Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Zsinagóga - Beszterce

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Zsinagóga - Beszterce felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Fal Vöröskő vára Lunkány
Fal
Várfal Kőhalom vár
Várfal
Korond pataka Sóhát Sószoros Parajd
Korond pataka
Évszázados tölgyfák Olthévíz Haller kastély udvarház kúria
Évszázados tölgyfák

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Zsinagóga Beszterce fotóalbumba!

Zsinagóga - Beszterce.. Fedezzétek fel Beszterce és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Zsinagóga!

A legközelebbi település Beszterce, 0,82 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Bözödi halomsírokBözödi halomsírok 89,1 km-re.
Ezeket Orbán Balázs ismertette először, azonban kutatásokra csak 2009 után került sor. Az elmúlt években Bözöd környékén, légi régészet nyomán beazonosították a bözödi halomsírokat.
Lisztes-bérc JódtelepLisztes-bérc Jódtelep 42 km-re.
A Lisztes-bérc egy lapos kő Ratosnya közelében, a Görgényi oldalon, a 90-es években még Lapos-kőnek neveztük. Habár a környező fák eléggé megnőttek, a kilátás még mindig jó Ratosnyára, és a Maros völgyére nyugatfelé.
Sebes-patak völgye Kelemen-havasok 31,5 km-re.
Géra-csorgó SzovátaGéra-csorgó Szováta 73,8 km-re.
2011-2012 környékén a szovátai önkormányzat a sóhegyek tövéből, a hegyből kibukó sósforrás vizét, a géravizet, a Géra utca, Csendes utca, Tölgyes utca találkozásához, az egykori Géra fürdő területére vezette be. Már rég készülök megkeresni ezt a rejtést, de csak most került sor rá. A város szélén, jót lehet járni erre, és inni kis sós vizet. A henger a helyén van, a mágnes működik.
Rava patak homokkő képződményeiRava patak homokkő képződményei 90,2 km-re.
A hagyomány szerint a falu először a Kis-Küküllő mellett települt, ahonnan a török pusztítások elöl költöztek fel az erdő mellé. Két dobozt rejtettem. Székelyvéckén töltöttem a hétvégét. A Rava nevű falu Marosvásárhelytől 28 km-re délkeletre a Rava- (Kopasz) patak szűk völgyében fekszik, Gyulakutához tartozik, melytől 14 km-re délkeletre van.
Református templom Aranyospolyán 81,9 km-re.
Középkori okleveles adat templomról nincs, Aranyospolyán temploma azonban meghatározza korát. Tornya alatti bejáratának kapuja gótikus kori alkotás, csúcsíves, hasonlóképpen a torony lóhereívvel záródó ablakai is.
Botanikus kert MarosvásárhelyBotanikus kert Marosvásárhely 64,8 km-re.
A dendrológiai park 154 őshonos és tájidegen fának és cserjének ad otthont, a botanikuskertben, pedig 800 őshonos és egzotikus növényfaj látható. Ennyi idő elteltével már én sem tudtam, hogy mi a helyzet. Közös, családi ládakeresésre indultunk, három generáció részvételével. Elég sokat kellett keresgélni ebben a szép kertben. A marosvásárhely botanikus kert a Somos-tető lábánál, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem területén található, bejárata a pszichiátriai és gyermekklinika között van.
Kincses Kodáros dombja FelsősófalvaKincses Kodáros dombja Felsősófalva 83,5 km-re.
Kincses Kodáros dombja a Sóvidék legendás helye. Nagyon fogynak a pontjaim, ideje újakat gyűjteni. Köszönöm a karbantartást, az új geodobozt. Mivel új rejtő rejtett itt egy új geodobozt, új rejtekben - én is, mint rejtekgazda, megkereshetem azt, és pontot is kapok a megtalálásért. Tetején állítólag évszázadokig egy 30 cm széles kürtőlyuk volt.
Kiszsolna Evangélikus templomKiszsolna Evangélikus templom 4,8 km-re.
Besztercétől mindössze 8 km-re délre fekvő, egykor többségében szászok lakta település temploma a 14-dik század derekán épült. Már megint az Óvárhely melletti tölgyerdőben jártunk, kockás liliomokat nézni, fotózni.
MagyardécseMagyardécse 34,3 km-re.
A cseresznyéjéről híres települést a cseresznyevirágzás látványa és illata miatt kerestük fel. Korán jöttünk, a hideg miatt késik a virágzás.
Pókakeresztúr 52,7 km-re.
1322-ben Keresztúr néven jelentkezik az oklevelekben, majd 1323-ban Kyrizthur, 1334-ben de Sancta Cruce, 1450-ben Kereszthur néven. 1322-ben temploma van, ugyanis a falu Keresztúr nevét csak templomától kaphatta, mely a szent kereszt tiszteletére volt szentelve.
Bernády-ház MarosvásárhelyBernády-ház Marosvásárhely 65,8 km-re.
A Bernády György Közművelődési Központ, rövid nevén Bernády-ház, 1994 november 4-én nyílt meg, Marosvásárhelyen, a Baross (Horia)-utca 6 szám alatt. Létrejötte a város egykori neves, építő polgármesterének nevét viselő Bernády György Közművelődési Alapítványnak köszönhető.
Lomáska Kis-Lomás-vízesésLomáska Kis-Lomás-vízesés 57,3 km-re.
A Kelemen-havasokban található Kis-Lomás patak felső szakaszát egy andezitlépcsőn lezúduló vízesés ékesíti. A román Cascada Lomasel megnevezésből kiindulva - mivel a földrajzi hely nevét nem áll módomban megváltoztatni - a ládát Kis-Lomás helyett rokonszenvesebb hangzása miatt Lomáskának neveztem el. Már egy ideje kívánkozok eljutni ide, rejteni szerettem volna. Van neked egy kis, saját, különbejáratú vízesésed a Kofa völgyében. Szegek, szegek, de mit kezdjek a ha jön a nagy meleg.
Székelykapu ErdőcsinádSzékelykapu Erdőcsinád 58,4 km-re.
Erdőcsinád délkeleti bejáratánál nagyméretű székelykapu üdvözli az érkezőket, 2013 április 26-án avatták fel. Hat méter magas és csinádi hagyományos népművészeti motívumokkal van díszitve, önkéntes munkával készült, az önkormányzat költségére.
Füvészkert és Wesselényi kastély Zsibó 95,4 km-re.
A hely megvan, a dobozt sajnos a nagy tomeg miatt nem igazan tudtam megkaparintani. A Füvészkert, melynek 25 ha terjedelme van, Zsibó észak-keleti részén terül el, a Szamos második teraszán, és örvendetes módon fejleszti tovább a barokk kastély ősi parkjának maradványait, melynek alapjait valamikor a Wesselényi bárók helyezték le.
Fingó-borviz KorondFingó-borviz Korond 87,9 km-re.
A Fingó-borviz vagy Cseredombi-forrás, Erzsébet-forrás, a Csiga-dombi aragonitbányától keletre, a műútról 800 méterre fakad, vasas-sós vizét asztali vízként használják. A betonköpűbe ömlő forrás fölé egy pitvaros faépületet építettek. Lemértem és feltöltöttem segédpontként a letérő koordinátáit. Onnan sétáltunk fel a forrásig. Utolso allomasa volt a varsagi turamnak, a Moric korol ereszkedtem le es mivel egy kicsit eltavolodtam a celtol roviditettem a borviz fele, es ez lett a vesztem, mert a tovises cserjek kozott vagtam at es egy tovis atszurta a bicikli kerekenek az oldalfalat.
Ruszu-mező a Nagy-Égett-kő mellettRuszu-mező a Nagy-Égett-kő mellett 44,1 km-re.
Ruszu-mező a Nagy-Égett-kő, vagyis Cibles mellett.
Izaszacsal 56,3 km-re.
Izaszacsal egykor hires kerámiaközpont volt.
Léstyán atya emlékére MarosvásárhelyLéstyán atya emlékére Marosvásárhely 65,7 km-re.
Minden rézcsövet végigkutattunk az udvaron, nagy élmény volt. Egy rövid marosvásárhelyi látogatás során, annyi időm volt, hogy ezt a rejtekhelyet felkeressem. A következő megtalálásaid bejegyzésének mi lesz a címe? Léstyán Ferencnek mi is sokat köszönhetünk, hiszen amikor a falvaink templomaihoz, temetőihez rejtünk, többnyire az ő Megszentelt kövek című munkájából vesszük a leírást.
Református templom Cegőtelke 14,8 km-re.
1243-ban jelentkezik az okiratokban egy Chegetelke megnevezés, deGyörffy szerint az oklevél nem hiteles. Ez az oklevél legfeljebb egypusztára érvényes: 1366-ban Zegen, 1407-ben Zegew, 1413-ban Scegew,1428-ban Nagy Chegew, 1429-ben Czagendorf, 1433-ban Czege, 1622-benSzász Zege formában fordul elo a forrásokban.
Új városi strand MarosvásárhelyÚj városi strand Marosvásárhely 64,4 km-re.
1959-ben épült a Kárpátok lakónegyed építésekor. Negyedik megállom az "Új városi strand" volt. Előttem csak BabBerci jelentette be a megtalálását, de december 27. Érdekes elhagyatott hely, és a graffitik nagyon jók. A marosvásárhelyi egykori Új városi strand a Kárpátok sétánya 56-57 szám alatt található.
Ünőkő-nyereg Radnai-havasok 51,6 km-re.
Ünőkő-nyereg, románul Saua Ineu.
MIG 21 AranyosgyéresMIG 21 Aranyosgyéres 81,6 km-re.
A betonállványra helyezett vadászgép alatt, márványtáblán olvashatók a nevek, az utolsó kettő a közelmúlt szomorú eseményét idézi. -indulhat a keresés. Szépen ki van világítva éjszaka a MIG. Sajnos a szellőzőcső tövében nincs doboz. Az utóbbi húsz évben hat pilóta veszítette életét a 71-dik ezred állományából, rájuk emlékeztet a Kolozsvárra vezető autópálya végpontjánál felállított MiG-21-es.
Kisvasút-állomás Marosvásárhely 67,1 km-re. A legutóbb, a gyakorlatilag a rejteken ülő, két cigarettázó "hölgy" miatt, nem tudtam a geodoboz közelébe férkőzni. A hely tényleg gyászos, lehangoló.
Evangélikus templom TekeEvangélikus templom Teke 24,9 km-re.
Teke község a Mezőség keleti felében fekszik, a Pénteki-patak mellett - evangélikus temploma műemlékké nyilvánított épület, a XIV-dik században épült, a tornya a XV-dik században. Az állapota egyre jobban romlik, jelenleg el van hanyagolva, a templom mellett játszóteret és parkot hoztak létre. Magasztos történelemmel rendelkező település nagyon szomorú jelenkori állomása.
Nyugta-tó MarosszentkirályNyugta-tó Marosszentkirály 64,8 km-re.
Nyugta-tó - Marosszentkirály. A helyfoglalással, nyitvatartással, a tóban levő halfajtákkal, sporthorgászattal, illetve egyéb tevékenységekkel kapcsolatban, lásd a hely képtárába feltöltött képeken levő adatokat.
Református templom Kecset 98,1 km-re.
Orbán Balázs írja: A két csermely közötti dombot régi templom koronázta. Az 1660-1690 közötti években készült leltár említi a templomot.
Katalin-nyereg 49,2 km-re.
Katalin-nyereg, románul Saua Pietrii - a Katalin (Catielu)-völgyéről elnevezve.
Uz Bence sírja Székelyvarság 93 km-re.
Fügevára KorondFügevára Korond 90,9 km-re.
Ki Korondon megfordul, annak ajánlom, hogy Fügevár meglátogatását el ne mulassza, mely ily alakzatokat, ily képleteket bizonnyal ritkán lesz alkalma láthatni. A Fenyőkúti-tőzegláphoz igyekeztünk, pótolni a hiányzó geodobozt. E hegy oldalában van a Bonis pinczéjének nevezett kis sziklaüreg is, hol a hagyományok szerint egy Bonis nevezetü ember lakott.
Angyaljárás MarosvásárhelyenAngyaljárás Marosvásárhelyen 65,5 km-re.
Áldott karácsonyt! Karácsony alkalmával az angyal négy címzettnek vitt ünnepi geodobozt. Hát én nem halogattam, amint megláttam az oldalon a rejtést, rögtön indultam is a kisfiammal keresni. Tisztelt címzett: Péter István, és családja.
Rigó-tó SzovátaRigó-tó Szováta 73,4 km-re.
Abban az erdőben, ahol a Szováta környéki tavak találhatók, több jelzett és jelzetlen, sétány és ösvény van. A Rigó-tó a Szováta környéki tavak egyike, több irányból is meg lehet közelíteni.
Állatkert Somostető MarosvásárhelyÁllatkert Somostető Marosvásárhely 65,3 km-re.
A Somostető és környéke magába foglalja a Marosvásárhely keleti részén levő magaslatot és annak lankás oldalait. Turisztikai szempontból a Tisztviselő-telepre és a természeti szépségét ma is őrző Somostetőre osztjuk. Megtalaltuk, kituno a rejtek, a geodoboz jo allapotban van. Egy fagyos, felhős márciusi vasárnap reggelen felsétáltam a Somostetőre. Rég volt ilyen szép hó errefelé.
Madárkert Korond 90,7 km-re.
A korondi madárkertben közel 40 faj található - 5 fajta páva, 12 fajta fácán, 5 fajta galamb, fogoly- és papagájfajok, vízimadarak, vadludak és kacsák, és dísztyúkok.
Felsőidecs 38,3 km-re.
1332-ben Idech néven jelentkezik az okiratokban, majd 1391-ben Felydech, 1461-ben Felsew Idech változatban. 1319 Felydeach.
Sziklaablak Kormos-kő FenyőkútSziklaablak Kormos-kő Fenyőkút 90,6 km-re.
Amikor én a sziklakilátónál és a sziklabástyánál rejtettem a geodobozaimat, láttam távolról ezt a sziklaablakot is. A Kormos-kő sziklabástyája és sziklakilátója között, a sziklakilátó közelében-végében, van egy érdekes sziklaablak.
Református templom és harangláb KüsmödReformátus templom és harangláb Küsmöd 83,7 km-re.
A küsmödi templom zárva volt, az ódon harangláb nagyon megtetszett. Az elöregedett falunak sajátságos hangulata van, sok a kékre meszelt ház.
Református templom Szék 51,1 km-re.
A többségében magyarok által lakott Szék egyik értéke a 12-dik században épített, román és korai gótikus elemeket ötvöző, háromhajós református templom.
Bozsor tava Mezőzáhi tórendszerBozsor tava Mezőzáhi tórendszer 60,6 km-re.
A Mezőségi-patak mentén egy hosszú tórendszer alakult ki. A magas vízszint miatt, a visszavágott fáknak csak az újonnan hajtott ágait értük el. A déli órákban érkeztem a Mezőzáh községközponttól északkeletre hosszan elnyúló tórendszerhez. Később mesterséges gátakat készítettek, hogy az eliszaposodás következtében alacsony vízszintet megemelhessék.
Radnót Református templom 78,3 km-re.
A dátum azonban csak a befejezést jelölheti, mert 1423-ban már Bogáti Péter egy malom vámjogát adományozza a radnóti templomnak, és 1442-ből plébánosa nevét is ismerjük, akit Demeternek hívtak. Temploma gótikus stílusban épült, így korát legkésőbb a 15-dik századra teszik, amit megerősít a diadalív két angyalfőt ábrázoló zárókövének évszáma is: 1486.
Kis Lomás úr sziklaKis Lomás úr szikla 57,5 km-re.
A Kis-Lomás-vízesés közelében, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal felett látványos sziklaalakzatok emelkednek. Az egyik alakzat oldalában egy emberfejhez hasonlítható szikla nyúlik ki. Mikor olvastam, hogy a Kis Lomás vízeséshez készülsz, biztos voltam benne, hogy itt is rejteni fogsz. A Kis-Lomás-vízesés felé menet megálltam megkeresni ezt a dobozt. Útban a vízeséshez felmásztunk ide a sziklához is, hogy megkeressük ezt a geodozbozt is.
Egykori Arany Szarvas-fogadó Nagybánya 90,7 km-re.
Egykori Arany Szarvas-fogadó, majd István-szálló, ma Bányász (Minerul) szálloda - Nagybánya.
A Tükörterem színes üvegablakai Marosvásárhely 66 km-re.
A Tükörterem színes üvegablakai, a Kultúrpalota első emeletén, a Tükörteremben. Városháza tér, Marosvásárhely.

Történelmi-kulturális értékek - Beszterce-Naszód megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Zsinagóga adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Beszterce térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Vizszintes sziklarepedes? - D.u.
 • Kopjafa kerítés - Épp harangozáskor értünk a templomba, így miután a doboz hamar meglett be is jutottunk, és megcsodálhattuk bent is. Nemes egyszerűség, csillagos mennyezet, régi orgona, rend, csend és békesség honol itt.
 • Tavaszi tél - Ma sikerült bejegyezni is, a március végi télben.
 • Udvarház - Éveken át csak nézegettem a kastély romjait, de mivel most doboz is van rejtve, megálltam megkeresni. Félig megkerültem az épületet, de az az igazság, hogy én abba a gazba ami a kastély mögött van, én oda be nem mentem.
 • Parasztvakítás - Perec hadnagy :-), azért csak hadnagy, mert még nincs száz megtalálásod (itt), hogy százados lehessen belőled. Engem neveztek már nagyfőnöknek, majd püspöknek, te pedig visszaléptetnél őrmesterré?
 • Az abonyi természetjárókkal - Erdélybe utazva kerestem meg, Teveladyvel. Köszönöm a rejtést.
 • A mai nap utolso megtalalasa - Epp motorostalalkozo keszulodott a rejtekhely szomszedsagaban. Egy kiados seta utan feluditettuk magunkat a jo hideg borvizzel.
 • Én is kerestem, de eredménytelenül - A koordináták a síremléktől jobbra (délkeletre) található bozótba visznek (talán a régi rejtekhelyre?), a segítő információnál említett betonhidacska alatt pedig nem találtam semmit.
 • Törött, de megvan - A jelzett helyen megtaláltuk a dobozt. Többszörösen törött volt, avaron és földön kívül egy kis zászló és egy szeg volt benne.
 • Az EKE vándortábor 4. ládájaként - Sajnos csak én voltam a 2. megtaláló a rejtés óta :( Kár.
 • Sajnos - Nem találtam meg geodobozt, csak a köfalat, az esetleges rejtekkel. Az erödtemplomba nem lehetett bejutni.
 • Rejtekhely és rejtek - Valóban nem használtam megfelelően a rejtek és rejtekhely fogalmakat. Figyelmetlenségből vagy felületességből, az már mindegy.
 • Sajnos a dobozt nem találtuk meg - A dobozt sajnos nem találtuk meg, a leírás szerinti repedést vagy valami hasonlót találtunk, de abban nem volt meg. Stílusában a kripta hasonlít a gernyeszegihez, de sajnos ezt kifosztották, sírjait összetörték.
 • Naplemente - A kilátón üldögélve élveztük a lemenő nap utolsó sugarait és énekelgettük. Maros vize folyik csendesen.
 • Kivágták a bükkfát? - Vagy a doboz tűnt el? Máskor jelentsd be a rejtéseidet, hogy kereshessük mi is.
 • Gyonyoru hely - Mindenkinek ajanlom a Papusa utani Zart kapukat, meg a Nagy-csucsot.
 • Mar regota izgatott a hely - Igy kibicikliztunk Kezdirol delutan. A rejteket konnyu megtalalni, beleirni mi sem tudtunk.
 • Csicsói vár és szikla - A Csicsó fölötti Vármezőnek nevezett magaslat déli peremén, egy kisebb fenyvesben rejtőzik a Csicsói várszikla. E kimagasló sziklaszirt körül az erdő egy hajdani várfal maradványait takarja.

Sikerült eljutni Beszterce környékére? Tetszett a Zsinagóga? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Beszterce-Naszód megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.