Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Szépnyír tava

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Szépnyír tava felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Zuhatagok Ronki szoros szakadék Aranyosronk Alsóaklos
Zuhatagok
Várfal 1 Apold
Várfal 1
1950
1950
Gyöngykavicsok Sárkányok kertje
Gyöngykavicsok

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Szépnyír tava fotóalbumba!

Szépnyír tava.. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Szépnyír tava!

A legközelebbi település Szépnyír, 1,25 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Cibles-csúcs Széples-hegység 45,9 km-re.
Homokkő képződmény BátosHomokkő képződmény Bátos 29,9 km-re.
Ha arra jártok, megéri megállni néhány perce. Bátost Monorfalva felé elhagyva, Bátostól körülbelül 500 méterre, az út jobb oldalán homokkő képződmények vannak.
600 éves mocsári tölgy Paszmos600 éves mocsári tölgy Paszmos 19,9 km-re.
A kastélyegyüttes teljes felújítása során a tölgy környezetét is teljesen átalakították. A paszmosi mocsári tölgy a helybéli Teleki kastély mögött, 25 m-re található.
Református templom MarosvécsReformátus templom Marosvécs 38,6 km-re.
A középkori templom a faluban, a mai papi telken állott az udvartól nem messze. A marosvécsi várkastélyhoz felvezető lépcső teteje mellől egy ösvény indul a főútról nem látható, régi, torony nélküli református templomhoz. Nem emlékeztem a segítő információra, ezért előbb a zsindelyek alatt kerestem (rejtett ott már BabBerci néhányat), de mivel ott nem volt, folytattam a keresést a lábaknál. A marosvécsi kastély és park látogatása után kerestük fel ezt a rejteket. Helyette 1727-ben Kemény Simonné építteti a dombon álló templomot a falu felett, a vár alatt.
Kis-BeszterceKis-Beszterce 46,9 km-re.
A Kis-Besztercés-t legrövidebb úton a Ratosnya völgyén közelithetjük meg, kék keresztet, majd kék háromszöget követve. Maroshévízről indulva, többnapos gerinctúra közben találtuk meg. Te vagy az elso hivatalos megtalaloja a doboznak. A noteszben is mi voltunk az elsők. Nem ajánlom ezt az útvonalat, csak gyakorlott kalandra vágyó túrázóknak, mivel a jelzések nagyon gyengék, a kidőlt fák, a patak, meg a bokrok rendkivül nehézzé és lassúvá teszik a haladást.
Zurzugó-tető Kelemen-havasok 45,8 km-re.
Ortodox templom Beszterce 4,9 km-re.
Szűz Mária templomba vezetése ortodox templom, egykori Szent András minorita ferences kolostor.
Várhegy SzeretfalvaVárhegy Szeretfalva 8,4 km-re.
A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidékSajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Szeretfalva község. A falutól keletrere található a Várhegy.
Arborétum szigete ÁrokaljaArborétum szigete Árokalja 7,9 km-re.
Az árokalji Bethlen-kastélytól körülbelül 250 méterre, északnyugat felé, egy vizesárokkal körülvett szigetecskét találunk. A szigetre egy fából ácsolt palló vezet, közepén egy kulcslyuk formájú díszcserje bokorsor van. A híd, vagy inkább palló könnyen meglett, ugyanígy könnyen a geodoboz is.
Nárciszmező SzamosmagosmartNárciszmező Szamosmagosmart 16 km-re.
Elméletileg védett terület. A Nemegye (Nimigea) községhez tartozó Szamosmagosmart (Mogoseni) falu határában található egy 6 hektáros nárciszmező.
Evangélikus templom HarinaEvangélikus templom Harina 11,8 km-re.
Erdély egyik legkorábbi épen maradt temploma, már messziről magasztosan fehérlik a dombtetőn. Az 1834-es földrengés során nagyon megrongált templomot a XIX-dik század végén restaurálták.
Árokalja váraÁrokalja vára 8,6 km-re.
A Mezőség északi felében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, az itt északnyugatra tartó Sajó bal partján fekszik Árokalja község. Árokalja falutól délkeleti irányban, a Szeretfalva felé vezető út nyugati oldala fölött húzódó hegysor egyik észak-déli irányú nyúlványán áll a vár.
Református templom Magyarpalatka 46,7 km-re.
Komárnok-csúcs Cibles-hegység 48,9 km-re.
Komárnok-csúcs, románul Varful Comarnicele.
Haller-Bethlen-kúria Szentmáté 20,9 km-re. Bala-tó Póka 49 km-re.
Magányos tölgy SzászrégenMagányos tölgy Szászrégen 42,4 km-re.
A tölgyfát 1849-ben ültették, az 1848-as forradalom emlékére. A Magányos tölgy Szászrégen északnyugati részében, a Kerek-erdő (Ziegenwald) nyugati szélén található.
Fatemplom PeteleFatemplom Petele 48,8 km-re.
Báró Bornemissza adománya a 20 kilogrammos harang, amit 1750-ben öntöttek. Bár együtt kerestük meg ezt a rejtekhelyet, nekem esélyem sem volt megtalálni. Dolgozni voltunk Péterrel Libánfalván, a Görgény völgyében. A petelei fatemplom 1832-ben épült, egy régebbi fatemplom helyére, amit Marosorbóra adtak el.
Kolibica-tó Kelemen-havasokKolibica-tó Kelemen-havasok 36,6 km-re.
Kolibica egy kis üdülőfalu, mely a Beszterce folyón felduzzasztott mesterséges tó partján épült. Megpróbáltam feljutni a rejtekhez, de biciklivel nagyon nehéz volt, feladtam. A tó vize nyáron fürdésre és csónakázásra is alkalmas, a környék hegyeinek látnivalói könnyen megközelíthetők innen.
Református templom Ketel 20,8 km-re.
1332-ben plébániatemploma van, ez a templom minden bizonnyal az 1600-as évek elején elpusztul, mert a XVII-dik század közepén már csak egy fatemplom áll egy kis haranggal. A pusztító háborús idők után a megfogyatkozott hívek erejéből csak egy fatemplomra jutott, amelyet a XIV-dik századi templom helyett építettek.
Abafája 46,4 km-re.
Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy.
Vörösfenyő erdő Paszmos 20 km-re.
Arborétum tulipánfái ÁrokaljaArborétum tulipánfái Árokalja 7,8 km-re.
A park arborétum, több mint 150 különleges, messze földről származó fafajtát láthatunk itt. A koordináták alapján hamar megtaláltuk a tulipánfákat, meg a kettős tulipánfát is (gondolom azt amelyiket kell). A gps természetesen a lezárt kapuhoz irányított. Az Árokalja faluban található Bethlen-kastély egy körülbelül 16 hektáros dendrológiai park területén helyezkedik el.
Kissármás 45,6 km-re.
1334-ben Sarov minorként említik a források, majd 1438-ban Sarmas, 1467-ben Oláh Sármás, 1483-ban Sarmas néven.
Lóalkatrész szikla RatosnyaLóalkatrész szikla Ratosnya 44,2 km-re.
A Lóalkatrész-szikla Ratosnya Déda felőli kijáratánál található, közvetlenül a Visa pataki letérő mellett. 1995-ben jártam utoljára a Ratosnya völgyében. El nem tudtam képzelni mi az a lóalkatrész? Az alkatrész megvan, hol lehet a ló? Az igazi neve nyomdafestéket nem tűr, ezért csak így írom le, nem nehéz viszont kitalálni a helybeliek által használt megnevezést.
MelegföldvárMelegföldvár 34 km-re.
Katonától északra, Feketelak, Buza és Kapor közt fekvő település. A hagyomány szerint a falu egykor nem mai helyén, hanem a községtől minte gy 2 kilométernyire fekvő Nyerges határrészen állt és csak 1300 körül költözött mai helyére.
Idecs vára AlsóidecsIdecs vára Alsóidecs 43,7 km-re.
Alsóidecstől keletre lévő, 596 méteres magaslaton feküdt hajdan Idecs vára. Nagyon megdolgoztatott ez a hegy, pláne miután a biciklit is feltaszítottam az erdő széléig, nehogy gyalog kelljen hazamenjek.
Kemény család várparkja MarosvécsKemény család várparkja Marosvécs 38,4 km-re.
A marosvécsi Kemény-kastély mögött hatalmas park, gyümölcsöskert található. Aznap reggel a Kelemen-havasokba indultam, a Kis-Lomás-vízeséshez. Ez a második alkalom, hogy ezt a dobozt keresem. Itt vannak az egykori földvár fűvel benőtt terepalakulatai is.
Zsinagóga Beszterce 5,1 km-re.
Egykori evangelikus templom Királynémeti 6,5 km-re.
Egykori evangélikus templom, ma Szent Demeter ortodox templom.
Unoka 45,5 km-re.
Középkori templomáról nincs adat. 1268-ban Varakatelke néven írják az okiratok, 1319-ben Vnokateluka, 1446-ban Onoka formában fordul elő.
Geológus tűje Hollókő FelsőbudakGeológus tűje Hollókő Felsőbudak 21,4 km-re.
A Hollókő sziklavilágának távolról látható érdekessége egy 10 m magas, magányos sziklatorony. Alapterületének átmérője 5-6 m, ezt a tű alakú képződményt Geológus tűje néven is ismerik. Egy évvel ezelőtt nem mentem fel a Hollókő tetejére.
Huszár-kastély AbafájaHuszár-kastély Abafája 45,8 km-re.
A kastélynak egykor 32 terme, az udvaron eklektikus szökőkútja, historizáló ablakos lépcsőháza, festett kazettás mennyezetű emeleti nagyterme volt. A jelenleg romokban álló műemlék épület a Régenhez tartozó Abafája falu területén található.
Kofa-völgyi vízesésKofa-völgyi vízesés 32 km-re.
Amint felértünk a vízesés tetejére egyből kiszúrtuk a rejteket és így könnyen meglett a dobozka. Meglepően szép a kidőlt erdőben előbukkanó kétágú vízesés. A Kofa-vízesés felé Dédabisztrán, a Bisztra-patak torkolatánál, az Istenszéke nevű utcán tértem le a főútról. A Kofa völgyében található egy nagyon bővizű forrás, melynek az a különlegessége, hogy a forrás vize mintegy fél méter vízszintes szakasz után, vízesésként veti magát a mélybe.
Barlangsír KerlésBarlangsír Kerlés 10,1 km-re.
Kerlést elhagyva a Sajósárvár felé vezető út bal oldalán egy kanyarban meredek sziklafalban furcsa nyílások tátonganak.
Templomtorony ÓradnaTemplomtorony Óradna 43,7 km-re.
A fotók alapján minden stimmelt. Óradna község a Radnai-havasok déli részét aBorgói-hegység északi részétől elválasztó, itt délnyugatra tartó Nagy-Szamos két partján fekszik.
Földpiramisok MezőkirályfalvaFöldpiramisok Mezőkirályfalva 42,2 km-re.
A Mezőkirályfalva melletti földpiramisok földcsusszamlás útján jöttek létre. A falutól délre találhatók, a DJ173 jelzésű megyei út keleti oldalán, a Cseh hát nevű dombtól nyugatra.
Református templom Disznajó 37,5 km-re. Sztrunior-tető Kelemen-havasok 48,5 km-re.
Funtineli forrás PalotailvaFuntineli forrás Palotailva 48,8 km-re.
A főútról a Fantanel táblánál térünk rá az erdőkitermelő útra és körülbelül 7 km-t haladunk. A mai nap újra a Funtineli-forrásnál jártunk. A családdal indultunk a Funtineli forrás megkeresésére. Szent Mihály nap utáni csend és nyugalom uralkodik a hatalmas legelőkön. A Funtineli patak, vagy ahogy a térképeken szerepel, a Kutaspatak Palotailvánál ömlik a Marosba.
Fekete-forrás Széples-hegység 46,3 km-re.
Körtekapu 44,2 km-re.
1319-ben villa Kurtuelkopu, 1334-ben Kurtuelkapu, 1642-ben Körtvelykapu néven jelentkezik az okiratokban.
Wesselényi vadászkastély Kékes 25 km-re. Sárkány-barlang Andrásháza 49,9 km-re.
Bálványosváralja VárBálványosváralja Vár 27,9 km-re.
A Mezőség északii felében, a Szamosmelléki dombvidékBethleni ágában, a Bandó (Baruló, Nyíres, Magyar, Csabai) - patak mellett fekszik Bálványosváralja falu. A település melletti magaslaton áll a falunak nevet adó Bálványosvára.
Várszikla 2 DédabisztraVárszikla 2 Dédabisztra 37,6 km-re.
A Kelemen havasok déli lábánál fekszik Déda község. A falu határához tartozó Dédabisztratelep közelében, a 656 m magas La Cetate nevű sziklaszirt tetején középkori vár maradványai találhatóak. Előbb lent kerestem a szikla tövében, de nem találtam.
Mezőmajos 49,5 km-re.
1256-ban Moys, 1344-ben Moyus, 1450-ben Mayos néven jelentkezik a forrásokban.
Bátos vára Burgberg BátosBátos vára Burgberg Bátos 31,7 km-re.
A Lúc patak mellett fekszik Bátos község - a 751 m magas Burgberg nevű hegyen találjuk az ovális alaprajzú 12-dik századi vár jól látható sáncait. Az észak-déli irányban hosszan elnyúló falu északi végétől keletre, körülbelül 2,5 km távolságban.
Hattyúk tava FaragóHattyúk tava Faragó 42,4 km-re.
A Hattyúk tava elnevezést én adtam, mivel a tavon hattyúkat lehet látni. Érdeklődtem a halászoktól, de nem tudtak ők sem a Faragó melletti tó valamilyen különleges elnevezésről. A helyszín megvan, hiszen nem is vihette el senki. A nyáron mikor zöld volt minden nem találtam meg a dobozt. Az a másik fa az aszfaltos fa.
Panda-kő GalonyaPanda-kő Galonya 41,9 km-re.
A vasút fölé tornyosuló sziklára lépcső vezet fel. Miután a Maros hídja melletti tisztáson hagytam a kocsimat, és természetesen megkerestem a Víg Albert köve geodobozt, elindultam a Panda-kő felé. A dobozba beletettem egy 4 az 1-ben kombinált tárgyat. Tessenek megkeresni a frissen rejtett ünőkői geoládá(ma)t. A Panda-kő Galonya és Ratosnya között, a Maros bal oldalán található, a Görgényi-havasokban.
Szentháromság római-katolikus templom Beszterce 4,2 km-re.
Az épület rendben van tartva, felújítva, mint ahogy előtte az utca is. A templom előterébe be lehet lépni, beljebb egy kovácsoltvas rácson keresztül lehet szemlélni a megállt időt.
Andezitszikla Bölényes Kelemen-havasok 47 km-re.
A Bölényes-tető, román térképeken Zimbrul, egy természetvédelmi terület a Borgótiha községhez tartozó Báránykő falutól kelet-északkeletre. A csúcstól nyugatra egy vulkanikus eredetű andezitszikla található.
Toldalag tava 48,5 km-re.
Tancs 39,4 km-re.
1439-ben az okiratok Tats néven írják. 1454-ben Thanch, 1508-ban Thanchháza, 1587-ben Thancz, 1639-ben Tancs a neve.
Kaszakő-menedékhely Széples-hegység 46,5 km-re.
Kaszakő-menedékhely, románul Refugiul Arcer.
Uzdiszentgyörgy 45,6 km-re.
1329-ben Zengurgy néven jelentkezik a forrásokban, majd 1344-ben Zentgurgthelke, 1461-ben Zenth Gewrg Siculorum formában.
Bethlen-kastély ÁrokaljaBethlen-kastély Árokalja 7,8 km-re.
Az árokalji Bethlen-kastély az egyetlen mór-bizánci stílusú kastély Erdélyben, a hozzá tartozó 17 hektáros birtokon 3 épület és egy arborétum található. A kastély épületében van egy konferenciaterem, egy előadóterem, egy tanulóterem, és egy frankofón könyvtár. Nagyon különleges hangulatú kastély, egyetlen Erdélyben ilyen stílusban.
Rönklenyomat-barlangok Ratosnya 45,8 km-re.
A T3-as (05-117/31) barlang 50 méterre van a T2-től. A ratosnyai rönklenyomat-barlangok közül a T2-es (05-117/30) a Maros jobb oldalán, Ratosnya község keleti végében található, attól északra, 70 m relatív magasságban.
Várszikla BisztrapatakaVárszikla Bisztrapataka 37,6 km-re.
Bisztrapataka felett, a domboldalon, több érdekes sziklaalakzatot figyelhetünk meg, a csúcsosabb sziklát a helyiek Cukluj-nak hívják. Ez volt a mai rejtekhely-vadászatunk első állomása. Fonetikusan írtam át a román elnevezést - a közelében levő, nagyobb szikla a Várszikla, helyi nevén Csetátye.
Tatárka-kő Kelemen-havasok 28,2 km-re.
Kisfülpös 40,2 km-re.
1291-ben Philpus néven jelentkezik az oklevelekben, a későbbiek során pedig ilyen formában: 1319-ben Kysebfilpus, 1332-ben Philpus Minor, 1439-ben Zaasphilpes és 1639-ben Zasz Phülpös.
Evangélikus templom TekeEvangélikus templom Teke 24,4 km-re.
Az állapota egyre jobban romlik, jelenleg el van hanyagolva, a templom mellett játszóteret és parkot hoztak létre. Magasztos történelemmel rendelkező település nagyon szomorú jelenkori állomása. Teke község a Mezőség keleti felében fekszik, a Pénteki-patak mellett - evangélikus temploma műemlékké nyilvánított épület, a XIV-dik században épült, a tornya a XV-dik században.
Tündér-tó Kelemen-havasok 42,1 km-re.
A Tündér-tó az Alsó-Tündér-patak fejében jött létre, szabálytalan ellipszis alakú természetes képződmény - 75 m hosszú és 55 m széles, környéke 15 hektáron védett. A szép fenyőerdővel körbevett tó Kolibicáról vagy Ratosnyáról indulva is megközelíthető.
MagyardécseMagyardécse 29,4 km-re.
Korán jöttünk, a hideg miatt késik a virágzás. A cseresznyéjéről híres települést a cseresznyevirágzás látványa és illata miatt kerestük fel.
Gőzmozdony Keskeny-nyomtávú vasút TekeGőzmozdony Keskeny-nyomtávú vasút Teke 23,8 km-re.
Mindig van egy vonat az utolsó után. A helyszínre érkezve, picit aggódtam, hogy a közelben megkötött kutya ugatni kezd, és akkor nem fogok tudni feltűnésmentesen keresni. Három nyelven hirdeti egy szerény tábla ezt a régi vasutas igazságot a tekei állomás falán.
Református templom Cegőtelke 10 km-re.
Ez az oklevél legfeljebb egypusztára érvényes: 1366-ban Zegen, 1407-ben Zegew, 1413-ban Scegew,1428-ban Nagy Chegew, 1429-ben Czagendorf, 1433-ban Czege, 1622-benSzász Zege formában fordul elo a forrásokban. 1243-ban jelentkezik az okiratokban egy Chegetelke megnevezés, deGyörffy szerint az oklevél nem hiteles.
Bátos 31,3 km-re.
1228-ban vila Batus néven jelentkezik az okiratokban, majd 1319-ben Batus, 1507-ben oppidum Bathws formában.
Besenyő 2,7 km-re.
1332-ben plébániatemploma van, 1432-ben egy ajándékozási levélben szerepel a plébános is. Ide, a határőrtelepre telepített németek pogány besenyőket találnak itt, s ők nevezik el paganicanak.
Sajómagyarosi várSajómagyarosi vár 4,8 km-re.
A Borgói-hegység nyugati lábánál húzódó, a Nagy-Szamos, Sajó és Beszterce által határolt dombvidéken, az északkeletről érkező Csetátye-patak mellett fekszik Sajómagyarós község. Sajómagyaróstól északkeletre, az 580 m magas Várhegyen állt egykor a sajómagyarósi vár.
Magyaró 38,7 km-re.
1228-ban Moggoreunak írják, 1587-ben Mogioro és 1602-ben Magyaros a neve.
Jakabkő KusmaJakabkő Kusma 20,8 km-re.
Ide a falu keleti szélétől induló talajúton juthatunk fel. A Lunga-patak mellett fekvő Kusma községtől 2 km-re délre, a 949 m magas Jakabkő sziklaszirtjén egykor Árpád-kori vár állt.
Református templom Szék 46,2 km-re.
A többségében magyarok által lakott Szék egyik értéke a 12-dik században épített, román és korai gótikus elemeket ötvöző, háromhajós református templom.
Beresztelke 42,8 km-re.
1319-ben Beryteluka, 1503-ban pedig Berecztelke néven jelentkezik az okiratokban.
Tausoare-barlang Radnai-havasok 35,8 km-re.
A Tausoare-barlang, ejtsd Töúsóáre, a Tausoare-patak forrásvidékén, a Borla-tetőtől nyugatra, a Puszta-tető északi oldalában található.
Liviu Rebreanu kollégium Beszterce 4,5 km-re.
Liviu Rebreanu kollégium, az egykori Evangélikus Fiúgimnázium.
Egykori evangélikus templom Sajómagyarós 6,4 km-re.
Egykori evangélikus templom, ma ortodox templom, Sajómagyarós.
Református templom Feketelak 36,5 km-re.
Beszterce 4,5 km-re.
Látnivalói az evangélikus templom, a lábasházak, az Ezüstművesek Háza, a római katolikus templom és a besztercei múzeum. Beszterce virágzó kereskedőváros volt, a 12-dik században szász bányászok alapították.
Csúcsplató Istenszéke Kelemen-havasokCsúcsplató Istenszéke Kelemen-havasok 37,6 km-re.
Az Istenszéke terjedelmes csúcsplatója, pontosabban az északra nyúló gerinc, Szászrégen felől nézve egy hatalmas széknek látszik - innen a helynév. Wass Albert regényeit olvasva az ember azonnali indulási vágyat érez. Egy hat napos Erdély járó túra kapcsán jártunk erre 40-en. Hetvegen mentunk Marosbisztrara (marcius 28), majd a falut elhagyva a kekkor jelzes kezdetenel tabort vertunk. A tetőn már nem érzékelhető a szék forma, viszont a kilátópontokról látványos kilátásban van részünk, inkább nyugati és délnyugati irányba.
Egykori evangélikus templom ÁrokaljaEgykori evangélikus templom Árokalja 7,7 km-re.
Egykori evangélikus templom, ma Keresztelő Szent János ortodox templom. Sajnos zárva volt, időnk nem volt a kulcsot keresni, nagyon megnéztem volna a belsejét, főleg hogy az ortodox vásárlás után hogyan alakították át.
Református templom Kékes 25,5 km-re.
1595-ból van feljegyzés arról, hogy unitárius papja van, mind az unitárius, mind a református egyház a forrásokban továbbra is mindvégig szerepel. A korai adat bizonyossá teszi, hogy középkori temploma volt, amelyet a reformáció idején örököltek az új hitre tért hívek.
Görgényadorján 48,6 km-re.
1333-ban Yordani, 1393-ban Adrian néven tűnik fel az okiratokban, majd 1453-ban villa Adrianus és 1644-ben Adorján néven.

Természeti értékek - Beszterce-Naszód megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Szépnyír tava adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Lakodalom - Többször eljártunk a fürdő mellette, többször meg is álltunk, de most egészen más volt a cél. Már messziről feltűnt, hogy sok az autó, de azért megálltunk.
 • Segítség - Trekkingklub kétszeri sikertelen keresése arra késztetett, hogy kiegészítsem a segítséget. Hiszen a dobozka megtalálása mindenkinek örömet jelent.
 • Jézus - Parajd felé menet felléptem a szoborhoz. Eléggé impozáns létesítmény.
 • Mester Nagy Leventével előre léptünk - S mire a csapat megérkezett addig mi már rég a kapuban voltunk. Imádtam ott lenni, a sziklafalak, a táj, a kapu, ámulatba ejtő.
 • Kérdések - Gábor, a Bagolykő sziklájának a tetejére feljutottatok? Láttad a hatalmas repedést a kilátópontnál?
 • Brassó felett - Lenyűgöző kilátás, nem csak a helyszínen, hanem az oda vezető ösvényen is. A rejtekhely kiválasztása megérdemel egy csillagos tízest, mert amellett hogy elvezet egy nagyon szép helyszínre, nem engedi, hogy megelégedjünk a Nagykőhavas csúcsról elénk táruló panorámával, hanem megmutatja nekünk magát a Nagykőhavas ormát is.
 • EKE-tábor 2015 - A tusnádfürdői EKE-tábortól, reggel 5 órától, 125 km-t buszoztunk Bustényig majd innen gyalog a Molnár (Morarul) völgyön jutottunk fel az Omul csúcsra. Visszafelé a Szarvas (Cerbului) völgyön ereszkedtünk le Bustényig.
 • Rálátás - Valóban nagyszerű a rálátás a kastélyra, innen még nem volt fotóm. A piros-kék geodoboz épségben van.
 • Ami sok, az sok - Na most mar, ha a Budos hegysegben barangoltunk felkerestuk a legendas Balvanyos varat is. Miutan megjartuk a Cecelet, ott egy dobozt is ott elhullatva, vegigmenve egy jol jarhato gerincen, ujra a varban voltunk.
 • Környezetvédelmi építőtáborba igyekezvén - A bodvaji környezetvédelmi építőtáborba igyekezvén ejtettük útba Törökverővel a harmadik Rejtekhely-találkozót a Vargyas-szorosban. Ismerkedtünk meg ebből az alkalomból személyesen is az erdélyi rejtekhelyek működtetőivel.
 • Ezt en is igy gondoltam - De a rejtek Csala tornya folott van, es akkor miert nem az Orban Balazs nagy barlang kornyeken. Ott avattuk fel az emlektablajat is egy jo par evvel ezelott.
 • Szikla - Ez egy könnyű drive in doboz. A rejtek is adja magát, ha körülsétálod a sziklát.
 • Mi lesz veled somostetői Nagyerdő? - Egy fagyos, felhős márciusi vasárnap reggelen felsétáltam a Somostetőre. Mire felértem, a felhők közül bátortalan tavaszi napsütés világított be a fák közé.
 • Nagyon ötletes a rejtek - Gyönyörű napos időben találtam meg a ládát. Köszönöm a rejtést.
 • Mi az a fenyőillatú fürdő? - Mi ma felkerestük a srácokkal a barlanglátogatás után. Remek hely és de jó látni, hogy rendben van a barlang és környéke a gyilkostó adventures egyesületnek köszönhetően.
 • Második próbálkozás - Ez alkalommal a hivatalos bejárón, a falban kialakított gyalog- és kocsibejáróval ellátott kapun volt szándékom bemenni. A közelben az egyik szomszéd a háza előtt kaszálta a füvet, jobbnak láttam engedélyt kérni a belépésre.
 • Örmény kiállítás - már a múlté - Az eldugottabb erődtemplomok mellett erre is sort kerítettem. Mindkét épület sajnos egyre rosszabb állapotban van.
 • Vadonban a medvek kozt - Nem igazan sokan kaptak meg ezt a rejteket, vagy nem kerestek. Pedig szep helyen van, csak egy kisse felelmetes-sotet helyen.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Szépnyír tava? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Beszterce-Naszód megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.