Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Dozsa Kovaszna - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Dozsa Kovaszna

Dozsa Kovaszna 1988..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Ojtoz vára
Templom Ojtozban
Szolcsvai búvópatak barlangja 1 - Alsószolcsva
Bedellő
Hammas-fürdő - Zsombor-patak fürdői
Befoglalt víz
Ugron-kúria - Homoródszentmárton
Ablakok
Székelyudvarhelyi városséta
Vasszékely
A régi Olt folyó tanösvény - Csíkszentsimon
Tehenek
Kockás tulipán-erdő - Szacsva
Fritillaria meleagris
Sugásfürdő
Sugás wellness
Kóta köve - Jávárdi
Kóta köve
Kolozsnagyida vára
Sánc

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Dozsa Kovaszna fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Dozsa Kovaszna 1988 Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Dozsa Kovaszna!

A legközelebbi település Kovászna, 0.89 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Kovászna
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Dozsa Kovaszna közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,2 km-re. Egyik látványossága a város főterén található iszapvulkán maradvány. Ugyan tudtam róla, de tiszta véletlenül kerültünk a Pokolsár közelébe. Kovászna híres székelyföldi gyógyüdülőhely.
1,2 km-re. Ignácz Rózsa mellszobra, Vargha Mihály 2007 - Kovászna.
1,4 km-re. Geometrikus kompozició, Gazdáné Olosz Ella - Kovászna.
1,4 km-re. Dr Kádár László emlékplakett, Vargha Mihály - Kovászna.
1,8 km-re. Útban Tündér Ilona vára felé megkerestük Sóstótetej várát is. Mivel nem egy és nem kettő korhadt csutak található a környéken és persze hóval borítva, de miután úgy feltúrtuk a helyet, hogy a vaddisznók elbújhatnak mellettünk, végül csak előkerült a dobozka. Nagyon helyes. Itt mi lettünk az ezüst érmesek. Sóstótetej vára a kovásznai Sósfürdő fölött levő Sóstó-tető dombján található a Hankó patak völgyében.
3 km-re. Tündérvölgy-vízesés - Kovászna.
3,1 km-re. Csomakőrös Kovásznától néhány km-re fekszik, Kőrösi Csoma Sándor, a világhírű utazó szülőfaluja. Húsvét vasárnapján találtam meg a Csomakőrös melletti erdőben található rejteket. Dömével és Barnával jártunk erre a Majnem-en tett csíkmadarasi látogatás után. Megtalaltuk, a levelek alatt veletlenul.
3,4 km-re. Megtaláltuk ezt a szűz geoládát is. Második helyezés, annak ellenére, hogy egy év telt el az első megtalálás óta, de reméljük, hogy a következő megtalálásig azért nem fog még egy év eltelni. Tündér Ilona várának ma már alig látható romjai meredek hegyek, széldöntötte kopasz tetők között lapulnak, a 957 m magas Vártetőn.
3,6 km-re. A nagyon szép, kis református templom és a kultúrotthon közötti térre került Körösi Csoma Sándor mellszobra, Orbán Áron szobrászművész 1972-es alkotása.
4 km-re. Református temploma a 14-dik században már biztosan állt, később gótikus stílusban átépítették, majd 1903-ban nyerte el mai alakját. Mindent elhiszek a meséből, kivéve azt a részt, hogy dobozt találtatok. Ugy kezdodik eccet bot hol nem vot, s ugy vegzodik aki nem hiszi jarjon utana, s kozbul van ez a templom meg a diohej amiben a Feketeugyon leereszkedunk persze csakis dobozkereses celjabol. Mint a meseben. Lakói egykor híres solymászok voltak.
4,4 km-re. A XIX-dik század végén épített keskenynyomtávú vasút Gyulafalváról (ma Kommandó) indult Kovásznára. Vasárnap a kovásznai sikló aljában kerestem a geodobozt, amíg rá nem jöttem, hogy csak a segédpont helyén keresem a geodobozt. Sajnos a siklo fele csak a patakon keresztul lehet atmenni (a siklolejarattol a patak menten felfele 100 m utan at lehet ugralni a koveken), elegge romos allapotban van minden ami a siklo alkatreszeikent illetve mellekepuleteikent szolgalt valamikor. Gratulálok a sikeres túráért.
4,8 km-re. Jákob lajtorjája - Zabola. A műalkotás helye a térképen valószínűleg helytelen.
5,6 km-re. A régi Kommandó-Kovászna kisvasút nyomvonala.
5,9 km-re. Zabola Kovásznától 7 km-re található északra, látnivalója a 16-dik században épült Mikes-kastély. Megtalaltuk, ott didereg a kopjafanal. Talán ez az egyik leszebb domb megyénkben, ahonnan nagyon messzi és teljes 360 fokos panorámát látni. Egy rövid biciklizés után megérkeztem a helyhez és megmászva a dombocskát meg is találtam a geodobozt. A zabolai vasútállomást elhagyva, Tamásfalva irányába található egy több méter magas domb - halom, olyan mint a kunhalmok.
6 km-re. Komandóról Kovászna fele indulva, jobbra elhagyjuk a Máté Pál fele vezető utat, ahol a Lakóca fele lehet menni. Nem igazan sokan kaptak meg ezt a rejteket, vagy nem kerestek. Majd a Barta tetőt, ahova érdemes kimászni a Tiszta patak völgyéből, mert nagyon szép a kilátás.
6,9 km-re. Marcius idusan Kezdivasarhely fele tartva tettunk egy kiterot a papolci utra. Kommandóról ereszkedve, a biciklisek számára kissé riasztó mocorgásokat hallva, de közben szökkenő őzet is látva jutottunk el erre a helyre. Papolcról Komandó fele gyönyörű őszi panoráma fogadott,  innen a Perkő is látszott a szép tiszta őszi időben.
7,1 km-re. A huszonharmadik Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával fürdő medence, fürdőház, lelátó építésére került sor. A Csipkés népi feredő Zabolán, a Csipkés tábor mellett található, 2018-ban építették meg.
7,9 km-re. A helyet valamiért Négy háznak hívják errefele. Harmadszor jartam ott, mikor vegre sikerult megtalaljam. Miután végignéztük, egy másik kincskeresővel az összes akácfát. Minden akacfat vegigjartam, mig megtalaltam. Egykori nemesi kúria mellett, melyet most épp felújítanak, Imecsfalva és Zabola között.
9 km-re. Egykori lakói a zabolai Mikes család jobbágyai voltak, akik 1848-ban szabadultak fel - kápolnája 18-dik századi lehet, korábban temploma nem volt. A rejteket megtaláltam. A falu helyén már a 12-dik században volt település, melynek temetőjét feltárták - Írott forrásban először 1567-ben említik Peteofalva néven.
9,1 km-re. Nemcsak a környékről, de messzi tájakról is fogadta a reumatikus bántalmakra panaszkodókat, ugyanis a régi öregek szerint a pezsgő víz csodaszerként hatott ezekre a nyavalyákra. Baráti körben egész napos programunk volt ezen a kellemes, hűvös helyen, mely kis oázisként szolgál a nagy hőségben. Ez az a doboz, amelyiket már messziről látni véljük. Székelypetőfalva határában található Fortyogófürdőnek már az 1800-as években nagy látogatottsága volt.
9,2 km-re. Lakói a középkorban tiszta katolikusok, a reformáció után pedig reformátusok, a XVIII-dik században református anyaegyház, és azóta is csak református egyháza van, templommal.
9,4 km-re. Több mint 20 éve jártam itt, nagyon másabb környezet fogadott most. Zágon Mikes Kelemennek a szülőfaluja.
10,1 km-re. Emblematikus, szép kúria.
10,2 km-re. A Szörcse falu melletti, Feketeügy holtágán kialakított tórendszer jobb sorsot érdemelne. A virágzó kaszáló és a madarak kárpótolnak viszont, ha nem szeretsz halászni. Ha mar volt Imecsfalva, lehetett Szorcse is.
10,4 km-re. A Nádika feredő 2017-ben került megépítésre, a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával. Gelence környékén nincs sok borvíz-, illetve gyógyforrás, viszont több édesvízi, ezért a településnek nincs népi gyógyfürdője.
10,7 km-re. 2 kincskereső is jelzte, hogy a doboz eltűnt. Szerintünk helyesek. A dobozka ott van, ahol a leiras mondja, viszont az en GPSem szerint a koordinatak nem jok. Kézdivásárhely és Kovászna között félúton érdemes megállni a kis templomnál, és a falu végén megszemlélni a Fortyogót, a pipáló Zágoni hegyeket, amiről ezt írta Mikes Kelemen: Úgy szeretem már Rodostót, hogy el nem felejthetem Zágont.
10,9 km-re. 1561-ben Imecsfalva néven jelentkezik az oklevelekben, 1567-ben Imechfalva a neve, temploma 1583 előtti. A doboz valoszinuleg a fedett reszben talalhato tovabbra is. Zaboláról egy rövid biciklitúrára indultam, és mivel láttam az új rejtést, gondoltam levadászom. A templom mellett sokszor elmentunk mar, de a fedett keresztet eddig nem lattuk meg kozelrol. Alapítása Imecs Antal nevéhez fűződik, 1730-ban Imets Tamás új szentélyt építtet a régi helyébe.
11,1 km-re. De stíluselemei alapján építését az Árpádok korára teszik, tehát legkésőbb a XIII-dik században épülhetett. A kézdimartonfalvi temetőbe mentünk gyertyát gyújtani, és így kihasználva a lehetőséget megnéztem a református templomot is. Középkori templomáról az oklevelek nem beszélnek.

Történelmi-kulturális értékek
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Dozsa Kovaszna adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Szerintem ez egy elegge nepszeru rejtekhely, mert lattam hogy sokan megtalaltak mar. Orulok, hogy most mar en is kozejuk tartozom.
 • Az autót az aszfaltos út mellett hagyva, nagyot kerültünk a véget nem érő legelőkön. Ropogott a fagyos fű a lábunk alatt.
 • Hát itten lehetőség van a doboz elrejtéséhez. Felmásztunk az egyik dombocskára, majdnem mindegyik tövében van egy kis fás-bokros, de mindegyik fel van nőve burjánnal, s ami a szomorú, hogy a szilvák is magasan vannak.
 • Megvan. A doboz fedele el van hasadva, belul minden nedves.
 • 710 m-tol egeszen 817 m-ig tobb mint 7 bunker maradvanyaival talalkoztam, beleertve sok kiepitett geppuska allassal. Lehet, hogy tobb is van itt, becserkeszesre lenne itt szukseg.
 • Kepes lenne punkosdkor viragozni? Akkor meheszek is voltak a kozelben, de nem hiszem hogy ok szemeteltek.
 • Azért csak ne túlozzunk, nem órákról beszélünk, csak percekről.
 • Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen, a doboz a helyén, de valami rágcsáló megcsócsálta a zacskót. Traktor traktor után, meg a dzsippánok, sajnos egyre nagyobb a forgalom a Bekecsen.
 • Miután megszabadultunk a kéregető cigánygyerekektől, elég sokat kellett forgolódni a szobor körül. Hogy valamennyire is feltűnés nélkül kivehessük az apró fémdobozkát.
 • Adja magát a rejtek, csak egy baj van vele: nem vízhatlan. A mélyedésben áll a víz, a dobozka pedig sajnos nem vízálló, így a pici füzetecske is csurom vizes.
 • Csak egy idős hölgy volt a közelben, de el volt foglalva egy sír gondozásával. Minden könnyen ment.
 • Megtalaltuk a megadott info alapjan. Koszonjuk a rejtest.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Dozsa Kovaszna? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Egyéb rejtekhelyekében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.