Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Madárkert - Korond

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A tulajdonos telkén található, élményt és ismeretterjesztést is kínáló létesítmény becsületkasszával működik, mindenki akkora összeget hagy, amennyit megér neki a látogatás. A madárkert hétköznaponként 16-20 óra között tart nyitva, hétvégeken pedig 9-21 között. Később, amennyiben növekszik a bevétel, esetleg hosszabb ideig...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Madárkert - Korond felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Tölgyfák Mirkvásár tölgyfa legelő
Tölgyfák
Kopjafa Homoródoklánd Oklánd unitárius templom
Kopjafa
Akasztófa Gyulafehérvár Három erődítmény útvonala
Akasztófa
Tusnád-fördő Tusnádfürdő
Tusnád-fördő

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Madárkert Korond fotóalbumba!

A korondi madárkertben közel 40 faj található - 5 fajta páva, 12 fajta fácán, 5 fajta galamb, fogoly- és papagájfajok, vízimadarak, vadludak és kacsák, és dísztyúkok. Fedezzétek fel Korond és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Madárkert!

A legközelebbi település Korond, 0,3 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Korond és környéke
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Koronka dombjai 44,4 km-re. Tényleg szép a kilátás, bár a dombok már korántsem olyan szép zöldek, mint a képeken. Valószínűleg a szárazság az oka a kopár színeknek.
Tomcsa Sándor mellszobra Székelyudvarhely 19,7 km-re.
Tomcsa Sándor mellszobra, Székelyudvarhely.
Lutheránus erődtemplom HomoródLutheránus erődtemplom Homoród 48 km-re.
A többtornyú, impozáns erőd értékei a virágmintás, több szinten futó karzata, illetve a régi szentélyben látható 13-14-dik századi freskók. Sajnálom, hogy nem találtad meg. Mert a templomot nyitva találtam, sőt a toronyba is fel tudtam menni. Homoród központjában található egy nagyon szép román kori, 1270-ben épült evangélikus erődtemplom.
Református templom Felsősófalva 7,2 km-re.
Amelyek a Kis-Küküllő és a Korond-patak völgyében fekszenek, a tanyavilággal együtt a Sóvidéket alkotják. A település neve mutatja, hogy Felsősófalva hét településhez tartozik.
Sóhát és Sószoros ParajdSóhát és Sószoros Parajd 9,8 km-re.
Parajd belterületétõl délnyugatra fekszik a Sóhát 8 hektár kiterjedésű természetvédelmi területe, legmagasabb pontja a Sóhegy (576 m). A területen halad keresztül a Korond-patak, amely változatos formákat, látványos sóalakzatokat, sószurdokot, sószorost hozott létre. Jó lett ez a tanösvény. De mi az, hogy a megjelenés előtt megtalálni, egy igazi jedi mester, mint állítólag a trekkingklub, már a bejelentés előtt meg kéne találjon minden új rejtést. "ezentúl minden új rejtekhely csak azután fog megjelenni, miután megtaláltam ".
Fehér ház GyergyószárhegyFehér ház Gyergyószárhegy 47,6 km-re.
Amennyiben a Gyergyószentmiklós, illetve Gyergyószárhegy felett őrködő Pricskére szeretnénk eljutni, és a Güdüc-patak völgyéből indulunk, utunk a Fehér háznak nevezett épületrom mellett vezet el. Reggel, mikor a konyha ablakon kinéztem, napsütésben ragyogott Pricske fehér csúcsa.
Klotild-forrás HomoródfürdőKlotild-forrás Homoródfürdő 25,3 km-re.
A Klotild borvízforrás, másnéven Szent István-forrás, szintén egy gödörben található, mely fölé faszerkezetű filagóriát építettek. Mellette egy fürdőmedence található öltözökkel, ez a létesítmény most nem használható.
Likas-kő VármezőLikas-kő Vármező 28,7 km-re.
Biciklivel mentem végig a Meleg-Sugó völgyében. Nem a Likas-kő volt aznapi turánk célpontja, de mivel utba esett ugy döntöttünk megkeresük. A Görgényi-havasokban, a Meleg Sugó-völgyében található egy nagy sziklatömb, a Likas-kő, aminek a tövében tengermarta üreg található.
Pisztrángtelep ErdőfülePisztrángtelep Erdőfüle 42,8 km-re.
A Pisztrángtelep a tiszta vizű Kormos-patak völgyében, a Köves-patak torkolata alatt található. Megkérdezhetem, hogy az erdőfülei pisztrángtelepet honnan közelítettétek meg? Erdőfüle irányából közelítettük meg a helyet, ott teljesen jó út van, de tovább nem mentünk, így nem tudom, hogy a Hargita megyei szakaszon mi a helyzet. Nem volt türelmem tovább várni. Szép kilátás nyílik a két patak összefolyása fölött magasodó dombra, amelyre a különböző lombhullatók, a luc- és a vörösfenyő foltjai az évszakokkal változó, színes képet festenek.
Kellner-ház Segesvár 40,9 km-re.
Rókaváros Szentkeresztbánya 30,2 km-re.
Rókaváros (Vasbánya, Lövétebánya, Bányatelep) - Szentkeresztbánya. Margit-tárna, Gizella-tárna?
Bálinték forrása Csíkkarcfalva 36,6 km-re.
Bányanyílás HargitafürdőBányanyílás Hargitafürdő 35,5 km-re.
A Hargitafürdőre vezető út mentén, annak bal oldalán, az út alatt, van egy 1,8 hektáros meddőhányó. Tiltótábla figyelmeztet itt, hogy a bányajáratba belépni tilos.
Világháborús bunker Kékvíz-patakVilágháborús bunker Kékvíz-patak 32,9 km-re.
Innen 100 m-re a domb tetejen talalhato ugyanilyen bunker, egy picit orokbe fogadta valaki, bekeritette es egy mozgobarakkot telepitett ra. Húsvét, vasárnap, szép idő. Amikor a bunkert kerestem, az elején én is a domb tetejére gondoltam. A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országúthoz közel, a Kékvíz-pataktól nyugatra emelkedő domb keleti oldalában egy meglepően jó állapotban levő világháborús bunker található.
Befejezetlen baptista templom Marosvásárhely 48,6 km-re. A Hangya-lépcsőnél is nyugis volt a környék, de itt már senki sem járt.
Lázár várkastély GyergyószárhegyLázár várkastély Gyergyószárhegy 40,8 km-re.
Hunyadi Mátyás király uralkodása alatt, 1462-ben Lázár András a földesura, aki már elnökként vezette le az 1506-os agyagfalvi gyűlést. A töltöttkáposzta-fesztivál alkalmából érkeztünk Gyergyószárhegyre. Igyekeztem nehogy valaki megelőzzön, és örvendtem, hogy ostromtervemet nem kell bedobjam, mert kivül is van geoláda. Mivel a kastélylátogatás meghatározatlan ideig szünetel, "bosszúból" ;) rejtettünk egy dobozt a falon kívül. Gyergyószárhegy településéről az első, napjainkig fennmaradt okleveles adat 1406-ból való, amikor egy Lázár Bernát nevű előkelő mondhatta a magáénak.
Kecske-kő Görgényi-havasokKecske-kő Görgényi-havasok 39,8 km-re.
Udvariasan hagytam/hagytuk, hogy Melinda előkészítse a dobozt. Gyönyörű havas táj fogadott. A Bakta-nyereg felől érkeztünk, a piros háromszög jelzés mentén. A Kecske-kő a Görgényi-havasok egyik legszebb kilátást nyujtó csúcsa, a Fancsal kialudt vulkán kráterperemének egyik kiemelkedő sziklája.
Evangélikus templom Fületelke 41,3 km-re.
Bányaüreg Gyepü-patakBányaüreg Gyepü-patak 34,2 km-re.
A mesterséges bányaüreg hossza körülbelül 50 méter, a járat hirtelen végződik. Jó 40 éve nézem ezt az üreget. Azért áruld el nekünk is, mit jelent az I. Persze hogy lampa nelkul mentem, vegul a fenykepezogep vakujat fokuszalni segito voros fenyforrasnal tapogatoztam vegig a tarnat egy regi I. A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országút északi oldalában, nagyon közel ahhoz a kanyarhoz, ahol a Gyepü-patak átfolyik az országút alatt, egy felhagyott bányaüreg található.
Büdösgödör BüdösfürdőBüdösgödör Büdösfürdő 49 km-re.
Büdösgödör - Vidám-sétány, Büdösfürdő.
Fiastetői kilátóFiastetői kilátó 7 km-re.
A kilátót 2006 július 22-én avatták fel, ötlete Dr Fazekas Özséb gyulai belgyógyász főorvostól származik. Feke, Orsi, Attila, Sunci, Nori, Nandorka, Papo. Atyha felől személygépkocsival próbálkoztunk közelebb jutni a kilátóponthoz, majd korulbelul félúton hagyva az autót, gyalog másztunk ki a kilátóponthoz. Lementem a térképről mire elértem a kilátót, de lehet, hogy csak az én térképem régi. A tervezés Gyímesi Márton építészmérnök munkája.
Asztal-kő Görgényi-havasokAsztal-kő Görgényi-havasok 23,4 km-re.
Vendegeinkkel egy vasarnapi Mezohavas-tura alkalmabol erintettuk az Asztal-kot is, es kb 5-6 meterrol vettem eszre a rejteket, majdhogynem veletlenul. A Bucsin felől közelítettük meg a Mezőhavast, és a korulbelul 7 kilométeren talán 20 festett turistajelzést láttunk, mégis a doboz szomszédságában egy kopott piros festékes ecset szomorkodott. Az Asztal-kő látványos piroklasztit sziklatömbjei vulkáni tevékenység maradványai.
Bikafalva 22,6 km-re.
A tizedjegyzékben Art de Luce Szent Lukács tiszteletére szentelt templomát jelzi. Az evangélista jelképe ugyanis az áldozati tulok, mivel evangéliumát Zakariás áldozatának leírásával kezdi.
Ilósza-patak völgyeIlósza-patak völgye 36,7 km-re.
Cifra-Bükköt csak az ismeri, aki sokat jár Kirulyba és bejárta a patakokat, felkapaszkodott a hegyhátakra. Akkor ismeri Annuska nénit is, aki a Cifra-Bükkön él már több évtizede - hozzá indultunk látogatóba. A közeli rejtéseket igyekszem kipipálni, így került most sorra az Ilósza-patak völgye.
Szekelyudvarhelyi Varosi ParkSzekelyudvarhelyi Varosi Park 19,7 km-re.
A székelyudvarhelyi Városi Park nemrég volt felújítva, színtere lehet nagyobb buliknak, egy kellemes délutáni sétának is. Megtaláltam a geodobozot, Székelyudvarhely egyik nagyon szép parkjában. Udvarhelyi parkban levő geodoboz. A lada koordinataja egy szep fenyofara mutat, amelyet a mi csaladunk fogadott orokbe. Kellemes időtöltés idősebbeknek, fiataloknak és gyerekeknek is, itt talalható a város egyik legismertebb szórakozóhelye.
Tizenkettes-forrás BucsinTizenkettes-forrás Bucsin 15 km-re.
A Parajd és Gyergyóalfalu közötti, Bucsin-tetőn áthaladó, Kis-Küküllő völgyében vezető, DN13B-as jelzésű műúton több forrást is találunk az út mellett. A Parajd községhez tartozó Bucsin település és a Bogdán-sípálya között félúton található csorgó vize friss, hűsítő.
Kirulyfürdői pionírtáborKirulyfürdői pionírtábor 35,5 km-re.
A tábor területén található egy borvízforrás is. Ilyen kitartassal meg nem kerestem dobozt, negyedik alkalommal próbálkoztam. Szomorú látni, hogy olyan sok épület elromosodott, kárba veszett, de mégis van egy érdekes hangulata, rejtélyes. A környék egy kicsit romos, de a táj szép és a borvíz finom. A kirulyfürdői pionírtábor régen jó állapotban lehetett, mára már nagyon lepukkant állapotban van.
Segesvári várfal 41,3 km-re. A segesvári várfalban levö geodobozt már bejelentettem egyszer annakidején (2013). Kerestuk es megtalaltuk :) Szep a var, most voltam eloszor. Evszakok Parajd 10,5 km-re.
A volt Városi Közüzem Aquaserv épületei MarosvásárhelyA volt Városi Közüzem Aquaserv épületei Marosvásárhely 48,9 km-re.
Marosvásárhely kiemelkedő épületeiről van szó, amelyek mindig egy picit háttérbe szorulnak a város központi épületeivel szemben. Elég rég elhelyeztem ezt a dobozt. Amikor megjelent az új rejtés, tudtam, hogy nem várhatok reggelig, holnapig, a jövő hétig. Gondoltam, hogy nem jelentem be ezt a megtalálást, várok vele, míg a trekkingklub is bejegyzi magát a füzetbe.
Fertőző betegségek kórház Marosvásárhely 49,6 km-re.
Fertőző betegségek kórház - Marosvásárhely, Dózsa György utca 127. Épült 1910-ben.
Református templom Nyárádmagyaros 24,3 km-re.
1791-ben kőtemplom épül s ebben az időben lesz anyaegyház. 1590-ben már egyházát említik, ami legalább kápolna létét tételezi fel, 1643-ból is van adat kápolnáról, amikor még mindig Berekeresztúr filiája.
Drakula kripta-ház DeményházaDrakula kripta-ház Deményháza 30,6 km-re.
A híres horror ház, amitől Deményháza lett a világ közepe. Ezekkel a szavakkal hívja fel a különleges létesítményre a figyelmet, a reklámszöveg.
Kálvária és kilátó SzékelyvéckeKálvária és kilátó Székelyvécke 32,7 km-re.
Székelyvécke bejáratához közel faragott tábla hirdeti, hogy a közeli dombon kilátó található. A magyarországi Eszterlánc zenekar koncertjére érkeztünk Székelyvéckére. A régi helyére tettem egy dobozt, a rejtő nevével (fakir), és persze az enyémmel is. Az út a 14 székely gyalogkapu mellett, a székely kálvárián keresztül vezet a kilátóhoz.
Katolikus templom SzékelyhodosKatolikus templom Székelyhodos 33,6 km-re.
Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található. A helyszínre érkezve, annak rendje-módja szerint a kőoszlopos kapun léptem be a templomkertbe. Tetszett a falu. Nevét egykor hódban gazdag határáról kapta.
Kalonda-tetőKalonda-tető 5,2 km-re.
Egyúttal a Kis-és Nagy-Küküllő vizválasztója. Korondról hazafele tartva megálltunk, hogy megkeressük ezt a ládát is. Mi a majus 2-ot neveztuk ki kirandulo idonek. Az idei szezon második megtalálása. A Kalonda tető, Farkaslaka és Korond közt fekszik félúton, 845 m tengerszint fölötti magasságban.
Kisgalamb Levendula Kisgalambfalva 22,6 km-re.
A Kisgalamb Levendula egy kis levenduláskert Kisgalambfalván, a református templommal szemben, a Hősök emlékműve mellett. Bár egy, a kertben látható, festett kerékpár fotózási lehetőségre utal, nincs információnk a kert látogathatóságáról.
Ehedi temetőEhedi temető 34,8 km-re.
Ehed falunak temploma a középkorban nem volt. Sőt még később, 1791-ben sem, ugyanis ekkor önállósításukat kérik, de azt a választ kapják, hogy előbb gondoskodjanak templomról. Nem készültem különösebben az ehedi rejtekhelyhez.
Fedett falépcső SegesvárFedett falépcső Segesvár 41,3 km-re.
A Diáklépcsőt (Schülertreppe németül) 1642-ben építették, a fedett falépcső a tanulók feljutását könnyítette meg, a dombtetőn található iskolába. Az építmény homlokzatán reneszánsz mintákat láthatunk. Sikerült bemennem a fenti templomba, emlékszem most egy pár éve még zárva volt.
Haller kastély ZoltánHaller kastély Zoltán 37 km-re.
Segesvártól 27 km-re délkeletre fekszik, Szászkézd községhez tartozik, a községközponttól 7 km-re délkeletre van. Éveken át csak nézegettem a kastély romjait, de mivel most doboz is van rejtve, megálltam megkeresni. A helység látnivalója a Haller-kastély 1553-ból.
Egykori Albina Bank Marosvásárhely 49 km-re.
Egykori Albina Bank, Federalcoop Bank, jelenleg irodaépület - 1910. Győzelem tér 5 szám, Marosvásárhely.
Csudálókő Vargyas-szorosCsudálókő Vargyas-szoros 39 km-re.
A Csudálókő, illetve a Széchenyi-szirt kilátópontjáról páratlanul szép kilátás nyílik a Vargyas-patak szurdokvölgyére. Még találták meg egy páran a rejtekhelyet, csak időközben a medve is rátalált a dobozra. Nagyon szép a kilátás a fa közelében levő Kőcsűr ösvényének Kilátójáról. Sokkal inkább az odautazás a körülményes. A Vargyas-szoros keleti oldalának látnivalói, így a Csudáló-kő teteje is, a javarészt erdőben vezető, piros ponttal jelzett, Farkas csapás (ösvény) mentén érhetők el.
Oroszlános emlékmű Vargyas 47,4 km-re.
Tervezője Tompa József, 1931-ben állították fel. A vargyasi Elesett hősök emlékműve, vagy helybeli név szerint Oroszlános emlékmű, a Fő út és a Temető utca kereszteződésénél található, 50 m-re északra a Polgármesteri Hivataltól.
Dugásfürdő 2 Csíkdánfalva 42,7 km-re. A hídtól lejjebb hódok által épített gátak duzzasztják a patakot. A helyszínre érkezve, először sétálgattam egy kicsit a környéken, nézelődtem, fotózgattam.
Kőd-vonulat CsíkajnádKőd-vonulat Csíkajnád 48,4 km-re.
A Kőd-vonulat kakukkfióka a Csíki-havasok kristályos palából, mészkőből, dolomitból, de főleg kárpáti flis homokkőöszletből felépült tömegéhez képest. Vulkáni kőzetek, kevés törmelékanyag alkotja, felgyüremlett magmatikus kőzettömeg.
Szent Kinga-templom SzécsenySzent Kinga-templom Szécseny 47,4 km-re.
A reménység szimbólumává vált deszkatemplom Borbély Gábor nevéhez fűződik - 2003 július elején az átrendezés miatt költöztették a Szécseny nevű dűlőbe, a Hargita lábához. Ezt a rejtést már rég meg kellett volna keressem. Ma május elseje, a Rejtők napja a játszóterünkön. 2003 szeptember 6-án Árpád házi Szent Kinga tiszteletére szentelte fel Tamás József püspök.
Transzhargita 30,4 km-re. Ha tehetném, kerékpárral járnék a vécére is. Ott voltam a rejtésnél.
Régi Küküllő-fahíd SegesvárRégi Küküllő-fahíd Segesvár 42 km-re.
A segesvári Küküllő-híd a várostól 3 km-re állt, egy nyílásban hidalva át a Nagy-Küküllő folyót. Építésének idejéről nincsenek adatatok, a tordai híd után épülhetett.
Minoriták temploma MarosvásárhelyMinoriták temploma Marosvásárhely 48,6 km-re.
Onnan rövid idő után Vásárhelyre költöztek, és 1741-től templomot és rendházat építettek Páduai Szent Antal tiszteletére. Megtaláltuk aegy séta alkalmával. Te nem voltál ott a rejtésnél? Megéri elmenni odáig, főleg biciklivel. 1735-ben Udvarfalván minoriták telepedtek le Keresztúri József udvarházában.
Síratófal BözödújfaluSíratófal Bözödújfalu 21,2 km-re.
Bözödújfalu tragédiája az 1980-as években történt. Egy völgyzáró gát építése miatt a falu nagy részét elárasztották vizzel, a lakóit pedig elköltöztették. Még sosem jártam erre, ma került alkalom a hely felkeresésére. Az esztelen falurombolás során elárasztott település.
Keménykőalji-forrás VármezőKeménykőalji-forrás Vármező 27,1 km-re.
Vármezőn, a Mini Nyárád átogatóközpont közelében, a Kéménykő (Keménykő oldala) délkeleti aljában egy kitűnő ivóvíz-forrást találunk. Főleg a helybeliek ismerik, de a környékről is sokan hordják a vizét.
Nepomuki Szent János-kápolna Csíktaploca 48 km-re.
Csíktaploca északi részén, a Csicsó és Delne felé elágazó országút szomszédságában, az 1912-től felhagyott régi temető mellett áll. A kis kápolnaszerű építményről azt feltételezik, hogy Nepomuki Szent János szobrának lehetett védfala.
Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztúr 24 km-re.
Katolikus templom GyergyótekerőpatakKatolikus templom Gyergyótekerőpatak 40,1 km-re.
A Gyergyói-medence keleti peremén elterülő Tekerőpatak körtefája Bálint István házának kertjében él már több mint 50 éve. Ha beszélni tudna, elmesélhetné, hogy Tekerőpatak határához tartozott a marosfői Tinka-telep, a Vaslábon átfolyó Heveder-patak mellett tekerőpataki kirajzással jött létre az azonos nevű település. Kora délután, lehet, hogy nem a legideálisabb időpont dobozt keresni, de nekem most ez jutott.
Régi kőkereszt Gyepü-patakRégi kőkereszt Gyepü-patak 34 km-re.
A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országút déli oldalában levő parkoló mellett, közel ahhoz a kanyarhoz, amely alatt a Gyepü-patak átfolyik az országút alatt, egy régi, több mint százéves kőkereszt árválkodik az oldalban. Tobb mint 150 eves tortenet, es sajnos ma is gyakran ismetlodik nalunkfele. Mivel most még nem volt besötétedve, s az úthoz, a parkolóhoz is nagyon közel van úgy döntöttünk, hogy ideje megkeresni ezt a dobozt is. Megint domb. Többé-kevésbé jól kibetűzhető feliratán puskagolyó nyoma éktelenkedik.
Tyukász-domb SzovátaTyukász-domb Szováta 15,9 km-re.
A hely nagyon tetszett, a kápolna és a kilátás is szép. Minden kereszt előtt, a földbe, pontosabban a kavicsba, lámpatest van beépítve, mely megvilágítja a keresztet. Én ez alkalommal a Május 1 utcából indulva, délkelet felől jutottam fel a kápolnához. Én a Pacsirta utcán keresztül közelítettem meg a szovátai Tyukász-dombon levő, 1888-ban épült kis római katolikus kápolnát.
Erődtemplom MirkvásárErődtemplom Mirkvásár 46 km-re.
Mirkvásár templomáról az azt körülvevő várfalon feltüntetett két évszám ad biztos eligazítást: 1517 és 1541. Ekkor erősítik a templomot a négyszög bástyáira támaszkodó falakkal.
Fejér Dávid mellszobra Gyergyószentmiklós 42,5 km-re.
Földvár HomoródalmásFöldvár Homoródalmás 31,7 km-re.
Ez a Várhegy most már Lövétéhez tartozik, vagy Homoródalmáshoz? A gerincen közelítettem meg a helyet ay antenna felöl. Egy kis keresgélés után kiástuk, viszont az üveg nem volt üres, és ráadásul sajnálatos módon még nem is borral volt tele, hanem vízzel. Homoródalmás és Lövéte határánál van a homoródalmási Várhegy, amelyen földsáncok nyomait lehet látni.
Katolikus templom VármezőKatolikus templom Vármező 26,2 km-re.
Vármezőn, a nagyrészt római katolikus lakosság hitélete a Várhegy előterében álló Jézus szíve-templomban zajlik. Az eredetileg iskolából és tanítói lakásból alakított hajlékot 1987-ben szentéllyel bővítették ki. Nehéz volt kivenni a dobozt, majdnem elejtettem, de végül sikerült.
Keresztelő Szent János fakápolna Mikháza 29,3 km-re.
Mirkvásári öreg tölgyfás legelőMirkvásári öreg tölgyfás legelő 47,2 km-re.
Mirkvásár mellett található egy különleges tölgyfás legelő. Itt csodálhatjuk meg az ország egyik legöregebb, több mint kilencszáz éves tölgyfáját, a Kárpátok öregét is. Mirkvásár északkeleti szélén, a híd mellett egy nagy kőre festve megtaláltuk a jelzést a tölgyfás legelő felé.
Református templom GernyeszegReformátus templom Gernyeszeg 47,5 km-re.
A XV-dik században épült gótikus templom, déli kapuja felett található a somkeréki Erdélyi család címere. Sekrestyéjében helyezték el gróf Teleki Mihály kancellár és felesége Weér Judit földi maradványait.
Lutheránus templom HétúrLutheránus templom Hétúr 39,1 km-re.
Ma is álló gótikus temploma a reformáció előtti kor stílusának jegyeit képviseli többszöggel záródó szentéllyel. Könnyen meglett, de az a fránya kő majdnem kifogott rajtam. Jo szokas szerint, valamikor ejjel talaltuk meg. Szerencsére könnyű helyen van. 1446-ban jelentkező neve (Marienburg) Mária tiszteletére szentelt templomáról tanúskodik, az 1417-ben feltűnő Erenberg szász lakosságra utal.
Szent Antal-kápolna CsíkmadarasSzent Antal-kápolna Csíkmadaras 41,2 km-re.
A Fejedelem kertjében, Csíkmadaras nyugati kijáratánál, tőle mintegy 800 méterre, a Hámorfenék területén álló Szent Antal-kápolna 1992-ben épült egy régi kápolna romjaira. A gyergyószárhegyi töltöttkáposzta-fesztiválra igyekeztünk aznap.
Angyaljárás GyergyószentmiklósonAngyaljárás Gyergyószentmiklóson 44,3 km-re.
Tisztelt címzett: Délia, Jenő, és Dalma. Áldott karácsonyt! Késéssel ugyan, de annál nagyobb izgalommal és örömmel kotortam elő a legigazibb kincsesládát, és a benne rejlő szívhez szóló ajándékot.
Református templom Káposztásszentmiklós 48,6 km-re.
HomoródfürdőHomoródfürdő 25,4 km-re.
Homoródfürdő a Nagy-Homoród és a Fürdő-patak völgyében fekszik, 740-760 magasságban, 18 km-re Székelyudvarhelytől, a 13 számú műúton. Megtaláltuk Bálinttal és Misivel. Irodott vala az Urnak 2008-ik evenek majus honapjanak 27-e amikor okosabb akartam lenni masoknal. Második erdélyi geoládám. Csíkszeredától 34, Szentegyháza várostól, melyhez tartozik, 6 km-re található.
Olt forrásOlt forrás 48,8 km-re.
Az Olt földrajzi forrása a Gyergyói-havasokhoz tartozó Sípos-kő észak-keleti oldalán található, a Kovács Péter-hágó közelében. Nem volt nagy hideg, de igen kellemetlen szél fújt. Gratulálok, hiszen ez egy kultikus hely. A Maros földrajzi forrását 2005 decemberében akartuk meghódítani Marosfő felől. A helyszín megközelíthető Gyergyószentmiklós vagy pedig Marosfő felől.
Orbán család temetkezési helye SzékelylengyelfalvaOrbán család temetkezési helye Székelylengyelfalva 15,8 km-re.
Lengyelfalva a legnagyobb székely, Orbán Balázs szülőfaluja - Érdekes módon Orbán Balázs szülőfalujáról igen keveset írt. Sütő András állítja (1980), hogy A székelyföldi magyarság joggal büszkélkedik Orbán Balázzsal is. Bár eredetileg úgy terveztem, hogy a környék rejtekhelyeit egy külön kirándulás alkalmával keresem fel.
Bolyai János édesanyjának emlékhelye CsatófalvaBolyai János édesanyjának emlékhelye Csatófalva 48,9 km-re.
Bolyai János édesanyja fiatalon, csak 41 évesen halt meg, kívánságára a domáldi birtokukon levő domboldalra temették el. A csatófalvi evangélikus templomtól már megláttuk a síremléket. Bolyai Farkas feleségével, Benkő Zsuzsannával 1801 és 1804 között lakott Domáldon, majd beköltöztek Marosvásárhelyre.
Tündérek forrása VármezőTündérek forrása Vármező 25,5 km-re.
Forró nyári napokon kincset ér a forrás tiszta, hűvös vize. Az út meglett (fentről jöttünk), a pötty meglett, a fa is meglett, a doboz sehunn a fában. Nehezen tudtunk megválni a pompás tőzike rétektől, soha nem találtuk még ilyen csúcsnyílásban, pedig minden tavasszal felkeressük a tavasz hírnökeit, tőzike, hóvirág, tavaszi kikerics, mindez egy helyen. Miután megkerestem a Nagy-ág mellékénél elrejtett geodobozt, a nap második kipipált rejtekhelye a Tündérek forrása volt. A Várhegy tövében, a Kis-Nyárád völgyében található a Tündérek forrása.
Lok forrása Vaslábi-hegycsoportLok forrása Vaslábi-hegycsoport 46,4 km-re.
Hevederből indulva, a Sugó-barlang elágazásnál jobbra tartunk. A völgyben az út a meredek aljáig kocsival is járható.
Elekes-esztena Köves-patak Mária Út 33,7 km-re.
Elekes Gellért esztenája a Padosban áll, a Köves- és Gyepü-patak közötti háromszögben található, a helyet jelenleg kaszálónak használják. 2021 nyarán állították fel a jelenlegi helyére, Márton Berci telkére, a Gyepűben.
Gréces-tető MarosfőGréces-tető Marosfő 44,1 km-re.
Ha felkapaszkodunk erre a hegyre, remek kilátás tárul elénk mind a Gyergyói-, mind a Csíki-medencére és az őket övező hegyekre. Meglett a hatalmas nagy bukkfa, és benne a rejtés. Talán nem a legmegfelelőbb pillanatot válaszottam, borús idő volt, esőhöz is szerencsém volt. Ejszaka gyonyoru kilatas van a csiki medencere. A Gyergyói- és Csíki-medencét elválasztó, Maros és Olt vízválasztóján elkülönülten álló Gréces-tető Marosfő felett magasodik.
Síremlék Doberdó Makfalva 21,5 km-re.
A világháborúban, az olaszországi Doberdóban hősi halált halt Barabás János emlékére emelték. Makfalva nyugati részében, a Felhágó és Tekintő lábánál, egy kis terület neve Doberdó, nevét az itt emelt síremlékről kapta.
DánosDános 46,5 km-re.
Megvan a --- alatti doboz. Ahol a leírás mondja, még GPS sem kell a megtalálásához. 1348-ban Danus, 1393-ban Dansdorf, 1504-ben Dones Dorf, Donisdorf, 1532-ben Dunes Dorf néven jegyzik az oklevelek.
Homoród-tető Kápolnásfalu 27 km-re.
Homoród-tető, Kápolnásfalu felett.
Görgényi kőgombákGörgényi kőgombák 43,8 km-re.
A Görgényi-havasokban, Maroshévíztől 10 km-re, az Öreg-tető szomszédságában, több különös sziklacsoportot találunk. A Bucsecs-hegység emberi alakzatai, bizarr formáihoz hasonlóan itt is megdöbbentő oszlopok, sziklaélek és gombalakzatok jöttek létre. Gyönyörű hely, csodálatos lelátás, remek rejtés. Több mint 10 évvel ezelőtt volt rejtve ez a geodoboz, az ösvény közelében van, nincs is nagyon álcázva, mégis megvan még. Mivel ezen a hétvégén (2018 03 17-18) nem mentem túrázni átnéztem a tavalyi fényképeimet.
Unitárius templom HomoródújfaluUnitárius templom Homoródújfalu 39,8 km-re.
Homoródújfalu a Hargita-hegység lábainál, a Kis-Homoród völgyének alsó részén, az egykori Szászföld és a Székelyföld határán helyezkedik el. Hargita megye legdélebben fekvő települése. Megvan a doboz.
Székely KálváriaSzékely Kálvária 17,3 km-re.
A hagyományos 14 stációt a domborművek alatt római számok, és egy-egy szó jelzi, amit rovásbetűkkel is felvésett az alkotó: Ítélet, Megterhelve, Megbotlás, Találkozás, Segítség, Együttérzés, Felbukva, Vigasztalás, Összeomlás, Megfosztás, Megfeszítés, Elhagyatva, Gyászban, Sírban. Hány bejegyzés volt a füzetben? Szepek a faragott allomasok. Az udvarhelyi látogatásunk alkalmából kerestük fel ezt a helyet és kerestük meg ezt a ládát. A Székely Kálvária stációi egy-egy olyan történelmi eseménynek állítanak emléket, amikor a magyar és székely nép elszenvedett egy-egy történelmi csapást.
Homokkő képződmények HomoródalmásHomokkő képződmények Homoródalmás 35 km-re.
Homoródalmás felől a Vargyas-szoros felé vezető út bal oldalán, a domboldalban látványos homokkőképződményeket láthatunk. A közelben kecskéit legeltető pásztor, kérdésemre nem tudta megnevezni a helyet. Mielott a doboz vegleges helyere kerult, legalabb 10 percet halasztuk-piszkaltuk a fatorzs melyebol. Érdekes kövek. Ezidáig még nem közelítettem meg a Vargyas völgyét Almás felől, most is csak ezért a rejtekhelyért tettem, es nem csalódtam, tényleg érdekes helyszín, érdemes felkeresni.

Különleges látnivalók - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Madárkert adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Korond térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Szent Anna tó - A kápolna melletti doboz talán a legrégebbi láda Erdélyben,2003.júliús 24-én volt rejtve.
 • Veszélyes megközelítés - A tél folyamán már kerestem egyszer az itt elrejtett geodobozt. A fal tövéből próbálkoztam elérni a feltételezett rejteket, de nem találtam ott semmit.
 • EKE turan - Most vasarnap, Pityu emlekturan voltam a Kiralyon. Eljott az ido, hogy mar ez a rejtek se szerepeljen a ;meg nem talalt listan.
 • Pávai templom - Szép kis templom. Sajnos az udvarára nem sikerült bejutni.
 • Marosvásárhelyi állatkert - Amikor eljönnek az első fagyok, és a reggeli nap rásüt az erdőre, gyönyörűen omlik a sárgult lomb a fejünkre.
 • A fedett kereszt eltűnt - A leírásban szereplő fedett kereszt már nem létezik, legalábbis ott ahol korábban volt most nincs. A korábbi fotókon látható a kereszt és néhány öreg fa a templom mögött, most már csak néhány csutak van.
 • Innen kezdodott... - Innen kezdtem felfele a SZNM-t egy kodos zimankos december vegi reggelen. Ami az igaz az igaz az elejen nem talaltam , mashol kerestem a kertnel.
 • Tőzikenézőben - A Kis-Nyárád mellett a nyíló tőzikék csodálatosak, valóságos szőnyeget alkotnak. Az eső kitartóan esett, gondoltuk beállunk a kolostor eresze alá :) Köszönjük a rejtést, öröm volt megismerni Vármezőnek ezt a részét is.
 • A kápolna hűlt helye - Megtaláltuk a kápolna hűlt helyét.
 • Más geojátszótér rejtése - Van tudomásunk róla, hogy geodoboz van itt, ezen a helyen. Hiszen egyik legelső, nálunk is bejelentett geodobozról van szó.
 • Maganyos kis templom - Megtalaltam a dobozt, ugy nez ki, elsonek. Magara hagyott kis templom, bezarva, csak kivulrol lehet koruljarni.
 • Mérget mertem volna venni rá - Tudtam, hogy efféle "hullámok" lesznek, pedig sohase jártam itt, csupán elképzeltem látatlanban, hogy mégis mi lehet egy sípálya tetején. :) Mivel több, mint egy óra előnyünk volt a 13 órás szintidőhöz képest, megengedhettük magunknak ezt a kis kitérőt (a túra egyébként a kék kereszt jelzésen folytatódott tovább, Szentegyháza irányába).
 • Nem murok, hanem amurok - Közös megegyezés alapján fakir rejtett az Erzsébetváros közelében található tavaknál. A fehér amurokhoz, ez a neve az Erzsébetváros és Csatófalva közötti megyei út közelében található halásztavaknak.
 • Korán reggel - Amíg megérkezett Szentgyörgyről a kenyér, kerestem de hiába. Nem jöttem rá hová lehetne mágnessel felfogni.
 • Megvan az új doboz - Ötletes rejtés, és nagyon vagány a doboz. Mihelyt elcsendesült a környék, nekiálltunk keresni.
 • Ideiglenesen érdekes hely - Ha idejében bejelented, hogy nem találtad meg ezt a geodobozt, akkor a múlt hétvégén ellenőrizhettem volna a rejtést. Hiszen abban az utcában lakom, ahol a Királykút van.
 • Kikandikált? - Sajnálom hogy kikandikált. Én vigyáztam, hogy rendesen visszategyem a helyére.
 • Elég könnyü - Én is biztos voltam benne, hogy más helyen van,  de miután ott nem találtam elég könnyen ráakadtam. Meddig ott voltam még mások is nézelödtek, szóba hozva a lila keretezést.

Sikerült eljutni Korond környékére? Tetszett a Madárkert? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.