Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Abafája

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


1332-ben plébániatemploma van, papja, Krisztián a pápai tizedjegyzék szerint ebben az évben 10 régi banálist fizet, 1334-ben 2 garast. A szent kereszt tiszteletére szentelt román kori temploma most is áll, természetesen későbbi átalakításokkal. Román kori a félköríves szentélye és a hajó szentély felé eső szakasza...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Abafája felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Csontok
Csontok
Terebics-tető 2 Terebics tető
Terebics-tető 2
Fedett kereszt Borzsova Csíkborzsova Szent József kápolna
Fedett kereszt
Vízesés - 5 Zubogó-vízesés Feredőgyógy
Vízesés - 5

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Abafája fotóalbumba!

Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Abafája!

A legközelebbi település Abafája, 0,55 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Pfenningsdorf-ház KolozsvárPfenningsdorf-ház Kolozsvár 83,9 km-re.
Pfenningsdorf-ház - Deák Ferenc utca 15.
Ótordai kastélytemplom TordaÓtordai kastélytemplom Torda 72 km-re.
A mai templom XV-dik századi és a gótikus kar alkotása; a XI-XIV-dik században itt más templom állott. Szép templom, érdekes a környezete. A templom kapuja sajnos zárva volt. Otletes kis rejtek, hamar megkerult. A középkori első templom Szent Márton nevét viselte, s valószínűleg az ótordai templom örökölte ezt a címet, s elődje volt a város legrégibb parochiális temploma.
Fülemüle-tó Torda 70,2 km-re. A rejtek-fa körül néhány strandoló heverészett pokrócokon, és strand-ágyakon, egy hölgy húszlépésnyiről figyelt minket a napszemüvege mögül, miközben eljátszotta, hogy máshova néz.
Mária-borvízforrás Darabonta Vargyas 98,4 km-re.
A Kormos és Vargyas vize egyesülésénél, a Darabonta nevű helyen fakad fel e térség legjelesebb ásványos forrása, a rákosi borviz, melyet gyakran borszéki gyanánt is hordanak szét. Hagyomány szerént azon helyen, hol most e borvíz (savanyúvíz) felbuzog, a hunok bejövetelekor tó volt, mely Csodástó-nak hivatott.
Kerektó Pálpataka 48,1 km-re.
A Parajdi-medence szélén, nagykiterjedésű vulkáni fennsík tetején, sok helyen a megálló csapadékvíz eltőzegesedett lápok kialakulásához vezetett, ilyenek a Pálpatakán, Bencéd, Fenyőkút és Fenyősmező közelében mocsári növényzettel borított tőzeges területek, mint például a Kerektó.
Szervátiusz Múzeum Kolozsvár 84,3 km-re.
A Szervátiusz Múzeum a kolozsvári Szent Mihály Plébánia épületében, a plébániaházban található állandó kiállítás, melyet megnyitóját 1996-ban tartották.
Református templom NyárádszentbenedekReformátus templom Nyárádszentbenedek 29,8 km-re.
A bencésekkel hozhatók kapcsolatba a Szent Benedekről elnevezett egyházközségek. Bár ez a rejtekhely nem esett az aznapi kincskereső kirándulásom útvonalába, a közelsége miatt tettem egy kis kitérőt Nyárádszentbenedekre. Turkálni újból élvezet, mert így ezt is megtaláltam. I Béla király idején alapított kolozsmonostori apátság (1060–1063) több birtokot kapott és több bencés plébániát alapított.
Babes-Bolyai Egyetem KolozsvárBabes-Bolyai Egyetem Kolozsvár 84 km-re.
Babes-Bolyai Egyetem, egykori Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem. Farkas (Mihail Kogalniceanu) utca 1. A forgalmas hely miatt jobb este vagy esetleg hétvégén keresni. Addig kerestem a dobozt, hogy a rektoratus őre azt hitte, terrorista vagyok. Vasárnap délután egy szép kis séta alkalmával kaptam meg ezt a geodobozt.
Teleki kripta SáromberkeTeleki kripta Sáromberke 12,6 km-re.
Sáromberke Marosvásárhelytől 14 km-re fekszik, látnivalói a Teleki család sírboltja, a Teleki kiállítás, illetve a 18-dik században épített Teleki-kastély. Sáromberke látnivalói közül ehhez a rejtekhelyhez a kriptát mutatnám be. 1319-ben Sárombergként jelentkezik az oklevelekben, 1405-ben Sáromberk, 1412-ben Sárumberek néven, a középkorban szász lakói is voltak.
Visszafolyó vizesárok IvóVisszafolyó vizesárok Ivó 69,4 km-re.
A Kecskevésznek nevezett elágazástól lefele, a híd után az Ivó-patak felé tartunk, és átmegyünk két hídon. A koordináták segítségével könnyen rátaláltam a tárnára, majd a visszafele folyó patakra, miután jó darabig bolyongtam Ivó felett az erdőben, lévén hogy Kápolnás felől a Cekend tetőn keresztül érkeztem. Régóta keressük a Visszafolyónak is nevezett vizesárkot.
Gázsa-nyereg Radnai-havasokGázsa-nyereg Radnai-havasok 89,1 km-re.
A Kis-Ünőkő, Nagy-Ünőkő és Lála tavak felé az egyik megközelítés a Radnai-hágótól a Gázsa-nyereg felé vezető köves út. Az út jó állapotban van, csak az a kérdés, kinek mi a jó.
Dobogófürdő SzentkeresztbányaDobogófürdő Szentkeresztbánya 78,2 km-re.
Dobogófürdő (Székelyfüred, Ugron fürdő) Szentkeresztbánya délnyugati szélénél, a Kis-Homoród völgyében, Lobogófürdőtől délre található. Langyos borvízforrások törnek itt fel, amit ma asztali vízként használnak.
Bor-kút borvízforrás Borka-völgy Besztercei-havasok 89,8 km-re.
A Keresztes-havasból eredő Borka-patak mentén található ásványvízforrások közül a legismertebb a Bor-kút nevű forrás. Mellette található a Borkút (Borcut) vadászház.
Római katolikus templom MarosszentgyörgyRómai katolikus templom Marosszentgyörgy 20,5 km-re.
Marosszentgyörgy legrégebbi és legszebb műemléke a helység feletti magaslaton található. Előbb nem ültem le a padra mert nedves volt, cipőfűzőkötést színlelve végigtapogattam az elérhető helyeket, de nem volt ott a doboz. Igyekeznem kellett, mert lassan sötétedett. Építése a XIV-ik századra tehető, román-gótikus műemlék.
Bazaltoszlopok AlsórákosBazaltoszlopok Alsórákos 97,8 km-re.
A Persányi-hegységet, kelet-nyugat irányban átvágó Olt-folyó a szorosból kilépve Alsórákosnál újból belevágja széles medrét a negyedkor elején képződött bazalterületbe. A bazalt kitermelését 1895-ben kezdték meg. Megtalaltuk Aronekkal, GPS nelkul. A doboz a helyén van. A geodoboz helyét többedmagammal mértük be.
Cserei-kúria CsíkrákosCserei-kúria Csíkrákos 88,2 km-re.
A Cserei-kúriát Cserei János fogarasi várkapitány építtette 1667-ben, aki Apafi Mihály idejében 8 évi várfogságot szenvedett. Fia, Cserei Mihály a szemtanú hitelességével írta meg Erdély történetét 1661-től 1711-ig, a szatmári békéig.
Síremlék a Bethlen-kastély közelében ÁrokaljaSíremlék a Bethlen-kastély közelében Árokalja 45,6 km-re.
A Bethlen-kastély a 19-dik században épült, neobizánci stílusban - ma a Babes-Bolyai Tudományegyetem Regionális Frankofón Központja működik benne, és tudományos konferenciák színhelye. Ez aztán az ambíciós keresés. Árokaljára érkezve, egyszer az északkeleti kapun próbálkoztam, de az zárva volt. Könnyen megtaláltuk a sírt, a dobozt már nem annyira. Parkja arborétum, száznál több fafajjal, a park déli szélénél egy síremlék található, egy a Sajóba fulladt fiú emlékére.
Református templom Magyarózd 62 km-re.
Opálbarlang KirulyfürdőOpálbarlang Kirulyfürdő 83,7 km-re.
Az Opálbarlang név egészen új irodalmunkban, de a környéke, a tolvajosi Festék-malom vagy későbben Hargita-liget, ha gyéren is, de már egy pár adat révén említve volt. A helyet a különböző elnevezések dacára is jól ismerik a Kéruly fürdőt felkeresők, amelytől a Tolvajos patak mentén felfelé 2 km-re fekszik. Tudok terkepet is mellekelni, Banyai Janos keszitette. Megigertem, hogy adok koordinatat, de sajnos elfelejtettem. Nem hagyhattam ki ezt a gyonyoru szep oszi napot, meg ha csak egy rovid kort is mehettem a kerekparral, amibe belefert meg, hogy ismet felkeressem a Solyomko kornyeket, es a perretz altal kuldott leiras alapjan tovabb kutassak a Banyai altal leirt opalbarlang utan.
Szent György laktanya KolozsvárSzent György laktanya Kolozsvár 83,4 km-re.
Szent György laktanya (kaszárnya) - Hunyadi (Stefan cel Mare)-tér 3.
Diód vára 99,5 km-re.
Diód várának romját Diód belterületének északnyugati szélén, a Diód-patak partján, az ottani tó melletti kisebb kiemelkedésen találjuk. A szomszédos kerten keresztül lehet bejutni, a tulajdonos engedélyével.
Hegy útja CsíkszépvízHegy útja Csíkszépvíz 94,5 km-re.
Csíkszépvíz központjából indul a fehér alapon piros kereszt jelzésű túraútvonal, amely a régi út - az egykori országút nyomvonalán halad. A tavaly júniusban jártam először a Hegy útján. Elindultunk, hogy megnézzük a Szent László Emlékhelyet. Miután az általam elrejtett, doboz nélküli geodoboz eltűnt, örültem az újratelepítésnek, amit a román geojátszótérnek köszönhetünk.
Katolikus templom CsíkcsomortánKatolikus templom Csíkcsomortán 97,3 km-re.
Csíkcsomortán Csíkpálfalva községhez tartozó falu, Csíkszeredától 7 km-re északkeletre, az Aracs- és Remete-patakok találkozásánál fekszik. Neve a régi magyar Csomor személynévből származik. Ott volt alatta, ahogy írja. Meg amikor egy aggal halasztam le Aracs patak volgyeben a ladikot. Megtalaltuk a megadott info alapjan.
Tó-nyereg Radnai-havasok 87,4 km-re.
Tó-nyereg, románul Saua cu lac.
Keleti kilátó Istenszéke Kelemen-havasokKeleti kilátó Istenszéke Kelemen-havasok 35,6 km-re.
Amiről talán legszebben Wass Albert írt, valamint a fenséges kilátás, amit biztosít, annak egyik leglátogatottabb helyévé teszi. A kék pont jelzésen, a Bisztra-patak völgyéből indulva, a Hidas-patak völgyén keresztül jutottunk fel az Istenszéke csúcsplatójára. Május elsején, nagyon szép ídőben indultunk Dédabisztráról. Az Istenszéke a Kelemen-havasok legnyugatibb része, és bár csupán 1380 m magas, de jellegzetes formája amely az emberek fantáziáját igencsak megmozgatta.
Evangélikus templom Szásznagyvesszős 67,8 km-re. Puzdra-csúcs Radnai-havasok 92,6 km-re.
Görgényi nárciszmező GörgényszentimreGörgényi nárciszmező Görgényszentimre 13,8 km-re.
Görgényszentimre községben található a Görgényi nárciszmező, a Görgényi-havasok lábánál, összesen 3 hektár területen. Maga a rejtő vitt el a rejtekhelyhez, a saját kocsiján. Hétvégén, nárcisz-virágzáskor inkább kerülni kell, tömegnyomor van. A nárciszok április-májusban virágoznak.
Unitárius templom Mészkő 78,8 km-re.
Mészkő látnivalója a középkori eredetű unitárius templom.
Terebics-tetőTerebics-tető 21 km-re.
Munkából hazaérve gondoltam, hogy még megkeressük ezt a rejtekhelyet ebéd előtt. Kalkutta Indiaban? A közelben tanyázik a jeddi juhász. A Terebics-tető Jedd község határában található, Jeddről 30-40 perc gyaloglással elérhető.
Lépcső Meteóállomás Tóka-csúcsLépcső Meteóállomás Tóka-csúcs 98,8 km-re.
A Tóka alatti meteorológiai állomás és a csúcson található megfigyelő létesítmény között, a 70-es években egy falépcsőt építettek ki. Ez a lépcső idővel tönkrement, a Tóka-csúcs egyedüli megközelítési lehetősége egy csúszós, bizonytalan túraösvény volt.
Iskolamúzeum LövétebányaIskolamúzeum Lövétebánya 79 km-re.
A lövétebányai Iskolamúzeum a Gábor Áron Iskolaközponthoz tartozik. A kiállított tárgyak az 1990-es évek előtti időből származnak, óvodai és iskolai kellékek.
Régi városi stadion MarosvásárhelyRégi városi stadion Marosvásárhely 24,5 km-re.
Marosvásárhely első futballpályáját a Nagyállomás mellett, a Hűtőház területén hozták létre. Az öngyújtót egy iránytűre cseréltük. Megtaláltuk, betettünk egy Bic gyújtót. Megtalaltuk, beletettunk egy kulcstartot. A marosvásárhelyi régi városi stadiont 1906-ban nyitották meg, itt hazai és nemzetközi mérkőzéseket és atlétikai versenyeket bonyolítottak le.
Egykori evangelikus templom Királynémeti 42,5 km-re.
Egykori evangélikus templom, ma Szent Demeter ortodox templom.
Vármegyehatárjelző kő SikaszóVármegyehatárjelző kő Sikaszó 64,8 km-re.
Fáradt voltam, de egy kéthetes szünet után már nagyon hiányzott a túrázás. Erre jártunk Barnabással és Mihállyal, egy kellemes napon. A Csudálókőnél túráztunk, majd Libán, Sikaszó, végül Ivó látnivalóit néztük meg. Sikaszó a Fenyéd és Gyergyótekerőpatak közötti 138-as számú úton taláható, a Libáni-hágótól 11 km-re, az Alsó-Veresbükk-patak torkolatánál.
Tichy-ház Segesvár 59,2 km-re.
Haller kastély ZoltánHaller kastély Zoltán 70,5 km-re.
Segesvártól 27 km-re délkeletre fekszik, Szászkézd községhez tartozik, a községközponttól 7 km-re délkeletre van. Éveken át csak nézegettem a kastély romjait, de mivel most doboz is van rejtve, megálltam megkeresni. A helység látnivalója a Haller-kastély 1553-ból.
Vadaspark IvóVadaspark Ivó 66,1 km-re.
Bár a belépőnek elég borsos ára van, valószínűleg nem érte meg nekik kevés embert beengedni. Ez alkalommal nem sikerült bejutnunk a vadasparkba, mert nem jelentkeztünk be előre.
Mihályvára MátéfalvaMihályvára Mátéfalva 99,6 km-re.
A középkorbanSárkány-erdőnek nevezett Persányi-hegységben, Mátéfalvától keletre, a Rákosi-szorosban állnak Mihályvára romjai. Nagy meglepetésemre a bejelentésnél vettem észre, hogy egy szűz geodobozról hittem azt, hogy eltünt, tény, hogy én nem találtam rá, pedig a leírás nagyon is egyértelmü. Hat igen most mar elindult.
Torma-kúria Csicsókeresztúr 67,3 km-re.
Nagy Pájszó tetejeNagy Pájszó teteje 96,3 km-re.
Tiszta időben gyönyörű kilátás tárul elénk. Nagy Pájszó tetején haladt végig a régi országút Erdély és Moldva között, elkerülve a patakok útromboló erejét.
Oltárkő SzentegyházasfaluOltárkő Szentegyházasfalu 76,8 km-re.
Akkor éppen a Madarasi Hargita felől érkeztünk, a Hegyes-kő érintésével, röviden kitértünk az Oltárkő sziklái tetejéhez, majd a Csihányos-kút pusztáján keresztül ereszkedtünk be a Vargyas völgyébe, Szentegyházasfalu felé. 2006-ban jártam itt először, egy Hargita 50 km-es teljesítménytúra alkalmával.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Abafája adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Lóhalálában Sepsiszentgyörgyre - Ahogy értesültem róla, hogy megjelent ez az új rejtekhely a Bod Péter könyvtárnál, befogtam a lovakat, közéjük csaptam, és lóhalálában vágtattam Sepsiszentgyörgyre. Majd amíg a lovak abrakoltak, megkerestem a rejteket :-).
 • Masodszorra meglett - Igaz, hogy csak egy fenyofa segitsegevel ertem fel a dobozt.
 • Az elso itt bejelentett - De igyis-ugyis kb 5 van osszesen. De ez persze csak atmeneti allapot, ez naprol napra valtozhat.
 • EKE napok Sztána - A 120 éves születésnapját ünneplő Erdélyi Kárpát-Egyesület által szervezett III. EKE napok alkalmával jutottam el Sztánára.
 • Gyönyörű - De nagyon nehéz túránk volt b_istvan-nal. Négy óra alvás után hajnali négykor indultunk ketten Székelyudvarhelyről a Bilea-tóhoz autóval.
 • Működik - Tényleg így működik, hogy másodszorra, és nappal lehet megtalálni. Végigolvastam minden bejegyzést, minden segítséget, de végül csak a "nem kell feladni" segített.
 • Megtaláltam a menedékház felé vezetö úton - Rossz állapotban van, meg van penészedve a doboz tartalma. Valahogy vízhatlanná kéne tenni - miután kicserélik a tartalmát.
 • Ösvénynek aligha nevezhető csapás - Alig találtuk meg a dombra felvezető, ösvénynek aligha nevezhető csapást. De megérte átverekedni magunkat a rengetegen, a toronyból ugyanis váratlanul szép kilátás tárult elénk.
 • Feliratos kövek - Most már majdnem minden tiszta. Tisztáztuk, és egyetértünk a források nevében, helyében, koordinátáiban.
 • Arra jartunk - De a vadaspark villanypasztorral orzott kapujatol csak a lest nezegettuk kivulrol, sovarogva. Mashonnan is megkozelitheto?
 • Ott ahol ket fiatal elet kerekbe torott - Szamtalanszor jartam mar a Zernyesti-szorosban, de most kihasznalva, hogy egynehany csaladnak a szorost kellett ismertetnem, igy meglett a ladacska is. A rejtes nagyszeru helyen van, koszi.
 • kisebb kacsok elonyben - Persze hogy lampa nelkul mentem, vegul a fenykepezogep vakujat fokuszalni segito voros fenyforrasnal tapogatoztam vegig a tarnat egy regi I.P.
 • Óvóhely-2 - Ez a bunker érdekesebb volt mint az előző, márcsak a cseppkőlefolyás miatt is. A leirtak alapján szinte azonnal meglett a doboz.
 • Gesztenye - Miután Deliáék kikaparták (izé, kiásták) a gesztenyét, és kissé odébb helyezték, mi is könnyen megtaláltuk a kissé furcsa alaku dupla dobozt. Enyhén nedves volt belül, kitöröltük.
 • Nagyon tetszett a hely - Az abonyi természetjárókkal Erdélybe utazva kerestem meg Teveladyvel. Köszönöm a rejtést.
 • Kicserélve - Megtaláltuk a geodobozt a földön. Gondoltuk, hogy teszünk bele füzetet és egyéb kelléket, de el volt törve, ezért kicseréltük.
 • Eltűnt? - Talán eltűnt a doboz. Sejtem, hogy hol lehetett, de nem volt ott.
 • Napozó bölények - Hiába vártam, a nagy lomha bölények semerre sem mozdultak, csak süttették magukat az őszi nappal. Azért jó volt tudni, hogy van villanypásztor és kerítés.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Abafája? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.