Garat település (Brassó megye) Központ: Zsiberk. Közeli települések: Longodár (Daisoara) 4.26 km-re, Zsiberk (Jibert) 6.13 km-re, Kőhalom (Rupea) 6.33 km-re, Szászfehéregyháza (Viscri) 6.8 km-re, Sövénység (Fiser) 7.78 km-re. Garat román elnevezése: Dacia. Német neve: Stein.
Szállás

Szállás Garat (Dacia) - Zsiberk, Brassó


Keress szállást Garat közelében, egyszerűen és könnyen!
Kattintás előtt válaszd ki a szállástípust!

Turisztikai túracélpont-adatbázis - Kapcsolat - Bejelentkezés

Garat (Brassó megye) és környéke turisztikai látnivalói

Templomerőd 0.09 km-re. Eredetileg torony nélküli, háromhajós bazilika rendszerű épület volt. Négyzetes alapú szentélyét kereszthálós boltozat fedte, a hajót pedig sík mennyezet.
Sziklafal Kőhalom mellett 5.29 km-re. Kőhalom várától északnyugatra, 1 km távolságra, a Sövénység-patak földrajzi bal partján, a DN13-as nemzeti úttól alig száz méterre, egy látványos sziklafalat találunk. A Sárga-tető (Gelberreeg) déli oldalában levő sziklafal mintegy száz méter hosszú, és kelet-nyugat irányban nyúlik el.
Büdöskútfő-fürdő 5.58 km-re. A kőhalmi várhegy lábánál a múltban sós-kénes forrás fakadt. Több mint százötven évvel ezelőtt népszerű fürdőt létesítettek itt.
Kőhalom vára 5.61 km-re. Feltételezik, hogy még a szász telepítés előtt, a XI-dik században, a Kőhalom feletti hegyen, királyi vár volt. Neve is a szász telepítés előtti eredetre mutat: Kőhalom.
Katolikus templom 5.85 km-re. A katolikus vallás szervezkedésére 1752-ben történik kísérlet, amikor Gábor Mihály, egy Kőhalmon letelepedett obsitos katona lakást ajánl fel a ferenceseknek. A városi tanács nem engedélyezi, a terv csak 1761-ben valósul meg.
Lutheránus templom 6.13 km-re. Mivel XIII-dik századi szász telepítés, román stílusú temploma is a XIII-dik században épül, erődített templom volt kettős várfallal. A völgyben cisztercita kolostor is állott, melyet 1336-ban leromboltak.
Evangélikus templom 6.21 km-re. Kőhalom plébániatemploma a szász telepítés korában, a XII–XIII-dik században épül. Mai temploma a XIV-dik században épülhetett, 1488-as felirata javítására vonatkozik.
Erődtemplom 7.15 km-re. Szászfehéregyháza jellegzetes házakkal rendelkező szász falu. Látványos, középkori hangulatú erődtemplomának fehér falai és faerkélyes tornyai vannak.
Evangélikus erődtemplom 8.03 km-re. Szent Márton tiszteletére szentelt egyhajós torony nélküli temploma a XV-dik század közepén épül késő gótikus stílusban. Az 1505-ben végzett erődítések során a keskeny templom elveszti eredeti formáit.
Régi Móric-fahíd 9.7 km-re. A homoródi Móric-híd (régi osztrák térképen Morizbrücke) újjáépítés áldozata lett, 1886-1887-ben cserélték ki újszerkezetű vashíddal. Nem maradt meg fénykép vagy rajz róla.
Templomerőd 9.88 km-re. Szásztyukos község az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyukos-patak mellett fekszik. Első említése 1373-ból ismert.
Királyhalma 9.96 km-re. 1396-ban tűnik fel az oklevelekben, templomról nincs adat, de a XV-dik századig katolikus lakói voltak.
[ Fel ↑ ]
Lutheránus erődtemplom 10.24 km-re. Homoród központjában található egy nagyon szép román kori, 1270-ben épült evangélikus erődtemplom.
Templomerőd 10.29 km-re. Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyúkosi-patak mellett fekszik Kóbor község.
Iskola és községháza 10.34 km-re. Iskola és községháza - Homoród
Sonai földpiramisok
Sonai földpiramisok
Fogarasi-medence (Fogarasföld, Olt síkság).
Az alsórákosi kialudt vulkán krátere
Az alsórákosi kialudt vulkán krátere
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Radoiesti-Vale - Turisztikai látnivalók Ciulnita - Turisztikai látnivalók Vanatori - Turisztikai látnivalók Piatra
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.