Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Laszói sánc - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Laszói sánc

A Marosillyéről Lugos felé vezető 68A úton, a Tyei –i leágazás után, észak felé van az az erdős terület ahol a sáncok megtalálhatóak. Az útkereszteződés után, az útszéli erdőt követően kis kaszáló található, innen vezet egy erdei út a sáncok közelébe. A sáncok a domb legmagassabb pontján vannak...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Udvarhely körüli túraösvény
Térkép a tájékoztató táblán
Tortomai halomsirok
A halomsírok
Kálnoki borvíz - Csobotfalva
Kálnoki borvíz
Házaspárok útja - Csíkszentgyörgy
Panoráma
A vasúti híd alatt - Tusnádfürdő
Az Olt
Szent Benedek-kápolna - Görbepataka
Kapu
Országzászló emlékmű - Tusnádfürdő
Hátulról nézve
Zichy-barlang - Körösrév
Vasúti megálló
Bég Szeme-tó
Mésztufa lépcső
Sarlós Boldogasszony-kápolna - Kotormány
Kőkeresztek

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Laszói sánc fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Laszói sánc Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Laszói sánc!

A legközelebbi település Tyej, 1,22 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Laszói sánc közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
9,7 km-re. Az Ákos nemzetségbeli Illyei család 1292-ben kapott engedélyt rá, hogy területére románokat telepítsen. Guraszáda, Dévától 30 kilométerre északnyugatra, a Maros jobb partján, a 7-es főút mentén fekszik.
10,7 km-re. A Kohó-kövek Kőfalu (románul Pietroasa) településtől délkeletre találhatók. A hely neve a régi osztrák térképen Eisen-Stollen, ami a német Bergwerkstollen-ből fordítva, magyarul vasbánya-bejáratot jelent.
13,3 km-re. Jelenleg, a régi helyére épült Bornemissza-kastélyban kórház üzemel, udvarára autóval is be lehet hajtani. Marosillye egykori várkastélyából napjainkra már csak egy 15 x 15 m bástya maradt fenn.
13,4 km-re. A reneszánsz épületet megvásárolta a Ferences Szerzetesrend, hogy azt felújítva, egy Bethlen fejedelemre emlékező Múzeumot, és országúti vendégfogadót alakítsanak ki az évszázados falak között.
13,6 km-re. Forrásfalva közelében, a nadrági vasipari társaságnak vasércbányái voltak.
14,1 km-re. A Pozsgai erdő természetvédelmi terület 20 hektáron.
18,7 km-re. Kaprióra falu határában két barlang található, a Sinesie- és a Dutu-barlang. A Sinesie a Kápolnásra (Capalnas) vezető földúton körülbelül 300 méterre van, míg a Dutu a Pozsgára (Pojoga) vezető út közelében.
20 km-re. A Flórián-szikla egy érdekes, csúcsos formájú sziklaképződmény, az Üveggyári telep (Tamásdi üveggyár, Colonia Fabricii) szélén.
22,1 km-re. Az épületet és a körülötte fekvő parkot szociális otthonként használják. Branyicska várkastélya, a Jósika-kastély, Branyicska község nyugati szélén, a Marostól északra található dombon áll.
23,4 km-re. Soborsin látnivalója a gyönyörű díszparkkal körülvett, 17-dik században épült klasszicista épület, a királyi kastély.
24,1 km-re. Soborsin nyugati végén egy vadászkastély áll, parkkal körülvéve - a 18-dik század végén épült és a 19-dik század első felében klasszicista stílusban újították fel.
24,5 km-re. A Transzlunkány (Transluncani, Oboare), egy 4,5 km hosszú, látványos, sziklába és hegyoldalba ásott, aszfaltozott (mezőgazdasági) út Bégalankástól délre.
31,6 km-re. A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű. Lementünk ezért a dobozért, és korulbelul 10 perc keresés után megtaláltuk. Mert alig volt rá időm. Az összes összenőtt fát megnéztem, utána az összenőtleneket is, aztán a kaputól kapu+200m területen is, de semmi. E legbelső falgyűrű mentén sorakoznak az egyes épületszárnyak - a külső falgyűrű a 17-dik században épült, majd a 18-dik században egy újabb külső erődítményt építenek hozzá.
31,9 km-re. Déva felől közelítve, mielőtt Brádra érkeznénk, áthaladunk egy impozáns vasúti viadukt alatt, amely ma már nyugdíjba vonult. A vasútvonalat megyisztították a sínektől, pedig akár turistavonatot is lehetett volna járatni rajta, mert nagyon szép a táj, és a hidakon és erdőkön végigzötyögni nyitott vasúti kocsin, egy jó kis kaland lenne.
32,4 km-re. Baszarabásza község Alváca falujának határában, a Kovakő oldala, románul Coasta Cremenii, faopál lelőhely.
32,5 km-re. A gyermekotthonok híre messzire hallatszik, s az erdélyiek tudják, amelyik gyermek Csaba testvér otthonába bekerül, az megmenekült. Sokan itt találkoznak először folyóvízzel, fésűvel, iskolával, jó szóval, Istennel. Éppen az ötórási misére gyülekeztek a hívök amikor odaértem a templomhoz.
33,1 km-re. 1551-ben Petrovics Péter, 1616-ban Bethlen Gábor foglalta el, később a törökök lerombolták. A település első írásos említése: Monostor (1427), 1484-ben mezőváros, várát először 1505-ben említik.
34,7 km-re. Brád aranybányászatáról nevezetes, az Aranynégyszög (Brád, Nagyág, Offenbánya, Zalatna) egyik sarka.
34,9 km-re. Az akkor Arad Csanádi Egyesült Vasút cégnévvel eredményesen működő és továbbépülő vasút építészeti tevékenységének tetőpontja a millennium évében a vonal végpontján, a bányászatáról neves Brád állomáson épített, festői kompozíciójú felvételi épület.
35,1 km-re. Az egykori, jelenleg felhagyott műemlék bányajárat a Bárza-patak fejénél nyílik, a Brád városhoz tartozó Ruda falutól keletre, Vályaárszuluj településtől nyugatra. A tárna egy enyhén lejtő, 180 m hosszú járat, melyet kétezer évvel ezelőtt a rómaiak ástak, és a híres római lépcsőkkel végződik.
35,2 km-re. Hunyad vára a Zalasd patak meredek partja fölé emelkedő dombon létesült a XV-dik század első felében. Elrejtettem egy dobozt a kastélyban, a régi kaputoronyba, egy faragott kő csúcsos része alá. Mivel másoknak is minivakációja volt, itt is tele volt látogatóval és nem tudtam kedvem szerint keresgélni. Rendes sáskajárás van várban s környékén, hátha nem lenne ez a covid hisztéria. Építtetője a Zsigmond királytól adományba kapott uradalomról magát Hunyadinak nevező előkelő nemesi család feltörekvő tagja, János ur volt.
35,3 km-re. Vajdahunyad déli szélén, a Hunyadiak történelmi nevezetességű családi várának közelében, a Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő 319 m magas Szentpéter-hegyen fekszik a korai Árpád-korban épült Óhunyad vára.
35,4 km-re. 1390-ben jelentkező, bányára utaló neve bányászok idetelepítését feltételezi. Valóban, a XIV-dik században bányásztelepítésre kerül sor Körösbányán is. A torony a jelenlegi állapotában alacsonyabb a templomnál, mert a tetejét leborította a vihar.
35,4 km-re. Traianus forrása - Körösbánya.
35,6 km-re. Tölgyfa - Cebe.
38,3 km-re. A nagyobbik, Zsuppányi halomsírnak nevezett lapos halom 610 méterre, kelet - északkeletre található a Bégaszuszányi vasúti megállótól, 30 méterre északra a Glavica pataktól, annak jobb partján. A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Zsuppány településtől északnyugatra két halomsírt találunk.

Természeti értékek - Hunyad megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Laszói sánc adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Igazán érdekes hely, szinte hihetetlen hogy az a sok, szinte teljesen szabályos gömb alakú kő a természet műve. Köszönjük a rejtést.
 • Amikor egy új bejelentés érkezik, az egyik első dolgom, hogy létrehozok a rejtekhelynek egy albumot a képtárban. Így, még a megjelenés előtt lehet képeket feltölteni, bármelyik másik rejtekhely oldaláról, csak meg kell keresni a megfelelő albumot a nagyon hosszú listában.
 • Pedig úgy mászkáltunk a sziklákon mint a kismajmok. A gázfürdő azonban mindenért kárpótolt.
 • Tovább kicsit a vízeséstől, ismét meglepetés fogad. A kinyíló panoráma fokozható még a kilátó tetejéről.
 • Nekem rejtőként sincs halovány lila gőzöm arról, hogy a teherautó honnan származik. Azt ugyanis az erdőszentgyörgyi barátnőm ajánlotta fel, akivel együtt rejtettük a geoládát.
 • Megtaláltuk a medencéket, jó, állapotban vannak.
 • Szép, csendes helyen van a kápolna. Csak kár, hogy ATV-kel össze van törve a gyep, ezek miért nem mennek a cross pályára vagánykodni.
 • Mászni kellett érte, de összejött.
 • Nem bántam volna, ha a forrás megjelölése nélkül bemásolt leírás helyett/mellett a rejtő pár szóban leírta volna a hely megközelítését. Én a gps által mutatott irányt követve a Tetős-patak völgye felé indultam, de bár több helyen probálkoztam, sehol nem láttam lehetőséget a Kászon-patakon történő átkelésre.
 • A dobozt nem tudtam megkeresni az ottani gyerektől meg leánykától. Végig a sarkunkban voltak.
 • Miután egy geodobozt rejtettem a Május 1 strand területén, majd megtaláltam a Gyalogoshíd geodobozát, a Maros jobb oldalán, az árvízvédelmi töltés tetején haladtam a Felső gát geodobozát rejtő jegenyék felé. Útközben a Maros felett lemenő nap látványát csodálhattam, fotózhattam.
 • Türelmesen megvártuk, amig elvonult a júhnyáj. Mert a csobán nagyon kiváncsi volt, hogy mit keresünk a fákon.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Laszói sánc? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.