Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Temeskenézi mocsarak - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Temeskenézi mocsarak

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Római katolikus templom - Csíkkozmás
Oltár
Felek vára
Várhegy
Evangélikus erődtemplom - Szászveresmart
Várfal
Vápa vára
Vadvirágok - Szibériai nőszirom
Református Kistemplom - Marosvásárhely
Templombelső
Poenari vár
3319
Hiperbolikus napóra - Marosvásárhely
Hiperbolikus napóra 2
Radó-ház - Marosvásárhely
Radó-ház
Várszikla - Bisztrapataka
Sziklaalakzatok
Templomerőd - Berethalom
Figura - 1

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Temeskenézi mocsarak fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

A temeskenézi mocsarak természetvédelmi terület, madárparadicsom - Temeskenéz és Baracháza között terül el... Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Temeskenézi mocsarak!

A legközelebbi település Temeskenéz, 2,5 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Temeskenézi mocsarak közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
11,9 km-re. A Temesvár felől Nagyszentmiklós felé utazva, Billédtől körülbelül 2 kilométerre, a jobb oldalon emelkedik a Kálváriadomb. Közvetlen közelében parkolóhely található, személygépkocsik számára.
12,3 km-re. Vinga, az arad-temesvári vasútvonal mentén fekvő nagyközség, első ismert birtokosa a Csák-nembeli Miklós, 1214-ben komáromi, 1222-24-ben csanádi, 1228-29-ben bihari főispán volt. Az 1717 évi kamarai jegyzékben Vinka alakban fordul elő, de csak 9 házzal.
16,3 km-re. A Temesvárt Nagyszentmiklóssal összekötő DN6-os országútról a 12-es kilométerkőnél bekötőút ágazik le Újbesenyő felé. Közvetlenül a falu szélén jobbra kell letérni egy a vasutállomás felé vezető úton, majd tovább a vasút mentén, mígnem feltűnik az a bokor melynek védelmében az obeliszk meghúzódik.
19,8 km-re. Aradtól 35 kilométerre, a folyó bal partján, mélyen a Maros Ártéri Természetvédelmi Terület szívében helyezkedik el. Aradról a Perjámos felé vezető 682-es megyei úton Munár falu határáig, ahol jobbra tér egy keskeny aszfaltcsík, a letérőtől számítva 4 kilométer a kolostorig.
21,9 km-re. A kastély főbejárata az országúttal párhuzamos utcára nyílik. A Lipthay-kastély Temesvár felől Nagyszentmiklós felé utazva, a Lórántfalván található, nem messze az 1785-ben épült római katolikus templomtól.
22,1 km-re. Csatád a román-szerb határ közelében fekszik. Sváb néprajzi központ, bár svábok már csak kevesen vannak itt. - Zöld Paradicsom-tó 22,1 km-re.
22,2 km-re. Az E70-es nemzetközi út Temesvárról Zsombolyára vezető szakaszán, a Gyertyámos központjában a 693-as megyei útra kanyarodva jutunk el a köztemetőig, melynek a bejárattal átellenes határa mentén, közvetlenül egy tó közelében található a sírhely.
22,7 km-re. Itt áll a román ortodox templom és annak kertjében, közel a hátsó kerítéshez húzódik meg a település legjelentősebb polgárának, Vukovics Sebőnek a síremléke. Az E70-es nemzetközi út Temesvárról Zsombolyára vezető szakaszán, a falu területén 90 fokos kanyart ír le.
23,3 km-re. Az újszentesi Petőfi Sándor emlékmű közvetlenül a község központi parkjának előterében, a református templom előtt található.
23,5 km-re. Az Útépítők emlékműve az E70-es nemzetközi út Temesvárról Zsombolyára vezető szakaszán, a 6-os kilométerkőnél található. Az egykor Szeged felé vezető országút volt az első, melyet a Temesközben kiköveztek (1831 és 1835 között).
26,4 km-re. A temesvári római-katolikus székesegyház az egykori Losonczi téren található, a város történelmi központjában. A csanádi püspökség székesegyházának alapkőletétele 1736 augusztus 6-án történt.
26,6 km-re. Sailer Antal-szoborcsoport a temesvári Gyermekklinikával szemben, a Mária királynő téren.
26,6 km-re. Nyolc boldogság üvegablak-sorozat a püspöki palota folyosóján, az udvar felőli oldalon. Augustin Pacha utca 1 szám, Temesvár.
26,6 km-re. A piarista kegyes tanítórend a magyarlakta vidékeken a 18-dik század első felében terjedt el - az ősi csanádi egyházmegyében Szentannán működtettek kollégiumot, amely a növendékek kis száma miatt 1788-ban megszűnt, majd az iskola II József rendelete alapján Temesvárra került. A tanintézetben kezdetben latin, majd német, a XIX-dik század közepétől az I világháborúig magyar, az 1920-as évektől román nyelven folyt az oktatás.
26,7 km-re. Bolyai János emléktábla - Jecza Péter, 1993. Bolyai János  utca, Temesvár.
26,7 km-re. Mária-emlékmű a Józsefváros és az Erzsébetváros határán, a Mária-téren - Temesvár.
26,7 km-re. A festményt 2019-ben készítették, a Decemberi forradalom 30 éves évfordulója alkalmából. Románia legnagyobb falfestménye Temesváron található, a Nicolae Titulescu úton, egy régi siló épületének oldalán.
27,3 km-re. A temesvári Milleniumi templom a Gyárváros központjának számító Kossuth tér közvetlen közelében, a Coronini téren található. A nagy, székesegyházhoz mérhető római katolikus templomot Ybl Lajos tervezte neoromán stílusban.
27,5 km-re. Az 1948-as Honvéd-emlékmű, vagy selyemgyártelki obeliszk, ahogy még nevezik, a Győrödi úton, a 6-os számú ház telkén áll. A Temesvár ostromában, 1849-ben elesett honvédek sírja fölé emelték, 1894 november 1-én a Temesvári Honvéd-Szobor Bizottság jóvoltából.
27,9 km-re. A Béga csatornán vízlépcsőként is szolgáló erőmű épületét Székely László tervezte, 1907-ben kezdték építeni. Az 1910 nyarán üzembe helyezett Turbinák felszerelése két darab, háromkerekű, 560 lóerős Francis turbinából áll, 385 kilowattos, kétfázisú Ganz generátorokkal.
27,9 km-re. Az emléktábla elhelyezése alkalmával született meg az ötlet, hogy a helyen ahol az áll, emeljenek fel egy nagyobb, díszesebb emlékművet Petőfi és a 48-as forradalom és szabadságharc emlékére. Látványos ünnepség keretében, először 1899 július 30-án állított emléktáblát az 1848-49 évi Honvédek Egyesülete ezen a helyen.
28,3 km-re. A Vidéki Levendula levenduláskertbe Angustiafolia Sevastopolis fajtájú levendulát ültettek. Nem kérnek belépési díjat, a látogatás feltétele egy csokor virág vagy egy üveg illóolaj megvásárlása.
30 km-re. Arad déli részén, a Maroson átvezető hídnak az évek során több neve is volt, többek között : József főherceg híd-, Gróf Károlyi Gyula híd-, és Erzsébet híd-nak is nevezték. Most a Traian nevét viseli.

Természeti értékek - Temes megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Temeskenézi mocsarak adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Visszahelyeztem a régi dobozt.
 • Még egész fiatalként pont itt a várfal tövében beszélgettünk az élet nagy kérdéseiről. Gitározgattunk, énekelgettünk.
 • Jó kis séta kellett, hogy mind a két templomot megtaláljam. Az Orsolyásba nem tudtam bejutni, de a Ferencesbe sikerült.
 • Nagy meglepetésemre a bejelentésnél vettem észre, hogy egy szűz geodobozról hittem azt, hogy eltünt, tény, hogy én nem találtam rá, pedig a leírás nagyon is egyértelmü. Ettől függetlenül a hely nagyon szép, érdemes felkeresni.
 • Az adatbázisunk karbantartásakor érdekes dolgok derültek ki a Sport Teacher rejtekhellyel kapcsolatban. Miután az eredeti geoláda valamikor 2009 decembere után eltűnt, azt 2011 februárjában megszűntté nyilvánították, anélkül, hogy minket is értesítettek volna.
 • Megtaláltuk Bálinttal és Misivel. Volt némi probléma az elején, mert rossz koordinátákkal operáltunk, de néhány telefon után megoldódott a gond.
 • Majdnem teljes a csend az esti órákban, csak a békákat lehet hallani. A doboz rendben van - száraz.
 • Az erőd felől közelítettem meg a templomromot. Több villanypásztoron át, és megint meggyöződtem, hogy nem ajánlatos hozzáérni.
 • A kék pont turistajezés már nem létezik, helyette van sárga pont. Ez a Várpataka mellett elhalad a Vártető alatt.
 • Szóval azt szeretnétek, hogy egész évben autó nélkül legyetek. :-) Ez szerintem könnyen megoldható, el kell dobni a kocsikulcsot jó messzire, peldaul a Marosba.
 • Faraszto, egy 3 eves kislany is volt velunk o a nap hose, mar szinte feladtuk mert nem talaltuk sehol a dobozt, de az utolso pillanatban meg beneztunk egy fa tovebe es hoppa, ott volt.Nagy volt az orom a gyerekek akik 4 en voltak, hat azt az oromet.
 • Minden evben felkeresunk egy femtablat, ami kozvetlenul a boltivek alatt van elhelyezve. Ferencz Gabor hegymaszonak allit emleket ez a tabla, meg a 70-es evekbol.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Temeskenézi mocsarak? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Temes megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.