Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Almakerék - várhely - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Almakerék - várhely turisztikai látnivalói

Almakerék falu délkeleti szélén, közvetlenül az utolsó házak fölé emelkedo kis dombteton állhatott Almakerék vára. Rusu szerint eredete a XIII-XIV-dik századra teheto, felszínén régészeti kutatásra eddig még nem került sor...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Almakerék várhely fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22626 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel várhely és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Almakerék!

A legközelebbi település Almakerék, 1,55 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Almakerék várhely közelében?
- Katolikus templom Almakerék 1,4 km-re. Ez lehetett az a kápolna, amelyet később a kevés számban megmaradt katolikusok használtak - a XVIII-dik század elejétől segesvári ferencesek gondozzák.
- Gótikus erődtemplom - Almakerék 1,6 km-re. Először Henrik nevű plébánosa kapcsán említik 1289-ben, majd 1317–1320 között a pápai tizedjegyzék részére készült számadásban is szerepel. Csodálatos freskók - Aki arrafelé jár ne hagyja ki, csodálatos templom a védművekkel együtt.
- Bethlen várkastély Keresd 5,5 km-re. Keresd falu közepén, egy dombon áll a Bethlen család 16-17-dik században épült erdélyi reneszánsz, oszlopos tornácos, sajnos ma már romlásnak indult, egykor gyönyörű kastélya. Kastély - Szép impozáns épület. (látnivaló és geodoboz)
- Nagykapus 9,3 km-re. A XVIII-dik században lutheránus anyaegyház, és a század elején is az. Vár gazda nélkül - Itt bizony rengeteg lehetőség van a doboz helyének. (turisztikai hely geoládával)
- Váldhíd 9,9 km-re. Váldhíd templomát a XVI-dik századtól tornyos, 10 méter magas várfal veszi körül. Szászok már nincsenek - Sikerült bejutnunk a templomba is. (látnivaló és geodoboz)
- Templomerőd Berethalom 11,4 km-re. Berethalom Medgyestől keletre, körülbelül 18 km távolságra található régiszász település, ahol Erdély egyik legnagyobb és legszebb szász templomerődje emelkedik. Impozáns - Valóban impozáns az erődtemplom, már messziről uralja a tájat. (látnivaló és geodoboz)
- Evangélikus erődtemplom Apold 12,5 km-re. Értékei közül megemlíthető a szentélyben található faragott szentségtartó, illetve a szines karzata. Pap nélkül - A templom zárva.
- Breite Öregtölgyes 12,9 km-re. Segesvárttól délnyugatra levő dombtetőn helyezkedik el a Breite Öregtölgyes Természetvédelmi Terület, egy szépen megőrzött legelőerdő, makkoserdő, számos többévszázados tölgyfával. ásó, kapa - Segesváron hagytuk az autót, onnan mentunk fel a piros sáv jelzésen, amin most már a Via Transylvanica is halad.
- Wohner-ház Lesses 13,1 km-re.
- Erődített evangélikus templom Lesses 13,1 km-re.
- Erődtemplom Hégen 13,2 km-re.
- Apold piramisai 13,3 km-re. Háromszögek - Hát itten lehetőség van a doboz elrejtéséhez.
- Lesses vára 13,3 km-re. Lesses falu közelében, a lessesi templomtól délkeleti irányban, körülbelül 1,5 km távolságban találjuk az erdőben az enyhén kiemelkedő Várhegyet, ennek tetején pedig egy középkori vár nyomait. Semmi nyoma a várnak - Miután megkerestem "Románia közepét", bementem az erdöbe és megkaptam a dobozkát, közel az oszlophoz.
- Evangélikus templom Riomfalva 13,9 km-re. A XIII-dik században is lehetett elődje, mivel a szász telepítés ekkor már megtörtént ezen a tájon. Beszöktünk - A kiírt telefonszámon nem vették fel a kagylót, így hát a mellékutcából, a kerítés végénél beszöktünk.
- Dános 14 km-re. 1348-ban Danus, 1393-ban Dansdorf, 1504-ben Dones Dorf, Donisdorf, 1532-ben Dunes Dorf néven jegyzik az oklevelek. Sajnos ez is eltűnt - A falu képe ellenben követendő példa minden település számára: tiszta, rendezett, csupa-csupa virág.
- Evangélikus erődtemplom Szentágota 14,2 km-re. Szentágota Medgyestől 37 km-re délkeletre, Segesvártól 41 km-re délnyugatra, Nagyszebentől 60 km-re északkeletre, a Királyföldön, a Hortobágy két partján fekszik. Szénakazalban tűt keresel - A napokban az elmaradt, moderálásra váró bejegyzésekkel foglalkoztam.
- Örmény katolikus templom Erzsébetváros 15,5 km-re. A főtéren álló, impozáns méreteivel magasan a város fölé emelkedő örmény katolikus nagytemplom 1766 és 1783 között épült barokk stílusban. Örmény kiállítás - már a múlté - Az eldugottabb erődtemplomok mellett erre is sort kerítettem.
- Erődített evangélikus templom Morgonda 15,7 km-re. 1332-ben plébániatemploma van - mivel az első szász települések közé számítják, már az előző században kellett lennie templomnak.
- Thomas Quibb-ház Morgonda 15,8 km-re. Thomas Quibb-ház, egykori polgármesteri hivatal - Morgonda.
- Attila Berg Segesvár 15,8 km-re. Érdemes lenne azonosítani a helyet, és megtudni a helynév történetét.
- Régi Küküllő-fahíd Segesvár 16,5 km-re. Építésének idejéről nincsenek adatatok, a tordai híd után épülhetett.
- Segesvári várfal 16,6 km-re. Az örökös jobb- és baloldal dilemma - Én először a leírást pontosan követve a támpillér baloldalán kerestem a geodobozt, de ott nem volt.
- Szent Miklós evangélikus vártemplom Segesvár 16,6 km-re. A segesvári Szent Miklós evangélikus vártemplom, németül Bergkirche, románul Biserica din Deal.
- Tölgyeshát-gerinc kilátó Segesvár 16,6 km-re. A harmadik osztrák katonai felmérés térképén ez a hely Kalbertritt (Borjak útja) helynévvel szerepel, a város Goldberg (Aranyhegy) negyedében (elővárosában).
- Fedett falépcső Segesvár 16,6 km-re. Az építmény homlokzatán reneszánsz mintákat láthatunk. Alagút - Sikerült bemennem a fenti templomba, emlékszem most egy pár éve még zárva volt.
- Joseph Haltrich-líceum Segesvár 16,7 km-re. 1901-ben újjáépítik, ekkor kapja a mai romantikus, historizáló sílusú formáját.
- Zsidó temető Segesvár 16,7 km-re. Segesvár Marosvásárhely, illetve Medgyes felőli bejáratánál, a Kőkép tornyocskája alatti kis, félig rejtett domboldalon találjuk a segesvári zsidó temetőt. Mi nem találtuk - A Kőképet megkerülve mentünk le a temető sarkához.
- Kőkép Segesvár 16,7 km-re. A segesvári várhegy temploma mellett még ma is látható egy boltozott alagút kezdete, amely végső szükségben kimenekülő utat biztosított az ostromlott várból. Rövid és hosszútávú megoldás - Több forgatókönyvet is el tudok képzelni.
- Durutya-Ebner-ház Segesvár 16,7 km-re.
- Baschner-ház Segesvár 16,7 km-re.
- Szűcsök bástyája Segesvár 16,7 km-re. A Szűcsök bástyája a segesvári vár délnyugati oldalán található.
- Tichy-ház Segesvár 16,7 km-re.
- Heinz-ház Segesvár 16,7 km-re.
- Fetter-ház Segesvár 16,7 km-re. MS-II-m-B-16031.
- Morin-ház Segesvár 16,7 km-re.
- Roman S-ház Segesvár 16,8 km-re. Roman S-ház - Szűcsök (románul Cojocarilor) utca 2 szám, Segesvár.
- Segesvár első plébániatemplomának romjai 16,8 km-re. Az Ónművesek (románul Cositorarilor) utcájában láthatjuk Segesvár első, XIV-dik században épített plébániatemplomának megmaradt romjait.
- Haraszty-ház Segesvár 16,8 km-re. Az Iskola utca 15 szám alatt található, egykori kézművesek által lakott ház a XVI-dik században épült.
- Kiskacsák tere Segesvár 16,8 km-re. A téren található a segesvári területi evangélikus konzisztórium épülete is.
- Tímár-torony Segesvár 16,8 km-re. Az Ónművesek tornyával, egy várfolyosón keresztül, össze van kötve.
- Fronius-ház Segesvár 16,8 km-re. Az Iskola utca 13 szám alatt található Fronius-ház kézművesek lakóháza volt, a XVI-dik században épült.
- Wonnerth-ház Segesvár 16,8 km-re. A Wonnerth-ház az Ónművesek utca 4 szám alatt található, épült a XVI-XVII-dik században, módosították a XIX-dik században és 1938-ban.
- Joseph Bacon-ház Segesvár 16,8 km-re. Itt lakott Joseph Bacon (1857-1941), orvos és szenvedélyes gyűjtő, az Óratoronyban található Történelmi Múzeum (eredetileg Régi Segesvár Múzeum) alapítója.
- Első román iskola Segesvár 16,8 km-re. 1861-ben, Zaharia Boiu ebben a házban nyitotta meg, a segesvári vár első román iskoláját.
- Essigmann-ház Segesvár 16,8 km-re. Épült a XVII-XVIII-dik században, módosították a XX-dik században.
- Richter-ház Segesvár 16,8 km-re. MS-II-m-A-16010.
- Loris-ház Segesvár 16,8 km-re. A Loris-ház, kézművesek lakóháza, az Ónművesek utca 3 szám alatt található.
- Virgil Marzea-ház Segesvár 16,8 km-re. MS-II-m-A-15983.
- Céhek háza Segesvár 16,8 km-re. Segesvári és környékbeli kézművesek szerszámai, gépei és berendezései vannak itt kiállítva.
- Albert-ház Segesvár 16,8 km-re. Az Albert-házban található a Hegyi iskola bentlakása, mely ma a német tannyelvű Joseph Haltrich Elméleti Líceumhoz tartozik.
- Egykori városháza Segesvár 16,9 km-re. A jelenlegi Segesvár szálloda épülete, mely az Iskola utca 4-6 szám alatt található, a XX-dik század első felében városháza volt.
- Szabók bástyája Segesvár 16,9 km-re. Az 1676-dik évi tűzvész alkalmával elpusztult a felső része.
- Óratorony Segesvár 16,9 km-re. Ezek a tornyocskák fontos jelképek, melyek arra utalnak, hogy van itt egy bíróság, amely akár halálbüntetést is hozhat. A dobozt nem találtuk - Habár sokan voltunk, alkalmas pillanatban megpróbáltuk a dobozt kivenni, de sajnos már nem találtuk.
- Mild-ház Segesvár 16,9 km-re. Az épületen levő felirat szerint, ebben a házban lakott Johann Both polgármester.
- Jakody-ház Segesvár 16,9 km-re. A segesvári Jakody-ház 1772-ben épült lakóház, jelenleg a Fegyverek és Térképek Háza múzeumnak ad otthont.
- Paulinus-Drakula-ház Segesvár 16,9 km-re. Jelenleg a műemlék-épületben (MS-II-m-A-15933) egy étterem működik.
- Szarvas-ház Segesvár 16,9 km-re. Nevezik még Szarvasháznak, illetve Szarvasos háznak.
- Kolostortemplom Segesvár 16,9 km-re. A domonkosok ma is álló templomának építését 1492-re teszik.
- Kovács-torony Segesvár 16,9 km-re. 1676-ban leégett, majd újjáépítik.
- Markus-ház Segesvár 17 km-re.
- Michael von Melas-ház Segesvár 17 km-re. 1800-ban, az olaszországi Marengo mellett ütközött meg Napóleon seregével.
- Kolping-ház Segesvár 17 km-re. Medrea-ház, Kolostor(Manastirii)-utca 10 szám, MS-II-m-B-15915.
- Kootz-ház Segesvár 17 km-re. A Kootz-ház egy XVII-dik században épült segesvári lakóépület, a Bástya utca 9 szám alatt.
- Polgármesteri hivatal Segesvár 17 km-re. Ezzel az alkalommal lebontották a kádárok tornyát is.
- Steiner-ház Segesvár 17 km-re.
- Csizmadiák tornya Segesvár 17 km-re. A segesvári vár Csizmadiák Tornya 1521-ben épült, 1676-ban tűzvész pusztította, a jelenlegi formáját az 1681-es helyreállítás alkalmával kapta.
- György Krauss-ház Segesvár 17 km-re. Ebben a házban lakott Krauss György (1607-1679), Segesvár krónikása és történésze, a XVII-dik századi Erdély történelmének szerzője.
- Petőfi Sándor mellszobra Segesvár 17 km-re. Petőfi Sándor mellszobra a segesvári vár északkeleti sarkában, a Csizmadiák tornya és a Szent József római katolikus templom közötti kis parkban található.
- Sárpatak 17 km-re. A középkorban katolikus temploma volt, amelyet azonban megroskadt állapota miatt 1800-ban le kellett bontani.
- Szent József katolikus templom Segesvár 17 km-re. A segesvári Szent József római katolikus templom 1896-ban épült, a lebontott domonkos apácák templomának helyén.
- Kellner-ház Segesvár 17 km-re.
- Leprások temploma Segesvár 17,2 km-re. A Szentlélek tiszteletére szentelt, segesvári Leprások temploma a XV-dik században épült, és ma is áll.
- Református templom Segesvár 17,4 km-re. A Küküllő partján - Nagyon könnyen megtaláltam a rejteket, de a dobozt nem sikerült előbányásznom a tuja ágai közül.
- Serkes-tó Segesvár 17,4 km-re. A vonatból látni lehet, hiszen a tó a vasúti sínek közelében van. Tavirózsák - Elég eldugott utakon lehet eljutni a tavakhoz, sok az indián kunyhó.
- Evangélikus templom Vérd 17,5 km-re. A templom valóban román kori csarnoktemplom volt, legkésőbb a XIII-dik század végéről.
- Vila Franka Segesvár 18,1 km-re. Középkori hangulatú, zegzugos utcák, régi házak egészítik ki a vár megmaradt tornyait, bástyáit. Sötétben lámpa és gps nélkül - Nagyon sötétedett mire ideértem.
- Evangélikus erődtemplom Szászalmád 18,3 km-re. Temploma a XIV-dik század elején épült, egyhajós torony nélküli gótikus templom.
- Erődített evangélikus templom Vessződ 18,9 km-re. A román kori bazilikának félköríves szentélye volt, amelyet a XV-dik század végén a szentély fölé épített toronnyal erődítettek, falait megkettőzve.
- Skariatin emlékmű Segesvár 18,9 km-re. 1849 július 31-én, a segesvári csatában ütközött meg Bem József főserege az oroszokkal.
- A fehér amurokhoz-tavak Erzsébetváros 18,9 km-re. Az erzsébetvárosi örmény katolikus templomtól Kund felé tartva, nem hagyhattuk ki az Erzsébetváros közelében levő tavakat sem. Tavirózsa - Tele-tele volt az út leparkolt gépkocsikkal.
- Szászdálya 19,5 km-re. 1280-ban Dilia, 1323-ban Dálya, 1353-ban Daly maior, 1488-ban Dallendorf, 1523-ban Dellendorf néven fordul elő az oklevelekben.
- Fehéregyháza vára 19,7 km-re. A középkori ujrafelhasználáskor körben egy földsáncot alakították ki, ez az építkezés a 13-dik század második felére tehető.
- Kilátópont kereszttel Hétúr 20 km-re. Hétúr falutól nyugatra, a DN13 jelzésű műút hajtűkanyarja felett, körpanorámával kecsegtető, kereszttel ellátott, csúcsos domb található.
- Szászdálya vára 20,1 km-re. Fehéregyháza és Héjjasfalva között, utóbbi határában, a Határ-patak mentén déli irányba vezető földúton, Héjjasfalvától 5 km távolságban, egy 588 m magas hegyen találjuk az eredetileg Szászdálya határához tartozó szászdályai vár maradványait.
- Evangélikus erődtemplom Baráthely 20,2 km-re. 1283-ban Mons Marie néven jelentkezik a forrásokban. Bodzaerdő - Ahogy a várfal mögé kerülsz nyomban meglátod a rejteket.
- Erődtemplom Szászmuzsna 20,4 km-re. Muzsna szép, titokzatos hangulatú erődtemploma a 15-dik században épült - Értékei a szentélyben levő gótikus faragványok és a festett karzat, a hálóboltozatos mennyezet és a faragott mintázatú belső oszlopok. Hiába csengettem - A kapura tényleg ki van írva, hogy hol kell csengetni, de nem válaszolt senki sem.
- Lutheránus templom Hétúr 20,5 km-re. Ma is álló gótikus temploma a reformáció előtti kor stílusának jegyeit képviseli többszöggel záródó szentéllyel. Kő - Hamar megkaptam a rejteket, de sajnos nem tudtam kivenni a dobozt.
- Kapuzáb Fehéregyháza 21 km-re. A kapuzáb a falu végét jelezte a székely falvakban.
- Petőfi Sándor múzeum Fehéregyháza 21,5 km-re. Fehéregyháza Petőfi Sándor és a magyar szabadságharc egyik legfontosabb emlékhelye. Erdekes muzeum - Nagyon erdekes hely, egy dobozt is el lehetne rejteni.
- Lutheránus templom Darlac 21,6 km-re. Mai temploma a XV-dik század első negyedéből való késő gótikus alkotás - egyhajós, torony nélküli templomok mintájára épült. Rövid látogatás - A kisebb erődtemplomokat igyekeztem felkutatni Szászföldön.

Történelmi-kulturális értékek - Szeben megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Almakerék adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - várhely térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni várhely környékére? Tetszett az Almakerék? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szeben megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3730 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.