Gyimesközéplok település (Hargita megye) Központ: Farkaspalló. Gyimesközéplok román elnevezése: Puntea Lupului.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Gyimesközéplok (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Fantanele-menedékház

Fantanele-menedékház Csalhó-hegység 34,36 km-re
A Fantanele-tisztáson egy modern menedékházat találunk, melyhez teraszos vendéglő tartozik.

Lobogó medence és Szemvíz-forrás

Lobogó medence és Szemvíz-forrás Hargitafürdő 40,25 km-re
Az utóbbi pár évben látványosan felújult és megszépült Hargitafürdő. Speciális - Speciális hely mellett, spéci doboz a POI helyett.

Hét jegenyefa

Hét jegenyefa Csíkszentdomokos 15,9 km-re
Felcsík legészakibb fekvésű, és egyben legnépesebb községe délen egybeépült Csíkszenttamással, Csíkszentdomokos fő folyóvize az itt még patak nagyságú Olt.

Bucsin-tető

Bucsin-tető 48,63 km-re
A tengerszint feletti 1287 méteres magasságban található Bucsin-tető (Bucsin-hágó, Bucsin-pihenő) a Gyergyói-medence nyugati határában, a Parajd és Gyergyóalfalu közötti műút legmagasabb pontján található. Bucsin-tető - Délelőtt a Rabsonné vára közvetlen közelében levő, legendás Pakulárkő kilátópontjánál rejtettem geoládát, majd Gyergyószentmiklós felé kerültem hazafelé. Bucsin - Csak egy zacskot talaltam. De megvan a láda - A Mezőhavas túra után kőnnyen megtaláltam ezt a ládát.

Márton Áron múzeum

Márton Áron múzeum Csíkszentdomokos 16,11 km-re
A Márton Áron Múzeumot az egykori magyar királyi állami elemi népiskola épületében rendezték be.

Szent Miklós-szobor 25,53 km-re
Szent Miklós-szobor Gyergyószentmiklós EKE08 - Miután megszabadultunk a kéregető cigánygyerekektől, elég sokat kellett forgolódni a szobor körül.

Vallató

Vallató Hargitafürdő 40,49 km-re
A 7-8 fokos vízben mindenki addig lógathatja a lábát, amíg akarja, vagy amíg bírja. Hargitafürdői vallató forrás - A Piricske forrástól elsétáltunk ide is. A geodoboz nem ott, hanem itt van - A mai napra nem terveztünk különösebb kirándulást, túrát. Kissé megviselt doboz - Elég forgalmas helyen van, és mivel olyan is megtalálja, aki nem azt keresi, kissé megviselt állapotban volt a doboz.

Barátok feredeje

Barátok feredeje Csíksomlyó 35,67 km-re
A csíksomlyói Mária-kegyhely ma már egyre inkább a vallási turizmus szinterévé válik. Megerősítve - Megerősitem a doboz tenyleg nincs ott. Annyira ne erősködj - Bár a galamb még ott van, a galambdúcból tényleg elrepült a geodoboz. Népi feredő - Forgalmas hely, mármint a borvíz miatt.

Fontana-borvízforrás

Fontana-borvízforrás Csíktaploca 36,52 km-re
A csíktaplocai Rét utcában egy borvízforrás található, melynek vizét a környékbeliek előszeretettel hordják és fogyasztják. Első kaland a játszótéren - Ez volt az első kalandunk ebben a játékban (egy pár napja találtam rá a honlapra, addig hasonlóról sem hallottam).

Újfalvi kőbánya

Újfalvi kőbánya 29,68 km-re
Az Újfalvi bányában kitermelt kő vulkanikus eredetű andezit, amely piroxént és hornblendát tartalmaz. Bazaltos - Érdekes a vulkáni kúp maradványait fentről szemlélni.

Szemeskő

Szemeskő Büdösfürdő 46,38 km-re
A Szemeskő a Büdösfürdőbe vezető, kék kereszttel jelzett turistaút mellett van, utunk a szikla mellett vezet el. Az ott szep vplt es igaz sem volt - Ez igy van nagyon erdekes egy fajta megbecstelenito, marmint jomagam. Fenyoakrobatika - Azon rejtesek koze tartozik, ahol hasznos a gps adat, mivel erdo takarja, es ugy a helyet, mint a dobozt, nehez lett volna megtalalni gps keszulek segitsege nelkul. A Szemeskőn - Büdösfürdő felől közelítettük meg.

A sárkány gerince meddőhányó

A sárkány gerince meddőhányó Hargitafürdő 41,78 km-re
A Hargitafürdőre vezető út mentén, annak jobb oldalán, van egy kis, félhektáros meddőhányó.

Óratornyos ház Gyergyótölgyes 32,76 km-re
Óratornyos ház - Gyergyótölgyes

Sugó-kő kilátópont

Sugó-kő kilátópont 16,61 km-re
A Sugó-kő a Munticsel - Sugó-szoros természetvédelmi területen, a Hargita megyével szomszédos Neamt megyében található.

Nagy Pájszó teteje

Nagy Pájszó teteje 25,7 km-re
Nagy Pájszó tetején haladt végig a régi országút Erdély és Moldva között, elkerülve a patakok útromboló erejét.

Nyíres Borzont 41 km-re
Nyíres növényvédelmi rezervátum - Borzont

Zsögödfürdői vár Malomföld 41,33 km-re
A zsögödfürdői vár az Olt jobb partján, a Malomföldnek nevezett helyen volt, ott ahol a zsögödfürdői házak felé emelkedő távközlési antenna is van.

Katonasír az Áldomás-pataka aljában 18,23 km-re
Négy magyar honvéd sírja felett felállított emlékkereszt.

Nepomuki Szent János-kápolna

Nepomuki Szent János-kápolna Csíksomlyó 35,65 km-re
A Nepomuki Szent János-kápolna a csíksomlyói kegytemplom előtti templomkert bal oldalán áll, a kerítőfalba építve. Kápolna - Nem is tudtam, hogy ez egy rejtekhely. Hol lehet? - Hiába keresgéltünk a szószék alatt, a ládának (vagy füzetnek) hírét sem láttuk.

Zsögödi régi temető

Zsögödi régi temető Csíkzsögöd 40,22 km-re
Zsögöd egy 1930 óta Csíkszeredához tartozó település. Temető - Megvan ez is. Új doboz az új temetőhöz - A régi rejtést is megtaláltam, de ez több kihívást jelentett (de nem föltétlenül kreatívabb mint az előző;) A legjobban viszont azt sajnáltam, hogy kivágták azt a kefe sűrű orgona bozótot, amiben olyan baljósan sejlettek a régi sírkövek. Egy kis hezitálás után - A képtárnál eldöntöttük, hogy ide jövünk és nem a Kis Vár dombjára.

Dugásfürdő 2

Dugásfürdő 2 Csíkdánfalva 24,41 km-re
Dugásfürdő 2 - Csíkdánfalva Dugásfürdő kereshető rejtése - A helyszínre érkezve, először sétálgattam egy kicsit a környéken, nézelődtem, fotózgattam. Feredő - A hídtól lejjebb hódok által épített gátak duzzasztják a patakot.

Király kútja

Király kútja Virágos Vész 46,73 km-re
Feliratos, epigráfiai emlékekre bukkanhatunk még az erdők mélyén is.

Bunker a Fekete-Bitka oldalában

Bunker a Fekete-Bitka oldalában Hagymás-hegység 12,31 km-re
A Fekete-Bitka déli szikláiban régóta tudunk egy nagy üreg létezéséről.

Lépcső

Lépcső Meteóállomás Tóka-csúcs 31,83 km-re
A Tóka alatti meteorológiai állomás és a csúcson található megfigyelő létesítmény között, a 70-es években egy falépcsőt építettek ki.

Panoráma a zsögödi szorosra

Panoráma a zsögödi szorosra Zsögödfürdő 41,62 km-re
Zsögödfürdő Csíkszereda déli kijáratánál található, a város egyik, szépen rendben tartott szabadtéri, ásványvizes fürdője. Itt nehezebb dolgunk akadt - Az egész oldal tele volt kivágott fenyőkkel. Az oldalban - Hát igazán nem volt okos dolog kivágni a fenyőcskéket, de azért egy kis keresés után elékerült a doboz. Keresés a domboldalon - Többször jártam erre felé, nem tűnt különösebben nehéznek a feladat, miután gps-el felfegyverkezve indultam felkeresni a rejteket, annál inkább lelombozódtam, miután hosszasabb keresgélés után sem sikerült felfedezni a rejteket, pedig kivágott fenyőcske is, kő is akadt nem egy, ilyenformán párosítva is.

Salamon Ernő Gimnázium Gyergyószentmiklós 25,54 km-re
Salamon Ernő Gimnázium, Gyergyószentmiklós

Szentlélek-kápolna

Szentlélek-kápolna Széphavas 21,97 km-re
Vándor, aki a műúton robogsz le a százéves határig, szállj ki, és gyalogolj fel ide - a hely kultikus hangulatának élményét elképesztő körpanoráma egészíti ki. Lefele megáztunk - A rejtekhely-találkozó színhelyével szemben volt ez a Széphavas, ami mégsem volt szép havas, viszont annál szebb volt innen a kilátás. Rejtekhely találkozó - A hatodik rejtekhely-találkozó alkalmából jártunk itt. Köd - Mire felértünk, teljesen ködbe burkolózott a kápolna, észre se vettük volna, ha nem tudtuk volna, hogy hol van.

Rejtek-csúcs

Rejtek-csúcs 4,81 km-re
A játszóterünkre utaló helynév különleges varázzsal bír számunkra, emblematikus jelentőségű. Történelmi pillanat - Régi álmom teljesült.

Német katona sírja Bálványos-pataka 10,67 km-re
Egy német katona sírja - Bálványos-pataka, 12/a főúttól körülbelül 4,5 km.

Ismeretlen német és magyar katonák tömegsírja Bilibók tető 19,3 km-re
Ismeretlen német és magyar katonák tömegsírja a Bilibók tetőn, a csúcs alatt, az emlékhelytől körülbelül 100 méterre észak-keletre, 1944 szeptember.

Melegárok Szécseny 40,39 km-re
A Melegárok Szécseny nyugati részében található, délnyugat - északkelet irányban szeli át a Csíkszeredához tartozó nyaralónegyedet.

Siculicidium útja

Siculicidium útja Jézus Szíve templom Madéfalva 31,52 km-re
A madéfalvi veszedelemhez kapcsolódik az a történelmi tanösvény, amelynek kiépítésére még 2010-ben nyert pályázatot Madéfalva önkormányzata. Tanulsagos tanosveny - Erdemes vegigjarni, de azert nagyon jol jonne egy-egy nyil, ami mutatna minden stacional, hogy merre kell tovabb indulni. Elmaradt - Már régebben megtaláltuk, talán tavaly augusztusban, családilag, csak elmaradt a bejelentése. Esti séta 4 - Utunk negyedik állomása.

Római-katolikus templom

Római-katolikus templom Csíkszentmiklós 28,54 km-re
Csíkszentmiklós a környék egyik legrégibb települése és legrégibb a plébániája. Fölösleges akadályugrás után - A helyszínre érkezve, az épületegyüttest fényképezve, rossz irányba indultam meg, így egy adott pillanatban egy kerítésen is át kellett szökni, majd körbejárni a templomot övező várfalat, amíg bejuthattam a rejtek közelébe. Elázva - Ezúttal szerencsére nem mi áztunk el, hanem sajnos a geodoboz. Itt is rend és fegyelem - Ahogy tapasztaltam a mai napon, a környék templomai rendbe vannak téve és megtörténhet, hogy több doboz látta a kárát.

Cserei-kúria

Cserei-kúria Csíkrákos 29,35 km-re
A Cserei-kúriát Cserei János fogarasi várkapitány építtette 1667-ben, aki Apafi Mihály idejében 8 évi várfogságot szenvedett.

Magyar és német katonák sírja

Magyar és német katonák sírja Gyimesi templomkert 17,6 km-re
Magyar honvédek és német katonák sírja a gyimesi római katolikus nagytemplom kertjében, a 12/A jelzésű út mellett.

A százkarú bükkfa

A százkarú bükkfa Farkasvész sarka 31,98 km-re
A Csíki-havasok piros kereszttel jelzett túraútvonalából, a Kolos-tető és a Sándor dombja között, a Farkasvész sarkától észak-keletre, egy meredek oldalvölgy ereszkedik alá a Fenyővize-patak völgyébe.

Kitekintő a Görgényi-havasokra

Kitekintő a Görgényi-havasokra Zeteváralja 49,91 km-re
A Zete-tanösvény egyetlen pontja, ahonnan tiszta időben jól látszanak a Görgényi-havasok.

Basa fogadó és kézművesfalu

Basa fogadó és kézművesfalu Borzont 40,93 km-re
A Basa fogadó országúti fogadó lévén, az utazóknak kínált egykor szállást, ételt és italt, a jószágnak pedig éjszakai pihenőhelyet. Volt, van, és lesz pojéka leves - A menűben. Szombaton - Szombaton a közeli Dórka panzióban mulattunk, így a vasárnapot azzal kezdtük, hogy átnéztünk ide a skanzenbe és megnéztük a madáretetőt is közelebbről. Záróra - Épp zárás előtt érkeztünk, de rendes volt a székelyruhás kislány, mert megengedte, hogy bemenjünk.

Sáncok a Bilibók-tetőn

Sáncok a Bilibók-tetőn Gyimesbükk 20,33 km-re
18-dik századi osztrák sáncvár a Bilibók-tető lejtőjén, Moldva felé irányuló agyúállásokkal. Sáncvár magánterületen - Miután leparkoltam a régi gőzmozdony mellé, elindultam az út túlsó oldalán, a Kontumáctól keletre található sáncvár felé.

Zetevára

Zetevára Zetelaka 49,94 km-re
A Deság pataka a Hargitából ered és a Deság hegy alatt ömlik a Nagy-Küküllőbe - a patak torkolata jobb oldalán a völgyre néző meredek hegycsúcson vannak Zeta vára maradványai. A vár kincse - Végigsétáltunk a tanösvényen. Március 8. előzetes - Kedves volt tanítványom mutatta be ezt a szép tanösvényt. Meses erdon keresztul - Nagyon szepen kijelolt, informaciokkal ellatott turaosveny, egyre tobb van beloluk, es ez nagyon jo, remelhetoleg termeszetbarat kirandulok keresik fel.

Mária-kő északkeleti lelátó

Mária-kő északkeleti lelátó Békás-szoros 15,52 km-re
A Mária-kő a Békás szoros délkeleti részén, a szurdok és a Kis-Békás patak között ékeskedik. Pánik - Nem szándékoztam segíteni, nyugodtan vártam, de semmi. Kilátás - A panoráma kabintól átsétáltunk erre a kilátóra, megcsodáltuk itt is a kilátást. Szoros vége - Erre már kellett egy kicsit emelkedni, de nem veszélyes.

Fogarasy Mihály püspök mellszobra Gyergyószentmiklós 25,23 km-re
Fogarasy Mihály püspök mellszobra - Gyergyószentmiklós, 1993.

Csorgókő-vízesés

Csorgókő-vízesés Székelyvarság 46,42 km-re
Csorgókő-vízesés, Székelyvarság Még BÚÉK! - > Alig vagyunk már páran az oldalon, de te a régi vagy. Szabályok - > tudom, a szabály az szabály csak ezek miatt sajnos már alig vagyunk Rejtekhelyezők. Rólunk - > csökken az oldal használhatósága.

Bánya-pataki völgyhíd

Bánya-pataki völgyhíd Görbepataka 17,68 km-re
A Bánya-völgyhíd 2 km távolságra van Gyimesfelsőlok állomásától és 28 m magasságban hídalja át a Bánya patakot. Virágos völgyben - Virágos völgyben haladtunk, míg nem elértük a régi illetve az új völgyhidat. Viadukt - Átmentem alatta, végig mentem rajta, körbe jártam, csihánnyal csípettem magamat, bokrok között szúrattam magamat, de a rejteket nem sikerült megtalálnom. A rejtekfotót megnézted? - Szerintem a rejtekfotón elég egyértelműen látszik a rejtek helye.

[ Fel ↑ ]

Bocskai István emlékmű Székelyudvarhely 65,02 km-re. Bocskai István emlékmű, Székelyudvarhely.

Mackó bácsi feredője Kisbacon 67,31 km-re. Mackó bácsi egy nagy termetű ember volt, aki rendszeresen járt e fürdőhöz, becenevét a gyerekektől kapta.

Kopjafás építmények

Kopjafás építmények Székelyudvarhely 66,48 km-re. Székelyudvarhely déli bejárata a Csicser és a Mondó-hegy között, a Nagy-Küküllő völgyében található.

Gróf Széchenyi István mellszobra Székelyudvarhely 65,04 km-re. Gróf Széchenyi István mellszobra, Székelyudvarhely.

Dungó feredő

Dungó feredő Homoródkarácsonyfalva 68,84 km-re. A Dungó népi feredő Homoródkarácsonyfalvától délkeletre található, a Sós- és a Csősz-patak (régebb Csüsz-patak) között. Nagyon szép kis fürdő - A Rejtekhely vadászat Erdélyben harmadik találkozó, harmadik napján, csapatmunával ezt is megtaláltuk. Irány egy akciós wellness központ - 2013-ban, egy magárahagyott pusztulásra ítélt hely. Megújult - Sok kéz önkéntes munkájával és nagylelkű támogatásokból újult meg az elmúlt tíz nap során a Homoród mentiek népi feredője.

Beás-tető

Beás-tető Maroshévíz 55,23 km-re. Az országúthoz való közelsége, illetve a panoráma miatt, mindenkinek ajánlom a Maroshévíz melletti Beás-tetőt - talán kisgyerekek számára nem annyira.

Rudi forrás

Rudi forrás Tusnádfürdő 61,36 km-re. Rudi forrás - Tusnádfürdő.

Uzonka-forrás

Uzonka-forrás Uzonkafürdő 67,52 km-re. Uzonkafürdő Kovászna megye északi peremén, Nagybacon és Sepsibükszád között, a Baróti hegység lábánál, a Nagy Murgó alatt, az Uzonka és Pisztrángos patakok völgyében található. Gyönyörű idő - Valamikor estefele értünk ide, ez volt az utolsó megálló a mai napra. Borvíz - Megtaláltam a dobozt. Pihenőhely rozoga állapotban - Több mint 5 év eltelt az utolsó megtalálás óta, a rejtek is talán Uzonkafürdő legforgalmasabb helyén található, így nem sok reménnyel érkeztem a helyszínre.

Haberstumpf-villa

Haberstumpf-villa 63,76 km-re. A Haberstumpf-villa Székelyudvarhely egyik régi szép épülete, jelenleg, restaurálás után, macute;zeum. Kosz a visszajelzest - Nemsokara javitom, kivulrol fogom leszigetelni valahogy. Marad a remény - Sajnos, az a helyzet, hogy rengeteg érték maradt ránk. Kissé rég volt - Egy kis hezitálás után, hogy vajon hol kezdjem, a rejtek mellett döntöttem, így hamar meglett a doboz (pet előforma) :D.

Homoródfürdő

Homoródfürdő 51,6 km-re. Homoródfürdő a Nagy-Homoród és a Fürdő-patak völgyében fekszik, 740-760 magasságban, 18 km-re Székelyudvarhelytől, a 13 számú műúton. Egy az egyben - A kicsi dobozok elvihetők, arra az esetre, ha a megtaláló szeretne dobozokat rejteni, és csak egy előkészített doboz hiányzik a rejtéshez. Nyelvhasználat, geojátszóterek rejtései, androidos alkalmazások - Úgy gondolom, hogy annak a gyakorlatnak, amikor egy nép vagy közösség kizárólag a saját nyelvét hajlandó használni, vannak előnyei és hátrányai is. Dzsungel az út mellett - A koordináták szerint a fenyőtönköt megtaláltuk.

Firtos vára

Firtos vára 65,9 km-re. Korond és Firtosváralja között, a Kalonda folytatását képező fennsík nyugati, sajátságosan feltarajosodó részén, meredek sziklafalakkal rendelkező Firtos-hegyen épült Firtos-vára. Mélyre besűlyedt geodoboz - Sikeresen megtaláltuk a dobozt, de nagyon mélyen volt a tuskóban. Legendák nyomán - Firtosváralja felől mentünk fel, a Firtos lova fölött csodálatos erdőben, őzek társaságában. Kerestem, de nem találtam - Még a helyet sem sajnos.

Régi székelykapuk Csíkverebes 51,96 km-re. Csíkverebesen megmaradt néhány, majdnem kétszáz éves faragott székelykapu.

Kis Csika-csúcs Kelemen havasok 64,73 km-re. A Kis Csika- vagy Csikuca-csúcsnak olyan szép neve van románul (Cica Mica, Cicuta), persze magyarul kiejtve, hogy a magyar megfelelőjét nem is kellene használni.

Szent István király templom Székelyszentkirály 58,47 km-re. A Bosnyák-patak völgyét követve, Tibódtól három kilométerre találjuk Székelyszentkirályt.

Bugyogó-borvíz

Bugyogó-borvíz Sepsibükszád 64,9 km-re. A Csomád-Büdös-hegység legismertebb mésztufa lerakodásai a Csomád déli lejtőin, Rakottyás-patak, Bugyogó-borvíz és Tó-patak völgyében alakultak ki, ahol kis szurdokvölgyek képződtek.

Lobogófürdő Szentkeresztbánya 50,99 km-re. Szentkeresztbánya környékén ásványvízforrásokat találunk a Kis-Homoród mentén, itt alakult ki a hajdan népszerű Lobogófürdő is.

Felső Vészfarki-forrás

Felső Vészfarki-forrás Homoródfürdő 51,18 km-re. A Felső Vészfarki borvízforrás Homoródfürdő keleti végében található.

Dobrán-forrás Bélbor 55,1 km-re. A Dobrán (Dobreanu)-forrás a Dobrán-patak földrajzi jobb oldalán található, Bélbor északnyugati szélén.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.