Pixel
Rejtekhely.ro Geotrekking Erdélyben - Geotrekking

 


Marossárpatak

Marossárpatak


1263-ban Sárpatak, 1319-ben Sarpataka, 1332-ben meg Sarpotoc néven jelentkezik az okiratokban. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Domokos a pápai tizedjegyzék szerint 18 régi és 8 új banálist fizet, majd 10 új és 3 régi dénárt, 1333-ban 16 régi banálist, 1334-ben 33 obulust, 6 verőczeit, majd 32 montan dénárt és 2 régi banálist, 1335-ben pedig 14 régi banálist.

1917-ben a régi templomot felhagyják, mert újat építenek, és később (1939-ben) le is bontják a régit. A régi gótikus templom volt, négyzetes alaprajzzal, keresztboltozattal. Később a boltozatot átépítették, reneszánsz vagy barokk stílusban. A felhagyott templomból származó ajtó például már reneszánsz tagolású volt a XVI. század első feléből....

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.
A templom bejárata
A templom bejárata
Ablak
Ablak
Szoborpark 1
Szoborpark 1
Szoborpark 2
Szoborpark 2
Szoborpark 3
Szoborpark 3
Szoborpark 4
Szoborpark 4
Szoborpark 5
Szoborpark 5

Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Regisztráljatok a játszóterünkre.

Keressétek meg a Marossárpatak rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Miért érdemes regisztrálni? A támogató tagok számára elérhető szolgáltatások: Keresés kulcszóra és adott koordináták körül, Utolsó megtalálások és hozzászólások, A rejtekhely követése, Megjelenítés OpenStreetMap térképen, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen, Egyéb térképek (Román katonai térkép, RGB ortófotó térkép, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás előrejelzés, Meteoblue térkép, Webkamerák, OpenTopoMap), Gps koordináták ajánlott és egyéb formátumban, Koordinátáinak letöltése .gpx formátumban, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek, Android alkalmazás, Segédpontok .gpx formátumban.

Turisztikai látnivalók a közelben

Pixel
 • Teleki-kripta
 • Saromberke tava
 • Teleki kastely Saromberke
 • Marossarpataki tavak
 • Teleki kripta Saromberke

 • Hozzászólások

  Pixel
 • Betonsarok

  Nagyon szép a szoborpark...
 • Megvan

  Meglett...
 • Locsolás közben

  A szoborparkban nem volt senki, de épp el voltak indítva az locsolófejek...
 • Szoborpark

  Nagyon rendezett a templomudvar és a szoborpark...


 • A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2022 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Oldalkészítés: 0.04 másodperc