Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Tanyavilág - Csobános

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Két irányból is meg lehet közelíteni. A Bákó megyei, Tatros menti Csobános felől, valamint a községközpont Csíkszentgyörgy felől. Menaságújfaluban lehet letérni a Fiság mentére, egy fakitermelő út a Csobános-patak völgyébe vezet...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Tanyavilág - Csobános felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Kivezető út Csomortánból
Kivezető út Csomortánból
Templomépület Csíkbánkfalva erődített katolikus templom
Templomépület
Fedett bejárat Szabéd unitárius templom
Fedett bejárat
Leánykökörcsin 1 Rétyi Nyír Magyar Honvéd
Leánykökörcsin 1

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Tanyavilág Csobános fotóalbumba!

Csobános Hargita és Bákó megye határán kettészakított falu. Állandó lakosai kevesen vannak, gyakorlatilag erdőkitermelő munkatelep. Fedezzétek fel Csobános és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Tanyavilág!

A legközelebbi település Csobányos, 0,12 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Cserépgyári borvízforrás CsíkszentkirályCserépgyári borvízforrás Csíkszentkirály 26,1 km-re.
Alcsík borvízforrásokban leggazdagabb települése, Csíkszentkirály, egyik legforgalmasabb borvízkútja a főút melletti, az egykori téglagyár előtti forrás. Innen származik a Cserépgyári borvízforrás elnevezés.
Minimum Party KászonaltízMinimum Party Kászonaltíz 12,6 km-re.
Az Uz völgye fele vezető út mellett, a Tiszás patak torkolatánál, ott ahol csak a madár jár, a 19. Kászon, illetve Lemhény környékére indultunk, kincskereső kirándulásra, így kapóra jött a két közeli, frissen bejelentett rejtekhely. Második állomásunk a táborhely volt. Minimum Party művészeti alkotótábor helyére akadtunk.
SZNM 9 Római kasztrum KomollóSZNM 9 Római kasztrum Komolló 63,4 km-re.
Ott voltunk a rejtésnél. Megtaláltuk. Megtaláltuk Szabika segítségével. Székelyek Nagy Kincskeresése - 9-dik stáció - Réty - Római kasztrum Komolló.
Ozsdolai ÓriáskőOzsdolai Óriáskő 42,7 km-re.
Ozsdola és Martonos között, egy dombon, a Kurtának nevezett helyen, van egy nagy, bár nem óriás méretű, de legendás kő. Nem könnyű megtalálni, mert sűrűn benőtte a cserjés.
Firtosi kilátó Szeles-domb 78,5 km-re.
A firtosi kilátó 2006 nyarán készült, a hetedik Székelyföldi kaláka alkalmával. A Firtos-tetőn volt már egy közel húszéves kilátó, mely időközben teljesen elkorhadt, valamint a bükkfák is megnőttek körülötte.
Büdös-víz forrása 96,1 km-re.
A Fenyős-tető oldalából ered a Büdös-víz nevű patakocska. Érdekes homokkőbe vájt medrében, az úttól körülbelül 400 méterre, egy ásványvíz-forrás buzog fel.
Kalonda-tetőKalonda-tető 72,3 km-re.
A Kalonda tető, Farkaslaka és Korond közt fekszik félúton, 845 m tengerszint fölötti magasságban. Egyúttal a Kis-és Nagy-Küküllő vizválasztója. Az idei szezon második megtalálása. Korondról hazafele tartva megálltunk, hogy megkeressük ezt a ládát is. A letérőtől elsétáltam a rejtekig.
Tatár-kő Görgény-havasok 76,1 km-re.
Komlósároki alsóborvíz TusnádfürdőKomlósároki alsóborvíz Tusnádfürdő 36,4 km-re.
A Komlósárok alsó, Oltba szakadása előtti szakaszán több nagyhozamú foglalt és foglalatlan, 12,5 C hőmérsékletű borvízforrás tör fel. Ezt a borvizet is megismertem, elegge zavaros volt talan meg a Nyarad sem volt ennyire. Komlósároki alsóborvíz - Tusnádfürdő.
Ábránfalva 69,5 km-re.
Lobogófürdő Szentkeresztbánya 50,4 km-re.
Szentkeresztbánya környékén ásványvízforrásokat találunk a Kis-Homoród mentén, itt alakult ki a hajdan népszerű Lobogófürdő is. Az 1900-as évek elején még működött, majd a források nagyrészének a bányamunkák miatt eltűnt a vize.
Függőhíd az Olt felett Tusnádfürdő 36,7 km-re. Egy augusztusi napon felkerekedtem, hogy bejarjam Tusnadfurdot. Kicsit ingatag a híd, de kárpótolt hogy elsők vagyunk.
Székely Határőr Emlékközpont CsíkszépvízSzékely Határőr Emlékközpont Csíkszépvíz 25,6 km-re.
A Székely Határőr Emlékközpont egy impozáns, háromszintes épület, 2021 augusztusában megnyílt, hiánypótló turisztikai látnivaló. Kiállítás formájában a székely hadszervezetek és a Keleti-Kárpátok határőrizetének történetét mutatja be, az Árpád-kortól a második világháború végéig.
Dofteana Arborétum DoftánaDofteana Arborétum Doftána 27,8 km-re.
A Dofteana-szurdok felkeresése előtt érdemes megtekinteni ezt az értékes arborétumot. Szabadon látogatható, rendezett kert, melyben főleg az exotikus fenyők kaptak helyet (Simafenyő, Sárgafenyő, Cédrusfenyő, stb).
Haller kastély ZoltánHaller kastély Zoltán 91,5 km-re.
Segesvártól 27 km-re délkeletre fekszik, Szászkézd községhez tartozik, a községközponttól 7 km-re délkeletre van. Éveken át csak nézegettem a kastély romjait, de mivel most doboz is van rejtve, megálltam megkeresni. A helység látnivalója a Haller-kastély 1553-ból.
Sósvizes kút Mirkvásár 72,4 km-re.
A mirkvásári sósvizes kút a falu templomától keletre, 740 m távolságra, illetve a megyei úti letérőtől mintegy 500 m-re található.
Asszony-bosszantó csárda LövéteAsszony-bosszantó csárda Lövéte 50,1 km-re.
Az Asszony-bosszantó csárda három út kereszteződésénél található, melyek Kirulyfürdőről, Szeltersz felől, illetve Lövétéről érkeznek. A vendéglátó egység poénos neve ügyesen is meg van választva.
Apa-havas BorospatakaApa-havas Borospataka 16 km-re.
A Gyimesekből a Boros-patak menti úton juthatunk fel a patak fejébe, az Apahavasra. Ahogy véget ér a köves út, kijutunk az erdőből, kezdődik a legelő. Sajnos a tetőn valamennyi csemetét tőből kivágták, és hatalmas kazlakban barnára száradtak. Még 2012-ben rejtettem itt el az Apa-havas első geodobozát.
Máré vára MáréfalvaMáré vára Máréfalva 57,1 km-re.
Ott, hol a havasias jelleget öltő Fenyéd vize keleti irányát megváltoztatva, északra fordul, a jobb partján, szemben a Czekend tetővel egy kiszökelő hegyfok van, melyet Várnyak foknak hivnak. Itt volt Máré vára.
Kőgomba Bakta-patakKőgomba Bakta-patak 75,5 km-re.
Olyan csoda van itt az erdőben, hogy azt látni kell - kevesen ismerik, s ha én nem leszek, ki mutatja meg? Az alfalviakból is csak páran látták. Mivel esős idő volt, ezt a rejteket választottuk. Pedig annyiég van a szekérúttól, hogy ha jól fenéken billentenének valakit, pont a tövére esne.
Rez-tetői kilátó SükőRez-tetői kilátó Sükő 77,1 km-re.
Ide építettek kilátót 2006- ban a sükői közbirtokosság, a helyi vállalkozók, a felsőboldogfalvi önkormányzat, illetve Sándor József közbenjárásával. Egyik kedvenc rejtekhely-kategóriám, a Rez-tetőihez hasonló kilátótornyok. A Nagyküküllő és a Nyikó között húzódó dombvidék legmagasabb csúcsa, a 932 m magas Rez-tető.
Hegy útja CsíkszépvízHegy útja Csíkszépvíz 25,1 km-re.
A tavaly júniusban jártam először a Hegy útján. Elindultunk, hogy megnézzük a Szent László Emlékhelyet. Csíkszépvíz központjából indul a fehér alapon piros kereszt jelzésű túraútvonal, amely a régi út - az egykori országút nyomvonalán halad.
Ortodox fatemplom Papolc 66,4 km-re.
Borvíz Útja ElőpatakBorvíz Útja Előpatak 70,3 km-re.
Előpatak falu Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 10 km-re nyugatra, az Előpatak völgyében fekszik. Előpatak községhez tartozik, melynek azonban nem itt van a központja, hanem Árapatak faluban. Pedig minden lehetséges lyukat végigkutattam. Sziasztok, nemregiben voltam az elopataki doboznal, egyszer meg regebb megtalaltuk. Amig be nem indul a kezelőközpont, addig könnyebb keresni, mert nem látnak meg.
Isztinakő Bélbor 89,2 km-re.
Az 1452 m tengerszint feletti magasságon található csúcstól délnyugatra egy éles fogakkal az ég felé meredező sziklát találunk, amit (újabban) Kodrán (Codrean)-sziklájának neveztek el. Az Isztinakő (románul Piatra Laptariei) Bélbor községtől keletre, a Kis-Beszterce folyótól északra található, a Pintye-hegyláb (Piciorul Pintea) és a Kisbükk között.
Sziklabástyák Csicsói-HargitaSziklabástyák Csicsói-Hargita 42,3 km-re.
A Csicsói-Hargita északi kilátópontja és a kőgombák között, látványos sziklabástyákat láthatunk.
Törpenyír BorszékTörpenyír Borszék 80,2 km-re.
A törpenyír, Betula humilis, északi növényfajta, ez a legdélibb elterjedése. Védett növény, veszélyeztetett faj. Úgy tudom, hogy törpenyír még megtalálható a Szentkirály melletti Borsárosban is, meg a Tusnádfürdő melletti Közép-patak lápban is.
Kárpátok őre Csíkcsomortán 24,1 km-re.
A Kárpátok őre köztéri szobor Csíkcsomortánban található, az általános iskola előtti parkban. Horváth-Béres János fafaragó készítette, ez is egy másolat, másik három Magyarországon van.
A Kárpátok öregje Mirkvásár 71,3 km-re.
A Kárpátok öregje - Mirkvásár.
GyilkoskőGyilkoskő 36,3 km-re.
A Gyilkos-kő a Gyilkos-szorosban, Kovászna és Bákó megye határán található. Nem tudom, hogy miért gyilkoskő, de gyilkosan szuszogtató és meredek az oda vezető út. Kiegészítettem a rejtekhely leírását. Mar reg szandekomban volt e rejtek megkeresese. Itt mészárolták le 1788-ban a törökök a székely helyőrséget.
Iparosok kápolnája CsíkszépvízIparosok kápolnája Csíkszépvíz 25,7 km-re.
Eredetéről csak annyit lehet tudni, hogy a Bíró család építtette, és az utolsó tatárbetörés idején, 1694-ben már állt. A Csíkszereda felé vezető főút melletti római katolikus templomocskát mindenki az Iparosok kápolnája néven ismeri.
Csíksomlyói kegyhely tapintható domborműCsíksomlyói kegyhely tapintható dombormű 26,2 km-re.
A letapogatható bronzplakett andezitalapon áll, rajta Braille-írás is tájékoztatja a látássérülteket. A csíksomlyói méretarányos bronz térplasztika a ferences temlom közelében, az út túlsó oldalán található parkolóban került felállításra.
Vadasi várhegy 59,9 km-re.
A Vadasi varhegyet foleg Kozepajtarol lehet latni espedig pontosabban a falu feletti Domosrol, a varhegy maga 832 m. Eszakrol a masodik vilageges idejen megepitett Vadasi hadiut hatarolja, mig delrol az ugynevezett Kis Ulok patakanak eszaki mellekaga, a Barta arka.
Unitárius templom HomoródújfaluUnitárius templom Homoródújfalu 63,6 km-re.
Homoródújfalu a Hargita-hegység lábainál, a Kis-Homoród völgyének alsó részén, az egykori Szászföld és a Székelyföld határán helyezkedik el. Hargita megye legdélebben fekvő települése. Megvan a doboz.
Szent Margit-kápolna CsíkszentimreSzent Margit-kápolna Csíkszentimre 27,4 km-re.
A hagyomány úgy tudja, hogy Tankó Margit építtette 1661-ben. Holtbiztos voltam, hogy ezt a dobozt megtalálom. A Kakukk-hegyről visszafele kerestük fel a magányos régi kápolnát Szentimre határában. Csíkszentimrétől nyugatra húzódó mező közepén magányosan egy kis kápolna áll.
Régi mozdony a Gyimesi szorosbanRégi mozdony a Gyimesi szorosban 19,6 km-re.
Természeti szépségei mellett, a Tatros völgye felső medencéjénél, egy fontos földrajzi pontot találunk. Mindig is elbuvoltek a nagy meretu gepezetek. Volt ott eleg. Ezer évig is keresheted, és úgy sem kapod meg. Ez a Gyimes és Palánka közötti Gyimesi szoros, egy fontos átjáró Erdély és Moldva között.
Déli kilátópont KirulyfürdőDéli kilátópont Kirulyfürdő 46,1 km-re.
A kirulyfürdői diáktábor déli végétől egy szekérút fordul hirtelen jobbra és vissza. Turistajelzéseket találunk itt, nekünk a kék pont jelzést kell követni Somkőháta felé.
Panaghia-szikla Csalhó-hegységPanaghia-szikla Csalhó-hegység 68,1 km-re.
A Panaghia-szikla a piros sávval jelzett túraösvényen található, mely a Dochia- és a Fantanele-menedékházak, illetve Durau üdülőhely között teremti meg a kapcsolatot. A tetőből több mint 70 méterrel emelkedik ki. Az egyik barátunk kívánsága volt, hogy megmászhassa a Csalhó híres lépcsőit, melyről annyit lehet olvasni a médiában.
Örmény templom GyergyószentmiklósÖrmény templom Gyergyószentmiklós 57,2 km-re.
A város fejlődését nagyban befolyásolták a városba letelepedett örmények, róluk mesélnek a gyergyószentmiklósi örmény templom hársfái. Területrendezési munkálatok kezdődtek a gyergyószentmiklósi örmény templom fala mellett. A Gyergyói-medence keleti felében, a Marosba ömlő Békény-patak partján terül el Hargita megye harmadik legnagyobb városa.
Tündérek útja VármezőTündérek útja Vármező 87,7 km-re.
Északnyugat - délkelet irányban vonul át a Kis-Nyárád völgyéből a Szováta vize völgye felé. A Tündérek-útja Vármezőtől keletre helyezkedik el, a Kaca-hegy, az Alsó-Kaca tisztás között, a Kaca-patak forrásvidékén.
Klotild-forrás HomoródfürdőKlotild-forrás Homoródfürdő 53,6 km-re.
A Klotild borvízforrás, másnéven Szent István-forrás, szintén egy gödörben található, mely fölé faszerkezetű filagóriát építettek. Mellette egy fürdőmedence található öltözökkel, ez a létesítmény most nem használható.
Ördög-tó SzentegyházaÖrdög-tó Szentegyháza 52 km-re.
Szentegyháza határában fekvő vulkáni fennsíkon két igen érdekes természeti képződmény található, két állandó jellegű, nem időszakos tó. Ezek közül az egyik az Ördög-tó, amelyik a Hegydűlő és a Pokolláz határán található. Mivel a következő napokra esős időt jeleznek előre, és ma még szép idő volt, elhatároztam, hogy kihasználom.
Két ismeretlen német katona sírja Sánc-patak 20,4 km-re.
Az 1944 augusztusi román átállás váratlanul érte a szovjet csapatok ellen román területen védekező német erőket. Két ismeretlen német katona sírja a Bilibók-tető oldalában, a Sánc-patak nyugati lejtőjén, Galaczi Péter volt földjén.

- Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Tanyavilág adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Csobános térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Semmi ejnye-bejnye :-) - Bőven van megbecsteleníteni való geodoboz, és naponta kerülnek fel új rejtekhelyek. Megjelenésre is több rejtekhely várakozik már.
 • Madártetemeket nem találtunk - Jelentem, hogy mi is jelen voltunk a láda megtalálásánál. A ládát jó egészségben találtuk.
 • Ismét ott jártam, és persze megkerestem a ládát - Elég beteg volt. Valamilyen állat kirágta a kettős fóliazsákot, továbbá megrágta a doboz sarkát is, éppen annyira, hogy a víz be tudott folyni.
 • Kő, kő, Asztal-kő - Vármezőről autóztunk fel a régi helikopter-leszállóig (laposnyai oldal), mikor melyik ága van nyitva a Nyárádnak, kell vigyázni. Innen a másik régi helikopter-leszálló felé mentunk a köves úton, ez már közel van az Asztalkőhöz.
 • Ne menj el mellette! - Erdemes megállni, és felkeresni ezt a kis parkot. Jó példája, hogyan tudja egy kis falu megbecsülni értékeit.
 • Most még utolsó - Most még utolsó tuja, de ha a mellette levő házat lebontják a sor folytatódhat. Szépet fejlődött a fürdő mióta nem jártunk erre.
 • Ennek a helynek megvan a maga története - Amint megérkeztem, a híres női megérzést követve kinéztem magamnak egy csonkot. Villámgyorsan félrehánytam a segítő információnál említett köveket.
 • Templom rom - Nyári és téli időszámítások találkozásánál indultam útnak, kissé barátságtalan időben biciklizni, de megérte a fáradságot. Nagyon jónak tartom a rejtést, bíztatok mindenkit, aki arra jár, hogy felkeresse.
 • A doboz a helyen - A doboz várja a keresőket.
 • Bükszád - Gyergyóba menet megálltam a Likaskőnél, de csak egy régi dobozt találtam, 2013-ban rejtették. Ez is a sziklafej alatt van, a fal tövében, talajszinten.
 • A torjai várdomb - Útban a Szent Anna tóhoz, tettünk egy kis kitérőt. Egy kis sétát az erdőben, hogy megkeressük ezt a dobozt.
 • Úszás utáni séta - Szép helyen van a rejtés, jó rálátással a tóra. A doboz szigetelésének köszönhetően minden a legnagyobb épségben van.
 • Megtaláltam - Felmasztam es megtaláltam.
 • Pótlás - Mivel csak pár napot töltünk Gelencén, ez a láda volt az első, amit keresni akartam. Amikor a vendéglátóimnál elmondtam, hogy a ládát ellopták, ők vetették fel, hogy pótoljuk.
 • Nehezen jutottam el hozzá - Sajnálatos hogy ennyire elhanyagolják a temetö karbantartását. A geodobozt megtaláltam.
 • Strategica kerékpár-túra - Sajnálom, hogy a Szent György Napok alatt nem lehetsz a geocitromon. Pedig gondoltam, hogy kerékpárral fogsz jönni, ahogy egy komoly emberhez illik :-).
 • A Güdüc-patak völgyéből a Pricske tetejére - A Güdüc-patak völgyéből indultunk, a gyergyószárhegyi barátaimmal. Utunk a Fehér háznak nevezett épületrom mellett vezetett el.
 • Eke túra - Egy novemberi Eke túrán kerestük meg a dobozt. Ezen a helyen már sokszor jártam, csak akkor még nem volt itt geodoboz rejtve.

Sikerült eljutni Csobános környékére? Tetszett a Tanyavilág? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.