Hégen település (Szeben megye) Központ: Hégen. Hégen román elnevezése: Bradeni. Német neve: Henndorf. Egyéb neve: Händerf.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Hégen (Szeben megye) és környéke turisztikai látnivalói

Szent András erődített evangélikus templom - Hégen
Apold földpiramisai Apold piramisai. Megvan a közé szorított doboz. Doboz helyett borz. Igaz, közel van az úthoz a rejtekhely, de a novemberi mokány esőben odáig caplatni egy különleges élmény. Háromszögek. Hát itten lehetőség van a doboz elrejtéséhez.
Apold központjában 16-dik században épített, szép, bár leromlott erődtemplom található. Apold. A templom felujitas alatt all. Apold falai. Régebb az volt a divat, hogy az asszonyt falazták be. Pap nélkül. A templom zárva.
1280-ban Dilia, 1323-ban Dálya, 1353-ban Daly maior, 1488-ban Dallendorf, 1523-ban Dellendorf néven fordul elő az oklevelekben.
1231-ben jelentkezik először Sarpotoc néven.
Ma is álló kis gótikus temploma a XIV-dik század közepén, 1350 körül épült - korábbi egyházi jellegéhez tartozik, hogy a kerci apátság birtoka volt. A láda itt sincs meg. Ez a templom is teljes felújítás alatt van.
Keresd falu közepén, egy dombon áll a Bethlen család 16-17-dik században épült kastélya. Kereshető, és található. A keresdi Bethlen kastély geodobozát áthelyeztem, újra kereshető. Megkerestem. Ha már rámszóltál megkerestem. Kastély. Szép impozáns épület.
Fehéregyháza és Héjjasfalva között, utóbbi határában, a Határ-patak mentén déli irányba vezető földúton, Héjjasfalvától 5 km távolságban, egy 588 m magas hegyen találjuk az eredetileg Szászdálya határához tartozó szászdályai vár maradványait.
Almakerék falu délkeleti szélén, közvetlenül az utolsó házak fölé emelkedo kis dombteton állhatott Almakerék vára.
Segesvárttól délnyugatra levő dombtetőn helyezkedik el a Breite Öregtölgyes Természetvédelmi Terület, egy szépen megőrzött legelőerdő, makkoserdő, számos többévszázados tölgyfával. Szép erdö. Tetszett nagyon a Segesvár melletti tölgyes. Öreg tölgyek, fiatal medvék. A dobozt ki kellett bányászni az odúból, be volt ágyazódva a törmelékbe. ásó, kapa. Segesváron hagytuk az autót, onnan mentunk fel a piros sáv jelzésen, amin most már a Via Transylvanica is halad.
Földpiramisok - Szászkézd
Almakerék középkori katolikus lakói a reformáció idején lutheránusok lesznek, a templommal együtt, 1424-ben a pápa az Apafi Miklós által alapított várkápolna részére búcsút engedélyez.
1267-ben jelentkezik első ízben oklevélben praedium Nicolai néven. Megtaláltam. A templom kulcsa a falu bejáratánál balra, a 99-es háznál van. Felújítási munkálatok. A templom körül nagyban folynak a felújítási munkálatok, állítólag az idén végeznek is.
A templomot a falu birtokosai, az Apafiak építették Szűz Mária tiszteletére a 13-dik században. Csodálatos freskók. Aki arrafelé jár ne hagyja ki, csodálatos templom a védművekkel együtt.
A Tölgyeshát-gerinc (Tölgyerdő háta, németül Eichenrücken, Eichrücken, románul Lunca Postei) Segesvár déli szélén emelkedik a város fölé.
Fehéregyházától 3 km-re délre lévő 400 m magas hegyen középkori vár nyomai találhatók - itt először az őskorban vagy a dák korszakban építettek ki egy erődítményt.
Thomas Quibb-ház, egykori polgármesteri hivatal - Morgonda.
A segesvári Szent Miklós evangélikus vártemplom, németül Bergkirche, románul Biserica din Deal.
Az evangélikus vártemplomtól északkeletre található iskolát, az épület előtt elhelyezett tájékoztató tábla szerint, 1792-ben kezdték el építeni.
A Diáklépcsőt (Schülertreppe németül) 1642-ben építették, a fedett falépcső a tanulók feljutását könnyítette meg, a dombtetőn található iskolába. Alagút. Sikerült bemennem a fenti templomba, emlékszem most egy pár éve még zárva volt.
A Tímár-torony a XIII-XIV-dik században épült, az Óratorony udvarát hívatott megvédeni.
A segesvári Céhek háza múzeum a Torony (Turnului) utca 1 szám alatt található.
A Kiskacsák tere a Tímár-torony és az Ónművesek tornya közelében található, melyek várfolyosóval vannak összekötve.
Az Ónművesek (románul Cositorarilor) utcájában láthatjuk Segesvár első, XIV-dik században épített plébániatemplomának megmaradt romjait.
Az Albert-házban található a Hegyi iskola bentlakása, mely ma a német tannyelvű Joseph Haltrich Elméleti Líceumhoz tartozik.
A Wonnerth-ház az Ónművesek utca 4 szám alatt található, épült a XVI-XVII-dik században, módosították a XIX-dik században és 1938-ban.
A segesvári Óratorony eredetileg egy kaputorony volt, melynek négy tornyocskája van a tetején. Kiváló rejtés a látványos óratoronynál. Már elmúlt este 8 óra, amikor keresztülvezettem Segesváron. Forgalmas hely. Én délben jutottam a rejtekhez, ezért nagy volt a sürgés. A dobozt nem találtuk. Habár sokan voltunk, alkalmas pillanatban megpróbáltuk a dobozt kivenni, de sajnos már nem találtuk.
1861-ben, Zaharia Boiu ebben a házban nyitotta meg, a segesvári vár első román iskoláját.
Az Iskola utca 15 szám alatt található, egykori kézművesek által lakott ház a XVI-dik században épült.
A Loris-ház, kézművesek lakóháza, az Ónművesek utca 3 szám alatt található.
Az Iskola utca 13 szám alatt található Fronius-ház kézművesek lakóháza volt, a XVI-dik században épült.
Roman S-ház - Szűcsök (románul Cojocarilor) utca 2 szám, Segesvár.
A Szűcsök bástyája a segesvári vár délnyugati oldalán található.
A Kovácsok tornyát 1631-ben építették, a régi Borbélyok tornyának helyén, szerepe a Kolostortemplom védelme volt.
Itt lakott Joseph Bacon (1857-1941), orvos és szenvedélyes gyűjtő, az Óratoronyban található Történelmi Múzeum (eredetileg Régi Segesvár Múzeum) alapítója.
Az 1501-ben épült Drakula-Paulinus-ház a segesvári Múzeum-tér 5 szám alatt található, az Óratorony közelében, attól északnyugatra.
Fetter-ház a Városfal utca 11 szám alatt, történelmi műemlék a XVIII-dik századból.
Az Iskola utca 10 szám alatt található lakóház.
Kézművesek háza az Iskola utca 8 szám alatt, épült a XVI-dik században, módosították a XVIII-dik században.
A domonkosok ma is álló templomának építését 1492-re teszik.
1332-ben plébániatemploma van - mivel az első szász települések közé számítják, már az előző században kellett lennie templomnak.
A jelenlegi Segesvár szálloda épülete, mely az Iskola utca 4-6 szám alatt található, a XX-dik század első felében városháza volt.
[ Fel ↑ ]
A segesvári Jakody-ház 1772-ben épült lakóház, jelenleg a Fegyverek és Térképek Háza múzeumnak ad otthont.
Ebben a házban lakott Michael von Melas (1729-1806), az osztrák hadsereg hadvezére.
A Kootz-ház egy XVII-dik században épült segesvári lakóépület, a Bástya utca 9 szám alatt.
Ebben a házban lakott Krauss György (1607-1679), Segesvár krónikása és történésze, a XVII-dik századi Erdély történelmének szerzője.
A segesvári Szent József római katolikus templom 1896-ban épült, a lebontott domonkos apácák templomának helyén.
Petőfi Sándor mellszobra a segesvári vár északkeleti sarkában, a Csizmadiák tornya és a Szent József római katolikus templom közötti kis parkban található.
A segesvári vár Csizmadiák Tornya 1521-ben épült, 1676-ban tűzvész pusztította, a jelenlegi formáját az 1681-es helyreállítás alkalmával kapta.
A Szentlélek tiszteletére szentelt, segesvári Leprások temploma a XV-dik században épült, és ma is áll.
Segesváron, a tűzoltóság mögötti kertekben elrejtve, egy érdekes, alvó oroszlánt ábrázoló szobrot találunk.
Segesvár Marosvásárhely, illetve Medgyes felőli bejáratánál, a Kőkép tornyocskája alatti kis, félig rejtett domboldalon találjuk a segesvári zsidó temetőt. Januári eső. Sötétben, ködben és szitáló esőben a legizgalmasabb keresgélni egy temetőben. Szögesdrótra akadva. Az ösvényről közelítettem meg a rejteket, a temető sarkánál. Mi nem találtuk. A Kőképet megkerülve mentünk le a temető sarkához.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.