Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Szászdálya - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Szászdálya turisztikai látnivalói

1280-ban Dilia, 1323-ban Dálya, 1353-ban Daly maior, 1488-ban Dallendorf, 1523-ban Dellendorf néven fordul elő az oklevelekben...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Szászdálya képtárból:

A torony bejárata
A torony bejárata
Erődtemplom
Erődtemplom
A torony hátulról
A torony hátulról
Dályai ház
Dályai ház
A templom őre
A templom őre

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Szászdálya fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22626 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Szászdálya!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Szászdálya, 0,03 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Szászdálya közelében?
- Sárpatak 4,5 km-re. A középkorban katolikus temploma volt, amelyet azonban megroskadt állapota miatt 1800-ban le kellett bontani.
- Szászdálya vára 5,2 km-re. Fehéregyháza és Héjjasfalva között, utóbbi határában, a Határ-patak mentén déli irányba vezető földúton, Héjjasfalvától 5 km távolságban, egy 588 m magas hegyen találjuk az eredetileg Szászdálya határához tartozó szászdályai vár maradványait.
- Földpiramisok Szászkézd 5,4 km-re.
- Parasztvár Szászkézd 6,7 km-re. 1470-ben a lakosság fele mentességet kap a hadba vonulás kötelezettsége alól, hogy a vár védelmét biztosítsa hét környékbeli község számára. Építőtelep - A várban teljes felújításban vannak, szerencsére a munkások beengedtek a várba.
- Apold piramisai 6,9 km-re. Háromszögek - Hát itten lehetőség van a doboz elrejtéséhez.
- Evangélikus templom Szászkézd 6,9 km-re. Szászkézd Segesvártól 20 km-re fekszik. A falu szeme most sem nézett oda - Felkészültem már itthon a keresésre. (látnivaló és geodoboz)
- Evangélikus erődtemplom Apold 7 km-re. Értékei közül megemlíthető a szentélyben található faragott szentségtartó, illetve a szines karzata. Pap nélkül - A templom zárva.
- Miklóstelke 7,2 km-re. 1353-ban Villa Nicolai, 1356-ban Zenthmiclostelke, 1418-ban Closdorf,1427-ben Miklostelke, 1492-ben Kolosdorf, 1504-ben Closdorf a neve. Felújítási munkálatok - A templom körül nagyban folynak a felújítási munkálatok, állítólag az idén végeznek is. (turisztikai hely geoládával)
- Mese 8,6 km-re. Ma is álló kis gótikus temploma a XIV-dik század közepén, 1350 körül épült - korábbi egyházi jellegéhez tartozik, hogy a kerci apátság birtoka volt. A láda itt sincs meg - Ez a templom is teljes felújítás alatt van. (különleges hely geodobozzal)
- Fehéregyháza vára 8,7 km-re. A középkori ujrafelhasználáskor körben egy földsáncot alakították ki, ez az építkezés a 13-dik század második felére tehető.
- Haller kastély Zoltán 9,4 km-re. Segesvártól 27 km-re délkeletre fekszik, Szászkézd községhez tartozik, a községközponttól 7 km-re délkeletre van. Udvarház - Éveken át csak nézegettem a kastély romjait, de mivel most doboz is van rejtve, megálltam megkeresni. (látnivaló és geodoboz)
- Erődtemplom Hégen 9,6 km-re.
- Petőfi Sándor múzeum Fehéregyháza 10,1 km-re. A költő itt esett el 1849 julius 31-én. Erdekes muzeum - Nagyon erdekes hely, egy dobozt is el lehetne rejteni.
- Ispán-kút 10,4 km-re. A segesvári csata délelőtt 11-kor indult magyar ágyúzással. Petöfi - Megtaláltam az emlékmü mellett elrejtett dobozt.
- Tölgyeshát-gerinc kilátó Segesvár 10,9 km-re. A Tölgyeshát-gerinc (Tölgyerdő háta, németül Eichenrücken, Eichrücken, románul Lunca Postei) Segesvár déli szélén emelkedik a város fölé.
- Kapuzáb Fehéregyháza 11 km-re. A kapuzáb a falu végét jelezte a székely falvakban.
- Skariatin emlékmű Segesvár 11,1 km-re. Ebben a csatában esett el (tűnt el) Petőfi Sándor, Fehéregyháza közelében.
- Református templom Segesvár 11,6 km-re. A Küküllő partján - Nagyon könnyen megtaláltam a rejteket, de a dobozt nem sikerült előbányásznom a tuja ágai közül.
- Céhek háza Segesvár 11,6 km-re. A segesvári Céhek háza múzeum a Torony (Turnului) utca 1 szám alatt található.
- Nagy-Küküllő híd Sárd 11,6 km-re. A Székelyföldre vezető főútvonalt követve, amint az utas Segesvárt elhagyja, s aztán a gyönyörü fekvésű fehéregyházi kastélyt meghaladja, mind mélyebbre hatol a hegységek közé.
- Bethlen-várkastély Alsóbún 11,6 km-re. A romokat a mai Bún község központjától délre, 1,5 km-re, a Nagy-Küküllő egykori kanyarulatában találjuk. Romos falak - Szeretnék visszamenni vagy 150 évet a történelemben, hogy láthassam ezt a kastélyt ép állapotában.
- Tímár-torony Segesvár 11,6 km-re. Az Ónművesek tornyával, egy várfolyosón keresztül, össze van kötve.
- Kovács-torony Segesvár 11,6 km-re. A Kovácsok tornyát 1631-ben építették, a régi Borbélyok tornyának helyén, szerepe a Kolostortemplom védelme volt.
- Óratorony Segesvár 11,6 km-re. A segesvári Óratorony eredetileg egy kaputorony volt, melynek négy tornyocskája van a tetején. A dobozt nem találtuk - Habár sokan voltunk, alkalmas pillanatban megpróbáltuk a dobozt kivenni, de sajnos már nem találtuk.
- Joseph Haltrich-líceum Segesvár 11,7 km-re. Az evangélikus vártemplomtól északkeletre található iskolát, az épület előtt elhelyezett tájékoztató tábla szerint, 1792-ben kezdték el építeni.
- Segesvári várfal 11,7 km-re. Az örökös jobb- és baloldal dilemma - Én először a leírást pontosan követve a támpillér baloldalán kerestem a geodobozt, de ott nem volt.
- Albert-ház Segesvár 11,7 km-re. Az Albert-házban található a Hegyi iskola bentlakása, mely ma a német tannyelvű Joseph Haltrich Elméleti Líceumhoz tartozik.
- Kellner-ház Segesvár 11,7 km-re.
- Kiskacsák tere Segesvár 11,7 km-re. A Kiskacsák tere a Tímár-torony és az Ónművesek tornya közelében található, melyek várfolyosóval vannak összekötve.
- Első román iskola Segesvár 11,7 km-re. 1861-ben, Zaharia Boiu ebben a házban nyitotta meg, a segesvári vár első román iskoláját.
- Loris-ház Segesvár 11,7 km-re. A Loris-ház, kézművesek lakóháza, az Ónművesek utca 3 szám alatt található.
- Szent Miklós evangélikus vártemplom Segesvár 11,7 km-re. A segesvári Szent Miklós evangélikus vártemplom, németül Bergkirche, románul Biserica din Deal.
- Wonnerth-ház Segesvár 11,7 km-re. A Wonnerth-ház az Ónművesek utca 4 szám alatt található, épült a XVI-XVII-dik században, módosították a XIX-dik században és 1938-ban.
- Kolostortemplom Segesvár 11,7 km-re. Ez egy régebbi templomot feltételez, amelynek építése az 1298-dik évi búcsúengedéllyel eshet egybe.
- Polgármesteri hivatal Segesvár 11,7 km-re. Ezzel az alkalommal lebontották a kádárok tornyát is.
- Paulinus-Drakula-ház Segesvár 11,7 km-re. Jelenleg a műemlék-épületben (MS-II-m-A-15933) egy étterem működik.
- Segesvár első plébániatemplomának romjai 11,7 km-re. Az Ónművesek (románul Cositorarilor) utcájában láthatjuk Segesvár első, XIV-dik században épített plébániatemplomának megmaradt romjait.
- Fedett falépcső Segesvár 11,7 km-re. Az építmény homlokzatán reneszánsz mintákat láthatunk. Alagút - Sikerült bemennem a fenti templomba, emlékszem most egy pár éve még zárva volt.
- Haraszty-ház Segesvár 11,7 km-re. Az Iskola utca 15 szám alatt található, egykori kézművesek által lakott ház a XVI-dik században épült.
- Fronius-ház Segesvár 11,7 km-re. Az Iskola utca 13 szám alatt található Fronius-ház kézművesek lakóháza volt, a XVI-dik században épült.
- Joseph Bacon-ház Segesvár 11,7 km-re. Itt lakott Joseph Bacon (1857-1941), orvos és szenvedélyes gyűjtő, az Óratoronyban található Történelmi Múzeum (eredetileg Régi Segesvár Múzeum) alapítója.
- Essigmann-ház Segesvár 11,7 km-re. Az Iskola utca 10 szám alatt található lakóház.
- Virgil Marzea-ház Segesvár 11,7 km-re. MS-II-m-A-15983.
- Szarvas-ház Segesvár 11,7 km-re. Segesvár egyik építészeti különlegessége, a Szarvas-ház, az Iskola utca 1 szám alatt található.
- Egykori városháza Segesvár 11,8 km-re. Itt lakott Binder György Pál, püspök 1843-1867 között.
- Mild-ház Segesvár 11,8 km-re. A XVII-dik század közepén ő építtette a fedett Diáklépcsőt és a Csizmadiák tornya melletti bástyát.
- Kolping-ház Segesvár 11,8 km-re. Kolping-ház Segesvár.
- Heinz-ház Segesvár 11,8 km-re.
- Roman S-ház Segesvár 11,8 km-re. Roman S-ház - Szűcsök (románul Cojocarilor) utca 2 szám, Segesvár.
- Baschner-ház Segesvár 11,8 km-re.
- Morin-ház Segesvár 11,8 km-re.
- Durutya-Ebner-ház Segesvár 11,8 km-re.
- Tichy-ház Segesvár 11,8 km-re.
- Richter-ház Segesvár 11,8 km-re. MS-II-m-A-16010.
- Michael von Melas-ház Segesvár 11,8 km-re. 1800-ban, az olaszországi Marengo mellett ütközött meg Napóleon seregével.
- Szűcsök bástyája Segesvár 11,8 km-re. A Szűcsök bástyája a segesvári vár délnyugati oldalán található.
- Fetter-ház Segesvár 11,8 km-re. Fetter-ház a Városfal utca 11 szám alatt, történelmi műemlék a XVIII-dik századból.
- Kootz-ház Segesvár 11,8 km-re. A Kootz-ház egy XVII-dik században épült segesvári lakóépület, a Bástya utca 9 szám alatt.
- György Krauss-ház Segesvár 11,8 km-re. Ebben a házban lakott Krauss György (1607-1679), Segesvár krónikása és történésze, a XVII-dik századi Erdély történelmének szerzője.
- Szent József katolikus templom Segesvár 11,8 km-re. A katedrális 1983-ban leégett, majd újraépítették 1984-ben, neoklasszikus és eklektikus stílusban.
- Steiner-ház Segesvár 11,8 km-re.
- Jakody-ház Segesvár 11,8 km-re. A segesvári Jakody-ház 1772-ben épült lakóház, jelenleg a Fegyverek és Térképek Háza múzeumnak ad otthont.
- Szabók bástyája Segesvár 11,8 km-re. Az 1676-dik évi tűzvész alkalmával elpusztult a felső része.
- Markus-ház Segesvár 11,8 km-re.
- Petőfi Sándor mellszobra Segesvár 11,9 km-re. Petőfi Sándor mellszobra a segesvári vár északkeleti sarkában, a Csizmadiák tornya és a Szent József római katolikus templom közötti kis parkban található.
- Csizmadiák tornya Segesvár 11,9 km-re. A segesvári vár Csizmadiák Tornya 1521-ben épült, 1676-ban tűzvész pusztította, a jelenlegi formáját az 1681-es helyreállítás alkalmával kapta.
- Breite Öregtölgyes 12,3 km-re. Segesvárttól délnyugatra levő dombtetőn helyezkedik el a Breite Öregtölgyes Természetvédelmi Terület, egy szépen megőrzött legelőerdő, makkoserdő, számos többévszázados tölgyfával. ásó, kapa - Segesváron hagytuk az autót, onnan mentunk fel a piros sáv jelzésen, amin most már a Via Transylvanica is halad.
- Leprások temploma Segesvár 12,3 km-re. A Szentlélek tiszteletére szentelt, segesvári Leprások temploma a XV-dik században épült, és ma is áll.
- Vila Franka Segesvár 12,3 km-re. Középkori hangulatú, zegzugos utcák, régi házak egészítik ki a vár megmaradt tornyait, bástyáit. Sötétben lámpa és gps nélkül - Nagyon sötétedett mire ideértem.
- Zsidó temető Segesvár 12,9 km-re. Bár a főbejáratán lakat van, és kerítés veszi körül, több lehetőség is van a bejutásra. Mi nem találtuk - A Kőképet megkerülve mentünk le a temető sarkához.
- Kőkép Segesvár 13 km-re. Állítólag ez az alagút a Medgyes felé vezető országút mellett levő török emléknél végződik. Rövid és hosszútávú megoldás - Több forgatókönyvet is el tudok képzelni.
- Serkes-tó Segesvár 13,2 km-re. Akik kocsival utaznak át Segesváron talán nem tudnak a Serkes-tóról, hiszen félreesik kissé a főúttól, megközelítése pedig körülményes. Tavirózsák - Elég eldugott utakon lehet eljutni a tavakhoz, sok az indián kunyhó.
- Régi Küküllő-fahíd Segesvár 13,8 km-re. Építésének idejéről nincsenek adatatok, a tordai híd után épülhetett.
- Iszapvulkánok Fiatfalva 14,1 km-re. A Székelykeresztúrhoz tartozó, a várostól 1 kilométerre települt Fiatfalva nevezetessége a falu nyugati szélén álló Ugron-kúria, a 17-dik század vége óta a reformátusok és unitáriusok által közösen használt templom, valamint a falu délnyugati részén található iszapvulkánok. Fehérfalvi vulkánok - Nem annyira látványos, mint amennyire érdekes hely, nem véletlenül szerepel a Székelyföld  7 csodája között.
- Unitárius templom Újszékely 14,1 km-re. A falut unitáriusok lakják.
- Attila Berg Segesvár 14,3 km-re. Az Attila Berg helynév a régi osztrák térképről.
- Erked 14,5 km-re. Ekkor a főhajót és a szentélyt magasítják, a hajó fölé védőemeletet húznak, és a többszög három oldalával záródó szentély fölé is.
- Unitárius templom Alsóboldogfalva 15,7 km-re. Ezen elnevezés szűz Máriától származik.
- Evangélikus erődtemplom Rádos 15,9 km-re. Egyhajós temploma a XIV-dik század gótikus alkotása, Keresztelő Szent János tiszteletére - a sekrestye építésének idejét az ajtajára festett évszám (1526) jelzi, ami újítását is jelentheti. Nagyon elhanyagolt állapotban van - De amint láttam, megkezdték a feljavítását.
- Ugron-kúria Fiatfalva 16 km-re. Az Ugron-kúriáról elmondhatnák, hogy nevét a legutolsó tulajdonostól kapta.
- Bethlen várkastély Keresd 16,2 km-re. Jelenleg Keresd várkastélya nem látogatható, állítólag a Bethlen család egyik tagja visszaigényelte. Kastély - Szép impozáns épület.
- Unitárius és református templom Fiatfalva 16,3 km-re. 1460-ban Fyathfalva, 1478-ban Fyadfalva néven jelentkezik az okiratokban.
- Lutheránus templom Hétúr 16,8 km-re. 1446-ban jelentkező neve (Marienburg) Mária tiszteletére szentelt templomáról tanúskodik, az 1417-ben feltűnő Erenberg szász lakosságra utal. Kő - Hamar megkaptam a rejteket, de sajnos nem tudtam kivenni a dobozt.
- Sóskút Székelykeresztúr 17,3 km-re. A Gyárfás-fürdőt tápláló Sóskút takarításakor Krisztus el?tt II századból, Marcius Aurelianus és Traianus idejéből származó szkíta és római pénzérméket találtak. Bükk - Eddig nem hallottam erről a fürdőről, de most meglátogattam.
- Erődtemplom Szászfehéregyháza 17,6 km-re. Látványos, középkori hangulatú erődtemplomának fehér falai és faerkélyes tornyai vannak. Kék hangulat - Különös hangulatú falucska, kövezett úttal, kék házakkal, fekete bivalyokkal.
- Dános 17,9 km-re. 1348-ban Danus, 1393-ban Dansdorf, 1504-ben Dones Dorf, Donisdorf, 1532-ben Dunes Dorf néven jegyzik az oklevelek. Sajnos ez is eltűnt - A falu képe ellenben követendő példa minden település számára: tiszta, rendezett, csupa-csupa virág.
- Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztúr 17,9 km-re.
- Dianna Levendula Kert Székelykeresztúr 18,2 km-re. 2023-ban, június 24-én kezdődik a Dianna Manufaktúra levendulaültetvényények hatodik szüretje.
- Petőfi körtefája Székelykeresztúr 18,4 km-re. 1849 július 30-án Petőfi Székelykeresztúron, a Gyárfás udvarházban töltötte a segesvári csata előtti utolsó éjszakát. Öreg tanú - Rugonfalva után ez volt a következő állomásunk.
- Molnar Istvan mellszobra Szekelykeresztur Cristuru Secuiesc 18,8 km-re.
- Katolikus templom Székelykeresztúr 19 km-re. Keresztúr a Gagypatakának Nagy-Küküllőbe szakadásának térhelyén fekszik.

Szászdálya románul - in limba romana: Daia


Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Szászdálya adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Szászdálya? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3730 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.