Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Arborétum - Tiszaigar - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Arborétum - Tiszaigar turisztikai látnivalói

A sétakertnek induló tiszaigari arborétumot Széky Péter földbirtokos alapította 1867-ben, jelenleg mintegy 380 féle különleges fának és cserjének ad otthont. 1976-ban az arborétumot országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították, 2016-17-ben felújításon és a növényállomány fejlesztésén esett át...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Arborétum Tiszaigar fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Tiszaigar és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Arborétum!

A legközelebbi település Tiszaigar, 0,79 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Arborétum Tiszaigar közelében?
Tiszaigari Arborétum 0,49 km-re, Mátyás király fája Tiszaigar 0,5 km-re, Református templom Tiszaigar 0,59 km-re, 56-os Emlékpark Tiszaigar 1 km-re, Szűz Mária látogatása templom Tiszaörs 2,49 km-re, Kápolna Tiszaörs 2,91 km-re.
- Szent Móric-kápolna Abádszalók 18,1 km-re. A kápolnát 1892 szeptember 22-én szentelték fel a Nap védőszentje, Szent Móric tiszteletére.
- Szent Ágota-híd Püspökladány 23,5 km-re. Az Ágota-pusztai természetvédelmi terület a Hortobágyi Nemzeti Park legdélebbi része, határos a Hortobágy-Berettyó csatornával.
- Parkerdő és Lombkorona-sétány Karcag 24,5 km-re. Felújítás után kialakították az új, 900 m hosszú futópályát, valamint a város környezetének élővilágát bemutató tanösvényt.
- Kilenclyukú híd Hortobágy 26,8 km-re. Ezen a helyen már 1346-ban volt fahíd, végül 1833-ban építenek itt kőhídat, nyolc évig tartó munkával - legutóbb 1983-ban, majd 2009-ben újították fel.
- Via ferrata pályák Demjén 48,5 km-re. Ebben a kőbányában hasítással történt a kőfejtés, így a vasalt útrendszert a kőfejtő 33 m magas, függőleges vagy áthajló, de sima falfelületein lehetett kiépíteni.
- Tárkány via ferrata Felsőtárkány 57,6 km-re. A Tárkány via ferrata Felsőtárkány északkeleti végében, a Bükk-hegység nyugati kapujának nevezett Kő-közi szorosban (Barát-szurdok), a Tárkányi-patak feletti Felsőtárkányi szurdok-sziklafalon került kiépítésre.
- Sziklakápolna Miskolctapolca 59 km-re. A kápolnát az e helyen levő mésztufába vágott két barlangból alakították ki, melyeket eredetileg birkaakolnak használtak.
- Vértessy-kúria Debrecen 60,5 km-re. A köznyelvben kastélynak nevezett, 2011-ben műemlékké nyilvánított, sokáig lepusztult állapotban levő Vértessy-kúria Debrecen délnyugati részében található, a Vértesi út mellett.
- Tiszavirág-híd Szolnok 60,5 km-re. A 2011 januárjában átadott hidat Szolnok jelképének szánták, formája a tiszavirágot idézi.
- Nagyerdei Víztorony Debrecen 62,5 km-re. A debreceni Nagyerdei park látványossága a ma is működő Víztorony, 1913-ban épült - az épületnek 34 m magas kilátója van.
- Ezeréves tölgy Mikepércs 64,8 km-re. A magányos tölgy a szakértők szerint csak 250-300 éves, de a túlzásokra hajlamos, egyszerű falusi ember ezerévesre kerekítette életkorát.
- Angyalszárny-szikla Bélapátfalva 64,8 km-re. Legrövidebb megközelítése a Bélapátfalváról induló, kék ferde sávval jelzett Bél-kő tanösvényen indulva lehetséges.
- Erzsébet-ligeti Lombkorona sétány és kilátó Gyomaendrőd 65,3 km-re. Az Erzsébet-ligeti lombkorona sétány és kilátó Gyomaendrőd szélén, a Hantoskerti holtág félszigetén található.
- Bélkő-hegy kilátó Bélapátfalva 65,6 km-re. A tanösvény állomásai a Ciszterci apátság, a Bükkerdő, a János-hegy, a Vasbánya-oldal, a Pala-bánya, a Szász-bérc, végül a Bél-kő csúcsa.
- Petőfi-kilátó Bánkút 68,3 km-re. A Petőfi-kilátó, másik nevén Bálvány-kilátó, a Bükk legmagasabb kilátópontja, 957 m tengerszint feletti magasságban található, Bánkúttól nyugatra.
- Ördögárok Debrecen 69,2 km-re. A nép által a Tiszántúlon Ördög árkának nevezett hatalmas földsáncok maradványai többfelé is megtalálhatók az Alföld peremén.
- Jókai-emlékoszlop Örvény-kő 70 km-re. A tetején áll a mészkőből készült Jókai-emlékoszlop, rajta a következő szöveg: Jókai Mór, a nagy magyar író emlékére állították e táblát a diósgyőri turisták 1959-ben.
- Bába-kő Gyöngyössolymos 70,9 km-re. A kő bába (babba) neve az ősi istenhit szentháromságából az Istenanyát jelenti, a kőkorszaki Istenanya kultuszához kötődik.
- Rákóczi-forrás Mátrafüred 71,6 km-re. A Rákóczi-forrás (egykori nevén Közel-kút) a Mátra egyik legismertebb forrása, nevét II Rákóczi Ferencről kapta, akinek kedvelt pihenőhelye volt.
- Asztag-kő Gyöngyössolymos 75,4 km-re. Az Asztag-kő Gyöngyössolymostól északra, Lajosházától nyugatra helyezkedik el, tengerszint feletti magassága 501 m.
- Mamutfenyő Csiffytanya Balkány 78,2 km-re. 1968-ban a koronáját kettéhasította a villám, azóta acélabroncsok tartják össze, 1989-ben védetté nyilvánítják, 2015-ben az Év fája lett.
- Szent Imre-szobor és harangláb Mátraalmás 80,2 km-re. A harangláb Szent Imre-szobrát 2015-ben Koltai László fafaragó készítette.
- Óvár Mátramindszent 80,3 km-re. Mátramindszent közelében, a Mátra északi lábánál, az Iványi-patak jobb partja felett állt egy természetes hegykúpon.
- Mindenszentek-római katolikus templom Mátramindszent 82,2 km-re. A Mátra északi lejtőjén fekvő zsákfalu római katolikus templomát 1750 körül építették, huszártornyát 1811-ben kapta.
- Tájház Szuha 82,9 km-re. 1924-ben épült kontyolt tetőszerkezetű, három helyiségből álló tornácos palóc épület, amely a tradícionális, egyutcás palóc falu örökségét mutatja be.
- Leány-kő Nemti 84,5 km-re. A sajátos alakú, körülbelül 6 m magas homokkőoszlop Magyarország egyetlen homokkő-kőgombája.
- Körösszegi vár lakótornyának romja 84,6 km-re. A várat a Borsa-nemzetség építtette a tatárjárás után, a XIII-XIV-dik században, lakótornya 25 méter magas.
- Sárkány-szikla Nemti 85,4 km-re. A Kossuth út 72 szám alatt található, régi magtár épülete mögött lehet parkolni, innen 200 m légvonalban, északkelet felé.
- Várhegy Bodrogkisfalud 85,5 km-re. Kúp alakú hegy Bodrogkisfaludtól 2 kilométerre északra a Zempléni-hegység délkeleti részén, tetejének ovális platóján Szegi vára állt régen.
- Arborétum Tiszakürt 87,8 km-re. A tiszakürti arborétum Tiszakürtön, a Hősök teréről az új iskolánál északra tartva, a Tisza irányába haladva, a Bolza gróf út 5 szám alatt található.
- Levendula Farm Nagyvárad Kisszántó 88,6 km-re. 2023-ban, a kisszántói Levendula Farm Nagyvárad június 24-25 között szervezi meg a Levendulafesztivált.
- Ínségdomb Nagykálló 88,6 km-re. A néphagyomány szerint a kis dombot a kiskállói jobbágyok hordták össze, az 1780-as aszály éveiben, a Kállay Ferenc által kölcsönzött gabona fejében.
- Batthyány-Geist-kastély Kondoros 89,7 km-re. A Batthyány László által 1844-ben rendelt, Ybl Miklós és Pollack Ágoston tervei alapján 1850 körül épült kétszintes Batthyány-Geist-kastély a Kondorostól délre levő Geisztcsákón található.
- Geist Gáspár-kastély Orosháza 91,8 km-re. Az ifjú Geist Gáspár terveztette, valószínűleg Ybl Miklós által tervezett vadászkastély Orosházától északkeletre, a hozzá tartozó Kiscsákón található.
- Zichy-kastély Bihardiószeg 93,4 km-re. Zichy-kastély, épült 1701-ben - Bihardiószeg.
- Bocskai István mellszobra Bihardiószeg 93,5 km-re. Bocskai István mellszobra, 2004 - Bihardiószeg.
- I es II vilaghaborus emlekmu Bihardioszeg 93,5 km-re. I es II vilaghaborus emlekmu Bihardioszeg 1996.
- Kossuth Lajos mellszobra Bihardiószeg 93,5 km-re. Kossuth Lajos mellszobra, 2002 - Bihardiószeg.
- Bihar földvára 93,5 km-re. A hajdani Biharvár, Bihar vármegye névadó székhelye lett. (látnivaló és geodoboz)
- Cséffai Természeti Park 94,7 km-re. Az 5002 ha-os új természetvédelmi terület a román–magyar határ mentén, Nagyváradtól 30 km-re délnyugatra helyezkedik el, Cséffa és Oláhszentmiklós Bihar megyei községek határában és közvetlenül kapcsolódik a Körös–Maros Nemzeti Park területeihez, egy összefüggő, határon átnyúló, közel 13 ezer hektáros védett területet alkotva.
- Református templom Nagyvárad 95,2 km-re.
- CET Nagyvárad 95,9 km-re. A CET magas kéményeiből nem egyszer láttunk már előtörő, fekete, egybefüggő füstfelhőt, amely az éj leple alatt szürkére színezte a fehér havat vagy épp csak a fehér felületeket. Váradi séta - Gyengén pöfékelt a kémény, viszont a környéken valami egyéb ipari létesítmény förtelmes bűzt terjesztett. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Radványi-erdő 96,1 km-re. A Tetemre hívás című Arany János balladában is megörökített radványi sötét erdő az egykori Körös menti ártéri keményfás ligetek maradványa.
- Bökényi duzzasztómű és hajózsilip Szentes 96,8 km-re. A tűsgátas rendszerű duzzasztó az első vasbeton szerkezetű vízépítési műtárgy az országban, terveit Zielinszky Szilárd műegyetemi tanár készítette.
- Kazinczy Ferenc mellszobra 96,8 km-re. Eredetileg egy gránitkőből készült emlékmű állt Kazinczy Ferenc szülőházával szemben, kerítéssel körülvéve, melyet 1859-ben állíttatott Krajnik Alajos.
- Érsemjén 96,8 km-re. Érsemjén a nevét legkorábbi birtokosai, a Balogh-Semjén család (Boloc-Semyan) név után kapta. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Kisboldogasszony-római katolikus templom Tolcsva 97,3 km-re. 1536-tól evangélikusok, majda reformátusok használták, de Báthory Zsófia katolikus hitre térése miatt valamikor 1671-ben a római katolikusoké lett.
- Gabonamúzeum Békéscsaba 97,4 km-re. A Gabonamúzeum létesítményei a Gajdács vagy Csabai-tanya, a Csókási vagy Kiss-féle szélmalom, a Vésztő-Mágori szín, Mladonyiczky Béla A mag című szoborkompozíciója, Emil Vitroel a Bőség című szobra.
- Bartsch-kúria Szalárd 98,2 km-re. Bartsch-kúria, ma idősek otthona - Szalárd.
- Gereblye-kő Arka 98,8 km-re. 560 méter magasan, a Magoska-csúcson lévő geodéziai torony közelében.
- Adorján vára Szalárd 99 km-re.
- Református templom Székelyhíd 99,1 km-re. A XIII-dik század utolsó negyedében épült, majd a XV-dik században építették új gótikus szentélyét tengelysarkos, sokszögzáródású alaprajzi megoldással. Székelyhíd vára is itt állt - A református templom magán hordozza a gótika nyomait.
- Szent Vince Római Katolikus Intézete Nagyvárad 99,3 km-re. Szent Vince Római Katolikus Intézete, épült 1868-ban - Nagyvárad.
- Római katolikus püspöki palota Nagyvárad 99,4 km-re. Római katolikus püspöki palota 1762-1776 - Dacia sugárút, Nagyvárad.
- Partiumi Keresztény Egyetem Nagyvárad 99,4 km-re.
- Római katolikus bazilika Nagyvárad 99,4 km-re. Római katolikus bazilika, Szűz Mária mennybemenetele római-katolikus székesegyház - Nagyvárad. Nosztalgia - Nagyváradi tartózkodásom alatt megejtett nosztalgikus séta alatt kaptam meg ezt a geodobozt.
- Halász Székelyhíd 99,5 km-re. A székelyhídi doktor Wilhelm Sándor nyugalmazott tanár, halbiológus nevéhez fűződik a kiállítás anyagának összegyűjtése. Szobrászalkotás Székelyhídon - Székelyhídon szombati napon piac volt, emiatt nagy közönség vette körül a szobrot.
- Millenniumi emlékmű Székelyhíd 99,5 km-re. Millenniumi emlékmű - Székelyhíd. Érmelléki körtúrán - Érmelléki autós túra keretében jutottam el Székelyhídra.
- Petőfi Sándor emléktábla Székelyhíd 99,6 km-re. Petőfi Sándor emléktábla - Székelyhíd. Petőfi Székelyhídon - Petőfi Sándor 1843-ban szállt meg itt, mint oly sok más helyén is az országnak.
- Nepomuki Szent Janos Szekelyhid 99,8 km-re. Székelyhídi római katolikus emlékek - Érmelléki körtúrán jutottam el a székelyhídi római katolikus templomhoz és a mellette álló Nepomuki Szent János szoborhoz.
- Szűz Mária katolikus templom Székelyhíd 99,8 km-re. A Dietrichstein-Stubenberg-kastéllyal egybeépítették 1764-68 között Johann Nepomuk Dietrichstein, a székelyhídi uradalom birtokosa megbízásából. Katolikus emlékek Székelyhídon - A római katolikus templom belülről megnézhető a rácson keresztül, az ajtót nyitva tartják.
- II Rakóczi Ferenc emléktábla Székelyhíd 99,8 km-re. Táborozás - 1703 nyarán itt táborozott Székelyhídon II Rákóczi Ferenc fejedelmünk, miután Bercsényi Miklós vezetésével csapatainak másik része bevette Váradolaszit.
- Petőfi Sándor mellszobor Nagyvárad 99,8 km-re. Petőfi Sándor mellszobor, a róla elnevezett park végében, közel a sétálóutcához - 1991.
- Stubenberg kastély Székelyhíd 99,8 km-re. Omladozóban - Kapuja nyitva volt, így benéztem a kastély udvarára is, utána pedig kívülről is körbejártam a kastély telkét.
- Dr Andrássy Ernő park Érmihályfalva 99,9 km-re. A Turul nemzetségbeli Turul ispán birtoka volt, mely 1270-ben már két faluból álló település volt. Esti parklátogatás - A park Érmihályfalva talán leginkább rendben tartott, gondozott része.
- Szigligeti Színház Nagyvárad 100 km-re. A Fellner-Helmer bécsi tervezőintézet tervei alapján, 1899-ben kezdik el a színház építését neoklasszicista homlokzatú, neorokkokó belsejű stílusban. Nosztalgia - Váradi tartózkodásom alatt egy nosztalgikus séta keretében, kicsit rázósan, de sikerült előkotorni a dobozocskát.
- Szigligeti Ede emlektabla Nagyvarad 100 km-re.
- Ady Endre Nagyvarad 100 km-re.
- Fekete Sas fogadó Nagyvárad 100 km-re. Fekete Sas fogadó - Nagyvárad, 1909.
- Szent Anna-Orsolyita rendi templom és egykori apácazárda Nagyvárad 100 km-re. A zárdát Szentzy István babolcsai apát és váradi kanonok alapítványának segítségével építették 1771-74-ben, majd 1858-ban bővítették és homlokzatát gótizálták.
- Kocka alakú lombkoronák Nagyvárad 100,1 km-re. Állítólag ez az első ilyen megoldás az országban, a nagyszebeni Acélmunkások utcában terveznek még hasonlót.
- Zöldfa fogadó Nagyvárad 100,1 km-re. Zöldfa fogadó, Nagyvárad, egykori vengéglátó egység, 1760.
- Szentlélek kiáradása plébániatemplom kertje Nagyvárad 100,2 km-re.
- Megyei Kórház Nagyvárad 100,2 km-re. Megyei Kórház, egykori Pénzügyi Palota, épült 1806-ban - Nagyvárad.
- Ady Endre emlékmúzeum Nagyvárad 100,2 km-re. A park közepén lévő kicsiny emlékmúzeumot 1957-ben létesítették, abban az épületben, amelyikben a múlt századi "Mülleráj" üzemelt. Nosztalgia - Váradi tartozkodásom alatt egy nosztalgikus séta keretében kaptam meg a geodobozt.
- Fuchsl palota Nagyvárad 100,3 km-re. Fuchsl-palota - Nagyvárad, 1902 1903.
- Garasos híd Nagyvárad 100,3 km-re. Kábeles híd - Megkerült egy filmes geodoboz ami kikandikált a rejtekhelyről.
- Garasos hid emlektablaja Nagyvarad 100,3 km-re.
- Millenniumi emlekoszlop Nagyvarad 100,3 km-re.
- Nagyváradi Egyetem Gyógyszerészeti Kara 100,4 km-re. A Nagyváradi Egyetem Gyógyszerészeti Karának épülete, az egykori Kereskedelmi Csarknok.
- Görög katolikus papnevelde Nagyvárad 100,5 km-re. Görög katolikus papnevelde - Nagyvárad, 1846 1928, középület.
- Emanuil Gojdu Nemzeti Kollégium Nagyvárad 100,5 km-re. Emanuil Gojdu Nemzeti Kollégium - Nagyvárad, 1895 1896, középület.
- Gomba-kilátó Nagyvárad 101,1 km-re. Nagyváradi Macskadomb - Innen nagyon szép körképet láthatunk Nagyváradról és környékéről.
- A nagyváradi vár 101,2 km-re. Ezen a 150 000 négyzetméteren, 9 évszázadon át egyik itt álló építménynek sem volt nyugodt története. Nosztalgia - Váradi tartózkodásom alatti nosztalgikus séta alatt találtam rá a geodobozra.
- Pontonhíd Csongrád 102,4 km-re. Az ipari műemléki védelem alatt álló csongrádi pontonhíd a csongrádiak nyelvhasználatában fahídként van emlegetve, de a fa útpálya kivételével a híd vasszerkezetű.
- Nagyszalonta 102,5 km-re. Nagyváradtól 38 km-re délnyugatra a Kölesér partján fekszik, Nagyvárad - Arad - Temesvár országúton, a román-magyar országhatártól keletre. Sajnos már zárva találtuk - A múzeum 16 óráig volt nyitva, mire ideértünk már zárva volt.
- Gyógyfürdő Hegyközszentmiklós 102,5 km-re. A 60-65 Celsius fokos meleg vízre a 70-es években kőolaj után kutatva találtak rá, ezt követően épült ki a forrástól 500 méterre elhelyezkedő hegyközszentmiklósi gyógyfürdő.
- Károlyi-Berchtold-kastély Árpádhalom 103 km-re. A kastély, mely átvészelte a háborúkat, eredetileg 22 szobából, fürdőszobákból és mellékhelyiségekből állt - ma művelődési ház, iskola és könyvtár.
- Hegyközszentmiklós 103 km-re. Hegyközszentmiklós az Érmellék és a Hegyköz találkozásánál, a Cserhát (érmelléki dombok) erdős dombjai között alakult ki. Jó rejtés, szép kilátás - Tavaly költöztünk a faluba ma kerítettem időt a keresésre. (látnivaló és geodoboz)
- Katolikus templom Nagyszalonta 103,4 km-re.
- Szalonta tava 103,4 km-re.
- Sinka István-emlékház Nagyszalonta 103,5 km-re.
- Kossuth Lajos szobor Nagyszalonta 103,5 km-re.
- Református templom Nagyszalonta 103,5 km-re.

Természeti értékek - Jász-Nagykun-Szolnok vármegye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Arborétum adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Tiszaigar térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni Tiszaigar környékére? Tetszett az Arborétum? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.