Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Sziklakilátó - Kápolnásfalu

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Kápolnásfalu a Központi-Hargita délnyugati előterében, a Kis-Homoród folyó vízgyűjtőjében fekszik. Szerkezete sugaras halmazfalu. A központban van a templom, és innen ágaznak ki a fontosabb utcák...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Sziklakilátó - Kápolnásfalu felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Sziklakilátó - Kápolnásfalu képtárból:

A faluból nézve
A faluból nézve
Kápolnási focipálya
Kápolnási focipálya
Három testvér
Három testvér
Sziklakert
Sziklakert

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Sziklakilátó Kápolnásfalu fotóalbumba!

Fedezzétek fel Kápolnásfalu és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Sziklakilátó!

Kápolnásfalu északnyugati részén, a Homoród-tető délkeleti oldalában, a település felett, egy sziklaperem húzódik. Az alulról is látványos sziklafal tetejéről remek kilátás nyílik a környékre, kápolnásfalu házaira, csűrsoraira, zsákutcáira. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Kápolnásfalu, 0,75 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A két Oláhfalu
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Szarvas-forrásSzarvas-forrás 44,2 km-re.
A Szarvas-forrást a gyergyószentmiklósi Közüzem építette. Gyakori jelenség ennél a forrásnál a sorban állás.
Vákár Lajos műjégpálya CsíkszeredaVákár Lajos műjégpálya Csíkszereda 22,7 km-re.
A csíkszeredai műjégpálya Vákár Lajos nevét viseli, annak a nevét, aki a 70 éves csíki jégkorongsportnak hat évtizeden át volt alappillére. Esos ido leven, mikor biciklivel nem kivankozik le az aszfaltrol az ember, Csikszeredaban akadt meg dolgom. Hát persze, hogy nem volt bejegyzés még a füzetkében. Annak ellenére, hogy a rejtek egy kicsit távolabb van a műjégpályától, a keresésnél azért kellett vigyázni, hogy a szomszéd tömbház lakói ne vegyék észre. Vákár Lajos a legnépszerűbb csíki sportág meghonosítója, sportágalapító játékos, később edző és tanácsadó volt.
Tiborc váraTiborc vára 32,5 km-re.
Tiborc vára, Bibarcfalvától délre fekvő, Várbükk nevű hegyen épült. A várból mára csak a falak körvonalai maradtak meg egy lekerekedett töltés formájában. Az esős idő elől menekültünk Csíkszeredából dél felé. Nem volt nehéz megtalálni. Azért, őseink jó nagy várat húztak fel, olyan mint a Herec vára.
Egykori malom és villanytelep HomoródEgykori malom és villanytelep Homoród 39,2 km-re.
Az egykori homoródi malom és villanytelep, a két Homoród összefolyásától 500 m-re északkeletre található, az ortodox temető alatt, a Mirkvásárról érkező 132 jelzésű út északi oldalán.
Urusos-kút OroszhegyUrusos-kút Oroszhegy 16,6 km-re.
Hajdanán Oroszhegy falunak híres búcsújáróhelye volt, a falutól északra elterülő Kápolna mező nevű helyen, melynek közelében a hagyomány szerint csodás gyógyulások történtek.
Szent Antal-kápolna CsíkmadarasSzent Antal-kápolna Csíkmadaras 23,1 km-re.
A Fejedelem kertjében, Csíkmadaras nyugati kijáratánál, tőle mintegy 800 méterre, a Hámorfenék területén álló Szent Antal-kápolna 1992-ben épült egy régi kápolna romjaira. A gyergyószárhegyi töltöttkáposzta-fesztiválra igyekeztünk aznap.
GK Hotel Szent Kristof 36,2 km-re. Elhelyeztem itt a Bardócz1 utazó vakondot, és az Eskimo's Friend The Birdie TB-t. A geodobozt kérni kell a recepciónál.
Mosdókő Bekecs-tetőMosdókő Bekecs-tető 48,8 km-re.
A Vész-kőnél elrejtett új geodoboz megtalálása után, úgy döntöttem, hogy még elsétálok a Mosdókőhöz is, belefér az időbe. Nagyon rég járom a Bekecs hegyet, számtalanszor elmentem a rejtek mellett, nem is gondoltam volna, hogy ilyen kincseket rejt. A Bekecs-tetőről a Hollós-tó felé vezető út mentén található egy nagy mohás kő, amelyet a helybeliek Moháskőnek, Oltárkőnek de leggyakrabban Mosdókőnek neveznek.
Kicsiloki-borvíz CsíkkarcfalvaKicsiloki-borvíz Csíkkarcfalva 23,4 km-re.
Az csíkkarcfalvi Alsó- vagy Kicsiloki borvízforrás a Nagylok-patak földrajzi jobb partján található.
Micsurin-kert CsíkszeredaMicsurin-kert Csíkszereda 23,2 km-re.
A régi Micsurin-kert területéből ma már csak egy vékony zöldsáv maradt meg, mely a Piaristák Tanulmányi házától a Szék útja felé vezet. Az iskola épületét nagyon szépen felújitották, az emlékek viszont a 77- es földrengésig röpítettek vissza. Jól esett újra itt sétálni, feleleveníteni a régi emlékeket. A Micsurin-kert egy legendás hely, bár többnyire csak azon Csíkszeredában iskolába jártak számára, akik a Márton Áron líceumban végeztek.
Opálbarlang KirulyfürdőOpálbarlang Kirulyfürdő 8,2 km-re.
A helyet a különböző elnevezések dacára is jól ismerik a Kéruly fürdőt felkeresők, amelytől a Tolvajos patak mentén felfelé 2 km-re fekszik. Megigertem, hogy adok koordinatat, de sajnos elfelejtettem. Koszonom a dokumentaciot, nagyon erdekesnek es hasznosnak talalom. Tudok terkepet is mellekelni, Banyai Janos keszitette. Az Opálbarlang név egészen új irodalmunkban, de a környéke, a tolvajosi Festék-malom vagy későbben Hargita-liget, ha gyéren is, de már egy pár adat révén említve volt.
Ravaszlik Egres-patak völgye 27,6 km-re.
Tortomától csekély távolra a Hermánból Bardóczra vezető út mellett van egy most össze omladozott, Ravaszlik-nak nevezett sziklaüreg, mely régi harczias időkben a vidék lakóinak erőditett védhelyül szolgált.
Ördögútja - Málnavész-tisztás - Homoródi BükkÖrdögútja - Málnavész-tisztás - Homoródi Bükk 2,6 km-re.
Az Ördögútja székelyföldi töltésvonulat Málnavész-tisztástól a Homoródi Bükk gerincéig terjedő, kápolnásfalusi szakasza. Cserés-kert - Málnavész-tisztás - Homoródi Bükk gerincének ponkja.
Gyógyvízforrások BálványosfürdőGyógyvízforrások Bálványosfürdő 43,9 km-re.
Bár nem tartoznak a Zsombor-patak forrásvidékéhez, közelségük miatt érdemes megtekinteni a szállodától nem messze, Bálványosfürdő irányában levő, közvetlenül az út mellett levő Gyógyvízforrásokat. A műút mellett erre egy tábla hívja fel a figyelmet. Régi kedves helyünk. Én is gps nélkül kerestem, eléggé sietve, mert vártak rám. A leírás alapján könnyen meglett a doboz, még gps se kellett a kereséshez.
Anyósmentes övezet Csere-negyed FarkaslakaAnyósmentes övezet Csere-negyed Farkaslaka 22,3 km-re.
A Csere-negyed Farkaslaka legújabb falurésze, inkább fiatalok lakják, akik egymás között anyósmentes övezetnek becézik a lakhelyüket. Az elmúlt két évben kiépítették itt az ivóvíz- és szennyvízrendszert, nemrég pedig térkővel borították a negyed utcáit.
Pokolvölgy 2 Futásfalva 47,3 km-re. Miután összejártuk a Pokolvölgy felhagyott medencéit, gázfeltöréseit, borvízforrásait, visszafelé tartottunk a kocsihoz.
Mini alagút a vasút alatt Tusnádfürdő 36,5 km-re. Megtaláltuk, helyretettük. A rejtés nagyon jó, majdnem ki is fogott rajtunk, de aztán megláttam a fényt, akarom mondani a fehér doboztetőt, a mini alagútban.
Evangélikus erődtemplom RádosEvangélikus erődtemplom Rádos 40 km-re.
Egyhajós temploma a XIV-dik század gótikus alkotása, Keresztelő Szent János tiszteletére - a sekrestye építésének idejét az ajtajára festett évszám (1526) jelzi, ami újítását is jelentheti. De amint láttam, megkezdték a feljavítását. Belsejében a szentély megőrizte eredeti hálóboltozatát, míg a hajó a XIX-dik században fiókos dongaboltozatot kap - a torony alatt megmaradt szép gótikus kapuja is.
Várköve Köves Somlyó sarka GyergyócsomafalvaVárköve Köves Somlyó sarka Gyergyócsomafalva 28,5 km-re.
Csomafalva terjedelmes erdőségei között egy Várhegy nevezetü havas levén, ez elnevezés oly vonzerővel hatott reám. Hogy bár nagy távolra van, bár útja kényelmetlen és fáradságos, én egy várrom felfedezésének vágyától lelkesedve, mégis elhatároztam oda (ki)rándulni.
Csukás-tó TusnádfürdőCsukás-tó Tusnádfürdő 36 km-re.
A szoros mélyén csillogó Csukás-tavat az Olt vizéből, 1882-1893 között, mesterségesen alakították ki, körülötte kis szabadidő-központ alakult ki. Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt. Megtaláltam a filmes dobozkát. Csak lazán kell könyökölni, bámulni. Tusnádfürdő fő vízfolyása az Olt.
Budvár Székelyudvarhely 19,3 km-re.
Szemben vele a magasabb Csicser - legendás helyek ezek, de a legendákban sok történelmi igazság rejtőzik. Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr irányába vezető kijáratánál, a város legrégebbi műemlékével, a Jézus-kápolnával szemben emelkedik félig kopaszon a Budvár (625 m).
Angyaljárás SzentegyházánAngyaljárás Szentegyházán 3,5 km-re.
Áldott karácsonyt! Ma délután a szentegyházi tavakat kerestem fel. Az ünnepi geodoboz rejtése óta eltelt 11 nap, lejárt már karácsony is. Tisztelt címzett: Szőcs István, és családja.
Szencsedi nárciszmezőkSzencsedi nárciszmezők 20,6 km-re.
A szénégetők mellett elhaladva több nárciszmező mellett vezet az út. Az idén ez már a második alkalom, hogy eljöttem megnézni ezeket a "mesebeli mezőket". Mivel az idén korábban jött a tavasz, gondoltam, hogy a nárciszok is korábban fognak nyílni. Az oroszhegyi kilátótól jöttem, a lázon keresztül, érdemes ezt a részt is bejárni, akár tavasszal, akár nyáron vagy ősszel. A Kalonda-tetőtől észak-keletre köves úton juthatunk el a legkönnyebben a szencsedi nárciszmezőkre.
Katolikus templom CsíkszenttamásKatolikus templom Csíkszenttamás 29,9 km-re.
1748-tól tervezik az új csíkszenttamási templom építését, amely a régi romjainak felhasználásával el is készül 1777-1776 között. Az új templomba átmentik a fejedelmien szép Madonnát is, ami a XV-dik század derekán készült.
Református templom Székelydálya 23,6 km-re.
Dálya néveredetéről a mese arról szól, hogy egykor tündérlányok jártak a tájon: Klára, Dála, Ramocsa. Mindhárom tündér a környék egy-egy varázslatos táján alapított otthont.
Szent László-kápolna OroszhegySzent László-kápolna Oroszhegy 16,7 km-re.
Római őrhely a Kápolna-dombon, Oroszhegy közelében, amit a néphit Szent Lászlótól származtat és kápolnának néz. Érdekes, hogy ez a hely az 1941-es osztrák katonai felmérés térképén Nyáros mocsár helynévvel szerepel.
Kannásné fájának maradványa SzékelyudvarhelyKannásné fájának maradványa Székelyudvarhely 18,1 km-re.
Székelyudvarhelynek egy régi érdekessége, egy öreg 200-300 éves fa az Ugron Gábor utcában, az egyik tulaj kertje végében, amit a köztudat Kanásné fájának nevezett. Egy nagy terebélyes koronájú fa volt, melynek nagy koronája az útra is kihajlott. Mivel a Kannásné fájának a maradványa egy magánház udvarán volt, oda nem rejtettünk.
Sóskút HomoródalmásSóskút Homoródalmás 13,9 km-re.
A homoródalmási Sóskút Lövéte felől a második Sóskút utcai bejárat végében található, a patak partján. Tavasz Tündér csak nagyon kimérten osztogatja kegyeit, de azért érdemes elindulni, mindig akad látnivaló. A doboz nincs meg. A sósvizes kutat rejtő faházikó kulcsát valamelyik közeli élelmiszerboltban lehet elkérni.
Máré vára MáréfalvaMáré vára Máréfalva 6,3 km-re.
Ott, hol a havasias jelleget öltő Fenyéd vize keleti irányát megváltoztatva, északra fordul, a jobb partján, szemben a Czekend tetővel egy kiszökelő hegyfok van, melyet Várnyak foknak hivnak. Itt volt Máré vára.
Örmény emlékház CsíkszépvízÖrmény emlékház Csíkszépvíz 28,4 km-re.
Az Örmény emlékház Csíkszépvíz központjában található, az emlékházat a Szentháromság Alapítvány hozta létre. Az emlékházban a szépvízi örménység múltjának dokumentumait, világi és egyházi tárgyi emlékeit - családi fényképeket, dokumentumokat, díszes miseruhákat és templomi zászlókat helyeztek el.
Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztúr 37,7 km-re.
Imets Lázár borvize TusnádfürdőImets Lázár borvize Tusnádfürdő 35,6 km-re.
A tusnádfürdői állomás felett, az Olton átívelő vasúti híd jobb oldali részén több borvízforrás is van, ezek egyike az Imets Lázár borvize. A tusnádfürdői mofetta mellett elhelyezett, Tusnádfürdő borvízforrásai című tájékoztató táblán levő térkép alapján megpróbáltam megkeresni a forrást. Koszonhetoen a pontos koordinataknak minden segitseg nelkul ra talaltam.
Kászonújfalu temetőjeKászonújfalu temetője 46 km-re.
Mint azt neve is sugallja az egyik legfiatalabb település, nevét először 1477-ben említik. A megtalálást segítő információt figyelembe véve, és a gps-t követve, a székelykaputól egyenesen előre jöttem. Vartnal nehezebben talaltam meg ezt a dobozt. A temetőt már az útról megpillantottuk. A Kászoni medencébe érve a legelső település Kászonújfalu.
Hadiárok lőállásokkal Csíkzsögöd 21,9 km-re. Végre a mai napi két sikertelen próbálkozás után (Borvízforrás, Zsögödfürdő), a harmadik meghozta az elégtételt. Nagyon megörültem az este a frissen megjelent új rejtésnek a közelemben.
Apáca templomaApáca temploma 45,3 km-re.
Itt született Apáczai Csere János 1625-ben. Érdemes meglátogatni, egy szimpatikus kicsi templom, s még nyitva is volt. Apáca egy barcasági magyar falu, lakói lutheránusok.
Székelyudvarhely legöregebb élő tölgyfájaSzékelyudvarhely legöregebb élő tölgyfája 17,9 km-re.
A hősök sírja mögött áll néhány kisebb fa szomszédságában. Sokszor jártunk már erre, de sosem vettük észre. Többször elkocsikáztam a kis park mellett, de soha sem álltam meg. Kora tavasszal egy többévszázados fa alatt. Székelyudvarhely legöregebb élő fája Jakab Árpád, a város zöldövezeteit karbantartó kertészmérnöke szerint Szombatfalván van.
Szent Anna kápolna Szent Anna-tóSzent Anna kápolna Szent Anna-tó 39,1 km-re.
Többször születik újjá romjaiból: 1860-ban, 1925-ben, 1948-ban és legutóbb 1975-ben. Bár sokat kellett várni, mire a keresetlen szemek más felé fordultak. Megtalaltuk. Mégegyszer meg akartam látogatni 2011 tavaszán, de nem találtam már rá. Lázárfalva határában, a hegyek közt rejlő tengerszem partján1764–1765-ben a tusnádi és kozmási lakosok egy kis kápolnát építenek Kecskés (vagy Kovács) Pál kezdeményezésére.
Bagoly-forrás OltszemBagoly-forrás Oltszem 49,6 km-re.
Bagoly-forrás a fürdő épülete mellett található. A GPS kicsit félre húzott, az emlékmű fele, de meglett a doboz, bár elég szemetes helyen lapult. Egy csendes vasárnapi fürdőzéssel kapcsoltam össze a doboz keresést. Jól ismertem a helyszínt, így nem kellett keresnem a letérőt az országútról az oltszemi fürdőközpont felé. Az oltszemi fürdőközpont az Olt lankáján helyezkedik el, megközelíthető az E12 országútról, ahonnan az oltszemi Mikó-kastély melletti utcába kell letérni, majd átmenni az Olt hídján.
Szénégetők Kalonda-tetőSzénégetők Kalonda-tető 21,5 km-re.
Farkaslaka határában, a Kalonda-tetőn még sokan foglalkoznak faszénégetéssel. A legtöbb farkaslaki ember már az 1800-as évektől kezdődően a faszén előállításából vagy értékesítéséből él. A Kalonda-tetőn levő doboz megtalálása után, útban a szencsedi nárciszmezők felé rejtettük ezt a dobozt. Köszönöm a ceruzát. A Kalonda-tető felé tartva azon gondolkoztam, hogy keressem meg a környék geodobozait, vagy nem.
Ördögútja Zetelaki SzőlőhátÖrdögútja Zetelaki Szőlőhát 13,9 km-re.
Az Ördögútja második töltésszakasza a szentkirályi Nyírtől a zetelaki Szőlőhátig vonul, majd a Nagy-Küküllő Ivó hídjához ereszkedik be. Hossza 1200 m, északnyugat - délkelet irányban húzódik.
Nagy Murgó alatt a HatodonNagy Murgó alatt a Hatodon 39,4 km-re.
Ez a Hatod hágó 710 méteren. A Hargita hegység és a Baróti hegyek között, a Hatodon vezet át az út, az Oltfejből, Háromszékről Erdővidékre.
Katolikus templom CsíkcsatószegKatolikus templom Csíkcsatószeg 32,1 km-re.
A csíkcsatószegi temető útfelőli oldalán egy sor évszázados lucfenyő sorakozik. Ez is egy szép templom,de a kapu itt is zárva. Csíkcsatószegen sikerült bejutni. Miután megtöltöttük a pillepalackainkat borvizzel, gondoltuk, hogy megkeressük ezt az új ládát a templomnál. A bejárat mellett egyik lucfenyőről pontosan tudják, hogy azt 1896-ban egy helyi lakos, Esztergály ültette.
Bükkfa a Kolos-tető mellettBükkfa a Kolos-tető mellett 34,7 km-re.
A Kolos-tetőtől északkeletre található a környék legidősebb bükkfája, kerülete 3,6 m. A törzse üreges, a szekérút felé eső része hiányzik.
Kóstelek határában 47 km-re.
Első írásos említése az 1771-ből származik, a falu első telepesei a siculicidium idején, az embernyúzó katonai szolgálat és bírói ítéletek elől elbujdosó székelyek és a Moldva felől érkező görög katolikus román szökevények, szegénylegények, havasi betyárok, akik ezen eldugott havasi rengetegben keresnek menedéket. Miután megtaláltam a Rupert Mayer emlékhelynél elrejtett geodobozt, elindultam az emlékmű mögötti szekérúton, a gps által jelzett irányba.
Szellő-tető csúcs Csíki-havasokSzellő-tető csúcs Csíki-havasok 39,1 km-re.
Ám a Szellő az ismertebb, a könnyebben elérhető. Az EKE-táborból való egyik kirándulás alkalmával jutottam el a Szellő tetőre új barátommal, Kozman Botondal ahol megkaptuk ezt a kerek geodobozt. A boerimre által megtalált ládát én rejtettem, csak nem jelentettem még be. Nekem a Szellő magát a békét, és a nyugalmat jelenti. Sokan a Szellő-tetőt tartják a Csíki-havasok csúcsának az 1493 méteres magasságával, pedig a Gyimesekben, a Gyimesközéplokról elérhető Hegyes-csúcsa magasabb, 1517 méter.
Enduro Crossmotor pálya Güdüctelep GyergyószárhegyEnduro Crossmotor pálya Güdüctelep Gyergyószárhegy 44,8 km-re.
Güdüctelep Gyergyószárhegytől 6 km-re, Gyergyószentmiklóstól 12 km távolságra található kis üdülőtelepülés a Piricske aljában. Egyik látnivalója az üdülőteleptől délre, a Güdüctelep és Gyergyószárhegy közötti távolság felénél található Enduro Crossmotor-pálya. Vadvirágos rét volt itt, majd szénaillat.
Ércesi Mohás borvíz KisbaconÉrcesi Mohás borvíz Kisbacon 30,1 km-re.
Bibarcfalavára tartottunk, hogy borvízet töltsünk, de tettünk egy kis kitérőt, hogy megnézzük ezeket a forrásokat is. Az Ércesi Mohás borvíz a Fenyős-patak vízgyűjtő medencéjében található, a Benedek Elek borvizes barlang felé vezető ösvény alatt, annak baloldalán.
Szem-gyógyforrás MarosfőSzem-gyógyforrás Marosfő 34,1 km-re.
A marosfői vasútállomástól a kék pont turistajelzést követve, elhagyva a lakott települést, a Meszes-patakhoz érünk. Földrajzi bal partján található egy értékes forrás, melyet tábla is jelöl. Már régóta tervezem e forrás felkeresését, és bár elég gyakran átmegyek Marosfőn, csak most került rá sor.
Katonasír az Áldomás-pataka aljában 49,8 km-re.
Az Áldomás-pataka aljában, az út mentén, Antal Péter földjén. Négy magyar honvéd sírja felett felállított emlékkereszt.
1916-os honvéd emlékmű Bekecs-tető1916-os honvéd emlékmű Bekecs-tető 49,2 km-re.
A Bekecs oldalában, a Körvélyes-mezőn található egy honvéd emlékmű, mely az 1916-os román betörés feltartoztatása során elesett székely honvédőknek állít emléket. Az aznapi két sikertelen keresés után reménykedtem, hogy talán a harmadik helyen találok majd geodobozt. Ellenőriztem a koordinátákat. A nyárádselyei suvadástól a Bekecsre mentem ellenőrizni az itteni dobozokat is.
Kőcsűr Vargyas-szorosKőcsűr Vargyas-szoros 16,3 km-re.
A Kőcsűr, mely tulajdonképpen egy boltív a sziklában a Vargyas-szoros alsó végénél található, egy erdős sziklaszál tetején, közvetlenül a patak felett, átellenben a Medvék szigetének nevezett kis hordalékszigettel. Keso estig nyulo kincskereso meg rejto tura alkalmaval jartam erre. Hamar megtaláltam, mert nagyon jó a rejtek azonósító leírása. Úgy tizenöt-húsz éve jártam itt.
Likas-kő KorondLikas-kő Korond 24,5 km-re.
A kő fölötti hegygerincet Likaskő-bércnek, a kő feletti fensíkot, mely művelhető és lakott terület, Likaskő mezejének nevezik. Könnyen meglett a dobozka. Szép hely mindenesetre. Az afonya arusok figyeltek, hogy mit keresunk, de miutan rauntak, eloszedtuk a dobozt s beirtuk a nevunket. A Székelyudvarhely - Szováta útvonal mellett, Székelyudvarhely felől jövet, jobbról, Korondon felül 3 km-re van a Likaskő.
Ördög-tó - SzentegyházaÖrdög-tó - Szentegyháza 3 km-re.
Ezek közül az egyik az Ördög-tó, amelyik a Hegydűlő és a Pokolláz határán található. Mivel a következő napokra esős időt jeleznek előre, és ma még szép idő volt, elhatároztam, hogy kihasználom. Szentegyháza határában fekvő vulkáni fennsíkon két igen érdekes természeti képződmény található, két állandó jellegű, nem időszakos tó.
Kolos-tető Csíki-havasokKolos-tető Csíki-havasok 34,3 km-re.
A Kolos-tető két nyugati hegylába, a Kurta-Koszorú és a Szalonka-tető. A Szépvízi-víztároló mellől induló Szénás-úton közelítettem meg a helyszínt. Az 1246 m magas Kolos-tető a Csíki-havasok egyik mellékgerincén található, a Sándor dombja és a Piricske-tető között.
Vacsárcsi kőbányaVacsárcsi kőbánya 24,1 km-re.
Vacsárcsi közelében, egy olyan kevésbé ismert, felhagyott kőfejtő van, ahol Csíkban egyedülálló, bazaltorgonákat láthatunk. Csak bazaltandezitek, de formára hasonlóak a híres alsórákosi bazaltoszlopokhoz. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy valaha is jártam ebben a faluban. Rejtett tavacska, szép csendes elhagyatott bánya. Minden evben ha januar vege, akkor Szent Pal bucsuja Csikpalfalvan.
Madicsa-fürdő CsíkkarcfalvaMadicsa-fürdő Csíkkarcfalva 26,2 km-re.
A szebb napokat is megélt Madicsa-fürdő helyi, kis fürdőtelep, Csíkkarcfalvától 4 km-re nyugatra, az Északi Hargita keleti oldalán. Ott voltunk a rejtésnél, és finom borvizet is ittunk. Na-ná, hogy ott voltam. Ott voltam a rejtésnél. Az Olt vetőrendszerére merőleges kelet-nyugat irányú völgyben törnek elő Madicsa-fürdő és Lok-pataka borvízforrásai.
Ilia-tető GyimesekIlia-tető Gyimesek 45,7 km-re.
Háromkúton, a Kis-Békás jobb oldali mellékágán lejártuk az egykori utat, melyen az öreg csángók Gyimesbe jártak át.
Mária-kert és Kájoni Herbárium Csíksomlyó 24,8 km-re.
2010-ben 15 udvar kialakítását kezdték itt el, melyek a Mária életében kiemelkedő eseményeknek állítanak emléket. Csíksomlyón ér véget a Mária-út, ezért az évek során kialakították a Mária-kertet, hogy az elfáradt zarándokok itt megpihenhessenek.
Dobogtató CsobotfalvaDobogtató Csobotfalva 25,2 km-re.
Csobotfalva településként Taplocával, Csomortánnal és Várdotfalvával alkotta a csíksomlyói egyházközséget, vagy másképpen: a szentpéteri egyházmegyét, amely 1751-ben alakult át, amikor Szereda kivált a közösségből. Már majdnem lemondtunk a kereséséről. Hogy elérjem a dobozt. Még sötétben keresgéltem a ládikát, a kitartó munka meghozta gyümölcsét és meglett.
Nádasszéki sósfürdő SzelterszNádasszéki sósfürdő Szeltersz 7,7 km-re.
A Vargyas-patak jobb partján elterülő sós lápon alakult ki. Szeltersz egyik nevezetessége a nádasszéki sósfürdő, vagy banyaúsztató - Balázs József- vagy Fekete-fürdő néven is ismerik.
Domokos Pál Péter szobor CsíksomlyóDomokos Pál Péter szobor Csíksomlyó 24,8 km-re.
Csíksomlyón minden évben megtartják az Ezer Székely Leány napját. A geodoboz úgy tűnik meg akart lépni, mert a földön találtuk meg a padok mögött. Nem tudom, hogy indult útnak ilyen hamar, pedig kis kövek közé tettem, de ezek szerint ez egy felületes rejtés volt, ha mar az első megtaláló újra kellett rejtse. Ez már a második alkalom, hogy keresem ezt a geodobozt. 1998 július 5-én leplezték le az ünnep egykori kezdeményezőjének, Domokos Pál Péternek az egész alakos szobrát.
Kövesponk CsomádKövesponk Csomád 40,4 km-re.
Lábszárközépig érő hóban nem könnyű a keresés. A napnak talán a legszebb részében érkeztünk a Kövesponkhoz. Korcsolyázni mentünk a Szent Anna tóra, és természetesen megálltunk itt megcsodálni a panorámát és megkeresni a dobozkát. Bükszád egy vadregényes hegykebelben fekszik, a tusnádi szoros alsó torkolatában, gyönyörü lombdús hegyektől körülkeretelt fennsíkon, melynek nyugati oldalán mélyen ágyalta be magát az Olt.
Kankóskert ErdőfüleKankóskert Erdőfüle 25,8 km-re.
Megközelíthető a Fosztó utcából. Fülest kaptunk hogy már nyílnak a nárciszok. A kertjáró kocsimmal indultam neki a rejtekhely megközelítésére. A Kuvaszó-patak vízesésétől jöttem, ahol nem jártam sikerrel, itt viszont egy kevés keresgélés után ráakadtam a dobozra. A Kankóskert Erdőfüle észak-keleti dombján, a Fok-tető alatt található.
Madárkert Korond 27,1 km-re.
A korondi madárkertben közel 40 faj található - 5 fajta páva, 12 fajta fácán, 5 fajta galamb, fogoly- és papagájfajok, vízimadarak, vadludak és kacsák, és dísztyúkok.
Mezei Imre makettjei GyergyóditróMezei Imre makettjei Gyergyóditró 49,9 km-re.
A gyergyóditrói Mezei Imre makettjei: Templom, Országház, és Lánchíd.
Unitárius vártemplom BölönUnitárius vártemplom Bölön 47,4 km-re.
Bölön erődített temploma 1893-ban épült, egy 15-dik századi templom leégett maradványaiból. A 17-dik század elején épített négy saroktoronnyal megerősített erődfal veszi körül. Hazafele tartva a Vecer, a kopjafa, a kopeci oriasi szil utan ahol a rejtekladat amely a fa alatt hevert kitaszitottan, vissza tettem a 2011-es romaniai ev fajaba, egy maroknyi hazai folddel es egy kis zaszlo szallaggal, no meg egy rez garassal, mert mas mar nem volt nalam.
Kirulyfürdői pionírtáborKirulyfürdői pionírtábor 8,9 km-re.
A tábor területén található egy borvízforrás is. Ilyen kitartassal meg nem kerestem dobozt, negyedik alkalommal próbálkoztam. Szomorú látni, hogy olyan sok épület elromosodott, kárba veszett, de mégis van egy érdekes hangulata, rejtélyes. A környék egy kicsit romos, de a táj szép és a borvíz finom. A kirulyfürdői pionírtábor régen jó állapotban lehetett, mára már nagyon lepukkant állapotban van.
Vápa váraVápa vára 39,4 km-re.
Sepsibükszád határában, a Rakottyás-patak és az Olt közös teraszormán, ez utóbbi jobb parti hegyfokán, a Zsombor-patak beömlésétől északra fekszik, az őskori telepre épült, kora középkori Vápa vára. Szép volt az idő, gyönyörű volt a kilátás. A tusványosi geocitrom alkalmával találtuk meg. Tegnap találtuk meg a tusványosi geocitrom alkalmával.
Tusnádfürdő tiszafájaTusnádfürdő tiszafája 35,9 km-re.
A Csíki-medence s egyben Hargita megye legdélibb települése a Csomádvulkanikus hegytömb lábánál fekvő Tusnádfürdő. Hat bizony en Biblia bacsihoz nem mentem be mert az udvaron elegge nagy nyuzsges volt igy kenytelen voltam az utrol felfedezni a tiszafat, lattam mar ennel nagyobbat is. A gyönyörű környezetre alegjobb rálátás a Sólyomkőről adódik, innen gyönyörködött Ferenc Józsefcsászár is a környékben, és adott parancsot a leégett üdülőtelep újjáépítésére.
Csak Jézus CsíksomlyóCsak Jézus Csíksomlyó 25,1 km-re.
A Kissomlyó oldalában, a sípálya és a keresztút között, közvetlenül az erdő széle alatt, betonból öntötték ki Jézus szavait: Csak Jézus az út, igazság, élet. A felirat madártávlatból, vagy közvetlen közelről olvasható, látható rendesen.
Kustaly vára OklándKustaly vára Oklánd 24 km-re.
A majdnem teljesen elpusztult toronyvár Erdély legkorábbi kővárai közé tartozik, Attila és Réka várával együtt. Egy érdekes, és értékes rejtekhely, a középkori várak, erődítések sokaságának egy ujabb helyszíne. Kustaly vára a Persány-hegység főgerincének nyergében található, az Oklánd és Vargyas közötti úttól délre emelkedő Heveder hegyese és a Gyepűbükke között.
Fenyős kőfejtő AlsórákosFenyős kőfejtő Alsórákos 37 km-re.
Egy szűk kapun lépünk be, és a szemünk elé tárul egy majdnem ovális alakú, hatalmas feltárás, melynek egyik tengelye körülbelül 400 m hosszú, a másik pedig körülbelül 200 m. Megtaláltam. A teljesség igénye nélkül felsorolnék néhány helyet, a környék látnivalói közül. Ha minden igaz, a mustáros dobozon azóta is az én ákombákomjaim díszelegnek. Az alsórákosi bazaltoszlopoktól megközelítőleg 300 méterre északra található a Fenyős Kőfejtő.
PokollázPokolláz 4,6 km-re.
Székelyudvarhely és Homoród között, az út melletti fasorban van egy kőkereszt, ez jelzi a nárciszréthez vezető letérőt. A környéken a zsombékos rétet Pokolláznak nevezik. Mivel a kis geodobozban, mely csokitojás- és nem filmes dobozka, található papírlapon nem volt más bejegyzés, úgy néz ki elsőnek találtam meg ezt a rejtekhelyet. Nem volt nehéz, a leírás világos. Jovore ha arra jarsz ki ne hagyd a narciszmezot.
Dobó és VágásDobó és Vágás 24,4 km-re.
A Nagy-Küküllőbe ömlő Vágás-patak felső, kitáruló völgyében fekszik Dobó. A Cigány-patak völgyében, ahol Dobó Vágással összeér, ott fekszik a két falu temploma.
Sólyomkő-szikla Kirulyfürdő felettSólyomkő-szikla Kirulyfürdő felett 8,6 km-re.
Turistajelzéseket találunk itt, nekünk a kék pont jelzést kell követni Somkőháta felé. A kirulyfürdői diáktábor déli végétől egy szekérút fordul hirtelen jobbra és vissza.
Fehér ház GyergyószárhegyFehér ház Gyergyószárhegy 48,6 km-re.
Amennyiben a Gyergyószentmiklós, illetve Gyergyószárhegy felett őrködő Pricskére szeretnénk eljutni, és a Güdüc-patak völgyéből indulunk, utunk a Fehér háznak nevezett épületrom mellett vezet el. Reggel, mikor a konyha ablakon kinéztem, napsütésben ragyogott Pricske fehér csúcsa.
Alagút-bükkfa MáréfalvaAlagút-bükkfa Máréfalva 5 km-re.
Az út mellett, nem túl sűrűn, hétvégi házak sorakoznak. Máréfalva keleti kijárata közeléből egy aszfaltút ágazik ki, mely a Patakvölgyében, a Fenyéd vize mentén halad előbb kelet, majd észak-kelet felé.
Alsó-szikla Makfalva 46,4 km-re.
Az Alsó-szikla, vagy ahogy még nevezik, a Suvadás, Makfalva Alsó szeg helynevű területén található - itt, a Hídcsegely nevű határrészen, a Kis-Küküllő alámosta a parti részt, kéregcsuszamlást okozva. A hagyomány szerint, ha a faluból is jól látható Alsó-szikla megszürkül, megváltozik az idő, ugyanis a kék palás rétegek előre jelzik az esőt.
Szent Péter és Pál katolikus templom GyergyócsomafalvaSzent Péter és Pál katolikus templom Gyergyócsomafalva 35,6 km-re.
Gyergyócsomafalva Alfaluból vált ki faluosztódás révén 1730-ban, Gyergyószentmiklóstól 9 km-re terül el, a 126-os megyei út mentén. Gyergyócsomafalva Gyergyóalfalu és Gyergyóujfalu között terül el ott, ahol a Nagy-Somlyó vize a Marosba ömlik. Az őszi gyergyói kerékpár körturám alkalmával kerestem fel a rejtekhelyet, elég könnyen megtaláltam a leírás alapján, bár az is csak az emlékezetemben volt meg. A trafoház mellett, a kerítésnél elrejtett geodobozt már régebb megtaláltam, de valamiért elmaradt a bejelentése. Ezt a dobozt ötnapos ittlétem alatt mindennap kerestem.
Bugyogó források FingóborvízBugyogó források Fingóborvíz 29 km-re.
Érdemes továbbmenni a Fingóborvíz faépülettel fedett forrásától, délkelet irányba. A Fingó-borvíztől továbbsétálva eljutottunk a Bugyogó forrásokhoz. A Fingó borvízforrástól átsétáltunk ide. A Cseredombi borvíz, másnéven Erzsébet-forrás, Fingóborvíz vagy Szejkésvíz pitvaros faépülettel fedett forrásától délkeletre, 120 méterre további lerakódások helyszíne, bugyogó, sistergő források, és egy tavacska figyelhető meg.
Vigyázó-kőVigyázó-kő 42,9 km-re.
Az Öcsém-tető sziklafalának lábánál húzódó kőfolyást Ördög-malomnak, míg a közelében emelkedő sziklatömböt Vigyázó-kőnek nevezik. A Vigyázó-kő kilátóponjára a Balánbányáról az Egyes-kőre vezető, kék sávval jelzett túraútvonalból ágazik el, a kék kereszttel jelzett ösvény. A csucson osszefutottam egy masik csapattal, igy egyutt talaltuk meg a ladat. A csiki -23 fokos kodbol jol esett a napsutesben turazni, elsonek a Vigyazo-kovet szemeltuk ki. Egy novemberi Eke túrán kerestük meg a dobozt.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Sziklakilátó adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Kápolnásfalu térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Nussbach, vagyis Mogyorós patak - Hanyatlik az Evangélikus erődtemplom, nincs senki aki vigyázza, kijavítsa a repedést, kicserélje a korhadt gerendát. Köszönöm a rejtést.
 • Akkor én ezt kihagyom - Nem szívesen keresek szemétben, szemeten, szemét alatt, körül vagy közelében. Nem méltó egy értékalapú kincskereső játékhoz.
 • Kamerázott terület? - A rejtő kamerán követi a rejteket? Mert dörög és villámlik ahogy csak teheti.
 • Sikeresen megtaláltuk - Bár a bal felén volt.
 • Jobb, ha hallgattok! - 1. Az esemény weboldalán nem jeleztétek, hogy részt vesztek az általam szervezett geotáborban.
 • Madéfalvi kilátó - A Madéfalvi hargita volt a cél, de nem hagyhattam ki ezt az új rejtekhelyet sem. Piricske felől közelítettem meg, nagyon kellemes volt tekerni az erdei utakon.
 • Szombat délután - Marade-vel együtt találtuk meg, miután nemtomhány menyasszonyt, és vőlegényt végigfényképeztek a közelben. Először nem mentünk közel, mert sok volt a násznép a rejtek körül, de majd miután megkerestük a régi sportpályát, és a lóversenypályát, visszamentünk, és csak egy szerelmespár figyelmét kellett kijátszani.
 • Remélem, hogy nem következik be - Meggyesfalvi lakók meglepődve olvasták a helyi magyar és román nyelvű sajtóban a hírt. Hogy a prefektus és a marosvásárhelyi önkormányzat képviselői arra a következtetésre jutottak, hogy a lakótelep közelében, Meggyesfalván szeméttelepet létesítenének.
 • Muhosban vakacioztunk - Osszejartuk az Ilia-hagot, a hadi utat, a Javardot, a Hidegseget (koustokkel zugokkal), az Aranyos-hagot (Mihalyszallasa), stb. Kar, hogy nem tudtam az Ilia-hago rejtekerol, a muhosi a "Ne erj hozzam" hianyzik, eltunt.
 • Sikertelen megközelítés - Először gyalog próbálkoztam, az állomás felől. A gps által mutatott irányba haladva, egy sikátorba értem, mely a szeszgyár területére vezetett.
 • Ülj le és hallgass - Egyszer (2004 augusztusaban) már jártam itt, akkor a Gyilkos barlang felől jőve. Három éve a katlan júliusban még annyira tele volt vízzel, hogy a barátaimnak nem tudtam megmutatni ezt a csodát.
 • Cache captivus - Nem próbáltatok egy kis lazító szúrit adni a fa hátsó felébe? Mindjárt elengedte volna a dobozt.
 • A gond nem a kattintással van - Hanem hogy a telefonom hirtelen nem tudja feldolgozni azt a töménytelen információmennyiséget, és azon nyomban lefagy (már kétszer próbálkoztam - hasztalan). Sebaj, indulás előtt mindig letöltöm majd az aznap esedékes ládák koordinátáit (akárcsak ma vagy tegnap).
 • Nap és Hold - A képeknek hála, nem volt nehéz elékeresni a rejtekből. Szép a parkocska, de azért nagyon üresnek tünik a zászló nélküli zászlórúd.
 • Hááát, ízééé - Még mindig sokan azt hiszik, hogy ha a mozdony kemencéjébe szemetet dobnak, elég. Sajnos nem.
 • Megsimogattuk a kutyát - Körbesétáltuk a temetőt, ettünk néhány diót, megtaláltuk a dobozt.
 • Szepen felujitva - Mukodokepes a mofetta.
 • A forras fele - Gyakori utvonalam - Csikszeredabol hazafele - mikor formaban erzem magam, felmegyek Hargitafurdore a Piricsken, majd leereszkedem. Nagyon szep, kanikulaban is kellemesen huvos, tavasszal valosagosan tobzodik a novenyvilag.

Sikerült eljutni Kápolnásfalu környékére? Tetszett a Sziklakilátó? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.