Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Makfalvától Erdőszentgyörgyig - Marosszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Makfalva, vásárai, jövője, a Wesselényi-iskola alapitása, fejlődése, jelen állása. Maka vára, tájirati fekvése, e vár idoma, mostani maradványai. Regék. Hajmeg bérczén régi épitkezések. Dózsa Dániel születésháza. Atosfalva. Czibre völgyének régiségei. Szent-István, Ore pataka, a régi templom fekhelye, régi harang. Csokfalva, néveredete. Cseje völgye. Keme bükke, Fejedelem rétje, Kozmáné hegyese. Várpatak. Várdomb, az itt volt vár maradványa, regék. Erdőszentgyörgy. A gróf Rhédeiek kastélya, a ref. templom. Unitarius zsinat. Kalandos. Senye vára. Alsó, felső vár, maradványok. Regék. Leánymező. Havadtő, néveredetének értelmezése. Makfalvától Erdőszentgyörgyig című fejezet részletesen Havad patakának völgye, Gyulakuta és Kelementelke környéke Terra Siculorum
151_erdoszentgyorgy.jpg
Erdőszentgyörgy a Kis-Küküllő mellett
Református templom Makfalva. Az egykori templom középkori létéről tanúskodik az a leírás, amely Benkőnél olvasható: csinos kőépület, keleti része ódon gót stílusú.
Dózsa György mellszobra Makfalva. Dózsa György mellszobra - Makfalva
Alsó fenyős Makfalva. Alsó fenyős Makfalva
Majálistér Makfalva Abod. Itt találkozott egykor a makfalvi és az abodi ifjúság május elsején.
Síremlék Doberdó Makfalva. A világháborúban, az olaszországi Doberdóban hősi halált halt Barabás János emlékére emelték.
Alsó-szikla Makfalva. A hagyomány szerint, ha a faluból is jól látható Alsó-szikla megszürkül, megváltozik az idő, ugyanis a kék palás rétegek előre jelzik az esőt.
Katonáné hegyese Abod. Remek kilátás nyílik innen a Küküllő vidékére, Firtos, Csombod és Rabsonné felé.
Tatársír Makfalva. A hagyomány szerint az egykori legyilkolt tatárok sírhelye.
Maka vára Makfalva. Makavárának eredete a Váruta helynévhez kapcsolódik, de ellentétben a különböző világhálón található leírásokkal, a Váruta nem egy hegy vagy domb neve.
Fehérnép sarka Makfalva. Mivel hasonlít egy karcsú női lábra, valószínűleg a felszíni forma határozta meg a helynevet.
Óriások dombja Atosfalva. Innen nagyméretű emberi csontok kerültek elő a múltban, talán ezzel magyarázható e hely neve is.
Dózsa-Barátosi kúria Hármasfalu. Hármasfalu 244 szám alatt található.
Kibéd. Kibéd
Unitárius templom Hármasfalu. Közigazgatásilag Makfalvához tartozik.
Geges. Területe már ősidők óta lakott. Igen. Igen, erre mondják a faluban. Ez mashol lehet. E Ez nem egy emlékmű, csak egy sírhely. Miután rejtettem egy új geodobozt Geges református temetőjében, amivel a gegesi régi sírköveket szeretném bemutatni, elindultam megkeresni ezt a rejtést is.
Népi iskola Geges. Épült 1896-ban.
Régi sírkövek Geges. Régi sírkövek Geges
Nyárádszentimrei templom és harangláb. Szent Imre tiszteletére szentelték fel, a falu a templomáról kapta a nevét. Hosszú bejegyzések, automatikusan kitöltött időpont. Nem lehetne néha a mondatokat nagybetűvel kezdeni? Nem lehetne néha a pont, vagy a vessző után szünetet hagyni? Nem lehetne néha a két t helyett helyesen egy t betűt írni, máskor pedig egy t helyett helyesen kettőt? Nem lehetne helyesen írni, hogy ne azzal foglalkozzam állandóan, hogy helyesírási hibákat javítok? Nem kötelező hosszú bejegyzést írni. Részletes beszámolók. Rendben van. Szent Imre szobor. Nyárádszeredából hazafele választottam ezt az útvonalat: Seprőd - Abod - Makfalva - Szolokma - Etéd - Énlaka - Székelypálfalva.
Rigmány. Középkori katolikus lakói, majd a reformáció idején a reformátussá lett hívek Nyárádszentsimonhoz tartoztak. Útban a tatárpincék felé. Útban a tatárpincék felé megkerestem ezt a rejtekhelyet is. Felmászott a toronyba..... F Második alkalommal itt. A helyet már ismertem, 2010 novemberében már jártam itt.
Református templom Nyárádmagyaros. 1643-ból is van adat kápolnáról, amikor még mindig Berekeresztúr filiája.
Tatárpincék a Csereoldalon Nyárádszentsimon. Nagyon különleges látvány, olyan ősi érzés ott lenni. A tatárpincék kincse. Volt tudomásom róla, hogy a geodoboz már nem ép, de reméltem megtalálom legalább a maradványait. Pincék, gödrök, mélyedések.. A tejfölös doboz távol volt a frissen kiásott pincéktől, egy csutakban, de észrevehetted, hogy a doboz környékén gödrök, vagy inkább csak mélyedések vannak, amik mind beomlott, betömött, vagy betömődött pincék. Kerékpártúra. Ma egy kb 20-25 fős kerékpártúra alkalmával jártunk erre.
Református templom és harangláb Nyárádszentsimon. Ez a hely, ahol az emberek kies völgyekben élik monotonnak tűnő mindennapjaikat, káros külső hatásoktól még mentesen. A létra odavitt, de nem találtam meg. A maival együtt már három alkalommal jártam itt. Lehet egészen máshova került a doboz. Az első megtaláló a bejegyzése szerint még a rejtekben találta meg a geodobozt. Új geodoboz új rejtekben. A közeli Csereoldal tatárpincéit terveztem felkeresni, de ha már itt voltam, elrejtettem a haranglábnál egy új geodobozt, új rejtekbe.
Árpád fejedelem szobra Székelybere. Száz évvel a budapesti Hősök tere után, Erdélyben először itt avattak Árpád szobrot.
Református templom Székelybere. Református templom Székelybere
Ropó-domb Székelybere. A helybeliektől érdeklődve tudtam meg, hogy Ropó-domb a neve.
Református templom Berekeresztúr. 1335-ben a pápai tizedjegyzékben Berechce szerepel, Berekete néven, amelyet Benkő feltételesen Berekeresztúrral azonosít, ami minden bizonnyal igaz lehet, mert más hasonló helységnév nincs a kerületben. Tető alatt. Nyárádszentimréről jöttünk át Berekeresztúrra.
Síratófal Bözödújfalu. Egy völgyzáró gát építése miatt a falu nagy részét elárasztották vizzel, a lakóit pedig elköltöztették. Bözödújfalu, a tó fenekén. Még sosem jártam erre, ma került alkalom a hely felkeresésére. Szürke gémek. A kidőlt fa megvolt, de akkora volt a bozót körülötte, hogy az már gyanús volt. Emlékmű. Az esztelen falurombolás során elárasztott település.
Református templom Sóvárad. Az egyházközség jegyzőkönyvében ez a bejegyzés olvasható: 1763 jún 22 a Mária Terézia császárnő engedelméből a régi megrongálódó templom lebontásához fogván a megye egészen felépíttetett és 12 febr.
Római tábor Sóvárad. Római tábor - Sóvárad
A tó partján Bözödújfalu. A falu a romániai falurombolás jelképévé vált: 1988-ban elárasztották egy új víztározó építésekor. Pet előformát nem, üres söröspalackot találtam. A délelőtt folyamán nagyon eltöltöttem az időt a bözödi halomsírok legjobb megközelítésének megtalálásával, délután 3 órakor már egyéb programom volt Székelyvéckén, de mivel a közelben jártam, kis kitérőt tettem, hogy megkereshessem ezt a geodobozt. POI. A doboz eltűnt.
Fedetlen fedeles híd Sóvárad. A fedél megvédte a híd tartó- és járószerkezeteit a csapadéktól, valamint a nap szárító hatásától. Csak híd, fedél nélkül. A Kecske-túrára menet, habár nem volt sok időnk, beszúrtuk még ezt a rejtést. Korabeli fénykép. Ritka, értékes kép érkezett a játszóterünkre, Kanizsay Izabella jóvoltából. Nyoma sincs az egykori faszerkezetnek. Pedig szerettem volna látni.
Református templom és harangláb Küsmöd. Az ódon harangláb nagyon megtetszett.
Bereczki-ház Küsmöd. A jelenleg műemlék jellegű házat Bereczki Zsigmond építette 1858-ban, majd 1998-ban és 2012-ben felújították.
Levenduladomb Bözöd. 2023-ban június 20 és július 9 között szerveztek nyílt napokat, naponta 10-21 óra között.
Református templom Kőrispatak. A reformáció után ugyanis két protestáns egyház alakul, a hívek megoszlanak a református és unitárius vallás között.
Suvadás Nyárádselye. Túrabot nélkül senkinek sem ajánlom. A geodobozhoz nem lehet hozzáférni. Mikháza felől érkeztem Nyárádselyére, amíg a talajút első része tűrhetőnek néz ki, a második fele nagyon le van szakadva. Antenna. A doboz valóban a szűk üregben volt. Karbantartás. A tegnap délután sikerült újra eljutnom Nyárádselyébe és ellenőriztem a rejteket.
Nyárádszeredai Padlásmúzeum. Biró Zsigmond Sándor családi háza ez, melynek padlásterében több száz, paraszti használati tárgy, hadászati és világháborús tárgy sorakozik.
Szalmakalap Múzeum Kőrispatak. Egy felújított hagyományos parasztházban létesült a Szalmakalap Múzeum, mely egyedi az egész világon. Érdekes kövek. Nagyon tetszett, hogy a természet a víz erejével milyen érdekes formákat alkotott a kövekből. Szalmakalap és nemcsak. Biciklikkel felpakolt autókkal érkeztünk a helyszínre. Gömbkövek. Hirtelen azt sem tudtam, hogy a köveket vagy a kalapokat csodáljam.
Református templom Nyárádselye. Református templom - Nyárádselye
Függőhíd Sóvárad. Függőhíd Sóvárad Ketrec és híd. Régebb szerettem volna itt rejteni, de a híd előtti ketrec mindig visszatartott attól, hogy megálljak itt. Aranyos függőhíd. Mivel erre jártunk, felkerestük a függőhidat.
[ Fel ↑ ]
Siklódkő - Görgényi-havasok
Siklódkő - Görgényi-havasok 10,71 km-re
Iszulyka völgye - Bekecs-tető
Iszulyka völgye - Bekecs-tető 12,38 km-re
[ Fel ↑ ]
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.