Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Tanyavilág - Gyürke

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Kóstelekre másfél óra alatt lehet eljutni szekérrel. 2015-ben Gyürke már csak egy kétszemélyes falu volt. A legeltető pásztorokon kivül csak Tankó Veronika és fia, Zsolt lakott itt állandóan...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Tanyavilág - Gyürke felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Kilátás az erdőből Várpanoráma kilátó kereszt Törcsvár kastély
Kilátás az erdőből
Bejárat Szászújfalu Neudorf
Bejárat
A templom ajtaja Vurpód Burgberg
A templom ajtaja
Víztorony Meggyesfalva Bissingen Lázár vadászház kastély Marosvásárhely
Víztorony

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Tanyavilág Gyürke fotóalbumba!

Gyürke Csíkszentgyörgyhöz tartozik, személygépkocsival megközelíthetetlen. Menaságtól körülbelül 14 km-re található, ami két és fél óra szekérutat jelent, a Fiság-, majd a Csobányos-patak mentén. Fedezzétek fel Gyürke és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Tanyavilág!

A legközelebbi település Gyürke, 0,27 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Vártető II kilátó 30,5 km-re. Ezt is az elsőnapi turán találtam meg csapatmunkával. Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
Római katolikus templom SzékelyvéckeRómai katolikus templom Székelyvécke 98 km-re.
A temetőben érdekes feliratú régi sírköveket lehet látni, érdemes ide ellátogatni. A kilátó után a katolikus templomhoz jöttünk, a templomot övező kőfalon levő bejáratot mi is nyitva találtuk. Nem csoda hiszen az esőtől védve van. A faluban szépen felújított régi házak vannak, megőrizve az eredeti jelleget.
Kolostortemplom SegesvárKolostortemplom Segesvár 99,7 km-re.
A domonkosok ma is álló templomának építését 1492-re teszik. Ez egy régebbi templomot feltételez, amelynek építése az 1298-dik évi búcsúengedéllyel eshet egybe.
Árpád fejedelem szobra SzékelybereÁrpád fejedelem szobra Székelybere 93,7 km-re.
Száz évvel a budapesti Hősök tere után, Erdélyben először itt avattak Árpád szobrot. Árpád fejedelem szobrát, Gyarmathy János szobrászművész alkotását, 2012 májusában avatták fel Székelybere központi terén.
Bilibók-tető Tarkő-hegység 20,8 km-re.
Oroszhegy 58,4 km-re.
Az egykori Udvarhelyszék legmagasabban fekvő településeSzékelyuvarhelytől 12 km-re, az 1009 m magas Őrhegy déli lábánál, a Bosnyák- és a Ballé-patak völgyfőjében fekszik.
Idődoboz pavilonok MikházaIdődoboz pavilonok Mikháza 95 km-re.
Az Idődoboz pavilonok a Mikházi Régészeti Parkban találhatók, a településtől délnyugatra, a római kasztrum és a régészeti park között. A két pavilont Sági Gergely tervezte, 2015-ben készültek el, és 2016 májusában avatták őket fel.
A temető kápolnája AtyhaA temető kápolnája Atyha 72,9 km-re.
Ez a különlegesen szép fekvésű település hétszázötven méterrel a tengerszint felett, a Székelyföld szívében évszázadokon át virágzott, de az idők változtak. Megtaláltam a kápolnát. Nem vagyunk ugyan nagyon magasak, de a doboz sajnos nem volt a leírás szerinti helyen, a rozsdás szeg viszont igen. Igazán különleges ez a település a hegy tetején, de talán a leglátványosabb az odáig vezető út. Mára időutazással felérő kaland vár az idelátogatóra - lelket erősíts, zubbonyt igazíts, irány Atyha, lépés, indulj.
A katona kucsmája Csalhó-hegységA katona kucsmája Csalhó-hegység 66,7 km-re.
A katona kucsmája (Caciula Dorobantului) nevű konglomerátum sziklatömb egy nyílt terület, a Széles-kő-hágó (Curmatura Piatra Lata) fölé magasodik. Bár elég gyakran megfordulok a Csalhó-hegységben, és voltam egy párszor itt is, az utóbbi években valahogy kimaradt ez a hely. A Széles-kő felől rálátás nyílik az Izvoru Muntelui víztározóra, Durau üdülőre, és a Schit (kolostor, remetelak)-patak völgyére.
Visszafolyó vizesárok IvóVisszafolyó vizesárok Ivó 43,6 km-re.
Régóta keressük a Visszafolyónak is nevezett vizesárkot. A Kecskevésznek nevezett elágazástól lefele, a híd után az Ivó-patak felé tartunk, és átmegyünk két hídon. A koordináták segítségével könnyen rátaláltam a tárnára, majd a visszafele folyó patakra, miután jó darabig bolyongtam Ivó felett az erdőben, lévén hogy Kápolnás felől a Cekend tetőn keresztül érkeztem.
Terkő-nyereg Hagymás-hegységTerkő-nyereg Hagymás-hegység 32,8 km-re.
Keleti irányba a Jávárdi-patakot követve, jelzetlen úton Hidegségbe, illetve Gyimesközéplokra érhetünk el. Úton az Öcsém fele, az Ördög-hágó irányából érkeztünk a hófödte Terkő-nyeregbe. Csodálatos társakkal, csodálatos időben, csodálatos tájakon, egy csodálatos napot töltöttem kedvenc hegységemben. A Terkő-nyereg fontos turisztikai csomópont, északnyugati irányba a piros sáv jelzés az Egyes-kőhöz vezet.
Katolikus templom NyikómalomfalvaKatolikus templom Nyikómalomfalva 65,2 km-re.
Egyetlen település a Nyikó mentén, amely az idők folyamán felvette a rajta átfolyó patak nevét, így lett Nyikómalomfalva. Amikor ezt a megtalálást bejelentem, már 2022 augusztus 31-ét írunk. A templomkert nagyon szép, a falu csendes és nyugalmas a hőség nagy. Nyikómalomfalva közepes nagyságu település az egykori Udvarhely vármegye területén, a Fehér-Nyikó völgyében található.
Nagy-kő-havas csúcsNagy-kő-havas csúcs 99,1 km-re.
A menedékháztól a Nagy-kő-havas csúcsáig a piros sávval jelzett ösvényen juthatunk el. A csúcsot az északi oldalon érdekes, 8-10 m magas, kúp alakú, konglomerát sziklák építik fel. A menedékházat a sárga sáv jelzésű ösvényen közelítettük meg, áthaladva a 7létrás kanyonon, kipróbálva az új létrákat. Lenyűgöző kilátás, nem csak a helyszínen, hanem az oda vezető ösvényen is.
Lobogó-borvízforrás SzentkeresztbányaLobogó-borvízforrás Szentkeresztbánya 43,6 km-re.
A Lobogó-borvízforrást a házak között, egy mellékutcán lehet megközelíteni.
Asztalkő felé Karcfalva 36,8 km-re. Miután egy sikeres figyelemelterelő hadművelettel a társaságot bevezettem az erdőbe, amíg a csapat többi tagja a sűrű erdőből történő kievickéléssel volt elfoglalva, gyorsan megkerestem a geodobozt, és beírtam a nevemet a cézárnak fenntartott első helyre :-)Visszahelyeztem a dobozt, majd együtt kerestem a közben ideérkező többiekkel. Van aki kibírja és lefele keresi, mert jobbkezes és nem siet a vonathoz. Jeges-barlang Nagykő-havas 96,6 km-re.
Moly-tó SzentegyházaMoly-tó Szentegyháza 44,8 km-re.
Szentegyháza határában fekvő vulkáni fennsíkon két igen érdekes természeti képződménnyel találkozható. Szentegyháza két tavát több mint 2 km választja el egymástól. Két állandó jellegű, nem időszakos tó.
Tündérvölgy-vízesés Kovászna 62,8 km-re.
Tündérvölgy-vízesés - Kovászna.
Kis-Borka-kő Besztercei-havasok 85,4 km-re.
Körülbelül 1 km-re innen délnyugatra található az 1825 m magas Kis-Borka köve. A Kis-Borka-kő egy 1552 m magas csúcs a Besztercei-havasokban.
Somoskai hamutufák 63,8 km-re.
A hamutufa vulkáni hamuból képződött kőzet.
Református templom AgyagfalvaReformátus templom Agyagfalva 69 km-re.
1579-ből ismeretesek az egyházközség jegyzőkönyvi feljegyzései és határozatai, amelyeket 1628-ban Galgótzi István esperességében megerősítenek. 1510-ben plébániatemploma van, plébánosa, Máté alesperes név szerint is ismeretes, maga a templom régebbi - Építési idejét a XIII-dik századra teszik.
Lázár várkastély GyergyószárhegyLázár várkastély Gyergyószárhegy 57,2 km-re.
Gyergyószárhegy településéről az első, napjainkig fennmaradt okleveles adat 1406-ból való, amikor egy Lázár Bernát nevű előkelő mondhatta a magáénak. Mivel a kastélylátogatás meghatározatlan ideig szünetel, "bosszúból" ;) rejtettünk egy dobozt a falon kívül. Igyekeztem nehogy valaki megelőzzön, és örvendtem, hogy ostromtervemet nem kell bedobjam, mert kivül is van geoláda. Minket is bosszantott, hogy nem tudtuk megkeresni ezt a ládát, azért rejtettük a másikat kivül. Hunyadi Mátyás király uralkodása alatt, 1462-ben Lázár András a földesura, aki már elnökként vezette le az 1506-os agyagfalvi gyűlést.
Both-vára GyergyószentmiklósBoth-vára Gyergyószentmiklós 50 km-re.
Tetején egykor vár állott, helyén ma kápolna található. A tornác alatt találtam egy X-et. Ma munka után kimentem ellenőrizni, a geodoboz sértetlenül a helyén van. A kápolna nagyon aranyos, csak a tornáca kicsit romos. Gyergyószentmiklósról a Gyilkos-tó felé haladva, a Békény és a Várpataka találkozásánál, az út bal oldalán emelkedik a Várdomb.
Törvényszék KézdivásárhelyTörvényszék Kézdivásárhely 43,8 km-re.
A kézdivásárhelyi (egykori királyi) tövényszék épülete a XVIII-dik század közepén épült. Az Ady Endre utca 5 szám alatt található.
A százkarú bükkfa Farkasvész sarkaA százkarú bükkfa Farkasvész sarka 9 km-re.
A Csíki-havasok piros kereszttel jelzett túraútvonalából, a Kolos-tető és a Sándor dombja között, a Farkasvész sarkától észak-keletre, egy meredek oldalvölgy ereszkedik alá a Fenyővize-patak völgyébe.
Várhegy BölönVárhegy Bölön 62,8 km-re.
Mivel nagyon szép idő volt úgy döntöttünk, hogy Sugásfürdő felől közelítjük meg. A bölöni Várhegy megközelíthető Bölön felől, és tovább a bölönpataki roma telepről kiindulva, erdei utakon.
Ökumenikus kápolna Bekecs-tetőÖkumenikus kápolna Bekecs-tető 88,2 km-re.
A Bekecs-tető a nyárádmentiek szent hegye, a kápolna mellől jó kilátás nyílik déli irányba. Itt valamikor egy vár állt, ma egy ökumenikus kápolna, amelyet közös összefogással építettek. Szakadát falu felől, az Iszulyka völgye mentén közelítettem meg a rejtekhelyet. Jó rég volt (hét éve) az utolsó "találás", így nem sok reménnyel indultunk neki. A Bekecs-tetőn felépített kápolna szombati búcsúja alkalmából látogattunk a helyszínre, Szovátáról.
Ropó-domb SzékelybereRopó-domb Székelybere 94 km-re.
Székelyberétől észak-északnyugatra egy kerek dombot láthatunk, mely a falu fölé magasodik. A helybeliektől érdeklődve tudtam meg, hogy Ropó-domb a neve.
Szűz Mária katolikus kápolna TorjaSzűz Mária katolikus kápolna Torja 39,5 km-re.
A Szűz Mária szent nevére szentelt római katolikus kápolna 1831-ben épült, építtetője Apor Lázár (1784-1868). Az épület alatt kripta van, ahol az Apor család tagjai nyugszanak.
Bázis-sósmedencék HomoródkarácsonyfalvaBázis-sósmedencék Homoródkarácsonyfalva 54,2 km-re.
Homoródkarácsonyfalvától délkeletre, a Dungó népi feredő közelében, attól keletre, a Csősz patakába ömlő Sós-patakon, két sósmedencét találunk. A Bázis névre keresztelt 50x8 méteres természetes és 10x4 méteres deszkával bélelt úszómedencét helybeliek létesítették.
Egykori szélmalom HomoródremeteEgykori szélmalom Homoródremete 52,4 km-re.
Messze környéken nem látni hasonló épületet. Vasárnap délben nem lehet kiadósabb túrát tervezni, éppen ezért jól jött ez a közelebbi friss rejtés, ráadásul érdekesnek is tünt, ugy hogy hamar megnyergeltem a drótszamarat, és már a Cekend tetején karikáztam, ki a Szarkakőre, ahonnan beereszkedtem ebbe az eldugott világvégi kis faluba. Homoródremetén egy 19-dik századi, ma már nem működő műemlék-szélmalom található.
Háromkút-forrásHáromkút-forrás 36,5 km-re.
Erről a csodálatos 3 forrásról kapta nevét a völgyben elterülő település. A Hagymás hegység keleti lábánál patakként kitörő víz több ágra szakadva, dús, zöld mohában gazdag szigeteket alakít ki. Nem ez az első alkalom, hogy a helyszínen járok, így nagyjából tudtam, hogy mire lehet számítani. A geodoboz épségben várja továbbra is a megtalálókat.
Szent József-kápolna CsíkborzsovaSzent József-kápolna Csíkborzsova 19,1 km-re.
A fakápolna helyébe a falu 1794-1821 között kőkápolnát épített, amelyet 1842-ben fejeztek be a torony megépítésével. Ez igy van, a templomocska a regi kokeresztekkel nagyon erdekes volt. Érdekes a templom, és a rejtek is öröm volt ebben a kis kápolnát megtekinteni. Még szebb mint az új templom. A csíkszentmiklósi egyházközség filiáléját alkotó Csíkborzsovában, a jelenlegi kápolna helyén az Egri család épített egy fakápolnát, amelyet az idő vagy a tőzvész elpusztított.
Rudolf Stuter bajor katonatiszt sírjaRudolf Stuter bajor katonatiszt sírja 22,6 km-re.
Egy német, valószínűleg bajor katonatiszt, Rudolf Stuter sírja. Kőkereszt a 12/A út mellett, a jobb oldalon.
Piricske-forrás Csipike-sípályaPiricske-forrás Csipike-sípálya 32,7 km-re.
Amint később megtudtuk ez a Piricske forrás - bár pár km-re van az ilyen nevű üdülőfalucska, édesvizű forrással. Szinte elhajtott az eső, de szerencsére nem volt tartós. Miután a Rákosi Hargitáról visszatértünk Hargitafürdőre és a menedékházban ettünk a finom almás rétesből, úgy döntöttük, hogy akkor ezt sem fogjuk már kihagyni, annyi km után ez a pár száz méter már nem számít. Nagyon kellemes hely, szalas fenyok kozott, ertekes forrasviz. A Csipike sípályán lesétálva balra az erdőben rátaláltunk egy forrásra, ami elég óvatosan csordogált.
Ferences templom és kolostor SzékelyudvarhelyFerences templom és kolostor Székelyudvarhely 60,1 km-re.
A ferences templom a Vár tér 15, a kolostor a Tamási Áron utca 2 szám alatt található. Épült 1713 - 1779-ben.
Pisztrángtelep ErdőfülePisztrángtelep Erdőfüle 37,9 km-re.
Szép kilátás nyílik a két patak összefolyása fölött magasodó dombra, amelyre a különböző lombhullatók, a luc- és a vörösfenyő foltjai az évszakokkal változó, színes képet festenek. Erdőfüle irányából közelítettük meg a helyet, ott teljesen jó út van, de tovább nem mentünk, így nem tudom, hogy a Hargita megyei szakaszon mi a helyzet. Megkérdezhetem, hogy az erdőfülei pisztrángtelepet honnan közelítettétek meg? A Pisztrángtelep a tiszta vizű Kormos-patak völgyében, a Köves-patak torkolata alatt található.
Vacsárcsi kőbányaVacsárcsi kőbánya 23,5 km-re.
Vacsárcsi közelében, egy olyan kevésbé ismert, felhagyott kőfejtő van, ahol Csíkban egyedülálló, bazaltorgonákat láthatunk. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy valaha is jártam ebben a faluban. A bánya kissé elhagyatottnak tűnik de attól sok ember megfordul ott. Minden evben ha januar vege, akkor Szent Pal bucsuja Csikpalfalvan. Csak bazaltandezitek, de formára hasonlóak a híres alsórákosi bazaltoszlopokhoz.
Borvíz fürdő Bölön 65 km-re.
2014-ben, a Borvizek útja projekt keretében korszerű kezelőközpont épült Bölönben.
Szeszgyár CsíkszentsimonSzeszgyár Csíkszentsimon 19,2 km-re.
Itt a néhai csíkszentsimoni szeszgyár látható, részben romokban. Ezek az épületmaradványok okoztak már emberhalált is. Először gyalog próbálkoztam, az állomás felől. "A Ciuc, a Bucegi, és az Igazi Csíki Sör képviselői elmennek együtt sörözni. Miután megkerestem Csíkszentkirály új rejtését az Úrkápolnánál, este fél 9-kor úgy döntöttem, hogy itt az alkalom megkeresni a Szeszgyár geodobozát is.
Súgó barlang II Vizes járatSúgó barlang II Vizes járat 44,1 km-re.
A gyergyói medence keleti oldalán a Marosba ömlő Heveder patak, majd az ide csatlakozó Borzóka  patak fogadja be a barlangból kiömlő Súgó-patakot, amelyet a hegyben összegyűlt karsztvíz táplál. A barlang aktív járatából kifolyó patak vize egy kis deszkavályú segítségével el van terelve, a víz magasról esik, így zuhanyozni is lehet alatta. Szep es irto izgalmas helyen. Megérkeztünk a második Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó helyszínére, a barlangászházhoz. A Gyergyói-Havasok, 1568m magas, Sípos kő  tömbjének délnyugati nyúlványában húzódik a már 100 éve ismert, tekerőpataki Súgó-barlang.
Torzó Bálványosfürdő 31,9 km-re.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Tanyavilág adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Gyürke térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • A mászást halasztottuk - A mászáshoz még nőnünk kell, de annál jobban örvendtünk a megtalált kincsnek. Még visszatérünk majd kipróbálni a mászóutat is.
 • Bukott arkangyal - Én pedig lehet az a főangyal vagyok, aki eredetileg szintén geokesser volt, de elbukott, és most a gonosz kincskeresők élén áll a toplistában?
 • A játék lényege - Szerintem ez a játék lényege. Hogy dobozt keresve eljussunk szép helyekre.
 • Útvonal a várhoz - Van egy másik egyszerűbb útvonal a barlangvárhoz. Erdőfalvát észak felé elhagyva, a hajtű kanyar után pár száz méterre egy északi irányba tartó makadámutat találunk.
 • Repül a nehéz kő - Meglett a likas kő, és a dobozka is sikeresen. Most nem röpködtek sziklák.
 • Itt nincs mobiljel - tulajdonképp csak az a gond, hogy ilyen helyen mint Komandó nincs mobil jel, csak Cosmote és az nekem nincs. Doboz infó vagy bármilyen más frissitési lehetőség nincs.
 • Eltünt - Nagyon szép a templom és a mellette levő park, na meg a kilátás is. Pihentek néhányan a parkban, ezért várnunk kellett, amíg nekifoghattunk keresgélni.
 • Gerinctúra - Jó kis hely ez a Bodok-csúcs, már rég felakartam jönni ide, éppen úgy adódott, hogy egy fárasztó gerinctúra keretén belül sikerült a dobozkát is megtalálnom, kitűnő egészségnek örvend.
 • Szomorú - Szomorú a sorsa annak a falunak, ahol ilyen a kultúrotthon. A templomba nem sikerült bejutni, nem került elő a kulcsár.
 • Geo a magasfokon - Koszonok mindent. Titeket es a jo a legkort vegre (most a kritikakat elfelejtettuk).
 • Régi gőzmozdony - Felemas erzesekkel kerestem a dobozt. Az elejen nem talaltam meg.
 • Nem emlékszem, hogy jártam ebben a faluban - Nem vagyok meggyőződve róla, hogy valaha is jártam ebben a faluban. Hallomásból ismertem, a volt történelemtanárom sokat emlegette körülbelül olyan összefüggésben, mint "Mucsaröcsögét" szoktuk egy pöttöm, jelentéktelen, elmaradott, Isten háta mögötti településre.
 • A padban - A kápolnánál - amely napközben nyitva van, be lehet menni - Újra elhelyeztem egy dobozt.
 • Koszi - Koszi a gyors valaszt es a kepet. :) Mult heten jartunk a mofettanal, es tudom hol vannak azok a sziklak.
 • Hetente jarom ezt az utat - Igy itt is megalltam egy kis ladakeresesre. Konnyen meglett.
 • Finom ásványviz - Miután megvolt a séta a Hammas, Vallató és Mikes fürdőnél, eljöttünk vizet kóstolni. Csodás, jóizü ásványviz forrás.
 • Elso - Elso geoladam.
 • Várom a jóváhagyást - A nap folyamán beküldtem néhány képet, egyelőre várom a jóváhagyást.

Sikerült eljutni Gyürke környékére? Tetszett a Tanyavilág? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.