Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Besenyő - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Besenyő turisztikai látnivalói

Ide, a határőrtelepre telepített németek pogány besenyőket találnak itt, s ők nevezik el paganicanak. 1332-ben plébániatemploma van, 1432-ben egy ajándékozási levélben szerepel a plébános is.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Csala-tornya 1
Csala-tornya 1
Faajtó faragott márvány keretben
Faajtó faragott márvány keretben
Sáncvár 3
Sáncvár 3
A középen lévő fa gyökerei rejtenek
A középen lévő fa gyökerei rejtenek

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Besenyő fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

A németek katolikusok voltak és bizonyára már az előző században templomuk volt. Második templomuk 1400-ból való, Mária tiszteletére szentelve. A templom a XV... Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Besenyő!

A legközelebbi település Besenyő, 0,12 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Besenyő közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Egy 1243-dik évi oklevél tatárjárás előtti birtokadományozásról értesít, tehát a település tatárjárás előtti. 1650-ig szász település, közvetve feltételezhető, hogy középkori temploma is volt.
Egykori Kaszinó, ma Szakszervezeti Művelődési Ház.
Egykori evangélikus templom Malomárka 1332-ben plébániatemploma van, a középkori templomot 1362-ben tűzvész égeti le, 1754-ben árviz pusztítja el. 1755-1776 között egy sajátos, kör alakú templomot építenek új helyen.
Sajómagyaróstól északkeletre, az 580 m magas Várhegyen állt egykor a sajómagyarósi vár. A Borgói-hegység nyugati lábánál húzódó, a Nagy-Szamos, Sajó és Beszterce által határolt dombvidéken, az északkeletről érkező Csetátye-patak mellett fekszik Sajómagyarós község.
Andrei Muresanu Kollégium, az egykori Királyi Leányiskola.
A templom előterébe be lehet lépni, beljebb egy kovácsoltvas rácson keresztül lehet szemlélni a megállt időt. Az épület rendben van tartva, felújítva, mint ahogy előtte az utca is.
Beszterce virágzó kereskedőváros volt, a 12-dik században szász bányászok alapították. Látnivalói az evangélikus templom, a lábasházak, az Ezüstművesek Háza, a római katolikus templom és a besztercei múzeum.
Egykori evangelikus templom Királynémeti Egykori evangélikus templom, ma Szent Demeter ortodox templom.
Besztercei Kisiparosok Székháza, ma George Cosbuc Városi Kulturális Központ.
Andreas Beuchel egykori lakóháza, Ion Zidaru lakóháza néven ismerik.
Ezüstműves ház, németül Goldschmiedehaus, ma Megyei Művelődési Igazgatóság.
Liviu Rebreanu kollégium Beszterce Liviu Rebreanu kollégium, az egykori Evangélikus Fiúgimnázium.
Szűz Mária templomba vezetése ortodox templom, egykori Szent András minorita ferences kolostor.
Bár nincs róla okleveles adat, minden valószínűség szerint a középkorban temploma volt. 1621-ben ugyanis még áll a reformátusok temploma, amelyben ott van az oltár is, felette festett falképpel, sőt az egykori papiszék felett is.
Egykori evangélikus templom, ma ortodox templom, Sajómagyarós.
A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidékSajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Szeretfalva község. A falutól keletrere található a Várhegy.
Különleges formájú homokkövek látványában gyönyörködhetünk Besztercétől 17 km-re, Szászrégen irányába, a DJ154 jelzésű útvonalon, Bilak, románul Domnesti, település előtt, az út bal oldalán. Homokkövek. A kiszsolnai evangélikus templom után megkerestük ezt a rejtekhelyet is. Kőgombák színes gyíkkal. Sikerült az út túloldalán, a kőgombákkal szemben félrehúzni, leparkolni.
Árokalja falutól délkeleti irányban, a Szeretfalva felé vezető út nyugati oldala fölött húzódó hegysor egyik észak-déli irányú nyúlványán áll a vár. A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Árokalja község.
Egykori evangélikus templom, ma Keresztelő Szent János ortodox templom. Sajnos épp zárva volt. Sajnos zárva volt, időnk nem volt a kulcsot keresni, nagyon megnéztem volna a belsejét, főleg hogy az ortodox vásárlás után hogyan alakították át.
Az árokalji Bethlen-kastély az egyetlen mór-bizánci stílusú kastély Erdélyben, a hozzá tartozó 17 hektáros birtokon 3 épület és egy arborétum található. Különleges hangulatú kastély. Nagyon különleges hangulatú kastély, egyetlen Erdélyben ilyen stílusban. A kastély épületében van egy konferenciaterem, egy előadóterem, egy tanulóterem, és egy frankofón könyvtár.
A park arborétum, több mint 150 különleges, messze földről származó fafajtát láthatunk itt. Tulipánfák megvannak, de a dobozt nem találtuk. A koordináták alapján hamar megtaláltuk a tulipánfákat, meg a kettős tulipánfát is (gondolom azt amelyiket kell). Tulipánfák. A gps természetesen a lezárt kapuhoz irányított. Az Árokalja faluban található Bethlen-kastély egy körülbelül 16 hektáros dendrológiai park területén helyezkedik el.
Parkja arborétum, száznál több fafajjal, a park déli szélénél egy síremlék található, egy a Sajóba fulladt fiú emlékére. Ez a rejtés nem adta könnyen magát. Árokaljára érkezve, egyszer az északkeleti kapun próbálkoztam, de az zárva volt. Ambíciós keresés. Ez aztán az ambíciós keresés. A Bethlen-kastély a 19-dik században épült, neobizánci stílusban - ma a Babes-Bolyai Tudományegyetem Regionális Frankofón Központja működik benne, és tudományos konferenciák színhelye.

Történelmi-kulturális értékek - Beszterce-Naszód megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Besenyő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Kereszt - Na, ezen a rejtekhelyen sem sikerült megtalálnom a dobozt. A kereszt burája alá nem lehet benyúlni, azt gondolom, hogy a rejtés idején hiányzott az egyik zsindely, amit később pótoltak...
 • Kereszt - Miután a kereszt megkerült, utána már nem volt nehéz megtalálni a rejteket. Szerencsére a leírás nagyon világosan körülírja a helyet...
 • Egy ködös napon - Az Öcsém-tetőről ereszkedtünk le ide és kerestük meg ezt a geodobozt. Szerencsére míg itt voltunk felszállt a köd egy kicsit, és így a kilátást is tudtuk azért élvezni...
 • Nem ez a megoldás - nikike4, nem ez a megoldás, hogy más se keresse. Megjegyzés, a dobozzal probléma van, és kérjük kijavítani...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Besenyő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Beszterce-Naszód megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.