Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Aranymúzeum - Brád - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Aranymúzeum - Brád turisztikai látnivalói

Brád aranybányászatáról nevezetes, az Aranynégyszög (Brád, Nagyág, Offenbánya, Zalatna) egyik sarka...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Aranymúzeum Brád fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22811 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Brád és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Aranymúzeum!

A legközelebbi település Brád, 0,15 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Aranymúzeum Brád közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Vasútállomás - Brád - 1,2 km-re. Az akkor Arad Csanádi Egyesült Vasút cégnévvel eredményesen működő és továbbépülő vasút építészeti tevékenységének tetőpontja a millennium évében a vonal végpontján, a bányászatáról neves Brád állomáson épített, festői kompozíciójú felvételi épület.
Vasúti híd Brád - 3,5 km-re. Sínek nélküli vasút. A vasútvonalat megyisztították a sínektől, pedig akár turistavonatot is lehetett volna járatni rajta, mert nagyon szép a táj, és a hidakon és erdőkön végigzötyögni nyitott vasúti kocsin, egy jó kis kaland lenne. Déva felől közelítve, mielőtt Brádra érkeznénk, áthaladunk egy impozáns vasúti viadukt alatt, amely ma már nyugdíjba vonult.
Lunkoj-to - 5,5 km-re. Római lépcsők Ruda - 5,7 km-re. A tárna egy enyhén lejtő, 180 m hosszú járat, melyet kétezer évvel ezelőtt a rómaiak ástak, és a híres római lépcsőkkel végződik. Az egykori, jelenleg felhagyott műemlék bányajárat a Bárza-patak fejénél nyílik, a Brád városhoz tartozó Ruda falutól keletre, Vályaárszuluj településtől nyugatra.
Tölgyfa Cebe - 6,1 km-re. Tölgyfa - Cebe.
Traianus forrása Körösbánya - 7,6 km-re. Traianus forrása - Körösbánya.
Ferences kolostor és templom Körösbánya - 7,8 km-re. 1390-ben jelentkező, bányára utaló neve bányászok idetelepítését feltételezi. Ne keresd a tornyot. A torony a jelenlegi állapotában alacsonyabb a templomnál, mert a tetejét leborította a vihar. Valóban, a XIV-dik században bányásztelepítésre kerül sor Körösbányán is.
Cocomisli - 13,6 km-re. Kovakő oldala Alváca - 15,4 km-re. Baszarabásza község Alváca falujának határában, a Kovakő oldala, románul Coasta Cremenii, faopál lelőhely.
Bethlen Jozefa kriptája Nagyhalmágy - 22,3 km-re. Bethlen Jozefa (1769–1841) kriptája a Sortok-hegyen található, Nagyhalmágy falutól északra, a Halmágycsúcs település felé vezető út közelében.
Branyicska tava - 22,4 km-re. Jósika-kastély Branyicska - 23,8 km-re. Az épületet és a körülötte fekvő parkot szociális otthonként használják. Branyicska várkastélya, a Jósika-kastély, Branyicska község nyugati szélén, a Marostól északra található dombon áll.
Református templom Marosillye - 24,1 km-re. Vörös Bástya Marosillye - 24,2 km-re. A reneszánsz épületet megvásárolta a Ferences Szerzetesrend, hogy azt felújítva, egy Bethlen fejedelemre emlékező Múzeumot, és országúti vendégfogadót alakítsanak ki az évszázados falak között.
Bethlen Gábor-múzeum és várkastély Marosillye - 24,2 km-re. Jelenleg, a régi helyére épült Bornemissza-kastélyban kórház üzemel, udvarára autóval is be lehet hajtani. Marosillye egykori várkastélyából napjainkra már csak egy 15 x 15 m bástya maradt fenn.
Gaina-tető - 25 km-re. Ortodox templom Guraszáda - 25,4 km-re. Az Ákos nemzetségbeli Illyei család 1292-ben kapott engedélyt rá, hogy területére románokat telepítsen. Guraszáda, Dévától 30 kilométerre északnyugatra, a Maros jobb partján, a 7-es főút mentén fekszik.
Felsővidra - 25,6 km-re. Fehérviztől 31 km-re fekszik Felsővidra, Avram Iancu, az 1848-as román forradalmár szülőfaluja.
Dosul Dobarlesei-barlang Balsa - 26,6 km-re. Dosul Dobarlesei-barlang - Balsa.
Dévai várrom - 27,8 km-re. A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű. Végre. Hihetetlen, hogy fél méter miatt nem találtam meg. Erdélyi kirándulásunk első ládája. Lementünk ezért a dobozért, és korulbelul 10 perc keresés után megtaláltuk. Sajnos nem találtam meg. Mert alig volt rá időm. Nekem túl sok időm volt, mégse sikerült. Az összes összenőtt fát megnéztem, utána az összenőtleneket is, aztán a kaputól kapu+200m területen is, de semmi. E legbelső falgyűrű mentén sorakoznak az egyes épületszárnyak - a külső falgyűrű a 17-dik században épült, majd a 18-dik században egy újabb külső erődítményt építenek hozzá.
A dévai gyerekek Szent Ferenc Alapítvány Déva - 28,3 km-re. A dévai ferences kolostor, és Csaba testvér gyerekei. Templom. Éppen az ötórási misére gyülekeztek a hívök amikor odaértem a templomhoz. Árvák. Sikerült megtalálnom a dobozt. A gyermekotthonok híre messzire hallatszik, s az erdélyiek tudják, amelyik gyermek Csaba testvér otthonába bekerül, az megmenekült.
Barlangvár Erdőfalva - 28,9 km-re. A déli irányból vezető úton Erdőfalvára érkezve a falu központjából már jól látható a községtől északra magasodó csipkézett sziklafal, mely számos üreget, hasadékot rejt magában. Útvonal a várhoz. Van egy másik egyszerűbb útvonal a barlangvárhoz. Az erdélyi Érchegység délkeleti részén, a festői Glodi szorostól kissé délre találjuk Erdőfalva községet, ahová legkönnyebben Szászváros felől Algyógyon keresztül juthatunk el.
Máda barlangvár - 29,3 km-re. A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban egy ösvény. Körülbelül 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang - a szurdokig el kell menni, innen indul az ösvény.
Szarvaspatak tava Verespatak - 32,5 km-re. Hollókő Verespatak - 32,5 km-re. A Hollókő Verespatak egyik jelképe, egy könnyen felismerhető, jellegzetes formájú sziklaképződmény, természeti emlék.
A Hollókő aljában Verespatak - 32,6 km-re. A sziklás hegyoldalakon szinte semmi sem terem, az ErdélyiSzigethegység mégis rendkivül gazdag. Fel a fejjel. Hát persze, hogy el van ismerve a megtalálás. Már majdnem feladtam. Hát nem a fákkal volt gond, a GPS jól működött. Verespataki kirándulás. Egy társas kirándulás alkalmával Verespatakon bent voltunk az egyik bányában (ami a kocaturistáknak van kiépítve és kivilágítva). Ne add fel. Sajnálnám, ha többet nem jelentenéd be a megtalálásaidat. Már a rómaiak is tudták ezt, akikitt aranyat és ezüstöt bányásztak, a folyót Auratumnak nevezték el.
Katolikus templom Verespatak - 32,6 km-re. Unitárius templom Verespatak - 32,8 km-re. Dominó. Megtaláltuk a dobozt, benne a dominóval. Református templom Verespatak - 32,9 km-re. Fenyves-tó Verespatak - 32,9 km-re. Tavacska. Jól esett a fenyők árnyéka. Czárina-tó Verespatak - 32,9 km-re. Angyal-tó Verespatak - 33,2 km-re. Nagy-tó panoráma Verespatak - 33,7 km-re. Panoráma. Körbenéztem és azonnal láttam, hogy a rejtekfotón látott szikladarab nincs a tó partján. Keskeny nyomtávú szerelvény Aranyos völgye - 33,9 km-re. A Fehér megyei Boncesti településen, az abrudbányai eltérőnél, egy otthagyott keskeny nyomtávú szerelvény áll.
Rotunda-csúcs Verespatak - 34 km-re. Arborétum Piski - 34,6 km-re. A piski-i arborétum egy mesebeli szép hely, annyira, hogy egy órát kóvályogtam benne a zuhogó esőben, és nagyon jól éreztem magam. Fák. Itt GPS nélkül elég bajos a megtalálás. Gyonyoru hely. Szulinapi ajandeknak bevalt. Hazafele. Retyezát túrából hazafele 4 órát kellett várnunk a vonatra. Igazán egy szép hely. Nagyon tetszett ez a hely. Egy része gondozott, park jellege van.
Laszói sánc - 34,7 km-re. Rálátás a Kopasz-Detunátára - 35,3 km-re. Leginkább délután érdemes bejárni ezt a hatalmas kőoszlopokkal borított mezőt, mert akkor a legjobb a Detunáta megvilágítása. Szilveszterkor. Megtalaltuk: Iza, Zitrom, Tibi, Emese, Laci, Lajcsi, McFly. Régi szokásom szerint többedmagammal. Földrajzos diákokkal, megtaláltam ezt a gyönyörű helyen lévő ládát. Kőmező. Gyerekkorom óta nem jártam itt. Rejtettem a Kopasz-Detunáta tövében levő törmelékkel borított mező szélén, ahonnan jól láthatóak a bazaltoszlopok.
Aranyvár Piski - 35,4 km-re. A falu délkeleti végében, az Arany-hegy lábánál, közvetlenül a Maros ártere fölött középkori vár is állott egykor. Piski városka fölött, az Érchegység Nagyági csoportjának délii végében, az itt északnyugatra kanyargó Maros jobb partján fekszik Arany község.
Nagy-Bihar - 35,6 km-re. Az itt látható körpanoráma lenyűgöző. Jo túra. Az Aranyos völgyéböl, a Vércsorog vizesést érintve, a csucsra. Láthatjuk a Gajna-tető,Arad-kő, Béli-hegyek, Pethő-csúcs, Zanoga, Bak-hát , Bihar-csúcs, távolabb a Mező-havas, Bocsásza, Sík-havas, Vlegyásza, Öreg-havas csúcsokat.
Feketéllő-nárciszmező - 35,6 km-re. Katolikus templom Csernakeresztúr - 35,6 km-re. Arany-hegy Piski - 35,7 km-re. Piskiben fordulj északra Arany falu felé, aztán Algyógy felé - a hegy a baloldalon lesz. Másik láda. A régi ládát nem találtuk, helyén egy másik, 2016-ban rejtett láda van, rengeteg bejegyzéssel. Arany-hegy. Miután a Piski Dendrológiai Parkban egy darabig hiába kerestem az ott elrejtett geoládát, sikerélménnyel ez a rejtekhely szolgált. Arany autópálya. Útban az Arany-hegy felé felfedeztük, hogy a Dévát kerülő autópálya 10 kilométere járható. Kincs. Könnyen meglett az Arany hegy kincse. Az Arany-hegy Piski (Simeria) közelében van, a Déváról Szászsebesre vezető ut mellett emelkedik.
Római fürdő Feredőgyógy - 35,8 km-re. Az Erdélyi Érchegység déli részén, Feredőgyógy településen olyan szénsavas források törnek a felszínre, amelyek környezetükben jelentős mennyiségű mészanyagot halmoztak fel. Fürdő télen. Már az ókorban felismerték a termálvíz gyógyító hatását, ezért a rómaiak komoly fürdőt alakítottak ki a mészkőtufában. Kihasználva a természetes úton létrejött forráskrátert, a langyos források feltöréseinél, a mésztufában, a rómaiak fürdőmedencét alakítottak ki.
Zubogó-vízesés Feredőgyógy - 36 km-re. Jégcsapok. Váratlan látvány a gőzölgő vízesés és a csillogó jégcsapok. Pozsgai erdő - 36,8 km-re. A Pozsgai erdő természetvédelmi terület 20 hektáron.
Valle Mika mészkövei - 37,9 km-re. Ellenben a hatalmas sziklatömbök valamikor a geológiai idők folyamán a Torockói-hegység akkori mészkőpartjáról vándoroltak egyre délebbre, majd beágyazódtak az akkori tengerfenékbe. A Valle Mika mészkövei az Ompoly-kövekhez hasonlatos olisztolit képződmények, amelyek tulajdonképpen nem tartoznak a szoros értelemben vett Torockói-hegység területéhez.
Bulbuci-kő - 38,2 km-re. Bem-emlékoszlop helye - 38,2 km-re. február 9-én győzelmet aratott az őt üldöző osztrák csapatok felett. Szent István. Magát a templomot megtaláltam. A domborműves emlékoszlop azt a helyet jelölte meg, ahol Bem altábornagy 1849.
Szászavinc Az elsüllyedt falu - 38,9 km-re. Cotelul Dobrestilor kitörés - 39 km-re. A helynévnek nincs magyar megfelelője. Cotelul Dobrestilor kitörés.
Szentháromság-vízesés - 39,4 km-re. Árpád-kori körtemplom Algyógy - 39,4 km-re. A rotunda, egykor plébániatemplom, a református templom kertjében áll, a paplak közelében. Algyógy legértékesebb épülete a körkápolna - a közelmúltban elvégzett régészeti feltárások szerint a kicsiny kerektemplom a 11-dik vagy a 12-dik században épült, s így a legkorábbi kerektemplom Erdélyben.
Református templom Algyógy - 39,4 km-re. A református templom, egy régi, lebontott református templom helyén, a harmincas években épült.   Torony nélküli, egytermes, gótikus alaprajzi jellegű épület.

Történelmi-kulturális értékek - Fehér megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Aranymúzeum adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Brád térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni Brád környékére? Tetszett az Aranymúzeum? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Fehér megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.