Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Budvár - Székelyudvarhely - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Budvár - Székelyudvarhely

A kőalapra helyezett faragott oszlop a kopár Budváron alig látszik. Székelyudvarhelynek Székelykeresztúr felé vezető kijáratánál csak az látja, aki tudja, hogy ott van az oszlop. Eléggé frissen faragott a kopjafamintás oszlop, a rajta levő szöveg szerint a Fafaragók Szövetsége és a Székely Dalegylet állíttatta – 1896–1996 –, de történelmi helyet örökít meg...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Asztalkő - Csíkkarcfalva
Asztalkő - 2
Kecskék párkánya
Kecskék ösvénye
Katolikus templom - Csíkmindszent
Feszület
Tordai sóbánya
Csónakázó tó
Krassó-Szörény Geotábor
Bég szeme-tó
Felsőtiszáspataki borvizek - Tusnádfürdő
3367
Gordon-hegy - Farkaslaka
A fák mögött
Boli-barlang 1 - Banica
Barlangi rajz 3
Sapientia Tudományegyetem tava - Marosvásárhely
Dísznövénytermesztés kísérleti- és tankert
Bélavár 1
Bélavár 2

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Budvár Székelyudvarhely fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr irányába vezető kijáratánál, a város legrégebbi műemlékével, a Jézus-kápolnával szemben emelkedik félig kopaszon a Budvár (625 m). Szemben vele a magasabb Csicser - legendás helyek ezek, de a legendákban sok történelmi igazság rejtőzik. Fedezzétek fel Székelyudvarhely és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Budvár!

A legközelebbi település Hodgya, 1,95 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Budvár
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Budvár Székelyudvarhely közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,4 km-re. A székelyudvarhelyi csillagvizsgáló a nyolvanas évek végén épült. Soha nem használták, jelenleg üresen és romos állapotban áll.
1,5 km-re. Székelyudvarhely déli bejárata a Csicser és a Mondó-hegy között, a Nagy-Küküllő völgyében található. A városnévtáblán kivül két kopjafás építmény is található itt.
1,5 km-re. Székelyudvarhely déli részében, a II Rákóczi Ferenc utcával párhuzamosan, attól keletre, egy hosszú és keskeny fenyves található. Az erdőcsík a Jézus Szíve-kápolna szomszédságánál kezdődik.
1,5 km-re. Az Udvarhely körüli túraösvény az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya által kijelölt helyismereti, gyalogtúra útvonal. A fehér alapon narancssárga U betűvel, benne narancssárga ponttal jelzett túraösvény nagyvonalakban követi a város határának vonalát.
1,5 km-re. Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr felé vezető kijáratánál, kőfallal körülvéve áll a kis kápolna, amelyet Jézus szíve kápolnának is neveznek. Nem volt nehéz megtalálni a dobozt, a leírás pontos. Ez igen. Nem hinném, hogy a székelyudvarhelyiek nem szeretnek kirándulni, túrázni. Ez Székelyudvarhely legrégibb, épségben megmaradt műemlék épülete.
1,5 km-re. Az egykori Kollégium-kert, a mostani labdarúgópálya és a vasúti sín közötti rész, köré csoportosulnak Székelyudvarhely szabadtéri sportpályái. Sajnos a Fekete-tó helyét, a telek új tulajdonosa feltöltötte. Ez volt a város első olyan helye, ahol sportolni lehetett.
1,5 km-re. A fahíd része a Malom utcának, Székelyudvarhely északnyugati részét köti össze a délkeleti felével. Egy kicsit várni kellett, ameddig néhány arrajáró tovább megy, addig az úszkáló kacsákat néztük. Azért nem gondoltam, hogy majdnem délben ilyen kevesen vannak a hídon.
1,6 km-re. Már az 1800-as években létezett itt egy fürdő, melyet Sóskert néven ismertek. Székelyudvarhelyen, a Jézus szíve-kápolna közvetlen szomszédságában gyógyhatású sós források törtek fel.
1,7 km-re. Elfáradtál a hintán vagy a csúszdán? Sétálj mezítláb! Cipő nélkül? Igen, mert érdekes és egészséges. A parkot csak a kerítésen kívülről néztük meg, és nem valószínű, hogy kipróbáltuk volna. Minden stimmelt, csak rengeteg ember és gyerek volt a kerítés mindkét felén. Gyere és dolgoztasd meg a talpizmaidat, lépegess az óriás köveken, sétálj kukoricacsuszán, egyensúlyozz a cölöpökön, érezd milyen, mikor fenyőtobozra lépsz, és hagyd, hogy homok kerüljün a lábujjaid közé = az úgyis kijön, az egészség pedig megmarad.
1,7 km-re. A kúton lévő dombormű a néhai kolozsvári szobrász Gergely István munkája, a sziklatömböt Zavaczki Walter Levente székelyudvarhelyi szobrász faragta meg. Ezt a dobozt nappal keresni nem leányálom. Az év utolsó napján, az újévet és Szilveszter barátunkat megünnepelni indultunk a Vargyas völgyébe. Elek apó kútja egy többtonnás sziklatömbből készített alkotás, melyet a Szeltersz völgyéből szállítottak Székelyudvarhely központi parkjába.
1,8 km-re. Napozó nő szobor, Székelyudvarhely.
1,8 km-re. Itt nyugszik Székely Tam 1828-189 Itt es jobb, mint Csíkban. Pár napja történt Székelyudvarhelyen, és a legendás sírkő közelében. A sírfeliratot kétféleképpen lehet értelmezni, és ez nem mindenkinek nyilvánvaló. Egy városi legenda szerint, az egyik székelyudvarhelyi temetőben van, vagy volt egy sírkő, melyen a következő felirat olvasható.
1,8 km-re. A székelyudvarhelyi Városi Park nemrég volt felújítva, színtere lehet nagyobb buliknak, egy kellemes délutáni sétának is. Megtaláltam a geodobozot, Székelyudvarhely egyik nagyon szép parkjában. Udvarhelyi parkban levő geodoboz. A lada koordinataja egy szep fenyofara mutat, amelyet a mi csaladunk fogadott orokbe. Kellemes időtöltés idősebbeknek, fiataloknak és gyerekeknek is, itt talalható a város egyik legismertebb szórakozóhelye.
1,9 km-re. Sütő András szobra - Székelyudvarhely.
1,9 km-re. Gróf Széchenyi István mellszobra, Székelyudvarhely.
1,9 km-re. Tomcsa Sándor mellszobra, Székelyudvarhely.
1,9 km-re. Bocskai István emlékmű, Székelyudvarhely.
1,9 km-re. A ferences templom a Vár tér 15, a kolostor a Tamási Áron utca 2 szám alatt található. Épült 1713 - 1779-ben.
2 km-re. A Székelyudvarhely történelmi városközpontját méretarányosan bemutató bronz térplasztika a Kossuth utca Városháza felőli sarkán került elhelyezésre. A letapogatható bronz dombormű kőtalapzaton áll.
2 km-re. Az emlékmű egyszerű, de elgondolkodtató, széttört rácsdarabokon a nyitott bilincs és lánc található. Egyáltalán nem látom értelmét, hogy a kerítés zárva van. A műalkotás a város főterének északi részén, a Ferences templom mellett található.
2 km-re. Épült 1781-ben. Református templom - Székelyudvarhely, Márton Áron tér 11.
2 km-re. Szinte minden település állítottemlékművet az első és második világháború hősi halottainaktiszteletére. Üdvözletem. Ebben a kánikulában meglatogattuk a varost. Esment voltam Udvarhelyen, mivel több időm volt, megsétáltam magam a központban. A Székelyudvarhelyen áthaladó idegeneknek is ismert megállóhelye aPatkó, itt áll a Vasszékely.
2 km-re. Sajnos a gyerekek eladták, most a Demokrácia központ működik benne. A Vass Kalapos ház Székelyudvarhely központjához nagyon közel van, a Vár utcában, volt Ferencesek utcája, a Barátok templomával szinte átellenben.
2 km-re. A Felső Piactér, a jelenlegi Márton Áron tér, Székelyudvarhely múltbeli és jelenlegi központjának része. Valamikor itt volt a fapiac, gabonapiac, itt állították fel a mesteremberek a sátraikat. Ma delelott vettem eszre, hogy megjelent itt a lada. A belvarosi geodobozt csapatban találtuk meg, köszi. Mit tegyen az ember, ha nincs gps, az ido sem tudja, hogy essen, vagy ne essen?
2,1 km-re. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája fennállásának tizedik évfordulóján rendezett emlékünnepség keretében leplezték le a Kubanek László képzőművész által tervezett emlékművet.
2,1 km-re. A Székelytámadt vár olyan épített öröksége Székelyudvarhelynek, amely nem csak az udvarhelyieknek, de a székely történelem szempontjából is nagy jelentőséggel bír. Megnéztem a videót. Székelyudvarhelyi látogatásom alkalmával kerestem meg a várat. Bár napsütéses vasárnap délután volt, a Székelytámadt vár területén nem voltak látogatók. Az egykori udvarházból, a domokosrendi kolostorból, illetve a négysaroktornyos erődítményből mára csak a Csonkavár maradt meg.
2,2 km-re. Az evangélista jelképe ugyanis az áldozati tulok, mivel evangéliumát Zakariás áldozatának leírásával kezdi. A tizedjegyzékben Art de Luce Szent Lukács tiszteletére szentelt templomát jelzi.
2,3 km-re. A Szapulj Kati elnevezésű iszapvulkán Székelyudvarhely északnyugati határában, a szombatfalvi részben, a Farcád felé vezető út és a Fehér-patak közötti Fehérvíz düllőn található, Simó János csűre mögött.
2,6 km-re. A hősök sírja mögött áll néhány kisebb fa szomszédságában. Sokszor jártunk már erre, de sosem vettük észre. Többször elkocsikáztam a kis park mellett, de soha sem álltam meg. Kora tavasszal egy többévszázados fa alatt. Székelyudvarhely legöregebb élő fája Jakab Árpád, a város zöldövezeteit karbantartó kertészmérnöke szerint Szombatfalván van.
3,2 km-re. Mai templomának építését stíluselemei alapján a XV-dik századra teszik, mint a késő gótikus kor emlékét. Feltételezik, hogy hajója gótikus kor előtti és csak a szentélyt újították, illetve építették teljesen újjá a gótikus korban.
3,2 km-re. A Haberstumpf-villa Székelyudvarhely egyik régi szép épülete, jelenleg, restaurálás után, macute;zeum. Talán nem haragszik meg a rejtő, ha elárulom, hogy a Haberstumpf-villa bemutatása egy rejtés által, az én ötletem volt. Reggeltől úton voltam, így ideje volt meglátogatni a Kauflandot, pontosabban a bejárat utáni baloldali helyiséget. trekkingklub őrmester :) A hivatalos rejtekhely egy parasztvakitas, hogy ha egy kivulallo megtalalja, inkabb a visszarejtes mellett dontson.
3,4 km-re. A Székely Kálvária stációi egy-egy olyan történelmi eseménynek állítanak emléket, amikor a magyar és székely nép elszenvedett egy-egy történelmi csapást. A hagyományos 14 stációt a domborművek alatt római számok, és egy-egy szó jelzi, amit rovásbetűkkel is felvésett az alkotó: Ítélet, Megterhelve, Megbotlás, Találkozás, Segítség, Együttérzés, Felbukva, Vigasztalás, Összeomlás, Megfosztás, Megfeszítés, Elhagyatva, Gyászban, Sírban. Az udvarhelyi látogatásunk alkalmából kerestük fel ezt a helyet és kerestük meg ezt a ládát. Hány bejegyzés volt a füzetben? Az első állomásra rádőlt egy kiszáradt erdeifenyő.
3,9 km-re. A székelyudvarhelyi kisállat-temető a Szentimre utcán indulva közelíthető meg, a várostól délkelet irányba, a katonai egységen túl, az erdei focipálya előtt. Az állattemető teljesen újkeletű, most 10-15 éve kezdték az erdőben eltemetni a kedvenceiket az emberek. Az engedély nélküli, de nem törvénytelen létesítmény az erdő szélén található.
3,9 km-re. Itt van a focipálya is, ahol már több mint 70 éve megtartjuk, megszakítás nélkül, a hagyományos Húsvéti Kupát, három utca részvételével. Székelyudvarhelytől délkeletre létezik egy kedvelt kirándulóhely, amit Kerekerdő néven ismernek.
4 km-re. A Szejke-tető (Nagy Mál tető) nyugati oldalán, a Sármány nevű helyen, a rozsdás színű földek neve a Vörösoldal. Bányai János leírása alapján ezek egy szép nagy limonittal és mésztufával fedett területet rejtenek, melyek az egykori magasabb szintben levő kifolyási helyei lehettek a mai borvízforrásoknak.
4,2 km-re. Orbán Balázs (1829-1890) a legnagyobb székely író, történész, etnográfus, publicista és közéleti személyiség sírhelye és emlékműve a Borvízoldalban van. Második alkalommal keresem az itt elrejtett geodobozt. Új helyet kerestünk a geodoboznak, de sajnos megzavartak és el kellett hoznunk dobozt. Végrendelete szerint az egykori birtokon, Szejkefürdőn temették el.
4,3 km-re. Székelyudvarhelytől észak-északnyugati irányban, az egykori Szombatfalva határában, a Parajd felé vezető országút mentén, a várostól 3 km-re, a Sóspatak völgyében, 517 méter tengerszint feletti magasságban fekszik Szejkefürdő. A ládát 2006 június elsején találtuk meg Misivel és Bálinttal, akkor még a domb aljában. Én a ládát inkább valahol fennt a domboldalon rejtettem volna el. Megtaláltuk a ládát, a barátaimmal.
4,4 km-re. Székelyudvarhely Szováta felőli bejáratánál több látnivaló várja az arra látogatókat, átuzatókat. Jól elökészített geoláda Szejkefürdö mellett. Nagyon ötletes, jól előkészített rejtés. Miután több mint egy órát elveszítettem a farkaslaki geotojás sikertelen keresésével, már teljesen besötétedett, mire Székelyudvarhely bejáratához érkeztem. A megyei út egyik felén a Borvízmúzeum kiállítása látogatható május 1 és szeptember 30 között.
4,4 km-re. Egy nagy terebélyes koronájú fa volt, melynek nagy koronája az útra is kihajlott. Mivel a Kannásné fájának a maradványa egy magánház udvarán volt, oda nem rejtettünk. Székelyudvarhelynek egy régi érdekessége, egy öreg 200-300 éves fa az Ugron Gábor utcában, az egyik tulaj kertje végében, amit a köztudat Kanásné fájának nevezett.
4,5 km-re. Az udvarhelyi síugrósánc Szejkefürdővel szemben, a főút túlsó oldalán található, a Székelylengyelfalva felé vezető út baloldalán.
4,6 km-re. Székelylengyelfalva temploma 1500-ban épült, amint egy 1776 május 9-én kelt összeírás megállapítja. Ugyanezen forrás szerint 1629-ben a templom boltozatát deszkamennyezettel váltják fel, mely deszkamennyezetről megörökített felirat tanúskodik: Hoc opus factum in anno 1629, tempore Gabrielis Bethlen. Minden lengyelfalvi ember tudja.
4,6 km-re. A Székelylengyelfalván született Orbán Balázs író, történész, természetrajzi, néprajzi, és művészettörténeti kutató, a Székelyföld leírása szerzője. A legnagyobb székely névvel kitüntetett Orbán Balázs köztéri mellszobra a katolikus templomtól északkeletre, a művelődési ház melletti téren található.
4,7 km-re. Sütő András állítja (1980), hogy A székelyföldi magyarság joggal büszkélkedik Orbán Balázzsal is. Bár eredetileg úgy terveztem, hogy a környék rejtekhelyeit egy külön kirándulás alkalmával keresem fel, Székelylengyelfalva főúthoz való közelsége miatt mégsem hagytam ki ezt a rejtést. Lengyelfalva a legnagyobb székely, Orbán Balázs szülőfaluja - Érdekes módon Orbán Balázs szülőfalujáról igen keveset írt.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Budvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Székelyudvarhely térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Otletes kis rejtek.
 • Az emlekkereszttol balra kanyarodva behatoltunk a Macska-szoros sziklavilagaba. Ez a lada is nagyszeru helyen volt, habar nekem ugy jott, hogy a szoros folotti valamelyik sziklan keressem.
 • Én oda születtem. nem kellett megtalálnom.
 • Retyezát túrából hazafele 4 órát kellett várnunk a vonatra. Szerencsére itt kellemesen el lehetett tölteni az időt, a szúnyogokat leszámítva.
 • Sosem volt erősségem a logikai fejtörők megoldása. A dobozt nem sikerült megtalálnom.
 • Valamiért az az érzésem, hogy nem a Kalibáskő szikla tetején elrejtett geodobozt kaptad meg. Hanem egy másik, csak a com-on bejelentett geodobozt, mely innen másfél km-re található.
 • Ma délután kibicikliztem a Kis-Somlyó tetejére, a Kereszt útján tolva a kerékpárt. Megkerestem a Salvator-kápolna második rejtését, egy csokitojás-héj geodobozt, melyet a román geojátszótérnek köszönhetünk.
 • A tornác alatt találtam egy X-et. Az X alatt találtam egy dobozt.
 • A tó teljesen kiszáradtnak tűnik, vízfelület egyáltalán nem látszik, azért a kilátás szép. Sajnos a dobozt nem tűri a hely szelleme, sehogy sem tudtam ráakadni, pedig meggyőződésem, hogy a megfelelő helyen kerestem.
 • A lada koordinataja egy szep fenyofara mutat, amelyet a mi csaladunk fogadott orokbe. A jatszoter teruleten egy-ket hete letesult az elso szekelyudvarhelyi mezitlabas park.
 • Miután a Piski Dendrológiai Parkban egy darabig hiába kerestem az ott elrejtett geoládát, sikerélménnyel ez a rejtekhely szolgált. A kocsival jól megközelíthető, az Arany-hegy lábánál levő rejtek, néhány perc mászás után, hamar előkerült a kövek mögül.
 • Egy igazi élmény ezen a tetőn állni. Csodálatos varázsa, titokzatossága van e helynek.

Sikerült eljutni Székelyudvarhely környékére? Tetszett a Budvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.