Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Szélmalom - Kiskundorozsma - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Szélmalom - Kiskundorozsma turisztikai látnivalói

A dorozsmai szélmalom Kiskundorozsmán, a Szegedtől északnyugatra található városrészen található - 1821-ben építette Czékus Andor. 1905-ben 23 szélmalom állt Kiskundorozsmán, az elsőt 1801-ben építették egy dombra - a ma is látható malom többször elpusztult, de ismételten újraépítették...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Szélmalom Kiskundorozsma fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Kiskundorozsma és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Szélmalom!

A legközelebbi település Domaszék, 5,55 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Szélmalom Kiskundorozsma közelében?
Dorozsmai Szélmalom Szeged 0,01 km-re, Dorozsmai Tájház Szeged 0,64 km-re, Szegedi Hadipark 3,35 km-re, Repülőtér Szeged 3,88 km-re, Zöldfási Szent István Király Templom Domaszék 4,43 km-re, Szegedi Vadaspark 4,91 km-re.
- Boszorkánysziget Szeged 7,6 km-re. A jól kitaposott ösvényekkel rendelkező, népszerű zöldövezetet délről a kereskedelmi és téli kikötő határolja, északról a már nem létező vasúti híd.
- Nagyszéksósi Bivalyrezervátum Mórahalom 11,7 km-re. Az egész évben ingyenesen látogatható Bivalyrezervátum Mórahalom hetedik körzetében, a Nagyszéksós-tónál található.
- Téry Ödön szobor Óbéb 24,2 km-re. Jeles turistaelődünk tevékenysége nagyrészt a Tátra hegységre terjedt ki, melynek kiváló ismerője volt.
- Szerelmesek kapuja Kőfal Hódmezővásárhely 24,4 km-re. A 3006 m hosszú hódmezővásárhelyi árvédelmi fal, vagy Kőfal, városképi jelentőségű műemlék, a várost körülvevő árvédelmi töltés - egyedülálló alföldi látnivaló, 1958 óta védelem alatt áll.
- Lombkorona-sétány Makó 31,9 km-re. A Lombkorona-sétány Makón, a Maros jobb oldalán található, 191 m hosszú és 10 m magassságban helyezkedik el, a pedig torony 18 m magas.
- Öreg téglahíd Földeák 33,3 km-re. Ez a híd Csongrád-Csanád vármegye legrégebbi téglaboltozatos hídja, összeköti Földeák belterületét a külterülettel, közlekedésre is szolgál, de rajta mennek keresztül a közüzemi vezetékek is.
- Szent Gellért püspök szobra Nagycsanád 42,8 km-re. Szent Gellért püspöki öltözetben áll a latin feliratos magas talapzaton, jobb kezét a szívéhez emeli, mellette egy angyal látható, ahogy a püspök felé fordul.
- Bartók Béla szülőháza Nagyszentmiklós 47,7 km-re. A város életében élő hagyomány a Bartók kultusz, 2002 óta.
- Nákó-kastély Nagyszentmiklós 48,8 km-re. A nagyszentmiklósi Nákó kastélyban, a Pro Bartók Társaság rendszeresen szervez koncerteket, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara és a Temesvári Nyugat Egyetem Zenei Fakultása közreműködésével, évente 3-4 alkalommal.
- Pontonhíd Csongrád 49,3 km-re. A csongrádi úgynevezett fahíd Csongrád város északi részén található, a Gőzhajó utca végén - a Mámai-réti és nagyréti mezőgazdasági területeket köti össze a várossal.
- Károlyi-Berchtold-kastély Árpádhalom 52,5 km-re. A kastély, mely átvészelte a háborúkat, eredetileg 22 szobából, fürdőszobákból és mellékhelyiségekből állt - ma művelődési ház, iskola és könyvtár.
- Bökényi duzzasztómű és hajózsilip Szentes 54,1 km-re. A tűsgátas rendszerű duzzasztó az első vasbeton szerkezetű vízépítési műtárgy az országban, terveit Zielinszky Szilárd műegyetemi tanár készítette.
- Indiai platánfa Mezőhegyes 57,8 km-re. A fedett lovarda mellett található platánfát, egy másik társával együtt, 1819-ben ültették.
- Lipthay-kastély Lórántfalva 64,3 km-re. A kastély főbejárata az országúttal párhuzamos utcára nyílik.
- Feneketlen-tó Battonya 66,6 km-re. A Feneketlen-tó Mezőhegyes és Battonya között, a 48-as erdő szélén található, a talajvízzel feltelt krátere az 1961 december 29-én bekövetkezett gázkitörés eredménye.
- Arborétum Tiszakürt 67,7 km-re. A kertet a Bolza család létesítette, a 19-dik század végén, Tige Mária grófnő kezdeményezésére, egy 17 hektáros erdős-mocsaras területen.
- Dinó park Orgovány 68,8 km-re. Az itt található élményjátékok az óriás csúszda, ugrálóvár, óriás sakk, célbalövős játékok, foci darts, vízi dodzsem, gokart pálya.
- Geist Gáspár-kastély Orosháza 70,2 km-re. Az ifjú Geist Gáspár terveztette, valószínűleg Ybl Miklós által tervezett vadászkastély Orosházától északkeletre, a hozzá tartozó Kiscsákón található.
- Wéber Ede kilátótorony Helvécia 71,2 km-re. Egy csendes és nyugodt hely, egy jó állapotban levő kilátótoronnyal, eső elleni beállóval, több asztalból és padból álló piknikezőhellyel.
- Halastavak Zsombolya 72,1 km-re.
- Csatád 72,5 km-re. Sváb néprajzi központ, bár svábok már csak kevesen vannak itt.
- Bagolyvár Helvécia 72,8 km-re. Téglalap alaprajzú, az északi sarkán egy háromszintes torony áll, melyhez támfal csatlakozik, neogótikus nyíláskeretekkel, 14 fa- és betonhordós pincéje poroszsüveg boltozatos.
- Maderspach Ferenc sírhelye Zsombolya 73 km-re. Zsombolya központjából, a Szent Flórián szobortól indulva, a Polgármesteri Hivatal és a Stefan Jäger Múzeum előtt elhaladva jutunk el a városi temetőhöz, melynek körülbelül mértani középpontjában helyezkedik el a derékbatört oszlop alakú síremlék.
- Batthyány-Geist-kastély Kondoros 73,7 km-re. Itt alakult meg az ország első vadásztársasága, a Geist család előbb béreli a kastélyt, majd megveszi a területet, a második világháború után a kastély üresen marad, 1993-tól a kondorosi önkormányzat a tulajdonos.
- Nagyporond megfigyelő 73,9 km-re.
- Beliczey-kastély Csabaszabadi 74,4 km-re. A Beliczey-kastély magántulajdonban van, jelenleg nem látogatható, a kerítés mellől az épület sem látszik.
- Csekonics Jozsef mellszobra Zsombolya 74,7 km-re.
- Libus András madárles 74,9 km-re.
- Geodéziai mérőtorony Ólom-hegy 75,3 km-re. A 173 m tengerszint feletti magasságával, az Illancs homokhátságán, Rém községtől északra található Ólom-hegy Bács-Kiskun megye és a Duna-Tisza köze legmagasabb pontja.
- Bezdini kolostor Maros Ártéri Természetvédelmi Terület 75,4 km-re. Aradról a Perjámos felé vezető 682-es megyei úton Munár falu határáig, ahol jobbra tér egy keskeny aszfaltcsík, a letérőtől számítva 4 kilométer a kolostorig.
- Pincefalu Nemesnádudvar 78,2 km-re. A Mária-völgyi pincesor a leghíresebb, de löszfalba vájt lyukpincék elé épített szép présházak találhatók a Temetői-, a Kender-völgyi-, a Felső-, valamint a Sükösdi-pincesoron is.
- Középkori földvár Temeskenéz 82,9 km-re. A valószínűleg 13-14-dik századi földvár 2,25 km-re nyugat-délnyugatra található a temeskenézi ortodox templomtól, illetve 600 m távolságra északnyugatra a patak földrajzi jobb partjától.
- Majláthfalva tava 83,1 km-re.
- Kálváriadomb Billéd 83,1 km-re. Közvetlen közelében parkolóhely található, személygépkocsik számára.
- Temeskenézi mocsarak 83,8 km-re. A temeskenézi mocsarak természetvédelmi terület, madárparadicsom - Temeskenéz és Baracháza között terül el.
- 48-as Honvéd sírhely Gyergyámos 84 km-re. Az E70-es nemzetközi út Temesvárról Zsombolyára vezető szakaszán, a Gyertyámos központjában a 693-as megyei útra kanyarodva jutunk el a köztemetőig, melynek a bejárattal átellenes határa mentén, közvetlenül egy tó közelében található a sírhely.
- Gyertyámos tava 86 km-re.
- Cypress arborétum 90,9 km-re.
- Csála egykori vára Arad 91,3 km-re.
- Vásárhelyi–Bréda-kastély Lőkösháza 91,9 km-re. Az 1810 körül klasszicista stílusban épült, műemlék Vásárhely-Bréda-kastély Lőkösháza mellett, a Bréda-majorban található - bár jelenleg magántulajdonban van, a hét minden napján látogatható.
- Gabonamúzeum Békéscsaba 92 km-re. A Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely Békéscsabán, a Gyulai út 65 szám alatt található, 1980 október 31-én nyitották meg.
- Fekete nyár Gemenc 92,1 km-re. A 38 m magas fekete nyár (Móricz-Duna, Gemenci-erdő, Bács-Kiskun vármegye) Magyarország legnagyobb törzskörméretű fája, kerülete 12 m.
- Római katolikus templom Vinga 92,2 km-re. Első ismert birtokosa a Csák-nembeli Miklós, 1214-ben komáromi, 1222-24-ben csanádi, 1228-29-ben bihari főispán volt.
- Vodica-Máriakert kegyhely Hercegszántó 92,5 km-re. A Máriakertet 1838-ban szentelték fel és nyilvánították zarándokhellyé, Vodica vizéhez több csodás gyógyulás kötődik, a kápolna 1877-79 között épült.
- Kasztói Őstölgyes Bogyiszló 92,6 km-re. A helyi természeti ritkaságnak számító Kasztói Őstölgyes területét 1993-ban nyilvánították védetté.
- Tó menedékház Arad 92,7 km-re.
- Csála erdő legvastagabb fája Arad 92,8 km-re.
- Újbesenyő tava 92,9 km-re.
- Vukovics Sebő sírhelye Berekszó 93,5 km-re. Az E70-es nemzetközi út Temesvárról Zsombolyára vezető szakaszán, a falu területén 90 fokos kanyart ír le.
- Erzsébet-ligeti Lombkorona sétány és kilátó Gyomaendrőd 93,9 km-re. Az Erzsébet-ligeti lombkorona sétány és kilátó Gyomaendrőd szélén, a Hantoskerti holtág félszigetén található.
- Temesvári csata emlékmű Újbesenyő 95,7 km-re. A Temesvárt Nagyszentmiklóssal összekötő DN6-os országútról a 12-es kilométerkőnél bekötőút ágazik le Újbesenyő felé.
- Aradi víztorony 96,1 km-re. 25 méter magas és erőd kinézete van, 1927-ben renoválták utoljára.
- Szabadság-szobor Arad 96,2 km-re. Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc vértanúinak tiszteletére a Vesztőhelyen emelt márvány obeliszk felállításával párhuzamosan kezdeményezés folyt  egy nagyméretű szoborcsoport létrehozására.
- Újarad tava 96,2 km-re.
- Csíky Gergely mellszobrának helye Arad 96,5 km-re.
- Endrődi Salacz Gyula szobor Arad 96,6 km-re.
- Szentháromság szobor Arad 96,7 km-re. Az aradiak, eredeti fogadalmuknak megfelelően, ma is megismétlik az Úrnapi körmenetet, minden év Úr napját követő vasárnapján.
- Evangélikus lutheránus templom Arad 96,9 km-re. Az aradi Evangélikus Luteránus templomot 1905 és 1906 között építették neogótikus stílusban Szántay Lajos tervei alapján.
- Erzsébet híd Arad 97,3 km-re. Most a Traian nevét viseli.
- Mezőzsadány tava 97,6 km-re.
- Aradi vár 97,8 km-re. Korunkra legjobban az újkori erőd maradt fenn, melynek meglátogatásakor fejet hajthatunk az 1848/49-es szabadságharc után itt kivégzett tábornokaink előtt is.
- Aradi vértanúk vesztőhelye 98,1 km-re.
- Földvár Mezőzsadány 98,2 km-re.
- Zöld Paradicsom-tó 98,5 km-re.
- Arad-Temesvári Vasút Új-Aradi híd 98,8 km-re. Arad-Temesvári Vasút vidéki Vasút pályaudvarából kiindulva Új-Aradot, Német-Ságot, Vingát, Orczifalvát, Merczifalvát és Szentandrást érintve Temesvárra vezet, ahol az államvasút pályaudvarába érkezik.
- Tiszavirág-híd Szolnok 99,4 km-re. A 2011 januárjában átadott hidat Szolnok jelképének szánták, formája a tiszavirágot idézi.
- Erzsébet Nagy Szálloda Paks 99,8 km-re. 1844-ben épült a reformkor építkezési hullámában klasszicista stílusban, és Paks emblematikus történelmi épülete lett.
- Útépítők emlékműve Szakálháza 101,4 km-re. Az egykor Szeged felé vezető országút volt az első, melyet a Temesközben kiköveztek (1831 és 1835 között), hogy az alföldi közlekedés átkait, a marasztaló téli sarat és a nyári fullasztó porfelhőt megszüntessék.
- Kék-tó 105,1 km-re.
- Hidasligeti tó 105,3 km-re.
- Petőfi Sándor-emlékmű Újszentes 105,4 km-re. Az újszentesi Petőfi Sándor emlékmű közvetlenül a község központi parkjának előterében, a református templom előtt található.
- Falfestmény Temesvár 105,4 km-re. A festményt 2019-ben készítették, a Decemberi forradalom 30 éves évfordulója alkalmából.
- Fortyogó sárvulkánok 105,5 km-re.
- Fortyogó Temesszécsény 105,6 km-re.
- Petőfi Sándor emlékmű Szabadfalu 105,6 km-re. évi Honvédek Egyesülete ezen a helyen.
- Krátertó Temesszécsény 105,6 km-re.
- Kálvária-kilátó Szekszárd 105,8 km-re. A Bartina városrész fölé magasodó, kilátóként használt építményt 1983-ban avatták fel, lassan a város jelképévé vált.
- Prochaska család síremléke Temesvár 106 km-re. Prochaska család síremléke - Temesvár.
- Sailer Antal-szoborcsoport Temesvár 106,5 km-re. Sailer Antal-szoborcsoport a temesvári Gyermekklinikával szemben, a Mária királynő téren.
- Mária-emlékmű Temesvár 106,6 km-re. Mária-emlékmű a Józsefváros és az Erzsébetváros határán, a Mária-téren - Temesvár.
- Rózsafüzér rózsakert Mondorlak 106,6 km-re.
- Gerhardinum katolikus líceum Temesvár 106,6 km-re. A piarista kegyes tanítórend a magyarlakta vidékeken a 18-dik század első felében terjedt el - az ősi csanádi egyházmegyében Szentannán működtettek kollégiumot, amely a növendékek kis száma miatt 1788-ban megszűnt, majd az iskola II József rendelete alapján Temesvárra került.
- Téglahíd Fény 106,7 km-re.
- Római-katolikus székesegyház Temesvár 106,8 km-re. A temesvári római-katolikus székesegyház az egykori Losonczi téren található, a város történelmi központjában. (látnivaló és geodoboz)
- Bolyai János emléktábla Temesvár 106,9 km-re. Bolyai János  utca, Temesvár.
- Nyolc boldogság Temesvár 106,9 km-re. Augustin Pacha utca 1 szám, Temesvár.
- Mária Terézia-bástya Temesvár 107 km-re.
- Fehér fűz Kölked 107,4 km-re. A 25 m magas fehér fűz (Duna-Dráva Nemzeti Park, Kölked, Baranya vármegye) 11,2 m kerületű, 130 cm magasságban két törzsre oszlik.
- Milleniumi templom Temesvár 108 km-re. A temesvári Milleniumi templom a Gyárváros központjának számító Kossuth tér közvetlen közelében, a Coronini téren található.
- Állatkert Temesvár 108,2 km-re.
- Borvizes kút és fortyogó 108,8 km-re.
- Honvéd-emlékmű Temesvár 108,8 km-re. A Temesvár ostromában, 1849-ben elesett honvédek sírja fölé emelték, 1894 november 1-én a Temesvári Honvéd-Szobor Bizottság jóvoltából.
- Turbinák Temesvár 109 km-re. Az 1910 nyarán üzembe helyezett Turbinák felszerelése két darab, háromkerekű, 560 lóerős Francis turbinából áll, 385 kilowattos, kétfázisú Ganz generátorokkal. (turisztikai hely geoládával)
- Tesöld tava 109 km-re.

Történelmi-kulturális értékek - Csongrád-Csanád vármegye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Szélmalom adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Kiskundorozsma térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni Kiskundorozsma környékére? Tetszett a Szélmalom? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Csongrád-Csanád vármegyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.