Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Vályúknál - Aknavásár - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Vályúknál - Aknavásár turisztikai látnivalói

Vályúknál - Aknavásár..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Háttérben a Naskalat
Háttérben a Naskalat
A híd korlátja
A híd korlátja
Kilátás a Bagolykőről
Kilátás a Bagolykőről
A hely
A hely

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Vályúknál Aknavásár fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Aknavásár és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Vályúknál!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Aknavásár, 1,98 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Vályúknál Aknavásár közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
- Dák erőd - Titelca-domb - Aknavásár
Sziklavilág Tiszest falutól, románul Parau Boghii, délnyugatra. Egy sziklacsoport alkotja, mely a Tiszest-patak forrásvidékén helyezkedik el.
Vízesés rengeteg. A játékvezető egy igazi vízesés rengetegbe kalauzolt el bennünket. Aknavásár és Ciresoaia települések között, a Velnica kőbányából indulva, a vad és mászkálós terepekhez szokott, tapasztalt, jól felszerelt, és vállalkozó kedvű természetjáró egy igazi vízesés-paradicsomot fedezhet fel.
A Kósna-csúcs a Nemere alatti dombvidék legkeletibb csúcsa, 784 m tengerszint feletti magassággal. Kilátás nélkül, de lövészárkokkal. A katonai emlékműtől továbbsétáltam, az alig 500 méter távolságra található csúcs felé. Nemcsak a csúcs, hanem annak vállai is, tehát a Kósna-domb is, heves harcok színtere volt az első világháborúban.
A Kósna-domb az első világháborúban fontos harcok helyszíne volt, a harcászati térképeken 789-es szintnek is nevezték. A csúcs alatti széles dombteraszon, az erdő szélén, egy 1922-ből származó régi emlékművet, egy egyszerű kőkeresztet találunk. Szitás faluból indulva közelítettem meg a helyet. Aknavásártól készültem nekiindulni a Kósa-domb felé, a piros kereszt jelzésen. A vízesések őrkövei . Közös túránkon, Trekkingklub és a férjem, a jobboldali ágon felmentek a vízeséseket megcsodálva.
Aknavásáron, a Fetele Targului (A vásár lányai) nevű domb nyugati oldalán, a Valcele-patak közelében, már a XIV-dik században bányászták a sót. Meglepetés a rejtekben. A Kósna-dombi kirándulás után, már csak nagyon kevés időm maradt a sötétedésig. Mivel a sóréteg viszonylag kis mélységben van, az elején egyszerűen csak gödröket ástak, ezek később lefelé szélesedni kezdtek, és harangformát vettek fel.
Újfalu, románul Satu Nou, a Tatros mentén, Ónfalvától nyugatra, Aknavásártól délkeletre, Szőlőhegy és Szitás falvak között fekvő település. Szőlőhegy községhez tartozik.
Szitás faluban, a Mihai Viteazul utcában, körülbelül 150 m távolságra nyugatra a település főútjának számító Stefan cel Mare utcától, egy érdekes kutat találunk, pontosan az út közepén.
Viisoara falu gömbkövei a településtől körülbelül 700 méterre találhatók, északnyugatra. A gömbkövek beágyazódtak a Varatici-patak fölé emelkedő sziklafalba, de a Docmana dombra vezető ösvény közelében is hever néhány a fűben. Gömbkövek az ösvény mellett, geodoboz a domb tetején. Viisoara faluba, magyarul talán Viszóra, Tatros (Targu Trotus) községból indulva lehet eljutni, 2 km aszfaltozatlan út megtétele után.
Az Aknavásár közelében levő Gorzafalva feletti hegyoldalon homokkő sziklák találhatók. Kőszínpad. Különleges kőalakzatokkal tűzdelt körutat köszönhetünk a játékvezetőnek. A helyet a helybéliek Sólyomkő néven ismerik.
A Kalaposkő-sziklát keresve, egy adott pillanatban a Sólyomkő tetejére értem. Végre a csúcs. Újabb mászás után túránk legmagasabb pontjára értünk. Bár a kis tetőről nem a legjobb a kilátás, a környéken érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel, ezért érdemes ide kikapaszkodni.
Értesüléseim szerint első világháborús katonai létesítményről van szó. Kővár. A tető irányába mászva a háromszintes védőfallal körbevett vár romjaihoz értünk. A Sólyomkő-tetőről nyugat felé beereszkedve az oldalon, egy érdekes kőerődítményre bukkantam.
A szikla kalap formája alulról csodálható meg. A kalap tetején. A Kalapos- kő lentről sokkal impozánsabb, ellenben tetejéről gyönyörű kilátás nyílik. A Kalapos-kő a Sólyomkő-körtúrának egyik leglátványosabb pontja.
Mivel nem álltak rendelkezésemre pontos koordonáták, akkor még nem tudtam, hogy megtalálom-e a tulajdonképpeni nagy kőüstöt. Öcsike. Nemcsak a nagy, hanem a kis kőüst is előkerült némi mászás után. A nagy kőüstöt keresve bukkantam rá erre az agy kinézetelű sziklára, melynek oldalában egy kis fél-kőüst található.
Ez a hely kiegészíti a Sólyomkő-körtúrát, mely a következő útvonalon vezet végig: Sólyomkő-kilátó - Kalaposkő - Nagy kőüst - Kicsi kőüst - Kőerődítmény - Sólyomkő-tető - Sólyomkó-kilátó. A békés szörnyeteg. A Nagy-kőüst után érkeztünk a hatalmas, de békés Szörnyeteghez.
Kőüst. A kilátótól az ösvényen továbbhaladva megcsodáltuk a Kalapos-követ, majd rábukkantunk a "kényelmesen belakható" nagy-kőüstre. Ez a hely része lehet egy Sólyomkő-körtúrának, a következő útvonalon: Sólyomkő-kilátó - Kalaposkő - Nagy kőüst - Kicsi kőüst - Kőerődítmény - Sólyomkő-tető - Sólyomkó-kilátó.
Szabadon látogatható, rendezett kert, melyben főleg az exotikus fenyők kaptak helyet (Simafenyő, Sárgafenyő, Cédrusfenyő, stb). A Dofteana-szurdok felkeresése előtt érdemes megtekinteni ezt az értékes arborétumot.

Természeti értékek - Bákó megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Vályúknál adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Aknavásár térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Már nem szűz a Tiha-tető - Egy szűz geodobozt elsőnek megtalálni általában a fiúk előjoga :-). Na, de ma már minden lehetséges :-) Ügyes vagy, gratulálok elsősorban a túrához, és természetesen a kincsvadászathoz is...
 • Vurpód - Megtaláltam a dobozkát a háromszögben...
 • Borzvára Kispatakon - Ez a doboz az V. geocaching találkozóra volt rejtve és csoportmunkával meg is találtuk...
 • Isten-széke - Jo kis nosztalgia tura volt...

Sikerült eljutni Aknavásár környékére? Tetszett a Vályúknál? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bákó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.