Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Veresszéki borvíz - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Veresszéki borvíz turisztikai látnivalói

Kászonjakabfalvától 7 km-re a Borvíz patak völgyében található. A múltban a Balásiak tulajdonában volt, vizét Salvator néven palackozták.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Veresszéki borvíz képtárból:

Hirdetés
Hirdetés
Veresszéki borvíznél
Veresszéki borvíznél
Kerítés
Kerítés
Bejegyzés
Bejegyzés

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Veresszéki borvíz fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Veresszéki borvíz!

Történetében dr. Fogolyán Kristóf és Kós Károly nevével is találkozunk. A 80-90-es években  a borvíztelep  romos, elhanyagolt állapotba került... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Csángótelep, 4,24 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Kászonszék
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Veresszéki borvíz közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Csodálatos bükkfa - Tisztás dombja 3,1 km-re. Ennek az aljában folyik a Tisztás-patak, mely a Katrosába ömlik. Kászonjakabfalva és Katrosa között, a Nagy-ponk vagy Honcsukos teteje csúcstól keletre található a Tisztás dombja.
4,5 km-re. Kézdiszárazpataktól 4,5 km távolságra Katrosa irányában, a Kászon vízébe ömlő Várpatak fölött található Váréle nevezetű helyen pihennek Cece várának romjai. Toronyirányt közelítettük meg és így az utolsó métereken egy kicsit mászni kellett, visszafele viszont már megtaláltuk az ösvényt. Ejnye-bejnye. Meli és az egér után.
Kászonjakabfalvi panoráma 4,6 km-re. Kézdivásárhely felől érkezve, a kászonjakabfalvi eltérő előtt pár méterrel le lehet hajtani az útról, parkolásra alkalmas kis hely van a domboldal aljában.
4,9 km-re. Völgye mély, sötét, terepjáróval sem járható. A Veszes-patak a Veszes dombja és a Nagy-ponk vagy Honcsukos teteje között folyik.
5,2 km-re. A doboz rendben. Aki azt hiszi ismeri lakóhelye környékét sokszor meglepődik.
Kotlott borvíz Kászonfeltíz 5,8 km-re. A tavaszi lomb alig-alig takarja a Répát-pataka bal oldalán fakadó forrást, melynek kotlóstojás szagára neve is utal. Ritka eset, hogy a leíráshoz képest javult az állapota a helynek. A Kotlott borvíz forrását jelző táblának csak az alsó sora maradt meg.
5,9 km-re. A geodoboz a helyén volt, a megadott koordinátáknál. Mar reg kerulgettem ezt a kovet.
Balási kúria Kászonimpér 6 km-re. Az emeleten könyvtár és fegyvertár volt, a levéltár a világháború pusztításának esett áldozatul. "Kászonimpér a legrégebbi település a medencében, először az 1332-es pápai tizedjegyzékben említik. Balási József csíkszéki főkirálybíró 1833-ban, későbarokk stílusban épült udvarháza műemléképületként szerepel Hargita megye műemlékeinek jegyzékében.
6,2 km-re. Csepp, csepp, ez az a lassú víz, ami partot mos. Bár a cseppköves bunkert én találtam meg, és dokumentáltam elsőnek ezen a játszótéren, a geodoboznál a harmadik helyre érkeztem. Egyre jobban esett az eső, de nem akartuk kihagyni a rejtekhelyet, és különben is már elég vizesek voltunk. A Kászon- és a Bellő-patak közötti hegygerincen húzódik az Árpád-vonal erődrendszerének a kászoni szakasza, melyet a 24/2 székely határvadász század háromszéki katonái védtek.
Határvadászok keresztje a Bellő-tető alatt 6,2 km-re. Úgy tartják, hogy a Kászon-patak völgyében, a Gombás-bérc alatt álló várban lakott Katrosa vezér és Bellő nevű lánya. Attila halála után a hegyek között oltalmat kereső Tolcson és Buta nevű vitézek beleszerettek Katrosa lányába. Ennyire nem tetszett nektek Gálosháza, hogy nullára értékeltétek a hely szépségét? Ha a fent emlitett colopos hidtol balra, a domb alatt az aszfalt ut mellett, egy ujabb "cseppkoves bunkermaradvanyrol" lenne szo, azt mar sajnos az ut korszerusitesekor szetvagtak, felet meg eltuntettek. Az idézett cikk alapján nem volt világos hogy ez a kereszt az a kereszt-e ami az útról látszik vagy sem.
6,2 km-re. Kászonjakabfalvától délnyugatra emelkedik a 906méteres Bellő-tető. Ha jól számolom, és a Gábor által megadott koordináták helyesek, akkor eddig 4 bunkermaradványról tudunk az Árpád-vonal erődrendszerének kászoni szakaszán. 710 m-tol egeszen 817 m-ig tobb mint 7 bunker maradvanyaival talalkoztam, beleertve sok kiepitett geppuska allassal. Bár nem ide terveztem a ma délutáni kirándulást, végül mégis ide jöttem, megkeresni Gábor geodobozát. Három-négy kilométert ereszkedünk le a Kászon-vize mentén és elérjük a Kászon és Kézdiszék határát. - Bunker maradvány 2 Bellő-tető 6,3 km-re.
Katolikus templom Nagykászon 6,4 km-re. Az ismert gótikus templom helyén román kori templom állott, amely a pápai tizedjegyzék előtt épült. Ez a nap tökéletes a rejtéshez vagy keresgéléshez. Rejteni szerettünk volna ezen a környéken, de nem voltunk elég figyelmesek, hogy itt már van rejtés. Az oklevelekben három tízes: Kászonaltíz, Kászonfeltíz és Kászonimpér összefoglaló neve, egy községben és egy egyházközségben.
6,4 km-re. Megtaláltuk a parancsnoki székhelyet is. Ezt a bunkert sikerült elsőre megtalálni a három közül. Ötletes rejtekben van a doboz, jó állapotban. A határvadászok ösvényén, a Bellő-patak baloldali, Töltés és Czikólova gerincén felfelé egy újabb bunkermaradványt találunk, melyre rovásírásos emléktáblát rögzítettek.
6,6 km-re. Pásztorszállások, nyári erdei szállásokkal váltakozva, csángó világ ez. Ezt a ládát már akkor kinéztem, amikor a Nagy-Sándor-ra készültünk. Havasi tanyavilágban járunk itt. - Bunker maradvány 1 Bellő-tető 6,9 km-re.
7,3 km-re. A Katalin-kápolna romjai Kászonfeltíz észak-nyugati részén, melyet a helybeliek Pápországának neveznek, a Kászon-patak földrajzi jobb oldalán, a település felé emelkedő dombon helyezkednek el. Keletkezéséről, építésének idejéről nem maradt fenn írásos emlék.
7,5 km-re. Az ásatások előbb szláv, majd  árpádkori eredetről tanuskodtak. Kászonba járván visszafele úgy gondoltuk teszünk egy kis kitérőt. A koordinátak pontosak. Miután körbekerestük a helyet, bár a rejtek verte ki a szemünket, csak azután találtuk meg, miután figyelmesen elolvastuk a segítséget. Kászonújfalu és Kászonaltíz közötti úttól északkeletre a Nagy-Szetye patak mentén találjuk Szetye várát.
7,9 km-re. A Kászoni medencébe érve a legelső település Kászonújfalu. Mint azt neve is sugallja az egyik legfiatalabb település, nevét először 1477-ben említik. A temetőt már az útról megpillantottuk. A megtalálást segítő információt figyelembe véve, és a gps-t követve, a székelykaputól egyenesen előre jöttem. Ide is kitértünk hazafele.
8,1 km-re. A fehérkői Szent István-borvízforrást 2014 augusztusában újították fel, alapítványok támogatásával, valamint Kászonaltíz község tanácsának, közbirtokosságának, és helyi önkéntesek segítségével. Megtaláltuk a helyet, a forrást a fölé a nyáron épített új szerkezettel, friss vakolatttal. Regi igeretunk szerint ma ismet visszatertunk ide, es az otagu fa oleben megkerestuk a dobozt. A kászoni túránk első állomásán nem volt szerencsénk, csak a rejtekhelyet találtuk meg.
8,2 km-re. A régi parcella szélén álló vadlesből körülnéztünk - hazafele megmértük a mackó nyomán, hogy hányas csizmát visel. Megtaláltam a dobozt. A tetőn a valamikori krumplikísérleti állomás nyomai most is láthatók.
Tömlőhozó-ösvény Csutakos 8,5 km-re. Miután a Szent István-borvízforrásnál újrarejtettem a felújítás alkalmával eltűnt geodobozt, az ösvényjáró kocsival :-) kikapaszkodtam a Csíki havasok főgerincére, a Csutakos-csúcstól nem messze található rejtekig. A Fehérkői Szent István borvíztől tovább a Tömlőhozó ösvényen a köves úton felkapaszkodtunk a gerincre.
9,4 km-re. Cégéres kút - Fejtető. Egy régi, 1917-ben kiadott térképen románul Fantana Vestita néven jelenik meg forrás.
9,9 km-re. Első alkalommal Kisgyörgy Zoltán: Háromszéki Vártúra-kalauz könyvében leírtak alapján kerestem Csomortáni Péter várának romjait. Itt jártunk egy nagy csapattal, összekeresgéltük a rejtek környéket, és először hihetetlennek tűnt hogy a rejtekfa két év alatt ennyire körbenőtte az odúba tuszkolt követ. Nem latom a segedkoordinatakat sehol. Kézdicsomortántól észak irányában a Csuklyán tetőn, az Aszalvány és a Várpatak között találjuk Csomortáni Péter várát.
10 km-re. Minimum Party művészeti alkotótábor helyére akadtunk. Második állomásunk a táborhely volt. Kászon, illetve Lemhény környékére indultunk, kincskereső kirándulásra, így kapóra jött a két közeli, frissen bejelentett rejtekhely. Az Uz völgye fele vezető út mellett, a Tiszás patak torkolatánál, ott ahol csak a madár jár, a 19.
Almás vára Kézdialmás 10,1 km-re. Almás várának romja Lemhény falutól északra, Kézdialmás határában, a Várerősségének nevezett hegyfokon áll. Valószinűleg a 12-dik század végén, a 13-dik század elején épült, és a korai magyar feudális királyság keleti határvédő erődítményrendszerébe tartozott. Igaz, hogy a nedves avar, meg a nedves kövek csúsztak egy kicsit, de hát december van. Szép várhely, helye hasonlít a csíkrákosi Pogányvárra és a csíkcsicsói Csicsóvárra. Megtaláltuk, a doboz jó egészségnek örvend.
10,3 km-re. Egy ismeretlen eredetű, négyzet alakú, körülbelül 10 x 10 m-es épület romjai találhatók itt. A Bodoki-hegység észak-keleti vége Kézdiszentlélek felé magasodik, az egyik mellékgerinc legmagasabb pontja, a Fejtető.
10,9 km-re. Sóskútfürdő egy szabadon használható gyógyfürdő. Ez a geodoboz a leírás nélkül is meglett. Varjuk a leirast. Sokáig mászkáltam a színpad alatt, míg utolsó elhatározásom során megtaláltam. A kászoni medence szélén, Kászonújfalu és a Nyerges–tető között található.
10,9 km-re. Itt is mint a Fekete-ugy eseteben meg senki sem mereszelte megkeresni a ladat. Az eredeti elképzelésem szerint ezen a délután nem Lemhény környékén terveztem kincset keresni, de mivel vezetés közben elnéztem egy letérőt, úgy döntöttem, hogy ezt a rejtekhelyet, a Büdös-kút rejtését, és a lemhényi tavakat fogom felkeresni. Almásrétről a Almási vár fele haladva, újévi sétánk alkalmával, a Nagy-Lemhény-patak mellett felfele haladva.
11 km-re. Ezt az 1958 évi renováláskor a gótikus elemek mögött felfedezett román kori emlékek feltárása, illetve azonosítása is megerősíti. A rejtek, az megvan, de a doboz nem került elő. Jöttünk, láttunk, találtunk, bejegyeztünk. Az esztelneki templom, melyet Szent Simon és Júdás tiszteletére szenteltek fel, eredetileg legkésőbb a pápai tizedjegyzék korában már állott.
Szent Bertalan római katolikus templom Bélafalva 11,2 km-re. Bélafalva gótikus temploma legkésőbb a 15-dik századból származik, újraépült 1758-ban, átépítették a XIX-XX-dik században. Kézdiszentkereszt filiája, mindvégig tiszta katolikus falu. Kár, hogy zárva volt.
Esztelnek és Csomortán közötti kereszt 11,2 km-re. Na, ezen a rejtekhelyen sem sikerült megtalálnom a dobozt. Na, egy kalap alatt ezt is elintéztük, s helyretettük a kalap alá mármint a dobozt.
11,4 km-re. 1620-ban Peselnek helyett Szárazpatak az anyaegyház, ami feltételezi, hogy temploma volt azelőtt is. 1735-ben Kastal János vikárius generális romos állapotban találja a templomot, 1798-ban új templomot építenek. Már koromsötét volt, amikor megérkeztem Kézdiszárazpatakra. Mivel útba esett, megkerestük. Bár azt hiszem a doboz kicsit odébb került mint eredetileg volt, és a bejegyzések alapján többen is meglátogatták már előttünk, ott lapult a keresőket várva.
11,5 km-re. Régi tervem újra feljutni a Pap hegyére, mely része a Csíki-havasok gerincén húzódó turistaútvonalnak. Kaptam még szóban visszajelzést, hogy megtalálták ezt a geodobozt, volt aki gps nélkül, de nem jelezték ezt itt a weboldalon. Kimasztunk harom hegyen at, mig vegre a kaszoni medence fole erve a nyirfaerdon keresztul kiertunk a celhoz - sajnos hiaba. Na ez aztan erdekes. Indulás autóval Szeredából a Nyerges-tetőig, ami nem is tető, hanem nevének megfelelően nyereg, vagyis alacsonyabb területeket összekötő átjáró hegyen keresztül.
11,7 km-re. Perkőről Kiskászon felett, Polyán felé sétálva, sokszor láttunk itt őzeket, játszadozó mókuskölyköket, kökörcsint. A doboz könnyen meglett, a tetőről pedig nagyon jó a kilátás, a rálátás a környékre. Kézdiszentkeresztről mentem ki, egy nagyon érdekes sziklaalakzatokat formázó sziklafal mellett, gleccservölgyekhez hasonlítható zöld domboldalak hátán, egészen a falu fölött álló keresztig. Errefele mindenki Polyannak mondja a falut, a fakeresztet is ok allitottak a falu feletti magaslatra a Milleneum emlekere 2000-ben. A millenium emlékére emelt kereszttől gyönyörű a kilátás - már amikor nincs akkkora köd, mint éppen most.
Csomortán 11,8 km-re. Közigazgatásilag 2004 óta Kézdialmáshoz tartozik. Csomortán románul Lutoasa. Nem ertek valamit. Csomortán falu Kézdivásárhelytől 11 km-re északkeletre található, a Szent Mihály-hegy nyugati lábánál.
12,4 km-re. Egyik legkönnyebben megtalálható doboz, mivel nagyon pontos a leírás a rejtekről. Torony van, eső nincs, villám nincs, kapu itt is zárva.
12,8 km-re. A környékbeliek reumatikus panaszok enyhítésére használták a múltban. Bereck kozeleben vannak meg kenes furdok, Martonosban, allitolag valamelyest feljavitva. A vadaspark kerítése mellett mentünk fel, de sajnos nem láttunk egy állatot sem a vadasparkban. Mert egyutt rejtettuk aronbv-ekkal, es azzal aki megfertozott minket a dobozos jatekkal. Almás rétjén Kézdialmás határában, a Büdös kút egy igen hideg vizű forrás, 8-9 fokos a vize, kéndioxidot tartalmaz, innen jön a neve is.
Krisztus lábnyoma Avas-tető 13 km-re. Mostanában keresztet állítottak a tetőn, ahonnan látszik a lemhényi Szent Mihály templom, a Nyavajka, Lemhény és Kézdialmás. Az Avas-tetőre akár személygépkocsival is fel lehet jutni, a kilátásért érdemes. Csak kicsit máshol van most. Szerintem valaki a követ bevitte az udvarába, hadd legyen egy saját kis szent köve. Az Almás rétről az Olvasó pusztán keresztül felmásztunk az Avas-tetőre.
13,3 km-re. E játszótéren használatos fogalmazás szerint a rejtekhely a látnivaló, a felkeresendő (rejtett) hely. Mindhárom bükkfa környékét megnéztük, de nem volt sehol. Csinód Csíkszentmárton közelében, az Uz patak völgyében fekvő, eldugott kis csángó település, ahol 2015-ben rönkkápolna épült.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Veresszéki borvíz adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Kulonleges bukkfa - Megtalaltuk. Szep hely, kulonleges bukkfa.
 • A geodoboz magánterületen van? - Miután Kászonjakabfalvától majdnem 4 km-t vezettem a poros, köves, rázós úton, a rejtekhelytől korulbelul 300 m-re a tulajdonos tartóztatott fel. Állítása szerint megvette az egész helyet, telket, forrást, patakot.
 • Nektek hogy sikerült? - Hány órakor jártatok ott? Mi délután korulbelul 5 óra fele próbálkoztunk, de a tulajdonos nem engedett a borvíz közelébe.
 • A keritesen kivul van - Nincs maganteruleten, a keritesen kivul van. Minket is megallitott az or, de sikerult megszeliditenunk, ra kerites mellett barki setalhat.
 • Sotetedes korul jartunk ott - Az or megallitott, a fenykepzogepen morgolodott, de a doboz a keritesen kivul van, ott senkinek nincs beleszolasa. Masodszorra sikerult, mert eloszor teves allitas miatt a kerites tuloldalan forgolodtunk.
 • Mindket felnek igaza van - Mint rejto nyilatkoznam ,hogy mindket felnek igaza is van es nem is. A lada a keritesen kivul van, lehet hasznalni a foldutat minden problema nelkul, de csak gyalogosan.
 • A második Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozón résztvevő csapattal együtt kerestük meg ezt a ládát a rossz idő ellenére. A nagyon lelkes csapatot még az eső sem tartotta vissza attól hogy megkeresse ezt a ládát, na meg persze a Maros forrását.
 • Megtaláltam.S ha már ott voltam felpakoltam borvízből es.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Veresszéki borvíz? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.