres megtalálásom volt. Rotonda - Ezt, bizony nem találtam meg.
5,79 km-re. A világ legnagyobb kopjafája Torja községben áll, az Árpád-park mellett. Elindultam Torja fele is egy szep napon - Kivancsi fancsi voltam arra az oriasi kopjafara. Ilyen csak a mesében van - Örvendek hogy neked is tudtam újat mutatni. A vilag legmagasabb kopjafa labanal - Tátott szájjal álltam a kopjafa alatt, olyan nagy volt.
5,84 km-re. A Perkő délnyugati oldalában egy sziklacsoport vonja magára a figyelmet. Sokszor jártunk már itt - Sokszor jártunk itt, s nem sejtettük hogy kincstalálat lesz a vége. Asztal - A rejteket többször is körbejártam.
6,43 km-re. Hatolyka temetőjének egyik érdekessége, egy sírhant, melynek -viselője- 1827-1951 közötti időszakban élt. Teréz mama - Meglett a centenárius sírkő. Tenyleg a bal kezenel? - Hat en mind kerestem a bal kezenel vakon szegeny Terez neni sirjanal. Érdekes évszámok - Sajnos nem találtam meg a geodobozt, úgy néz ki nyoma veszett.
6,47 km-re. Hatolykát ásványvize miatt már a legrégebbi leirásokban isfürdőmedencével rendelkező településként tartották nyilván. Élni-halni szójáték - A folyamatos jelen joggal használható, mert egyéb nem létezik. A bezárt harangláb, és környékének látnivalói - Hívogató a hatolykai harangláb zárt bejárata, valószínűleg mindenki ezt nézi meg először, de nincs mit tenni, egy keveset kerülni kell. A domb tetején - A sík mezőben egy kiemelkedő domb tetején áll a hangulatos templom, mely felújítás alatt van.
7,09 km-re. Innen, a Perkőtől a Lemhény és Almás közti Szent Mihály-hegyig ellátsz. Mező szélén - Na, ezt kerestem sokáig, hogy aztán rájöjjek, hogy üti ki a szememet. Felso Haromszeki portyan 2 - Mar kerestem egyszer de akkor megsotetettem es nem is eroltettem nagyon, hogy hol is van a doboz.
7,1 km-re. 1561-ben Imecsfalva néven jelentkezik az oklevelekben, 1567-ben Imechfalva a neve, temploma 1583 előtti. A földön - A dobozra a kereszttől pár méterre, a földön talált rá a lányunk. Érdekes parkolóhely a templom előtt - Nekem nem okozott gondot a geodobozhoz való hozzáférés. A fedett kereszt eltűnt - A leírásban szereplő fedett kereszt már nem létezik, legalábbis ott ahol korábban volt most nincs.
7,1 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 3-dik stáció - Nyujtód - Hősök emlékműve Helyén volt - Megtaláltuk. Lobogó - Rendezett az emlékpark és a környéke. SZNM 3 - Meglett az utolso SZNM is nekem, de nem utolso a sorban.
7,28 km-re. Kézdivásárhely és Kovászna között félúton érdemes megállni a kis templomnál, és a falu végén megszemlélni a Fortyogót, a pipáló Zágoni hegyeket, amiről ezt írta Mikes Kelemen: Úgy szeretem már Rodostót, hogy el nem felejthetem Zágont. A doboz valóban a régi helyen - A doboz valóban a régi helyen, a kapuláb alatt van, ahogy írja a leírás és ahogy Hangyalka is írta 6 évvel ezelőtt. Ajánlott koordinátaformátum - A fok-perc-másodperc formátumú koordináta a legrosszabb választás. A székelykapu odalett - Sokszor áthaladtam a kapu alatt az elmúlt évek során, de most már sajnos nincs meg a kapu, csak oszlop mered az ég felé.
7,57 km-re. A Szűz Mária szent nevére szentelt római katolikus kápolna 1831-ben épült, építtetője Apor Lázár (1784-1868).
[ Fel ↑ ]
7,57 km-re. Jancsó Benedek mellszobra, 2001 - Gelence.
7,57 km-re. Márton Áron szobra, 2006 - Gelence.
7,57 km-re. Szent Imre herceg mellszobra, 2008 - Gelence.
7,57 km-re. Fekete János főesperes szobra, 2007 - Gelence.
7,57 km-re. Bélafalva gótikus temploma legkésőbb a 15-dik századból származik, újraépült 1758-ban, átépítették a XIX-XX-dik században. Szép ép templom - Kár, hogy zárva volt. Zárt templomok látogatása - Majdnem minden templom esetében, az épület mellett van a papilak, a kántor vagy a harangozó lakása.
7,57 km-re. Bod Peter mellszobra Csernaton 2001
7,57 km-re. Gelence környékén nincs sok borvíz-, illetve gyógyforrás, viszont több édesvízi, ezért a településnek nincs népi gyógyfürdője.
7,57 km-re. Ozsdola és Martonos között, egy dombon, a Kurtának nevezett helyen, van egy nagy, bár nem óriás méretű, de legendás kő.
7,57 km-re. A falu a templom védőszentjéről, Szent Márkról kaphatta nevét.
7,57 km-re. Esztelnek és Csomortán közötti kereszt Kalap alatt - Na, egy kalap alatt ezt is elintéztük, s helyretettük a kalap alá mármint a dobozt. Kereszt - Na, ezen a rejtekhelyen sem sikerült megtalálnom a dobozt.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.