Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Falfestmény - Temesvár - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Falfestmény - Temesvár turisztikai látnivalói

Románia legnagyobb falfestménye Temesváron található, a Nicolae Titulescu úton, egy régi siló épületének oldalán. A festményt 2019-ben készítették, a Decemberi forradalom 30 éves évfordulója alkalmából...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Falfestmény - Temesvár képtárból:

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Falfestmény Temesvár fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22626 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Temesvár és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Falfestmény!

A legközelebbi település Temesvár, 3,19 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Falfestmény Temesvár közelében?
- Petőfi Sándor emlékmű - Szabadfalu 1,9 km-re. évi Honvédek Egyesülete ezen a helyen.
- Mária-emlékmű - Temesvár 2,3 km-re. Mária-emlékmű a Józsefváros és az Erzsébetváros határán, a Mária-téren - Temesvár.
- Sailer Antal-szoborcsoport - Temesvár 2,5 km-re. Sailer Antal-szoborcsoport a temesvári Gyermekklinikával szemben, a Mária királynő téren.
- Gerhardinum katolikus líceum - Temesvár 2,5 km-re. A piarista kegyes tanítórend a magyarlakta vidékeken a 18-dik század első felében terjedt el - az ősi csanádi egyházmegyében Szentannán működtettek kollégiumot, amely a növendékek kis száma miatt 1788-ban megszűnt, majd az iskola II József rendelete alapján Temesvárra került.
- Bolyai János emléktábla - Temesvár 3 km-re. Bolyai János  utca, Temesvár.
- Nyolc boldogság Temesvár 3,2 km-re. Augustin Pacha utca 1 szám, Temesvár.
- Római-katolikus székesegyház Temesvár 3,3 km-re. A csanádi püspökség székesegyházának alapkőletétele 1736 augusztus 6-án történt. (turisztikai hely geoládával)
- Mária Terézia-bástya Temesvár 3,4 km-re.
- Prochaska család síremléke Temesvár 3,9 km-re. Prochaska család síremléke - Temesvár.
- Útépítők emlékműve Szakálháza 4 km-re. Az Útépítők emlékműve az E70-es nemzetközi út Temesvárról Zsombolyára vezető szakaszán, a 6-os kilométerkőnél található.
- Tesöld tava 4,1 km-re.
- Milleniumi templom Temesvár 4,5 km-re. A nagy, székesegyházhoz mérhető római katolikus templomot Ybl Lajos tervezte neoromán stílusban.
- Turbinák Temesvár 5,8 km-re. Az 1910 nyarán üzembe helyezett Turbinák felszerelése két darab, háromkerekű, 560 lóerős Francis turbinából áll, 385 kilowattos, kétfázisú Ganz generátorokkal. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Honvéd-emlékmű Temesvár 6,1 km-re. Az 1948-as Honvéd-emlékmű, vagy selyemgyártelki obeliszk, ahogy még nevezik, a Győrödi úton, a 6-os számú ház telkén áll.
- Zöld Paradicsom-tó 7 km-re.
- Állatkert Temesvár 7,2 km-re.
- Petőfi Sándor-emlékmű Újszentes 7,8 km-re. Az újszentesi Petőfi Sándor emlékmű közvetlenül a község központi parkjának előterében, a református templom előtt található.
- Győröd tava 7,8 km-re.
- Temesvári csata emlékmű Újbesenyő 10,6 km-re. Közvetlenül a falu szélén jobbra kell letérni egy a vasutállomás felé vezető úton, majd tovább a vasút mentén, mígnem feltűnik az a bokor melynek védelmében az obeliszk meghúzódik.
- Újbesenyő tava 13,1 km-re.
- Vukovics Sebő sírhelye Berekszó 13,6 km-re. Az E70-es nemzetközi út Temesvárról Zsombolyára vezető szakaszán, a falu területén 90 fokos kanyart ír le.
- Halásztó Iklód 18,3 km-re.
- Mezőzsadány tava 19,5 km-re.
- Gyertyámos tava 21,6 km-re.
- Földvár Mezőzsadány 21,6 km-re.
- Kálváriadomb Billéd 22,4 km-re. Közvetlen közelében parkolóhely található, személygépkocsik számára.
- Kolostor és imaház Csebze 22,4 km-re. Az északi szélén található a Csebze apáca-kolostor, a közeli temetőben pedig különleges imaház van.
- Ötvösd tava 23,1 km-re.
- 48-as Honvéd sírhely Gyergyámos 23,4 km-re. Az E70-es nemzetközi út Temesvárról Zsombolyára vezető szakaszán, a Gyertyámos központjában a 693-as megyei útra kanyarodva jutunk el a köztemetőig, melynek a bejárattal átellenes határa mentén, közvetlenül egy tó közelében található a sírhely.
- Hidasligeti tó 24,2 km-re.
- Liebling-gyűjtőtó 24,7 km-re.
- Temesjenő tava 24,7 km-re.
- Középkori földvár Temeskenéz 25,2 km-re. A patak neve románul Apa Mare (Nagy Víz), a régi osztrák térképen Schwarzes Wasser (Fekete Víz) néven jelenik meg.
- Temesberény tava 26,1 km-re.
- Temeskenézi mocsarak 26,7 km-re. A temeskenézi mocsarak természetvédelmi terület, madárparadicsom - Temeskenéz és Baracháza között terül el.
- Krátertó Temesszécsény 27,6 km-re.
- Borvizes kút és fortyogó 27,8 km-re.
- Fortyogó Temesszécsény 28 km-re.
- Fortyogó sárvulkánok 28,9 km-re.
- Bakóvár tava 28,9 km-re.
- Római katolikus templom Vinga 29,6 km-re. Vinga, az arad-temesvári vasútvonal mentén fekvő nagyközség.
- Vidéki levendula Temesfüves 30,2 km-re. Nem kérnek belépési díjat, a látogatás feltétele egy csokor virág vagy egy üveg illóolaj megvásárlása.
- Sustra tava 30,8 km-re.
- Nickyfalva tava 31,4 km-re.
- Majláthfalva tava 33,3 km-re.
- Csatád 33,6 km-re. Sváb néprajzi központ, bár svábok már csak kevesen vannak itt.
- Buziásfürdő 34,1 km-re. A fürdőhely jellegzetessége a város központjában levő hatalmas parkban található fából faragott sétapavilonok.
- Nagytopolyi gyűjtőtó 34,3 km-re.
- Máslak vára 34,7 km-re. A községtől délkeletre, körülbelül 1 km-re találjuk Máslak várának maradványait.
- Saroltavár 36,4 km-re. Charlottenburg, 1910 és 1918 között Saroltavár (románul Charlotenburg, korábban Charlottenburg, más néven Sarlota vagy Barita, németül Charlottenburg) Temesvártól 38 km-re északkeletre, a Berekszó jobb partján fekszik.
- Téglahíd Fény 37,4 km-re.
- Csekonics Jozsef mellszobra Zsombolya 37,5 km-re.
- Halastavak Zsombolya 38,1 km-re.
- Maderspach Ferenc sírhelye Zsombolya 38,5 km-re. Zsombolya központjából, a Szent Flórián szobortól indulva, a Polgármesteri Hivatal és a Stefan Jäger Múzeum előtt elhaladva jutunk el a városi temetőhöz, melynek körülbelül mértani középpontjában helyezkedik el a derékbatört oszlop alakú síremlék.
- Gyertyánffy-kúria Gyér 40,4 km-re. Gyertyánffy-kúria - Gyér.
- Gabonaraktár Gyér 40,5 km-re. Gabonaraktár - Gyér.
- Lipthay-kastély Lórántfalva 41,2 km-re. A kastély főbejárata az országúttal párhuzamos utcára nyílik.
- Mezősomlyó 43,3 km-re.
- Nagyporond megfigyelő 45,8 km-re.
- Bezdini kolostor Maros Ártéri Természetvédelmi Terület 46 km-re. Aradtól 35 kilométerre, a folyó bal partján, mélyen a Maros Ártéri Természetvédelmi Terület szívében helyezkedik el.
- Libus András madárles 46,1 km-re.
- Csála erdő legvastagabb fája Arad 46,2 km-re.
- Újarad tava 46,2 km-re.
- Csála egykori vára Arad 46,3 km-re.
- Kék-tó 46,6 km-re.
- Cypress arborétum 46,7 km-re.
- Tó menedékház Arad 46,9 km-re.
- Erzsébet híd Arad 47,4 km-re. Most a Traian nevét viseli.
- Aradi vértanúk vesztőhelye 47,9 km-re.
- Csíky Gergely mellszobrának helye Arad 48,1 km-re.
- Aradi víztorony 48,3 km-re. Arad város ivóvíz ellátásának megoldására 1896-ban épült ez a víztorony, az annak idején Tűzoltók-terének nevezett helyen.
- Aradi vár 48,4 km-re. Arad városának a történelem folyamán több vára is volt,sőt, maga a középkori városmag is máshol helyezkedett el, mint manapság.
- Ópálos Temeshidegkúti halásztó 48,4 km-re. A tavat Temeshidegkúti halásztónak hívják, románul Iazul Zabrani, de a vízfelület Ópálos település területén található.
- Arad-Temesvári Vasút Új-Aradi híd 48,4 km-re. Arad-Temesvári Vasút vidéki Vasút pályaudvarából kiindulva Új-Aradot, Német-Ságot, Vingát, Orczifalvát, Merczifalvát és Szentandrást érintve Temesvárra vezet, ahol az államvasút pályaudvarába érkezik.
- Szabadság-szobor Arad 48,5 km-re. A meghirdetett pályázatra 14 terv érkezett, melyek közül Huszár Adolf nyerte el a bírálóbizottság első díját.
- Szentháromság szobor Arad 48,6 km-re. Az aradi Szentháromság szobrot a XVIII-dik századi pestisjárványok emlékére emelt eredeti fogadalmi szobor helyett állították 1901-ben.
- Endrődi Salacz Gyula szobor Arad 49 km-re.
- Rózsafüzér rózsakert Mondorlak 49,3 km-re.
- Evangélikus lutheránus templom Arad 49,3 km-re. Az aradi Evangélikus Luteránus templomot 1905 és 1906 között építették neogótikus stílusban Szántay Lajos tervei alapján.
- Kilátópont Bosnyák-patak völgye Sistaróc 49,4 km-re. A kilátópont 25 méterrel a Bosnyák-patak medre felett található, annak bal partjától 70 m-re nyugatra.
- Ópálos 51,6 km-re. Ópálos a hegyaljai borvidék, illetve Arad környékének egyik népszerű kirándulóhelye.
- Fekete nyár Ópálos 51,7 km-re. A fekete nyár a Maros folyó és a vasútvonal között található, Ópálostól délkeletre.
- Maroscsicsér tava 52,8 km-re.
- Csörsz-árok Szabadhely 53 km-re. A Dunakanyartól indul, az Alföld északi peremén halad kelet felé a Tiszáig, majd Debrecen környékén délkeletre fordulva egészen az Al-Dunáig húzódik. (turisztikai hely geoládával)
- Sirály-tó Lugos 53,1 km-re.
- Lippafüred 53,5 km-re.
- Ménes 53,6 km-re. Walking down the main street, when the evening sun covers the yellow houses with gold varnish, when the last birds sing their song and dogs bark friendly from behind the closed gates, when a late cowherd passes through the streets with his herd. A geodoboz könnyen megtalálható - A földön hever, kevés földdel betakarva. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Kalodva vára 53,6 km-re. A Solymosi-hegység dél-nyugati részében, a Kalodvai-patak mellett, az egykori Arad vármegyében fekszik Kalodva község, melynek határában az Árpád-korban jelentős erődítmény állt.
- Nyugati tengerpart Gyorok 54,5 km-re. Románia nyugati tengereként, tengerpartjaként is emlegetett gyoroki tó 22 km távolságra található Aradtól.
- Bazilika Máriaradna 54,9 km-re. Máriaradna, híres búcsújáróhely, látnivalója a 18-dik század második felében épült kéttornyú, barokk temploma. Már az új helyen - Megtaláltam a kis, filmes dobozkát, már az új helyen.
- Vashíd Lugos 55,6 km-re.

Falfestmény Temesvár románul - in limba romana: Pictura murala Timisoara


Különleges látnivalók - Temes megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Falfestmény adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Temesvár térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni Temesvár környékére? Tetszett a Falfestmény? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Temes megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3730 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.