Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Szováta és környéke - Marosszék - Orbán Balázs: A Székelyföld leírása

Uzontól a kökösi hidig Bel- és Kül-Székelyföld. Székely nép és földmívelése, a Székelyföld természeti gazdagsága. Só. Marosszék határa. Szovátha. Földvár és Amenus. Római maradványok. Szovátha alakulása, néveredete. Székhavasa, Szovátha, Sebes és Juhod pataka. A szováthai sóhegy. A parajdi sóhegy és sóművelet. Rabsonné útja vagy az Óriások árka. Sóvárad és Kibéd környéke Terra Siculorum
149_szovatai_sosziklak.jpg
A szovátai sósziklák egyik csoportja
Géra-csorgó Szováta 0,23 km-re. Géra-csorgó Szováta Magyar Husvet Szovatan I. Mig sokan otthon toltottek a husvetot v. Sósvíz. Azért most láttam először, hogy a vízhordást időponthoz kötik, na meg a mennyiséget is.
Kisvasút állomás Szováta 0,26 km-re. 1997-ben leállítják rajta a forgalmat. Rendezett állomás. Ma megint Szovátán dolgoztam, a környéken is volt dolgom.
Nádas-csorgó Szováta 0,52 km-re. A forrás vize egyesek szerint a legjobb Szovátán, sokan hordják is. Magyar Husvet Szovatan II. Ha mar megvolt a Sos, akkor legyen a Nadas is. Sikátor végén. Azt hittem, hogy ez borvízforrás, nagyot csalódtam, hogy csak egy sima ápőpláta.
Mária-forrás Szováta 0,81 km-re. Vizét vannak akik fogyasztják, annak ellenére, hogy időnként a forrás fölött tábla hirdeti, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas. Itt nem találtam feltűnésmentesen kereshető rejteket. A rendőrséggel szemben pár kocsi parkolására alkalmas hely van.
Kilátótorony Szováta 0,96 km-re. Kilátótorony Szováta Magyar Husvet Szovatan III. Ha mar letezik kilato, akkor azt is illendo megkeresni. Magasban. Jól körbe lehet látni a környéket a toronyból.
Mogyorósi-tó Szováta 1,14 km-re. Mogyorósi-tó - Szováta Nem kell hosszában és hosszasan keresni. Bár a Rigó-tó és a Mogyorósi-tó viszonylag közel vannak egymáshoz, 150-200 m távolságra, a két tó között nem a nyílegyenes, az árkon-bokron a járható út.
Rigó-tó Szováta 1,2 km-re. Rigó-tó Szováta Narancsízű tictac cukorkák. Abban az erdőben, ahol a Szováta környéki tavak találhatók, több jelzett és jelzetlen, sétány és ösvény van.
Tyukász-domb Szováta 1,21 km-re. Tyukász-domb Szováta Jó kilátás. A város szélén, fent a gerinczen, az Outward Boundhoz átereszkedőben ki lehet lépni a kápolnához. 14 kereszt. Minden kereszt előtt, a földbe, pontosabban a kavicsba, lámpatest van beépítve, mely megvilágítja a keresztet.
Medve-tó Szováta 1,37 km-re. Látnivalói a Medve-tó, a Mogyorósi-tó, a kis sósvizű tavak: Zöld-tó, Vörös-tó és Fekete-tó, a fürdőtelep vadászkastély stílusú villái, a Szováta faluban található református templom. Jo rejtek. Alcazasanak koszonhetoen nem ment elsore a megtalalas, de nehany tiszteletkor utan megadta magat. Medve nem volt a környéken. Mert nagyon sok a kétlábú látogató.
Kilátó Vörös-tó Szováta 1,4 km-re. A tó fölött kilátó épült. Úszás utáni séta. Szép helyen van a rejtés, jó rálátással a tóra. Magyar Husvet Szovatan IV. Itt is minden rendben volt.
Sóhegy Szováta 1,45 km-re. Sóhegy - Szováta
Mezítlábas ösvény Szováta 1,54 km-re. Az ösvény más és más felületű anyagokból áll, melyeken mezítláb gyalogolva stimuláljuk a talp különböző reflexpontjait.
Kilátó Piroska-tó Szováta 1,62 km-re. A közvetlen szomszédságában található Piroska tó, amelyhez a felszínre bukkanó sótömbök mellett vezet az ösvény, édesvizünek számít, halak is élnek benne. Magyar Husvet Szovatan V. Na, itt mar nem jartam olyan szerencsevel. Piri fentről. Lent a tó szélén, a nádasban pont nászoltak a siklók.
Piroska-tó Szováta 1,65 km-re. Piroska-tó - Szováta
Adrenalin Plus kalandpark Szováta 1,94 km-re. Adrenalin Plus kalandpark Szováta Tényleg vaddisznó volt. Hát, elég hihetetlen, hogy a geodoboz ilyen gyorsan eltűnt. Pontosan egy hónap után. Miután október elején egy sor új geodoboz került rejtésre Szováta környékén, elhatároztam, hogy megkeresem őket egy délután.
Tivoli-tó Szováta 2 km-re. E tónak köszönhetően leülepítik az iszapot, és szabályozzák a Medve-tóba befolyó vízmennyiséget. Tetszik a tó, tetszett a rejtés is. Tetszik ez a tó.
Ozsváth-csorgó 4,05 km-re. A szovátaiak szívesen fogyasztják, és nemcsak ők, hanem mi, és más biciklitúrázók is, habár hosszabb száraz időben néha elapad a vize. Meredeken.... Valóban forgalmas a forrás. Csúszós talaj. Vonattal ugyan nem találkoztunk, de a csúszós talaj miatt elég nehezen tudtuk megközelíteni a rejteket.
Függőhíd Sóvárad 4,65 km-re. Függőhíd Sóvárad Ketrec és híd. Régebb szerettem volna itt rejteni, de a híd előtti ketrec mindig visszatartott attól, hogy megálljak itt. Aranyos függőhíd. Mivel erre jártunk, felkerestük a függőhidat.
Rabsonné útja Illyésmező 5,73 km-re. A Csere-tető tisztás nyugati szélén halad el.
Fedetlen fedeles híd Sóvárad 5,94 km-re. A fedél megvédte a híd tartó- és járószerkezeteit a csapadéktól, valamint a nap szárító hatásától. Korabeli fénykép. Ritka, értékes kép érkezett a játszóterünkre, Kanizsay Izabella jóvoltából. Nyoma sincs az egykori faszerkezetnek. Pedig szerettem volna látni.
Római tábor Sóvárad 5,98 km-re. Római tábor - Sóvárad
Református templom Sóvárad 6,16 km-re. Az egyházközség jegyzőkönyvében ez a bejegyzés olvasható: 1763 jún 22 a Mária Terézia császárnő engedelméből a régi megrongálódó templom lebontásához fogván a megye egészen felépíttetett és 12 febr.
Trópusi lepkeház Parajd 6,32 km-re. Szabadon repülve, testközelből figyelhetjük itt meg a lepkéket. Jó tudni. A lepkeház szép kívûlrõl. Belülről is. Bent is szép, érdemes meglátogatni.
Parajdi Sóbánya 6,37 km-re. Itt a völgy méginkább elszűkül, a hegyek egészen közel merészkednek. Forgalmas hely. Az átjáróra emlékeztünk korábbi látogatásainkból. Forgalom. Nem felvonultunk, hanem levonultunk ma a bányába.
Református templom Parajd 6,52 km-re. Az ősi sóvágók telephelye aránylag messze volt a sóbánya helyétől, és ezért a sóvágók egy kisebb csoportja valószínűleg a bánya közelébe költözött, kialakítva az ősi Parajdot.
Evszakok Parajd 6,75 km-re. Evszakok Parajd 2001
Új római katolikus templom Parajd 6,75 km-re. Új római katolikus templom - Parajd
Hollós-tó Bekecs 6,81 km-re. Ez egy körülbelül 100x50 m-es mesterséges tó.
Fordított házikó Parajd 6,86 km-re. Alapterülete 8×5 m.
Mosdókő Bekecs-tető 6,95 km-re. Mosdókő Bekecs-tető Első találatom . Nagyon rég járom a Bekecs hegyet, számtalanszor elmentem a rejtek mellett, nem is gondoltam volna, hogy ilyen kincseket rejt. A táblát is. Olvassátok végig az ismertető táblát, van ott pár érdekesség.
Sóhát és Sószoros Parajd 7,19 km-re. Legmagasabb pontja a Sóhegy (576 m). Deszkákon. Többször jártam a szorosban, de még a tanösvény előtt. Új doboz. Rejtettem egy új dobozt a Sószorosban.
Siklódi kő 7,29 km-re. A keményre összecementálódott kőzet ellenállva az időjárásnak látványos, 10-40 m magas falakban, tornyokban maradt meg, több száz méteres hosszúságban.
1916-os honvéd emlékmű Bekecs-tető 7,56 km-re. 1916-os honvéd emlékmű Bekecs-tető Pótolni. Ősszel visszatérve a tett helyszínére, a jégdugónak már se híre, se hamva, de sajnos a ládának se. Bekerítve. Most látom, hogy a régebbi fotókon még nem volt teljesen bekerítve az emlékmű.
Szikla a Siklódi-kő lábánál 7,62 km-re. Jellegzetes tornácos házait megcsodálva, a Murva utcából indultunk a Siklódi-kőre.
Vész-kő Bekecs-tető 8,14 km-re. Nem az Írott-kő, más nevén Mosdó-kő, de hasonlít hozzá. Acskó és Minion. A doboz a helyén, a Király tanácsát követve be is acskóztam, miután egy Minion is bekúszott a ládába. Rendben. Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen, a doboz a helyén, de valami rágcsáló megcsócsálta a zacskót.
Várnyaka Kápolnásmező 8,18 km-re. A töltés kezdetben nyugat - kelet irányban vonul, majd felhajlik északkelet felé, a Rabsonné vára alá.
Bökecs leve Bekecs-tető 8,28 km-re. A forrást 2013 ősszén kiépítették, betonlépcsőn lehet lemenni a forráshoz. Gesztenye. Miután Deliáék kikaparták (izé, kiásták) a gesztenyét, és kissé odébb helyezték, mi is könnyen megtaláltuk a kissé furcsa alaku dupla dobozt. Működik. Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen.
Rabsonné útja Deszkásvár 8,29 km-re. Ez az Orbán Balázs által is leírt töltés lenne a mondában is emlegetett, tulajdonképpeni Rabsóné útja.
Tündérek útja Vármező 8,45 km-re. Északnyugat - délkelet irányban vonul át a Kis-Nyárád völgyéből a Szováta vize völgye felé.
Pálos kolostor romjai Vármező 8,46 km-re. Nem lehetetlen, hogy a Nyárádremete feletti Vármezőn állott, mert itt pálos kolostor emlékét őrzi a hagyomány. Megközelítés. A katolikus templom doboza után itt folytattam. Tőzikenézőben. A Kis-Nyárád mellett a nyíló tőzikék csodálatosak, valóságos szőnyeget alkotnak.
Tündérek forrása Vármező 8,61 km-re. Forró nyári napokon kincset ér a forrás tiszta, hűvös vize. Körút. Kis körutunk alkalmával ugy gondoltam több dobozka is előkerül, talán az én hibám is, hogy nem igy lett. Úton-útfélen. Az út meglett (fentről jöttünk), a pötty meglett, a fa is meglett, a doboz sehunn a fában.
Ökumenikus kápolna Bekecs-tető 8,63 km-re. Itt valamikor egy vár állt, ma egy ökumenikus kápolna, amelyet közös összefogással építettek. Szabályok. Ezért a rejtekhelyért már kaptál egy pontot. Már megint nincs. Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen, de sajnos megint hiányzik a geodoboz.
Áprily Lajos kútja Parajd 8,72 km-re. A Kis-Küküllő a Kis- és Nagy-ág patakokból képződik. Karácsonyi séta. Az ördögök mögött ott van a doboz, épségben, kevés megtalálóval. Ördög van, doboz nuku. A parajdi úttól a feltérő út nagyon ramaty állapotban van, az aszfaltból pont középen maradt annyi, hogy ne lehessen rendesen haladni.
Római őrtorony Szakadát 9,03 km-re. Nyárádremete határában, Szakadát felett egy római őrtorony helye található, mely egy komplex őr- és jelzőtorony rendszerhez tartozott. Megközelítés. A Google térképen kinéztem, hogy a rejtekhelytől keletre egy út vezet fel a gerincre. Csak az őrtorony helye. Amint a leírásban is írja, itt csak egy római őrtorony helye található.
Vármező 9,05 km-re. Vármező
Várhegy Vármező 9,06 km-re. Várhegy - Vármező Husveti lazitas. Kellemes kis "udules" utan az Egerfas to partjan felsetaltunk a varhegyre. Kapaszkodó. A vármezői látogatásunkból nem maradhatott ki az Égerfás-tó megtekintése.
Kisfenyős-kő Parajd 9,12 km-re. A  szikla tetején több gombaszerű alakzat emelkedik az ég felé. Sziklamászó kocsi és gólyabot. Számítottam rá, hogy István fogja megtalálni elsőnek ezt a rejtést, de az Istvánok közül a járgányosra tippeltem. Mindkettő. Diplomatikus leszek: mindkettő.
Rapsonné vára Szováta 9,13 km-re. Rapsonné vára Szováta Sóvidéki túra. Egy nagyon szép hétvéget töltöttünk Rapsóné vára lábánál sátorral. Lett jelzés de a ládának annyi. Egy ideje van turistajelzés (kék kereszt), de nagyon ibogtalanúl festették, meredeken toronyiránt felfelé, jó csúszós terepen.
Katolikus templom Vármező 9,26 km-re. Az eredetileg iskolából és tanítói lakásból alakított hajlékot 1987-ben szentéllyel bővítették ki. Majdnem beejtettem. Nehéz volt kivenni a dobozt, majdnem elejtettem, de végül sikerült. Sunyi. Elég rejtélyes rejtés.
Sasfészek kilátó Alsósófalva 9,33 km-re. Sasfészek kilátó - Alsósófalva
[ Fel ↑ ]
Sóhát és Sószoros Parajd
Sóhát és Sószoros Parajd 7,21 km-re
A parajdi sóbánya és Sóháta
A parajdi sóbánya és Sóháta 7,21 km-re
[ Fel ↑ ]
Közeli települések: Szováta 0 km-re, Látnivalók Sásverés 0,47 km-re, Látnivalók Szakadát 3,08 km-re, Látnivalók Kopac 3,83 km-re, Látnivalók Illyésmező 4,69 km-re, Sóvárad 5,86 km-re, Parajd 6,53 km-re.
2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.