Rejtekhely.ro Geotrekking Erdélyben - Geotrekking

  Főoldal  Android alkalmazás  Rejtekhelyek a térképen  Kapcsolat  Belépés  

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Regisztráció

Rejtekhelyek a közelben
Cementlapok
Uj Varosi Strand Marosvasarhely
Szerelmes par Marosvasarhely
Gyalogoshid Marosvasarhely

Hozzászólások
Szombat esti felderítés II. rész...
Gyerekkori élményeim...


Felső gát - Marosvásárhely

Felső gát - Marosvásárhely


A Marosvásárhelyi 1-es gát vagy ismertebb nevén felső vagy régi gát az egyik legrégebbi, amelyet a Maros szabályozására építettek. A gátat 1912–1916 között építették a Maroson. Történelmi emlékműként szerepel az országos kulturális örökség listáján, rendeltetése pedig jelenleg az, hogy biztosítsa a megfelelő vízszintet az Aquaserv regionális vízszolgáltatóhoz tartozó víztisztító állomásnak. Korábban a turbinaárok vízellátását biztosította.

Az 1912. évi őszi és az 1913-as tavaszi áradások „kényszerítik” arra a várost, hogy 1913-ban Lenarduzzi János olasz mérnök tervei alapján megépítsék a jelenlegi „régi” gátat. Érdekessége, hogy a középső zsilipkaput úgy képezték ki, hogy azon át továbbra is lehessen tutajokkal fát szállítani. A gát mai értékbe...

További részletek (gps koordináták, térképek, leírások, fényképek) regisztráció után.

A Rejtekhely-keresés Erdélyben közösségépítő játszótér. Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Regisztráljatok a játszóterünkre.

Keressétek meg a Felső gát - Marosvásárhely rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

A Rejtekhely.ro, bár szintén geojátszótér, nem a nemzetközi alapjáték, a geocaching helyi játszótere. Egy másik kincskereső játék, amelyben a "kincs" Erdély történelmi és kulturális öröksége, természeti látnivalói, és nem valamilyen kincsszerűséggel felruházott tárgy.

Regisztráció
 


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2022 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Hasonló játék, mint a geocaching. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Tárolás Promotii Mobila Támogatás Furniture Deal Oldalkészítés: 0.02 másodperc