Egrestelep település (Brassó megye) Központ: Bodzavám. Egrestelep román elnevezése: Acris.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Egrestelep (Brassó megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Bölényrezervátum Bodzavám 0,6 km-re. Románia negyedik bölényrezervátumát hozták létre a Brassó megyei Bodzavámon.
- Erőd Bodzavám 6,79 km-re. A jól látható tüzérségi erőd mellett további hét kisebb sánc, katonai barakk helye található a területen.
- Viadukt Keresztvár 7,16 km-re. 1924 és 1928 között a Brassó–Bodzaforduló vasút építése a fellendülés időszakát jelentette Keresztvár életében.
- Kálvária-domb Bodzavám 7,26 km-re. Bodzavám végén régi templom romjai és egy újkori erőd maradványai ismerhetők fel, a Kálvária körül újkori sáncok láthatóak a harmadik katonai felmérés térképszelvényén.
- Rakodó források újratöltve 7,85 km-re. E források kristály hullámai esésükben habbá törődve számtalan apró zuhatagban, zeneszerű csörgedezéssel rohannak le a meredélyes szirtlapon, azt napsugarakban ragyogó kristály tükörré változtatva át.
- Rakodó források 7,88 km-re. Bodzavám déli végétől egy földút halad a Nagy-Bodza-patak mentén, a faluból kiérve egy útelágazáshoz érünk, ahonnan a jobb oldali út a Súgó-patak (vagy Malom-patak) völgyén megy felfele.
- Kis-Üvöltő-patak vízesése Bodzavám 8,15 km-re. A Bodzavámról kifele vezető úton a vámház romjait elhagyva az a völgyben jobbra felefele haladunk, megcsodáljuk a Nagy-üvöltőt és a mészkőalakzatokat.
- Nagy Piliske 10,14 km-re. A Nagy Piliske, az 1223 méterével, Brassó és Háromszék határán található és a Bodzai-havasok egyik jellegzetes csúcsaként ismeretes.
- Kisvár Keresztvár 12,16 km-re. Brassótól kelet-északkeletre, a Csukás-hegység északi lábánál, a Barcaság síkságának keleti szélén, a Nyén-patak mellett fekszik a körülbelül 6 km hosszan elnyúló Keresztvár község.
- Nagyvár Keresztvár 12,51 km-re. Brassótól kelet-északkeletre, a Csukás-hegység északi lábánál, a Barcaság síkságának keleti szélén, a Nyén-patak mellett fekszik a körülbelül 6 km hosszan elnyúló Keresztvár község.
- ördög keze-szikla Csukás-hegység 12,91 km-re. Az ördög keze-szikla
- Református templom Keresztvár 12,99 km-re. 1212-ben castrum Crucpurg néven jelentkezik a forrásokban.
- Lisznyópataki világvége 13,15 km-re. A világ kezdete vagy vége az az elhagyatott gyümölcsös?
- Csukás-csúcs 13,78 km-re. A Csukás a Keleti Kárpátok déli hegységcsoportjának,a Kárpát kanyarnak a tagja, különös alakú sziklákkal, látványos kőgombákkal.
- Tészla-tisztás 14,68 km-re. A Tészla és a Dong-havas a Csukás északnyugati részén, elszigetelve magasodnak a környező alacsonyabb hegyhátak fölé.
- Törökvár 14,72 km-re. Dobollópatak és Lisznyópatak között egy majdnem kelet-nyugat irányú hegyvonulat ágazik le a bodzafordulói hegyek legmagasabb pontjától, a Szeredő ponktól.
- Keresztút Csukás-hegység 15,12 km-re. A Vörös-havas a Csukás masszívumban talalható, a Csukás-hegység és a Gropsoare-Zákány hegységgel  egyetemben, közöttük.
- Nicolae Ioan-forrás Csukás-hegység 15,34 km-re. A Beri-patak hídjától a Csukás menedékház felé vezető, kék kereszttel jelzett túraútvonalon, a Beri-patak völgyében, egy bővizű forrás tör a felszínre.
- Borzvára Kispatakon 15,84 km-re. Kisborosnyó részének tekintik Kispatakot, pedig bő 1,5 kmtávolság választja el a két települést.
- Szent László-köve Bodzakrasznai-szoros 16,2 km-re. A Szent László-köve Kovászna és Bodza megye határán, az egykori Magyarország és Havasalföld államhatárán, a Bodzakrasznai-szorosban magasodik a szurdokvölgy fölé.
- Református templom Feldoboly 16,65 km-re. Feldoboly látnivalója a festett fastukkóval díszített mennyezetű, 1768-ban épített református temploma.
- Református templom Szacsva 16,81 km-re. A Szacsva patak felső völgyében egy dombtetőn, egy kivülről szerény, de belülről annál gazdagabb késő barokk templom található.
- Láncoknál Csukás-hegység 16,89 km-re. A Csukás-hegységben, a Zákány-gerincen észak felé haladva, miután átmentünk a Réz-híd alatti kis nyereg-szoroson, egy sodronykötéllel biztosított sziklapárkányra jutunk, melynek a Láncoknál a neve.
- Réz-híd Csukás-hegység 16,99 km-re. A Réz-híd a Csukás-hegységben található, a Zákány-csúcs közelében.
- Kockás tulipán-erdő Szacsva 17,01 km-re. Meli útmutatása szerint Szacsváról a templom mellett jobbra, a mezei úton tovább indultuk Magyaros irányába.
- Fehér-patak szurdokvölgy Csukás-hegység 17,32 km-re. A Fehér-patak völgyében egy sötét, vad szurdokot találunk, mely nem igazán jellemző a Csukás-hegységre.
- Királyhegy Bodzavám 17,45 km-re. Az 1A főúton kell menni Négyfalut elhagyva Ploiesti felé, Cheia üdülőfalu után találunk egy köves utatValea Stanii felé.
- Sterp-patak feletti felfüggesztett tisztás 17,51 km-re. Sterp-patak feletti felfüggesztett tisztás
- Református templom Lisznyó 17,95 km-re. Lisznyó a Székelyföld déli részén, a Bodzafordulói hegység egyik völgytorkolatában, a Háromszéki medence keleti peremén található.
- Mikes-kert Zágon 17,98 km-re. Zágon Mikes Kelemennek a szülőfaluja.
- Sasok tava Szilon-havas 18 km-re. A Sasok tava, egy másik nevén Feneketlen tó, a Szilon-havasokban található, turisták által keveset látogatott környezetben.
- Fergettyűvár Egerpatak 18,56 km-re. A Fergettyűvár hegytetőjén ma már majden semmi sem látszik, nyomai eltüntette az eke vasa.
- Csere-tető Lisznyó 18,67 km-re. A Csere-teto, vagy a helybeliek szerint 718 m magas Lisznyo-teto, a Lisznyo-patak es a Beldi-patak festoi kornyezeteben, a Bodzaforduloi-hegyek labanal fekszik.
- Kreutzburg vára Bodzavám 18,87 km-re. Az 1A főúton kell menni, Négyfalut elhagyva, Ploiesti felé.
- Mező-tető Sepsimagyarós 19,09 km-re. Sepsimagyarós Háromszék egyik kis települése a bodzafordulói hegyek előterében, a Cseretető alatt.
- Babarunkai vízgyűjtő 19,1 km-re. A Ciucas hegy lábánál fekszik a festői szépségű Babarunkai vízgyűjtő tó, Brassó városát ez látja el a szükséges ivovizzel.
- Vártemplom Prázsmár 19,43 km-re. A Világörökség részét képező prázsmári vártemplom a legnagyobb és a legkülönlegesebb az erdélyi erődtemplomok között.
- Református templom Egerpatak 20,04 km-re. A Feketeügy felé siető Szacsva patak völgyében fekvő Egerpatak nyugatról a Rétyi-nyírrel határos, területét már az őskorban is lakták.
- Hunárka Rétyi Nyír 20,39 km-re. A Rétyi Nyírbe hatolva déli irányba először egy kevésbbé látszó, majd egy feltűnően széles homoktöltés halad, amely néhol 2 m-es magasságot is elér.
- Kockás tulipán Rétyi Nyír 20,66 km-re. A kockásliliom, latin nevén Fritillaria meleagris, a liliomfélék családjába tartozó hagymás, egyszikű, évelő, fokozottan védett növényünk.
- SZNM 12 Emlékoszlop Kökös 21,04 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 12-dik stáció - Kökös - A kökösi csata emlékoszlopa.
- SZNM 11 Uzon Református erődtemplom 21,29 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 11-dik stáció - Uzon - Református erődtemplom
[ Fel ↑ ]
- Boglya-tető 28 km-re. A Boglya-tető a szénaboglya formája miatt kapta a nevét.
- Erdeifenyők között Barcaszentpéter 28,06 km-re. Barcaszentpéter és Hermány közötti dombon, a rezervátum táblájától, ami ismerteti az itt fellelhető érdekességeket - tavaszi hérics, törpemandula, vadjácint, stb, a most viruló árvalányhajas réten felsétálsz az erdeifenyők közé.
- Szörcse 28,1 km-re. Lakói a középkorban tiszta katolikusok, a reformáció után pedig reformátusok, a XVIII-dik században református anyaegyház, és azóta is csak református egyháza van, templommal.
- Régi kőhíd Sepsiszentkirály 28,37 km-re. Ez a régi kőhíd Sepsiszentkirály határában található, egy jó km távolságra a Baróti hegység gerince felé.
- Tündérvölgy-vízesés Kovászna 28,53 km-re. Tündérvölgy-vízesés - Kovászna.
- Állomás környéki tavak Sepsiszentgyörgy 28,73 km-re. Útban a vasútállomás fele, jobbkéz felől, átkelve az Olt hídján, egy tavat láthatunk kis szigettel a közepén.
- SZNM 6 Dálnok 29,35 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 6-dik stáció - DálnokDálnok harmadik Dózsa György emlékhelye a Dálnok patak völgyében, a műút melletti Dózsa panzió udvarán található.
- Születés szoborkompozició Sepsiszentgyörgy 29,38 km-re. A Születés nevű szoborkompozició Sepsiszentgyörgyön, a Császár Bálint és a Nicolae Iorga utcák találkozásánál, tömbházak között található.
- Nagy-Bogáts kúria Sepsiszentgyörgy 29,44 km-re. Sepsiszentgyörgy Szemerja városrészében, a József Attila utca 12 szám alatt áll az eklektikus, tornyos, Nagy-Bogáts családi ház.
- Hol volt hol nem volt Sepsiszentgyörgy 29,48 km-re. A Hol volt, hol nem volt.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Látnivalók Bredét - Turisztikai látnivalók Kispatak - Közeli települések: Bredét 1,77 km-re - Kisbodza látnivalói 4,2 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.