Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Mese - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Mese turisztikai látnivalói

Ma is álló kis gótikus temploma a XIV-dik század közepén, 1350 körül épült - korábbi egyházi jellegéhez tartozik, hogy a kerci apátság birtoka volt...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Mese képtárból:

A kulcs a 102 sz. házban található
A kulcs a 102 sz. házban található
A bejárat
A bejárat
Erődtemplom
Erődtemplom
Templomfal
Templomfal
Bástya
Bástya

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Mese fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22626 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Mese!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Mese, 0,46 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Mese közelében?
- Miklóstelke 6,5 km-re. 1353-ban Villa Nicolai, 1356-ban Zenthmiclostelke, 1418-ban Closdorf,1427-ben Miklostelke, 1492-ben Kolosdorf, 1504-ben Closdorf a neve. Felújítási munkálatok - A templom körül nagyban folynak a felújítási munkálatok, állítólag az idén végeznek is. (turisztikai hely geoládával)
- Haller kastély Zoltán 8 km-re. A helység látnivalója a Haller-kastély 1553-ból. Udvarház - Éveken át csak nézegettem a kastély romjait, de mivel most doboz is van rejtve, megálltam megkeresni. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Szászdálya 8,6 km-re. 1280-ban Dilia, 1323-ban Dálya, 1353-ban Daly maior, 1488-ban Dallendorf, 1523-ban Dellendorf néven fordul elő az oklevelekben. (különleges hely geodobozzal)
- Földpiramisok Szászkézd 8,9 km-re.
- Erődtemplom Szászfehéregyháza 9,3 km-re. Szászfehéregyháza jellegzetes házakkal rendelkező szász falu. Kék hangulat - Különös hangulatú falucska, kövezett úttal, kék házakkal, fekete bivalyokkal. (látnivaló és geodoboz)
- Evangélikus erődtemplom Rádos 10,7 km-re. Belsejében a szentély megőrizte eredeti hálóboltozatát, míg a hajó a XIX-dik században fiókos dongaboltozatot kap - a torony alatt megmaradt szép gótikus kapuja is. Nagyon elhanyagolt állapotban van - De amint láttam, megkezdték a feljavítását.
- Apold piramisai 11,6 km-re. Háromszögek - Hát itten lehetőség van a doboz elrejtéséhez.
- Evangélikus templom Szászkézd 11,7 km-re. Szászkézd Segesvártól 20 km-re fekszik. A falu szeme most sem nézett oda - Felkészültem már itthon a keresésre.
- Erődtemplom Hégen 11,8 km-re.
- Parasztvár Szászkézd 12 km-re. 1470-ben a lakosság fele mentességet kap a hadba vonulás kötelezettsége alól, hogy a vár védelmét biztosítsa hét környékbeli község számára. Építőtelep - A várban teljes felújításban vannak, szerencsére a munkások beengedtek a várba.
- Evangélikus templom Lemnek 12 km-re. 1507-ben és 1698-ban templomépítésre segélyeket gyűjtenek.
- Lutheránus templom Zsiberk 12,5 km-re. A völgyben cisztercita kolostor is állott, melyet 1336-ban leromboltak.
- Erked 12,8 km-re. Ekkor a főhajót és a szentélyt magasítják, a hajó fölé védőemeletet húznak, és a többszög három oldalával záródó szentély fölé is.
- Evangélikus erődtemplom Sövénység 12,9 km-re. Szent Márton tiszteletére szentelt egyhajós torony nélküli temploma a XV-dik század közepén épül késő gótikus stílusban.
- Evangélikus erődtemplom Apold 13,1 km-re. Apold központjában 16-dik században épített, szép, bár leromlott erődtemplom található. Pap nélkül - A templom zárva.
- Sárpatak 13,1 km-re. 1231-ben jelentkezik először Sarpotoc néven.
- Szászdálya vára 13,5 km-re. Fehéregyháza és Héjjasfalva között, utóbbi határában, a Határ-patak mentén déli irányba vezető földúton, Héjjasfalvától 5 km távolságban, egy 588 m magas hegyen találjuk az eredetileg Szászdálya határához tartozó szászdályai vár maradványait.
- Református templom Dombos 14,4 km-re. Korai neve, villa Latina és Waldorph azt jelzi, hogy XII-dik századi szász, azaz vallon telepítés.
- Templomerőd Garat 16,1 km-re. Eredetileg torony nélküli, háromhajós bazilika rendszerű épület volt.
- Templomerőd Kóbor 16,9 km-re. Kóbor falu első említése 1206-ból való, ekkor Villa Cowrnh néven említik.
- Evangélikus erődtemplom Homoródbene 16,9 km-re. Késő gótikus stílusú.
- Fehéregyháza vára 17,1 km-re. Fehéregyházától 3 km-re délre lévő 400 m magas hegyen középkori vár nyomai találhatók - itt először az őskorban vagy a dák korszakban építettek ki egy erődítményt.
- Sziklafal Kőhalom mellett 17,9 km-re. Kőhalom várától északnyugatra, 1 km távolságra, a Sövénység-patak földrajzi bal partján, a DN13-as nemzeti úttól alig száz méterre, egy látványos sziklafalat találunk. Dombhát - Mindig azt hittem, hogy ez lösszfal.
- Ispán-kút 18 km-re. 1849 július 31-én itt állt fel Bem József főserege. Petöfi - Megtaláltam az emlékmü mellett elrejtett dobozt.
- Nagy-Küküllő híd Sárd 18,1 km-re. A Nagy-Küküllő hullámai felett átvezető híd a sárdi hid, a Székelyföld anyaszékének, Udvarhelyszéknek a határszéle nyugatról.
- Erődített evangélikus templom Felmér 18,1 km-re. Erre tanú a templom maga, melynek stílusjegyei az átmeneti (román-gótikus) korra utalnak.
- Petőfi Sándor múzeum Fehéregyháza 18,2 km-re. A költő itt esett el 1849 julius 31-én. Erdekes muzeum - Nagyon erdekes hely, egy dobozt is el lehetne rejteni.
- Iszapvulkánok Fiatfalva 18,3 km-re. Ez utóbbi természeti értékünk, bár nem annyira látványos mint a Buzau környéki sárvulkánok, mindenképpen megérdemli, hogy meglátogassuk őket. Fehérfalvi vulkánok - Nem annyira látványos, mint amennyire érdekes hely, nem véletlenül szerepel a Székelyföld  7 csodája között.
- Református templom Székelymuzsna 18,4 km-re. 1567-ben a regestrum 35 kapuval jegyzi. Muzsna - Ramaty állapotban van a templom.
- Erődített evangélikus templom Sáros 18,5 km-re. 1449-ben János bíboros oklevele szerint Szent Jakab tiszteletére szentelt temploma van, mégpedig a késő gótikus kor jellegzetességeit magán viselő egyhajós, tornyos templom.
- Kőhalom vára 18,9 km-re. Feltételezik, hogy még a szász telepítés előtt, a XI-dik században, a Kőhalom feletti hegyen, királyi vár volt. Reps - Miután már lassan ötven éve, legalább évente egyszer elmegyek a vár mellett, ideje volt, hogy fel is menjek.
- Büdöskútfő-fürdő Kőhalom 19,1 km-re. A kőhalmi várhegy lábánál a múltban sós-kénes forrás fakadt.
- Katolikus templom Kőhalom 19,1 km-re. A katolikus vallás szervezkedésére 1752-ben történik kísérlet, amikor Gábor Mihály, egy Kőhalmon letelepedett obsitos katona lakást ajánl fel a ferenceseknek.
- Unitárius templom Újszékely 19,2 km-re. A falut unitáriusok lakják.
- Likoldala Székelymuzsna 19,2 km-re. Valószínűen innen kapta a kiemelkedő csúcs, a 816 m magas Liktető a nevét.
- Kapuzáb Fehéregyháza 19,3 km-re. Állítólag Petőfi a fehéregyházi kapuzáb mellől nézte a csatát, az ötvenes években az Ispánkuthoz került, majd a Sárpatak hídja mellé.
- Tölgyeshát-gerinc kilátó Segesvár 19,5 km-re. A harmadik osztrák katonai felmérés térképén ez a hely Kalbertritt (Borjak útja) helynévvel szerepel, a város Goldberg (Aranyhegy) negyedében (elővárosában).
- Bethlen-várkastély Alsóbún 19,5 km-re. A romokat a mai Bún község központjától délre, 1,5 km-re, a Nagy-Küküllő egykori kanyarulatában találjuk. Romos falak - Szeretnék visszamenni vagy 150 évet a történelemben, hogy láthassam ezt a kastélyt ép állapotában.
- Evangélikus templom Kőhalom 19,5 km-re. Kőhalom plébániatemploma a szász telepítés korában, a XII–XIII-dik században épül.
- Skariatin emlékmű Segesvár 19,7 km-re. Ebben a csatában esett el (tűnt el) Petőfi Sándor, Fehéregyháza közelében.
- Ugron-kúria Fiatfalva 20,1 km-re. A jelenlegi L alakú, manzárdtetős kastély előtt már a 17-dik században volt itt udvarház - a történelmi idők során több építkezés is történt.
- Unitárius és református templom Fiatfalva 20,1 km-re. 1460-ban Fyathfalva, 1478-ban Fyadfalva néven jelentkezik az okiratokban.
- Templomerőd Szásztyukos 20,2 km-re. Első említése 1373-ból ismert.
- Református templom Segesvár 20,2 km-re. A Küküllő partján - Nagyon könnyen megtaláltam a rejteket, de a dobozt nem sikerült előbányásznom a tuja ágai közül.
- Céhek háza Segesvár 20,2 km-re. Segesvári és környékbeli kézművesek szerszámai, gépei és berendezései vannak itt kiállítva.
- Tímár-torony Segesvár 20,3 km-re. A Tímár-torony a XIII-XIV-dik században épült, az Óratorony udvarát hívatott megvédeni.
- Óratorony Segesvár 20,3 km-re. A segesvári Óratorony eredetileg egy kaputorony volt, melynek négy tornyocskája van a tetején. A dobozt nem találtuk - Habár sokan voltunk, alkalmas pillanatban megpróbáltuk a dobozt kivenni, de sajnos már nem találtuk.
- Kovács-torony Segesvár 20,3 km-re. A Kovácsok tornyát 1631-ben építették, a régi Borbélyok tornyának helyén, szerepe a Kolostortemplom védelme volt.
- Segesvári várfal 20,3 km-re. Az örökös jobb- és baloldal dilemma - Én először a leírást pontosan követve a támpillér baloldalán kerestem a geodobozt, de ott nem volt.
- Joseph Haltrich-líceum Segesvár 20,3 km-re. 1901-ben újjáépítik, ekkor kapja a mai romantikus, historizáló sílusú formáját.
- Albert-ház Segesvár 20,3 km-re. Az Albert-házban található a Hegyi iskola bentlakása, mely ma a német tannyelvű Joseph Haltrich Elméleti Líceumhoz tartozik.
- Kellner-ház Segesvár 20,3 km-re.
- Kiskacsák tere Segesvár 20,3 km-re. A téren található a segesvári területi evangélikus konzisztórium épülete is.
- Szent Miklós evangélikus vártemplom Segesvár 20,3 km-re. A segesvári Szent Miklós evangélikus vártemplom, németül Bergkirche, románul Biserica din Deal.
- Első román iskola Segesvár 20,3 km-re. 1861-ben, Zaharia Boiu ebben a házban nyitotta meg, a segesvári vár első román iskoláját.
- Loris-ház Segesvár 20,3 km-re. A Loris-ház, kézművesek lakóháza, az Ónművesek utca 3 szám alatt található.
- Wonnerth-ház Segesvár 20,3 km-re. MS-II-m-A-15891.
- Kolostortemplom Segesvár 20,3 km-re. Ez egy régebbi templomot feltételez, amelynek építése az 1298-dik évi búcsúengedéllyel eshet egybe.
- Polgármesteri hivatal Segesvár 20,3 km-re. Ezzel az alkalommal lebontották a kádárok tornyát is.
- Paulinus-Drakula-ház Segesvár 20,3 km-re. Jelenleg a műemlék-épületben (MS-II-m-A-15933) egy étterem működik.
- Segesvár első plébániatemplomának romjai 20,3 km-re. A romok az Evangélikus Egyházközösség kertjében vannak, a fedett Diáklépcső közvetlen közelében, az Iskola-domb aljában.
- Fedett falépcső Segesvár 20,3 km-re. Az építmény homlokzatán reneszánsz mintákat láthatunk. Alagút - Sikerült bemennem a fenti templomba, emlékszem most egy pár éve még zárva volt.
- Haraszty-ház Segesvár 20,3 km-re. Az Iskola utca 15 szám alatt található, egykori kézművesek által lakott ház a XVI-dik században épült.
- Fronius-ház Segesvár 20,3 km-re. Az Iskola utca 13 szám alatt található Fronius-ház kézművesek lakóháza volt, a XVI-dik században épült.
- Joseph Bacon-ház Segesvár 20,3 km-re. Itt lakott Joseph Bacon (1857-1941), orvos és szenvedélyes gyűjtő, az Óratoronyban található Történelmi Múzeum (eredetileg Régi Segesvár Múzeum) alapítója.
- Essigmann-ház Segesvár 20,4 km-re. Épült a XVII-XVIII-dik században, módosították a XX-dik században.
- Virgil Marzea-ház Segesvár 20,4 km-re. MS-II-m-A-15983.
- Szarvas-ház Segesvár 20,4 km-re. Segesvár egyik építészeti különlegessége, a Szarvas-ház, az Iskola utca 1 szám alatt található.
- Egykori városháza Segesvár 20,4 km-re. Itt lakott Binder György Pál, püspök 1843-1867 között.
- Mild-ház Segesvár 20,4 km-re. A XVII-dik század közepén ő építtette a fedett Diáklépcsőt és a Csizmadiák tornya melletti bástyát.
- Kolping-ház Segesvár 20,4 km-re. Medrea-ház, Kolostor(Manastirii)-utca 10 szám, MS-II-m-B-15915.
- Heinz-ház Segesvár 20,4 km-re.
- Roman S-ház Segesvár 20,4 km-re. Roman S-ház - Szűcsök (románul Cojocarilor) utca 2 szám, Segesvár.
- Baschner-ház Segesvár 20,4 km-re.
- Morin-ház Segesvár 20,4 km-re.
- Durutya-Ebner-ház Segesvár 20,4 km-re.
- Tichy-ház Segesvár 20,4 km-re.
- Richter-ház Segesvár 20,4 km-re. MS-II-m-A-16010.
- Szűcsök bástyája Segesvár 20,4 km-re. Az 1676-os tűzvész elpusztította, de később újraépítették.
- Fetter-ház Segesvár 20,4 km-re. MS-II-m-B-16031.
- Michael von Melas-ház Segesvár 20,4 km-re. Ebben a házban lakott Michael von Melas (1729-1806), az osztrák hadsereg hadvezére.
- Kootz-ház Segesvár 20,4 km-re. A Kootz-ház egy XVII-dik században épült segesvári lakóépület, a Bástya utca 9 szám alatt.
- György Krauss-ház Segesvár 20,4 km-re. Ebben a házban lakott Krauss György (1607-1679), Segesvár krónikása és történésze, a XVII-dik századi Erdély történelmének szerzője.
- Szent József katolikus templom Segesvár 20,4 km-re. A katedrális 1983-ban leégett, majd újraépítették 1984-ben, neoklasszikus és eklektikus stílusban.
- Unitárius templom Alsóboldogfalva 20,4 km-re. Ezen elnevezés szűz Máriától származik.
- Jakody-ház Segesvár 20,5 km-re. A segesvári Jakody-ház 1772-ben épült lakóház, jelenleg a Fegyverek és Térképek Háza múzeumnak ad otthont.
- Steiner-ház Segesvár 20,5 km-re.
- Sóskút Székelykeresztúr 20,5 km-re. A Gyárfás-fürdőt tápláló Sóskút takarításakor Krisztus el?tt II századból, Marcius Aurelianus és Traianus idejéből származó szkíta és római pénzérméket találtak. Bükk - Eddig nem hallottam erről a fürdőről, de most meglátogattam.
- Szabók bástyája Segesvár 20,5 km-re. A segesvári vár északnyugati oldalában található Szabók bástyája a XIV-dik században épült.
- Markus-ház Segesvár 20,5 km-re.

Mese románul - in limba romana: Mesendorf


Történelmi-kulturális értékek - Brassó megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

  • Hozzászólás és bejelentés
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Mese adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • A láda itt sincs meg - Ez a templom is teljes felújítás alatt van...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Mese? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Rejtett látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3730 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.