Cycle Map, környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe

Bunkerek az Árpád-vonalon - Gyimesközéplok - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Bunkerek az Árpád-vonalon - Gyimesközéplok

Bunkerek az Árpád-vonalon - Gyimesközéplok

..

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.

***

Néhány kép a Bunkerek az Árpád-vonalon - Gyimesközéplok képtárból:

Bunkermaradvány 2
Bunkermaradvány 2
Sáncok
Sáncok
A bunker vasazása
A bunker vasazása
A kiszakadt vasrudak helye
A kiszakadt vasrudak helye

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Bunkerek az Árpád-vonalon Gyimesközéplok rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Érdekes helyek a közelben:
* Gyimesközéplok 0.83 km-re - A forrástól a Tarhavas lábánál levő Gyimesi-szorosig, 30 kilométeren végighúzódó Tatros-völgyét nevezik Gyimeseknek. * Magyar és román katona sírja 1.2 km-re - Egy magyar és egy román katona sírja a Buha-patak hídjánál, a 12/a úton, egy építkezési lerakat előtt, Pál Péter földjén. * Egy ismeretlen német katona sírja 1.26 km-re - Egy ismeretlen német katona sírja - Bilibókszer, 12/a főút mellett, a Buha-pataktól kb. * Vízimalom 1.42 km-re - A gyimesközéploki vízimalom a XIX. * Rudolf Stuter bajor katonatiszt sírja 1.46 km-re - Egy német, valószínűleg bajor katonatiszt, Rudolf Stuter sírja. * Sarlós Boldogasszony kápolna 1.92 km-re - * Négy ismeretlen magyar honvéd sírja 2.64 km-re - Négy ismeretlen magyar honvéd sírja - Hegyes-havas. * Világháborús katonák sírja 4.15 km-re - Ötven, név szerint ismert I. * Hidegség 4.66 km-re - Hidegség a Gyimesek második legrégebbi települése a Gyimesi-szorosnál létrejött Sáncpataka után. * Hét német katona sírja 5.04 km-re - A Tarhavas-patak 12/a úti hídjánál kivégzett 6-7 német katona sírhelye, melyet még nem jelöl emlékkereszt. * Osztrák-magyar honvédek sírja 6.08 km-re - 64 osztrák-magyar honvéd és tűzér, valamint 3 ismeretlen orosz katona sírja a gyimesbükki vasútállomással szemben, jobbra egy magaslaton, Görbe Péter földjén. * A hivatkozások regisztrált felhasználók számára elérhetőek, bejelentkezés után.

Néhány székely szó jelentése:
Cindura = Vizsga. Cinka = Fiatal leány, bakfis. Cire = Ág, kosárkötésre való venyige. Rőzse. Cők = A bekavart kovász, mielőtt az egész lisztet hozzászitálnák. Cőkös kenyér = Komlóskenyér. Cőkös kosár = Amelybe teszik a tésztát, vagyis szakajtó. Cömpő = Bütülésnél levágott rész. Csáklya = Az acél korcsolyát helyetesíti fából. Csámporodva = El van szomorodva. Csanak = Lim-lom.

Turisztikai látnivalók a közelben


Régi zsidó temető
Régi zsidó temető 0.37 km-re
RH4549 Régi zsidó temető Gyimesközéplok
Borospataka
Borospataka 4.46 km-re
RH1565 Borospataka Gyimesközéplok
Sziklavilág
Sziklavilág
Sötétpatak az Erős-hegy lábánál található.
Harangláb
Harangláb
Még nem jelöli kereszt a cikolyai temető haranglábja mellett, a Tarhavas-patak hídjának közelében levő, ismert sírhelyet.
Fa harangláb
Fa harangláb
Urunk színeváltozása római katolikus fa harangláb - Hidegség.
Gyimesi Kálvária
Gyimesi Kálvária
Dani Gergely esperes-plébános a hetvenes években (1974) római-katolikus templomot épített a csángóknak.
Sebő Ödön keresztje
Sebő Ödön keresztje
A térkép szerint egy keresztnek kellett volna következni a gerincen, de bárhogy tekergettem is a nyakam, nem találtam meg.
Hármaskő és a Kondra-kereszt
Hármaskő és a Kondra-kereszt
A Hármaskő a Csíki-havasok északi részében, a Kondra-kereszt turisztikai csomópontjától délkeletre található.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Bunkersorozat - A geodoboz a helyén van...
 • A Nagy-patak völgyének bunkerei - A Nagy-patak völgyében összesen 5 régi, az egykori Árpád-vonalhoz tartozó bunker maradványa található, ebből 4 a völgy bal oldalán van...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.