Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Harangláb - Pottyand

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Pottyond a Fiság felső völgyének utolsó faluja, Csíkszeredától 26 km-re keletre fekszik; ma Csíkszentgyörgy községközponthoz tartozik, ám eredetileg Menaság egyik tizese volt.Menaság öt tízesre oszlott: Felszegre, Középszegre, Alszegre és Menaság-Újfalura, és Pottyondra. Ez utóbbi két tízes újabb keletkezésű, Menaság lakosságának kirajzásából jött létre...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Harangláb - Pottyand felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Harangláb - Pottyand képtárból:

Pottyandi harangláb - 1
Pottyandi harangláb - 1
Lépcső
Lépcső
Szent Antal-kereszt
Szent Antal-kereszt
Műemlék-együttes
Műemlék-együttes

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Harangláb Pottyand fotóalbumba!

Fedezzétek fel Pottyand és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Harangláb!

A pottyandi harangláb országos műemléki védettséget élvez, a harang 1975 óta nem szólal meg reggelente. Ma már csak nagy vész idején szól, vagy ha Pottyandnak halottja van. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Pottyond, 0,28 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Országzászló emlékmű TusnádfürdőOrszágzászló emlékmű Tusnádfürdő 25,1 km-re.
Nem sikerült a dobozt megtalálnom. Kerestem a geodobozt a talapzat jobb első sarkánál, majd a szemben állva jobbkéz felőli sarkánál is, de egyik helyen sem találtam. Erdély egyik legkedveltebb üdülőtelepének, Tusnádfürdőnek a felső sétányán avatták fel a kis magyar világban, az 1940-es évek első felében, de ekkor turul még nem volt rajta.
UzonkafürdőUzonkafürdő 33,9 km-re.
A települést kezdetben néhány helybeli, majd idetelepült gyimesi csángó alakította. Hárman voltunk a feleségemmel meg a fiammal. Már az Alsó-Sólyomkõrõl nézegettük a láthatáron a Nagy-Murgó kerek hegyét. Már az Alsó-Sólyomkõrõl nézegettük a láthatáron a Nagy-Murgó kerek hegyét. Az Uzonkafürdőre vezető kövezett út a Mikóújfaluból Barótra vezető útból ágazik el, az Uzonkai-hágó után, és az Uzonka-patakot követi.
Csíksomlyói kegyhely tapintható domborműCsíksomlyói kegyhely tapintható dombormű 9,7 km-re.
A csíksomlyói méretarányos bronz térplasztika a ferences temlom közelében, az út túlsó oldalán található parkolóban került felállításra. A letapogatható bronzplakett andezitalapon áll, rajta Braille-írás is tájékoztatja a látássérülteket.
Nyujtódi panorámaNyujtódi panoráma 43 km-re.
Innen, a Perkőtől a Lemhény és Almás közti Szent Mihály-hegyig ellátsz. Na, ezt kerestem sokáig, hogy aztán rájöjjek, hogy üti ki a szememet. Mar kerestem egyszer de akkor megsotetettem es nem is eroltettem nagyon, hogy hol is van a doboz.
Rompáca-tanösvény CsíkajnádRompáca-tanösvény Csíkajnád 16,9 km-re.
A Rompáca-tanösvény hossza két km, bejárása körülbelül 45 perc. A rompácai borvízig 4 km hosszú az út, bejárása körülbelül másfél órát vesz igénybe.
Katolikus templom KézdikővárKatolikus templom Kézdikővár 34,4 km-re.
Nyomait Orbán Balázs még megtalálta. Most jutott eszembe, hogy utólag visszamentünk és teljesen más helyen mint ahol először kerestük megtaláltuk a dobozt. Ez egy erdekes falu lenne is, ha meg a ladaja is meg lenne. Útban voltam hazafelé, nem volt már sok sötétedésig, de nem tudtam elmenni Kézdikővár és Kézdiszárazpatak új rejtései mellett. A középkorban a falu délebbre, a Cékáspatak völgyében feküdt, a helyet ma is Faluhelynek nevezik.
A református imaház erkélye CsíkszeredaA református imaház erkélye Csíkszereda 11,1 km-re.
Csíkszeredában a Petőfi Sándor utcában, a költő nevét viselő iskolával szemben található a református imaház. A rejtek megvan, de a dobozt nem sikerült elékeríteni. A két kerítés között be lehet sétálni a rejtekig. Bár a kapu nyitva volt, a kerítések közé egy résen kellett bebújni, és végig olyan érzés volt, mintha tilosban járnánk. Az épületnek jelentéktelen homlokzata, valamint az egykori kocsibejáróra szerelt kapuja van.
Régi székelyház FelsőrákosRégi székelyház Felsőrákos 44,4 km-re.
Pont 15-én voltam ott, a templomban az ünnepélyre készültek. 1235-ben Cormosbach néven szerepel, mely települést Felsőrákos elődjének tekintenek.
Lobogó-borvíz KirulyfürdőLobogó-borvíz Kirulyfürdő 28,7 km-re.
Négy természetes forrás és egy hidrogeológiai fúrás, amely 51 órás kitörési periódusával talán Erdély egyetlen hidegvizű gejzírjének mondható. A Kalibás-kőtől folytattuk tovább az utunkat és megálltunk ennél a borvízforrásnál, ami régebb érdekesebb látványt nyújtott. Teljesen jogos a megjegyzés, nincs is más mentségem, csak annyi, hogy egyszerűen nincs időm a végére járni annak sem amit elkezdtem. Jól ismertem már a kirulyfürdői borvízkitörést, így nem volt szükségem gps-re, hogy eljussak a helyszínre. Kirulyfürdő területén (Hargita-plató, Lövéte Közbirtokosság területe) öt ásványvíz előfordulás található.
Bányanyílás HargitafürdőBányanyílás Hargitafürdő 24,4 km-re.
A Hargitafürdőre vezető út mentén, annak bal oldalán, az út alatt, van egy 1,8 hektáros meddőhányó. Tiltótábla figyelmeztet itt, hogy a bányajáratba belépni tilos.
Szent Antal-kápolna CsíksomlyóSzent Antal-kápolna Csíksomlyó 9,2 km-re.
Páduai Szent Antal tiszteletére szentelt barokk kápolna. Baratokkal soroztunk este nalunk. A Hármas-halomoltártól visszafele megkerestük ezt a dobozkát is. Csendes a környék, szép napos délután, öröm itt üldögélni, nézelődni. A csíksomlyói Szent Antal-kápolna a Kis-Somlyó hegy délnyugati oldalán áll.
Óriások asztala Bánya-patakÓriások asztala Bánya-patak 15,8 km-re.
Érdekes, nagy méretű szabályos kő, fenyőfák veszik körül, egy óriási asztallaphoz hasonlít. A hely közvetlenül az út mellett található, a Bánya-tető alatt. Elindultam megkeresni a mesebeli Tisztást, útközben megálltam a Bánya-pataki Óriások asztalánál ebédelni. Kellemes kincskeresést kívánok neked és a játszótársaknak is. Mindenki nevében köszönöm a jókívánságot.
Katolikus templom CsíkmindszentKatolikus templom Csíkmindszent 6,1 km-re.
Csíkmindszent Csíkszeredától 8 km-re fekszik a 123B megyei út mentén, a Nagyrét-patak (vagy Mindszent-patak) völgyében. A templom nagyon szép, a rejtek érdekes. A templomban meghitt adventi hangulat, csodaszep. Ez is meglett ma délután, köszi a rejtést. Egyike a legrégibb csíki falvaknak.
Egy elfelejtett földvarEgy elfelejtett földvar 13,9 km-re.
Igeretemnek megfeleloen megosztom veletek, egy a szakirodalomban alig emlegetett foldvar helyet. Elindultam megkeresni az elfelejtett földvárat. Tehat meg az elfelejtett foldvarig nem ertel fel az eso miatt? Meliékkel közösen indultunk egy kis körtúrára, Csíkszépvízből indulva, a Hegy útján egészen a Pogányhavasig. Igaz ezt mar evekkel ezelott felkerestem.
Szakadát-mező Nyugati részSzakadát-mező Nyugati rész 32,2 km-re.
A Szakadát-mező Neamt megyéhez tartozó nyugati része a Rejtek-patak forrásvidékétől keletre és északkeletre található. A Jávárdi-tető, Nagysarok-, Tarvész-, és Rejtek-csúcsok között helyezkedik el. Egy igazi havasi mező, ahol érdemes kicsit megpihenni a lucfenyők árnyékában.
Hosszúvontató-itató CsíkszépvízHosszúvontató-itató Csíkszépvíz 11,8 km-re.
A Hegy útja közvetlen közelében, egy rendezett forrás található, a Hosszúvontató-forrás és itató. Mellette fából ácsolt, asztalból és padokból álló, fedetlen pihenőhely. Ez volt a második állomásunk a Szent László Emlékhely fele.
Uzonka-forrás UzonkafürdőUzonka-forrás Uzonkafürdő 32,6 km-re.
Fergeteges nonapi buli Uzonkafurdon. Latom mar fakirok is megjelentek. Hűha, egy mindenre elszánt emberke. Uzonkafürdő Kovászna megye északi peremén, Nagybacon és Sepsibükszád között, a Baróti hegység lábánál, a Nagy Murgó alatt, az Uzonka és Pisztrángos patakok völgyében található.
Ördög-hágó BalánbányaÖrdög-hágó Balánbánya 32,3 km-re.
Túránk első állomása a hideg vizű forrás volt. Balánbánya előtt 2,5 km-re, a Gálkút-patak szádától indulva, az Ördög-hágón keresztül megközelíthetjük a Hagymás, illetve a Naskalat főgerincét.
Baross Gábor vasminiszter KézdivásárhelyBaross Gábor vasminiszter Kézdivásárhely 43,9 km-re.
Baross Gábor (Pruzsina, 1848 július 6 – Budapest, 1892 május 9), a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság- és közlekedéspolitikusa volt. A vasútügy fejlesztése terén elért eredményei miatt vasminiszternek nevezték, kora Széchenyi István közlekedéspolitikai eszméinek megvalósítóját tisztelte benne. Érdemes ügyelni, amennyiben a kézdivásárhelyi állomáson fényképeket szeretnénk készíteni. Zaboláról hazafele kerestük meg ezt a dobozt. Oroszfaluból az állomásig hajtottuk a bringákat.
Ördögborozda SzentegyházaÖrdögborozda Szentegyháza 30,3 km-re.
A székelyföldi töltésvonulat Ördögútja nevű, Zeteváralja és Kápolnásfalu közötti szakaszának folytatása az Ördögborozda. Ennek legészakibb pontját a Veresbükk oldalában találták meg, dél-nyugat irányba vonul, keresztezi a Székelyudvarhely - Csíkszereda országutat, legdélibb pontja pedig a Vargyas Szurdukának sziklapereme. Az Ördögborozda leírása és a térképek alapján megpróbáltam azonosítani azt a pontot, ahol a töltésvonulat keresztezi az országutat.
Pucsek Jani ládája Fertő-nyeregPucsek Jani ládája Fertő-nyereg 32,2 km-re.
Helyüket és nevüket rendszeres Erdély-járó társaimmal közösen megélt élményeink alapján választottam ki. Keszulek hijan nem talaltam meg, de lesz meg alkalom remelem. A túráról bpomjanek barátom és túratársam írt részletesen. Talán sokan nem tudják, hogy Csíkmadarasról kiindulva egy régen épített út vezet át a Hargitán, a Fertő-nyergen keresztül Ivóba. 2007 júliusában másodszor jártam végig a Hargita gerincét, és ebből az alkalomból 3 ládát helyeztem el az útvonalon, amelyeket a Hargita-túrázóknak ajánlok.
Pásztorbükk CsíkszentdomokosPásztorbükk Csíkszentdomokos 29,8 km-re.
Csíkszentdomokos határában, a Pásztorbükk nevű csúcs alatt 1816-ban emlékkeresztet állítottak, mely szomorú történelmi eseményre emlékeztet. Az Antalok patakától indulva, a Hármaskő és a Kondra kereszt érintésével zarándokoltunk a Pásztorbükkre. Gratululálok Gábor. Én voltam az elsö. Felcsík népe október második vasárnapján emlékezik meg a szomorú eseményről.
Leánykavár OltszemLeánykavár Oltszem 43,4 km-re.
A Leánykavár egy régi erődített település. A Bodoki-havasok egy előhegyén található, melyet északon az Oltba torkolló Vár árka, keleten a Vár-patak és a déli oldalon a Sütei-patak határol. A sutei borvizes lada utan ezt is megtalaltuk, es meg szuz is volt. Hát az úgy volt, hogy mint a mesében, a dobozban hagytam egy gyűrűt. Megtaláltuk, jobban mondva csak a doboz maradványait.
Kézdimartonosi feredőKézdimartonosi feredő 47,5 km-re.
A Martonosi-patak völgyfőjében édes-kénes, gyógyhatású ásványforrások vannak. A Nagy Székely Kincskeresésre készülve, rejteni indultunk a Bereck és Kökös közötti útvonalon. Tetszett, hogy rendben van tartva a fürdő, a környéke, hogy asztfaltos úton tudtuk megközelíteni. Érdekes rejtés, csodaszép hely. Ezek táplálják a moldvai tájakon is ismert, kiváló gyógyhatású martonosi gyógyfürdőt, amelyet a berecki helyi tanács működtet.
Református templom LókodReformátus templom Lókod 47,6 km-re.
A Nagy-Homorod völgyének legkisebb települése a községközponttól, Homorodszentmártontól 2,5 km-re, a Lókod-patak völgyében húzódik. Fölötte emelkedik a 856 m magas bágyi Várteto, melynek túloldalán található a népszokásairól nevezetes Bágy falu. Érdekes, az előttem levő bejegyzéssel ellentétben nem tudtam nyugodtan keresgélni, mert két helybéli idős bácsinak éppen ott volt fontos megbeszélni valója, nem voltak hajlandóak diszkréten hátatfordítani, hogy nyugodtan keresgélhessek.
Tartogóvára MiklósvárTartogóvára Miklósvár 46,8 km-re.
Tartogóvára Miklósvár fölött található a Csutakosnak nevezett erdőrészen. Hibas vagyok, mert nem irok ekezettel, ezert irodott a Szalas magyarul ekezet nelkul. Lehet elirtam a lada leteves datumat, de az 2020 02 13. Nem az ékezet hiánya miatt javítottam át Szállásra, hanem azért mert két l-el küldted a szöveget. A faluból kiinduló szekérúton indulunk el, majd a Kövesorr alatti régi kőbányánál balra fordulunk, és megyünk az erdei úton vagy 3 km-t, amíg elérjük a Szélvíz-patak hídját, és itt a vár.
Katolikus templom CsíkcsomortánKatolikus templom Csíkcsomortán 7,7 km-re.
Csíkcsomortán Csíkpálfalva községhez tartozó falu, Csíkszeredától 7 km-re északkeletre, az Aracs- és Remete-patakok találkozásánál fekszik. Ott volt alatta, ahogy írja. A doboz a helyen. Megtalaltuk a megadott info alapjan. Neve a régi magyar Csomor személynévből származik.
Felsőtorjai református templom TorjaFelsőtorjai református templom Torja 35,8 km-re.
A Torja patak völgyének jobb partján, Altorja folytatásaként alakult ki Felsőtorja - temploma 1332-ben már létezett azon a helyen, ahol ma is áll. Ma ez is meglett. Aki 1,50 mély vigyen kisszéket. Bálványosvár felé. Régen még Szent Márton Torjának is nevezték, a két Torját összekötő magaslatot pedig Szent Ilonának.
Rudi forrás TusnádfürdőRudi forrás Tusnádfürdő 25,9 km-re.
Rudi forrás - Tusnádfürdő. A Csukás-tótól délre, a vasút bal oldalán, a laza piroklasztit üledékből tör elő a kis hozamú Rudi forrás 13,5 C hőmérsékletű vize.
Városi kórház Pszichiátriai osztály KézdivásárhelyVárosi kórház Pszichiátriai osztály Kézdivásárhely 43,4 km-re.
Az egykori kézdivásárhelyi Öregek Otthona, ma a Városi Kórház Pszichiátriai osztálya, az Állomás utca 35 szám alatt található. Az épület 1897-ben épült.
Harangláb Cikolyai temetőHarangláb Cikolyai temető 25,6 km-re.
Még nem jelöli kereszt a cikolyai temető haranglábja mellett, a Tarhavas-patak hídjának közelében levő, ismert sírhelyet.
Vármege bükkfái MáréfalvaVármege bükkfái Máréfalva 40,1 km-re.
Máré várától lefele, a meredeken ereszkedő ösvényt követve, a Vármege elnevezésű helyen, az erdőben egy vastag, legalább 3 m kerületű bükkfára bukkantam.
Zetelaki gát Zeteváralja 43,7 km-re. Naná, hogy megkezdődött a szezon :-). Megkezdődött a szezon.
Gyergyó romlása emlékoszlop Gyergyóújfalu 43,8 km-re.
Újfalu határában, a Vasláb felé vezető kövezett megyei út mentén álló emlékoszlop a Gyergyó romlása néven emlegetett eseményre emlékeztet. Az emlékoszlop felirata Gyergyó lakosságának a kuruc mozgalomban való részvételéről szól.
Barátok kútjaBarátok kútja 19,4 km-re.
Azt mesélte, hogy valamikor két átutazó barátot megöltek ott, azóta Barátok kútjának nevezik a forrást. Megfogadtam a rejtő ajánlását, és biciklivel mentem a rejtekhelyhez. Kisdiák koromban, egyszer egyik nagybátyám vitt (vagy hozott) az iskolából, Csíkszereda felett az erdőben egy forrásnál megálltunk inni.
Senki tava CsíkszeredaSenki tava Csíkszereda 14,6 km-re.
Bár kevesen tudnak róla, de Csíkszereda mellett egy viszonylag méretes, látványos tó található. Már elég régóta kinéztük ezt a rejteket. Ügyes-bajos dolgaimat intézendő, Szeredába karikáztam, és mivel ugy találtam, hogy még jól belefér, hazafele kiruccantam a Senki tavához egy ujabb rejtekhelyet kipipálni. A Senki tava a várostól nyugatra található, a helybeli horgászok egyik kedvenc helye.
Osztrák-magyar katonák sírja Felső-Szalatna csúcsa 33,5 km-re.
Ismeretlen osztrák-magyar katonák sírja Felső-Szalatna csúcsától 150 m délkeletre. Mihály szállásától a Felső-Szalatna csúcsáig tart az a lövészárok rendszer, amelyet 1916-1ö17 telén az orosz csapatok ellen építettek ki a monarchia csapatai.
Salamon Ernő Gimnázium Gyergyószentmiklós 48 km-re.
Gázfürdő BálványosfürdőGázfürdő Bálványosfürdő 28,1 km-re.
Bálványosfürdő központi útkereszteződésétől észak felé indulva, körülbelül 300 méterre, egy jelenleg elég rozoga állapotban lévő, de még használható mofettához juthatunk.
Római-katolikus templom HosszúaszóRómai-katolikus templom Hosszúaszó 4 km-re.
Közigazgatásilag Mindszenthez tartozik, a csíkszeredaiak egyik kedvelt pihenőhelye. Egy jó kis tavaszi túrán kerestük meg a Xantusz völgyi ládákat. Remélem ezt a geodobozt is ugyanolyan gondosan visszahámoztad, ahogy találtad :-). Egész heteket töltöttem itt anno. Hosszúaszó egy kis település, mely Fitódnak a forrásvidékén Hosszúaszónak nevezett patak völgykatlanában húzódik meg.
Kis-Lucskő vagy Őrkő Hagymás-hegységKis-Lucskő vagy Őrkő Hagymás-hegység 49,7 km-re.
A Lucskőtől a gerinc túrát folytatva, észak irányba, eljutunk a Kis-Lucskőhöz. Ez a gerinc utolsó kiemelkedő sziklája.
Katolikus templom KézdimartonosKatolikus templom Kézdimartonos 46,4 km-re.
Kézdimartonos Kézdivásárhelytől 12 km-re keletre, Bereck közelében, a Nagyhegy alatti völgyben fekszik. Régebb nagyon híres hely volt a "feredőjéről" is. Ott voltunk a rejtésnél. Ember küzdj és bízva bízzál, akkor is ha a kapu zárva. A falu alsó végén a Kápolnaszernek nevezett helyen a XVII-dik században kolostor állt, melynek nyoma nem maradt.
Második világháborús bunker Katrosa határábanMásodik világháborús bunker Katrosa határában 24,9 km-re.
Kászonjakabfalvától délnyugatra emelkedik a 906méteres Bellő-tető. Három-négy kilométert ereszkedünk le a Kászon-vize mentén és elérjük a Kászon és Kézdiszék határát. Ha jól számolom, és a Gábor által megadott koordináták helyesek, akkor eddig 4 bunkermaradványról tudunk az Árpád-vonal erődrendszerének kászoni szakaszán. Jól álcázott fedezékben van ez a búvóhely. Bár nem ide terveztem a ma délutáni kirándulást, végül mégis ide jöttem, megkeresni Gábor geodobozát.
Fenyősági borvíz 24,9 km-re.
Vákár Lajos műjégpálya CsíkszeredaVákár Lajos műjégpálya Csíkszereda 11,4 km-re.
A csíkszeredai műjégpálya Vákár Lajos nevét viseli, annak a nevét, aki a 70 éves csíki jégkorongsportnak hat évtizeden át volt alappillére. Esos ido leven, mikor biciklivel nem kivankozik le az aszfaltrol az ember, Csikszeredaban akadt meg dolgom. Hát persze, hogy nem volt bejegyzés még a füzetkében. Annak ellenére, hogy a rejtek egy kicsit távolabb van a műjégpályától, a keresésnél azért kellett vigyázni, hogy a szomszéd tömbház lakói ne vegyék észre. Vákár Lajos a legnépszerűbb csíki sportág meghonosítója, sportágalapító játékos, később edző és tanácsadó volt.
Nagy-Nemere-csúcs Nemere-hegység 31,1 km-re.
Bányaüreg Gyepü-patakBányaüreg Gyepü-patak 28,1 km-re.
A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országút északi oldalában, nagyon közel ahhoz a kanyarhoz, ahol a Gyepü-patak átfolyik az országút alatt, egy felhagyott bányaüreg található. A mesterséges bányaüreg hossza körülbelül 50 méter, a járat hirtelen végződik. Persze hogy lampa nelkul mentem, vegul a fenykepezogep vakujat fokuszalni segito voros fenyforrasnal tapogatoztam vegig a tarnat egy regi I. Jó 40 éve nézem ezt az üreget. Institutul de Prospectiuni si Explorari Geologice.
Muhos pataki népi fürdőMuhos pataki népi fürdő 30,8 km-re.
A gyimesközéploki Hidegségpatakán felfele haladva 10 kilométerre érjük el a Muhos patakot. Marosvásárhely felé tartottam, és szokás szerint nem a legrövidebb, leggyorsabb utat választottam. A ma este koronája a Muhos pataki fürdő, ami egyre csak épül és szépül. Eljöttünk a világ végére egy kis csendért. Itt található egy Büdös víz nevű forrás, melyet az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején gyógyfürdőként hasznosítottak egy kétkádas kis helyiségben.
Csomortán 37,4 km-re.
Csomortán falu Kézdivásárhelytől 11 km-re északkeletre található, a Szent Mihály-hegy nyugati lábánál. Közigazgatásilag 2004 óta Kézdialmáshoz tartozik. Nem ertek valamit.
Régi kőhíd CsernátonRégi kőhíd Csernáton 44,7 km-re.
Ott voltunk a rejtésnél, segítettünk a trekkingklubnak a rejtésben, vagyis kivártuk míg megfelelő rejtekhelyet talált és lemértük a koordinátákat. Ez nem igaz. Lámpafényben is a helyén volt. Régi, 1907-ben épült kőhíd - Csernáton.
Lucs-kőLucs-kő 48,6 km-re.
A Kis-Békás keleti oldalán húzódó domuki hegyvonulat gerincén kiemelkedő, impozáns sziklaalakulat a Lucskő. A Kislucskő, más néven Őrkő szomszédságában található. A Súgó-szorossal szemközti felszíni kőfejtő felől próbálkoztunk először a megközelítéssel.
Égető kemencék Fenyves-patak völgyeÉgető kemencék Fenyves-patak völgye 25,9 km-re.
A Fenyves-patak völgyében, a Buzgó borvíztől 1 km-re északra, az út egy kisebb tisztást kerül meg. Itt lenne a leírások szerint az egykori égető kemencék helye.
Toronykövek JávárdipatakaToronykövek Jávárdipataka 28,8 km-re.
A Jávárdi-patak földrajzi bal oldalán, Jávárdipataka északi felében, közvetlenül az út mellett, a meredek oldalban impozáns, égbenyúló, torony formájú kősziklák találhatók. Na, ez aztán jó kapaszkodó, hát aztán a kisebbik szikla megtalálása, melyikből több is van. Bár alulról is látványosak, a toronykövek mellől csodálatos a rálátás a településre, a patakvölgyre.
Sólyomkő KirulyfürdőSólyomkő Kirulyfürdő 29 km-re.
Az elmult századokban Kirulyfürdő a solymairól volt híres, innen kapta a nevét a kiálló sziklaszírt is. Légvonalban vágtunk neki az útnak. A hídnál leparkoltunk és innen indultunk el a kényelemes, turista jelzéssel is ellátott ösvényen. Elindultam rejteni a Hargitára, a Király kútja nevű forráshoz, a Kékvíz-patak fejébe. Kirulyfürdő egyik legszebb helye a Sólyomkő, a jobb sorsra érdemes volt pionírtábor felé emelkedik, mintha vigyázna rá.
Alsóbogáti-forrás CsíkrákosAlsóbogáti-forrás Csíkrákos 18,5 km-re.
A bogáti kápolna alatt több borvízforrás fakad, egyik forrás vizét az 1938-ban közadakozásból épített melegített borvízfürdő hasznosította. A fürdő épületét 1971-ben újjáépítették, faragott oszlopos előteret képeztek ki.
Attila vára VargyasAttila vára Vargyas 44,8 km-re.
Az ide tartozó, a Rika és Sós-kút (Nádas) patakok közti, Ny-K irányban lefutó hegygerinc keleti kiemelkedésén, a Hegyes-tetőn (684 m) található középkori eredetű erődítésmaradvány már régóta ismert. Megtaláltam a dobozt. A Persányi-hegységnek az Olt alsórákosi szorosától északrahúzódó vonulatát az erdővidéki és homoródmenti emberek Rikának vagy Rika erdejének nevezik.
Árpád-park TorjaÁrpád-park Torja 38,9 km-re.
15,15 m magas, 2011 június 18-án állították, Torja említésének 704-ik évében (1307 - 2011), Pethő Sándor faragómester faragta. Koszi a rejtest. Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. Rengeteget jartam mar arra, de meg soha nem figyeltem meg ezt a remekmuvet. A világ legnagyobb kopjafája Torja községben áll, az Árpád-park mellett.
Orbán Balázs-barlang Vargyas-szorosOrbán Balázs-barlang Vargyas-szoros 35,1 km-re.
A Vargyas-szoros legnevezetesebb barlangja az Orbán Balázs barlang (Kőlik, Nagybarlang, Almási barlang), melyet az elmúlt évszázadok folyamán számos híresség – Jókai Mór, Wesselényi Miklós, John Paget meglátogatott. Vargyas felől 14 km hosszú, rossz minőségű autóúton közelíthető meg északi irányban, majd a szurdok kezdetétől 1 km gyaloglás után, vaslépcsőn mászhatunk fel a bejárathoz. Megtaláltam ezt a dobozt is. A szentegyházi sziffesek csapatához csatlakozva vezetett végig a barlangon Mihály István, hogy magam is elképedjek, milyen kicsi lyukon is át tud bujni az emberfia, ha muszáj. A Vargyas-szorost Homoródalmás felől közelítettük meg, egy személyautóval jól járható makadám úton.
Rakottyás-tető Nemere-hegységRakottyás-tető Nemere-hegység 31,8 km-re.
Havasi tanyavilágban járunk itt. Pásztorszállások, nyári erdei szállásokkal váltakozva, csángó világ ez. Ezt a ládát már akkor kinéztem, amikor a Nagy-Sándor-ra készültünk.
Régi sáncok GyimesfelsőlokRégi sáncok Gyimesfelsőlok 16,7 km-re.
A jelenleg is látható rész körülbelül 120 m hosszan húzódik el kelet-nyugati irányban a Csapó-hegy északi lejtőjén. A gyimesfelsőloki régi sáncokat 1701-1702-ben építették a tatár betörések ellen, a sáncok az első katonai felmérésen is jól láthatóak.
A fűzfa CsíkszeredaA fűzfa Csíkszereda 11,2 km-re.
Csíkszeredában, a Központi parktól a Vártér felé haladva, a Temesvári sugárút jobb oldalán, a tömbházak között egy érdekes formájú fűzfa található.
Hadiárok lőállásokkal Csíkzsögöd 13,2 km-re. Végre a mai napi két sikertelen próbálkozás után (Borvízforrás, Zsögödfürdő), a harmadik meghozta az elégtételt. Nagyon megörültem az este a frissen megjelent új rejtésnek a közelemben.
CsiszárfürdőCsiszárfürdő 28,7 km-re.
Bálványos várával szemben, az elhagyatott villák mögötti erdőben bővizű borvizek bugyognak, várván az elkezdett felújítás folytatását, a fürdőélet ujraéledését. A megadott koordinátáknál hiába kerestük nem találtuk meg. Tegnap a jofajta esozeseket kihasznalva Csiszarfurdore is eljutottunk. Aznapi túránk célpontja a Begyenkő volt, Bálványosfürdői indulással.
Tanyavilág Gyürke 9,5 km-re.
Menaságtól körülbelül 14 km-re található, ami két és fél óra szekérutat jelent, a Fiság-, majd a Csobányos-patak mentén. Gyürke Csíkszentgyörgyhöz tartozik, személygépkocsival megközelíthetetlen.
Karakó vasúti viadukt LóvészKarakó vasúti viadukt Lóvész 18,9 km-re.
Az impozáns mérető Karakó-hídvölgy Székelyföld egyik kevésbé ismert, elrejtett völgyében fekszik, annak vadregényes környéke fölé magasan kiemelkedik, Csíkszereda felől közeledve már messziről látszik. Karakó egy megállóhely neve, mely a kilencvenes évek közepén létesült az ajnádi és lóvészi állomások között.
Bodvaji Emberfej-szikla Fenyves-patak völgyeBodvaji Emberfej-szikla Fenyves-patak völgye 27,3 km-re.
A Fenyves-patak völgyében, körülbelül 230 m távolságra északra a bodvaji vashámortól, az út szélén egy érdekes, mohás, zöld sziklatömböt találunk. Ez egy könnyű drive in doboz. Bodvaji túra során ez a nagy kőtömb felhívta a kislány figyelmét. Bodvaji emberfejnek hívják, az elnevezés azoktól származik, akik a környéken a turistajelzéseket festették.
SZNM 3 Nyujtód Hősök emlékműve 43,3 km-re. Ott voltunk a rejtésnél. Szép, rendezett a templom és környéke.
Gyertyán-tető 20,3 km-re.
Délre látható a Karakó- és Rákos-patakok völgye, Ajnád, Lóvész, Csíkszentmihály településekkel - Északra a felcsíki falvak, az Olt mentén. A Gyertyán-tető, a Kőd-vonulat pazar látványt nyújtó, éles gerincrésze.
Ördög-tó SzentegyházaÖrdög-tó Szentegyháza 35,2 km-re.
Ezek közül az egyik az Ördög-tó, amelyik a Hegydűlő és a Pokolláz határán található. Mivel a következő napokra esős időt jeleznek előre, és ma még szép idő volt, elhatároztam, hogy kihasználom. Szentegyháza határában fekvő vulkáni fennsíkon két igen érdekes természeti képződmény található, két állandó jellegű, nem időszakos tó.
Daniel-kastély OlasztelekDaniel-kastély Olasztelek 40,2 km-re.
A Daniel-kastély az erdővidéki Olasztelek központjában található, reneszánsz stílusú épület, a falu egyik legfontosabb műemléke. A kastély helyén már a 16-dik században állt egy udvarház, mely 1609-ben került a vargyasi Dániel-család birtokába.
Reformatus templom SzárazajtaReformatus templom Szárazajta 41,3 km-re.
A szép, rendezett iskola előtti emlékmű szomoru történelmi eseményt idéz. A templomnak ma is jó gondnokai vannak. Kedves kis falu, rendezett iskolája sokat elmond.
Cserei-kúria CsíkrákosCserei-kúria Csíkrákos 17,2 km-re.
Fia, Cserei Mihály a szemtanú hitelességével írta meg Erdély történetét 1661-től 1711-ig, a szatmári békéig. A Cserei-kúriát Cserei János fogarasi várkapitány építtette 1667-ben, aki Apafi Mihály idejében 8 évi várfogságot szenvedett.
Ámbrás cet-szikla a völgykatlanban 26,8 km-re.
Gyilkos-kő Békás-szorosGyilkos-kő Békás-szoros 47,9 km-re.
A Gyilkos-kő nyugati sziklaperemén két fontosabb kilátópont is van, az egyik az 1378 m magasságban található nyugati kilátópont, illetve az északnyugati, ahol az egyik panorámakabin is található. Ennyire doboznak még nem örvendtünk. A Gyilkos-kő a Gyilkos-tó fölé emelkedik, attól keletre és mintegy 700 m távolságra - a legmagasabb pontja lapos részen van, ahol a mezőn egy métafa jelzi az 1408 méteres magasságot.
Tatár-kápolna Vargyas-szorosTatár-kápolna Vargyas-szoros 34,8 km-re.
Itt bújnak meg egy gyertyánfacsoport között a Tatár-kápolna romjai. Nemrég, 20-án, voltam a kápolnánál, s ellenőriztem a dobozt, a régit. Egy jó séta után értünk a kápolnához. Mindig is erdekesnek talaltam azokat az epitmenyeket amelyeket a "semmi kozepen" hoztak letre, viszonylag tavol a telepulesektol. Amennyiben Kirulyfürdő vagy Homoródalmás felől közelítjük meg a Vargyas-szorost, először a Kő-mezőbe érünk.
Kis-CohárdKis-Cohárd 49,9 km-re.
Útban a Csalhó felé egy rövid kitérőt tettem a Kis-Cohárdra. Megtalaltuk egy faraszto, de izgalmas tura utan. Erdélyi körtúránk során jöttünk a Gyilkos-tóhoz, és mindjárt fel is baktattunk a Kis-Cohárd-ra. A Kis-Cohárd terjedelmes csúcsáról gyönyörű kilátás nyílik a Gyilkos-tó Juh-patak felé eső ágára, az üdülőtelepre, valamint a környék havasaira.
Alsócibrei fürdő CsíkszépvízAlsócibrei fürdő Csíkszépvíz 13,7 km-re.
Az alsócibrei fürdő Csíkszépvíz és Csíkszentmihály határában található, a szépvíziek majálisozó helye volt. A pogányhavasi földvárat keresve. Ez a feredő éppen jól jött a szentmihályi kaland után. Megtalaltuk. Bár nyílt terepen fekszik, a viszonylag nyílt medencével rendelkező fürdő terének igen zárt és bensőséges hangulata van.
Kőhíd teteje Hargita-hegység 20,2 km-re.
A Kőhíd teteje, látványos sziklavilág, a Kakukk-hegytől észak-keletre, attól 1,5 km távolságra található.
Római őrtorony HomoródfürdőRómai őrtorony Homoródfürdő 37,5 km-re.
Érdekes hely, nagyon hasonlít a környéken fellelhető maradványokra, mint amilyen a lövétei Várhegyen, vagy a bágyi várnál látható. Kerékpárral jöttem ide, igaz a bicikli a kocsi tetején volt :-). Azzal a különbséggel, hogy ennek területe jóval kisebb, és szabályos négyszög alakú, ami természetes, ha egy őrtorony helyéről van szó.
Nyírkert-rétláp Nagytusnád 18,6 km-re.
Az összesen 4 hektáron elterülő Nyírkert-rétláp, a Benes-rétláp folytatása, Nagytusnádtól dél-nyugatra, a Tusnád-patak földrajzi baloldalán terül el. A növénytani rezervátumban megtalálható a törpenyír, a kék csatavirág, a szibériai hamuvirág, valamint más növényritkaságok és jégkorszakbeli maradványnövények.
Kőerkély Gyilkos-tó 49,1 km-re.
Katolikus templom GyergyótekerőpatakKatolikus templom Gyergyótekerőpatak 45,5 km-re.
A Gyergyói-medence keleti peremén elterülő Tekerőpatak körtefája Bálint István házának kertjében él már több mint 50 éve. Kora délután, lehet, hogy nem a legideálisabb időpont dobozt keresni, de nekem most ez jutott. Ha beszélni tudna, elmesélhetné, hogy Tekerőpatak határához tartozott a marosfői Tinka-telep, a Vaslábon átfolyó Heveder-patak mellett tekerőpataki kirajzással jött létre az azonos nevű település.
AbásfalvaAbásfalva 41,6 km-re.
Miután elhagyjuk az Ilona völgyét Homoródfürdő felől Szentmárton fele jövet, két falu esik utunkba. Homoródkeményfalva és Abásfalva, két, a múltból itt felejtett kis falu. Gyönyörűszép őszi idő volt.

Történelmi-kulturális értékek - Hargita megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Harangláb adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Pottyand térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Különleges ácsolási megoldások - Már messziről mutatós a kis harangláb, közelről meg csak ámultam- bámultam a különleges szerkezeti megoldásokon. Nagyon köszönöm a rejtést.
 • Sikeresen meglett - Ez is sikeresen meglett, a mai nap.
 • Végre megközelíthető - A régi dobozt nem találtam meg annak idején csak a hűlt helyét. Eltűnt mielőtt kereshettem volna.
 • Ezt is sikeresen megtaláltuk - Közben nem is sejtettük, miről nevezetes még a hely. Talán járunk még itt, köszönjük a lehetőséget.
 • Ha letersz az osvenyrol - Nagyon szep latvany az oszi napsutesben, a jellegzetes fenyofakkal es az aljnovenyzettel, nem fekszik nagy teruleten, es szepen ki vannak epitve az osvenyeknek egy resze, deszkaval lepadolva, akar lakkcipoben is vegig lehet setalni. Persze, aki a geodobozt keresi, annak valoszinu hogy nem marad szaraz a labbelije.
 • Megtaláltam! - Első megtalált geodobozunk. Körbejártuk a templomot, kerestük, hogy hol kezdődik és hol van vége.
 • Sikertelen kutatás a trutyiban - Az aznapi két sikertelen keresés után reménykedtem, hogy talán a harmadik helyen találok majd geodobozt. Nem így történt, sikertelenül kutattam a rejtekben levő trutyiban.
 • Barát - Nem hiszem, hogy lelőne, barát. Naponta találkozunk, szoktunk beszélgetni.
 • Csíkszentgyörgy - Sajnos, nem fertem at a kerites alatt. De Krisztike bebujt, s csak hult helyet talalta a doboznak.
 • Csoportmunkaval - Megtalaltuk egy faraszto, de izgalmas tura utan.
 • A segítő információ tág fogalom - Ezt a geodobozt nem találtam meg könnyen, hiszen a segítő információ elég tág fogalom. Vajon a fal belső vagy külső részén kell keresnem.
 • A nevezetes hatolykai sírkő - Most, hogy feltöltötted a képet, látom, hogy két név is szerepel az évszámok felett. Mindent nem lehet tökéletesen kivenni.
 • Majus masodikazas - Mi a majus 2-ot neveztuk ki kirandulo idonek. Vasarhelyre mentunk az allatkertbe, jatszoterre.
 • Ott voltam az újrarejtésnél - A rejtővel közösen, egy kis, késő délutáni kincskereső-, ellenőrző-, rejtekhelyfelderítő kiruccanásra indultunk. Mezőcsáváson keresztül vezetett az utunk, röviden megálltunk, hogy lehetőségem legyen megkeresni az itt elrejtett geodobozt.
 • A sárga tábla már nincs meg - Az ösztönökre hagyatkozva na meg a JKGÁBOR GPS-re sikerült megtalálni ezt a geodobozt is. Igaz még Mester Nagy Ildikó is kereste kegyetlenül a kis rózsaszínfedelű dobozkát.
 • Vízesés - Rengeteg sziklarepedés van korulbelul 6 méternyi távolságban, de aztán összejött a doboz elékeritése. Nyílnak a harangrojtok, a lápban kezd virágozni a hízóka, a gyapotsások hófehér mezőket alkotnak, egyszóval gyönyörű.
 • Bagolyvár, Gyimesi határkövek - Az elmúlt vasárnap geodobozt helyeztem el a Bagolyvár bunkerének belsejében. Már régóta terveztem ezt a helyszínt, hiszen ez a csodálatos sziklaképződmény megérdemli a rejtekhelyet.

Sikerült eljutni Pottyand környékére? Tetszett a Harangláb? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.