Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Mérai Várhegy - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Mérai Várhegy turisztikai látnivalói

Méra falu és a határában levő Várhegy, Kolozsvár környékének egyik érdekes kirándulóhelye. Méra Kolozsvártól nyugatra 13 km-re helyezkedik el a Nádas-mentén egy kis völgyben.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Mérai Várhegy képtárból:

A mérai Várhegy
A mérai Várhegy
A Várhegy sziklái Méra látképével
A Várhegy sziklái Méra látképével
Kagylók a Várhegyen
Kagylók a Várhegyen
Kilátás a Várhegyről
Kilátás a Várhegyről
A Várhegy sánca
A Várhegy sánca
Csorda a Várhegyről (bivalyokkal)
Csorda a Várhegyről (bivalyokkal)
Mérai cifra oromzat
Mérai cifra oromzat
Bivalymúzeum
Bivalymúzeum
Bivalymúzeum
Bivalymúzeum
Mérai református templom
Mérai református templom

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Mérai Várhegy fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Mérai Várhegy!

Cifra-Kalotaszeghez tartozik, amit díszes népviselete, a tisztaszobák berendezése és a házak gazdagon faragott faoromzatai is bizonyítanak. Méra az 1200-as években keletkezett, román stílusú temploma is ebben az időben épült. A templomot többször átalakították, mai formáját a 19... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Méra, 1,2 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Mérai Várhegy közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
5,1 km-re. Magyarvista Kalotaszeg egyik jelentős települése, Kolozsvártól 20 km-re a Nádas mentén, a díszes népviseletéről ismert Cifra-Kalotaszegen. Itt ma is élnek a magyar népszokások. A szombati biciklizésem alkalmával találtam meg ezt a geodobozt. Külön érdekessége, hogy nincs tornya, egy kis faharangláb van mellette.
Katolikus templom Kisbács 5,4 km-re. A kisbácsi római katolikus templom épülete több mint 600 éves. Román stílusban épült, lásd a román stílusu ajtókereteket. Végre egy olyan geodoboz és rejtés ami megérdemel minden dicséretet. Már számtalanszor és nyugodtan megbeszéltük.
6,7 km-re. Gyönyörű szép napos téli napon, megtaláltam ezt a geodobozt is. Megtaláltuk, olyan ködben, hogy orrunk hegyét is alig láttuk.
7,4 km-re. A Hója egyben hegygerinc és erdő is, Kolozsvártól, illetve a Törökvágásnak nevezett, természetes módon képződött hágótól nyugatra található. Kiterjedése körülbelül 295 hektár, legmagasabb pontja 506 m-en található.
9 km-re. A délre néző oldalon századokig szőlőt termesztettek. Nem telt el 24 óra amióta megtaláltam egy nano méretű rejtést Maros megye határában. A gps nem sokat segített a lombok között. Mivel honaponta legalabb egyszer-ketszer megjarom Kolozsvart, ezert az ottani rejtekek sincsenek biztonsagban. Kolozsvártól északnyugatra, a Törökvágástól nyugatra található egy hegy, és annak gerincét, északi lejtőjét borító erdő, a Hója.
9,3 km-re. A XIII-dik században feltűnő neve, Zaazfenes szász telepesekre utal, s ez arra a feltételezésre ad jogot, hogy már ekkor temploma volt. Előbb egy 1336-os évi oklevél szerint a kolozsmonostori apát alá tartozik, majd az erdélyi püspök birtoka.
9,4 km-re. A korai püspöki patronátus és az ásatások alapján joggal teszik a templom eredetét az 1300-as évek elejére. Ezt erősíti meg a helyi hagyomány és erre utaló egykori, 1652-ből való előneve (szász), ami arra utal, hogy szász telepítés volt.
9,5 km-re. Jelenleg a Romulus Vuia Néprajzi Park szabadtéri részlegén tekinthető meg. A Hója-domb egyik kiemelkedő pontjára a 18-dik század végén állították fel szőlősgazdák védőszentjének, Szent Donátnak a szobrát.
9,6 km-re. 1355-ben János plébános az erdélyi püspököt képviseli a váradi káptalan előtt. 1446-ban Benedek plébános a gyalui kerület esperese.
10 km-re. 9,45 m kerületű fekete nyár, a kolozsvári Rózsák parkjában.
10 km-re. Szerintem az "ösvény" mindennek mondható, csak ösvénynek nem. Köszönöm a rejtést.
10,1 km-re. A kolozsmonostori templom dombja mögött, északnyugatra, a Kisszamostól (Malomárok) északra álló épület. Megtaláltam (másodikként) a parkban levö dobozkát. Könyü kis séta alkalmával találtam meg ezt a geodobozt. Ismerőseim rokonait vártuk haza, de késett a repülőgép. Valószínűleg már 1718 és 1719 között működött.
Park sportpályákkal Kolozsvár 10,2 km-re. Köszönjük a rejtést. Igaz könyü helyen van.
10,5 km-re. Az első kolozsmonostori erődítmény, egy árokkal körülvett földvár, a 10-dik században épült. Nekem a dadogós viccet is kétszer kellett elmagyarázzák. Azt értem, hogy magántulajdon, de azt nem, hogy abszolút magántulajdon. Mivel a szerződött csősz kaszálás és takarítás közben megkapta a geodobozt, amit a gazzal együtt a szakadékba dobott, így csak a láda helyét találtam meg. A kolozsmonostori Kálvária-templom, vagy római katolikus Nagyboldogasszony-templom a Monostori út 60 szám alatt található.
11 km-re. Legendák szerint tündérek építették és lakták, akiknek kincsei még a mai napig a vár pincéjében vannak. Megtaláltam a rejtekhelyet. Egy szép szombati napon megtaláltam ezt a dobozt is. Jelen voltam a rejtesnel. A Szászfenestől délre emelkedő kétpúpú domb egy régi várnak a romjait rejti.
11,2 km-re. Tipikus Kós épület. A Kakasos templom, vagy felsővárosi református templom a Mócok utca 84 szám alatt található - a templomot Kós Károly tervei alapján építették szecessziós stílusban 1913 és 1914 között.
Erdélyi Történeti Múzeum Kolozsvár 11,5 km-re. A Bástya utca 2 szám alatti Petrichevich-Horváth-házban kapott helyett az Erdélyi Történeti Múzeum.
11,5 km-re. XIX-dik század elején épült és a Bástya utca elején álló műemlék lakóház.
11,5 km-re. 1831-ben állították fel Páll Sámuel főbíró kezdeményezésére, Habsburg I Ferenc császár és felesége Karolina Augusta 1817-dik évi látogatásának emlékére.
11,5 km-re. A kolozsvári ferences kolostor az egyedüli épen maradt gótikus koldulórendi kolostorunk a XV-dik századból.
11,5 km-re. A kolozsvári Agrobotanikus kert az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem területén található. Közel 7 hektárnyi területen 1800 növényfajta található itt.
11,6 km-re. Itt született Mátyás király, Méhfi Jakab polgár és szőlősgazda házában, 1443 február 23-án.
11,6 km-re. A Mátyás király utcában álló, lényegében Mátyás király szülőházával szemben álló ház helyén álló épületben született Bocskai István, 1557 január 1-jén.
11,6 km-re. Az egykori Belső-Monostori utcában álló épület karzatos báltermében több erdélyi országgyűlést tartottak. 1848-ban itt mondták ki Erdély unióját Magyarországgal.
11,7 km-re. A Szervátiusz Múzeum a kolozsvári Szent Mihály Plébánia épületében, a plébániaházban található állandó kiállítás, melyet megnyitóját 1996-ban tartották.
11,8 km-re. Az Óratoronyról annyit, hogy elég sok lépcsőt kell megmászni, de sokszorosan kifizetődő vállalkozás. Ugyanis innen nyílik az egyik legszebb kilátás a városra, mintegy 360 fokban. Kellemes Kolozsvári Magyar Napokat. Mivel, szerintem a toronyba való felmenés számít megtalálásnak és én nem tudtam bemenni, úgy gondolom, hogy nem találtam meg a rejtekhelyet. A toronyba, de a torony tövében sem, a GPS egyáltalán nem működött.
11,8 km-re. Bánffy György erdélyi kormányzó építtette 1774-85 között a böblingeni Johann Eberhard Blaumann tervei alapján barokk stílusban.
11,8 km-re. A Tükör utca, ma Iuliu Maniu, nyugati része a XIX-dik században épült, eklektikus stílusban - a tervezők Haussmann Párizs újjáépítéséhez kidolgozott tervéből inspirálódtak. Azért, Kolozsvár épületei nem maradnak el szépségben, egyik európai nagyvárosétól sem.
11,8 km-re. Bogdánffy-ház - Petőfi (Avram Iancu) utca 1.
11,9 km-re. Pataki-Teleki-ház - Deák Ferenc utca 1.
Gróf Béldi-ház Kolozsvár 11,9 km-re. Kolozsváron a Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 9 szám alatt található a gróf Béldi-ház, amely egy XVI-XIX-dik században épült műemlék ház.
11,9 km-re. Memorandisták emlékműve - Deák Ferenc utca.
11,9 km-re. Ócsai-ház, Kereskedelmi és Iparkamara - Deák Ferenc utca 3.
11,9 km-re. Wass-ház - Deák Ferenc utca 5.
11,9 km-re. Schilling-ház - Deák Ferenc utca 7.
11,9 km-re. Kenedeffy-ház - Deák Ferenc utca 2.
11,9 km-re. Egykori piarista templom, ma Szentháromság római katolikus templom. Egyetem utca 5.
11,9 km-re. A világhírű tudós, Bolyai János szülőháza (másnéven Benkő-ház) a belvárosi Bolyai János utca sarkán áll, az 1 szám alatt. A Bolyai utca felújítás után sétálóövezetté alakul, a tér görbületét idéző optikai csalódást előidéző térkövezéssel burkolta a kivitelező.
12 km-re. Wesselényi-, majd Dobál-ház - Deák Ferenc utca 4.
Szabó Károly háza Kolozsvár 12 km-re. Szabó Károly háza - Petőfi (Avram Iancu) utca 12.
12 km-re. Alvinczi-Rhédey-Mikó-ház - Deák Ferenc utca 11.
12 km-re. Folly-Hutflesz-házak - Deák Ferenc 6-8.
12 km-re. Az Egyetem utcában lévő Báthory-Apor Szeminárium épületét Apor István alapítványából építették a jezsuiták 1728-31 között. Az egykori Szent József Fiúneveldét 1776-ban a piaristák vették át.

Természeti értékek - Kolozs megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Mérai Várhegy adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Biciklizés alkalmával - Szombati biciklizésem alkalmával találtam meg ezt a geodobozt is. A füzetecskében lévő bejegyzésekkel úgyanaz a helyzet, mint a vistai bejegyzésekkel.
 • megvan - Erdekes hely. Szep kilatas.
 • Jo szokas szerint, valamikor ejjel talaltuk meg. Udv.
 • Hidegség-Farkaspalló-Háromkút gyönyörű környék, háttérben a hegyekkel, völgyekkel. A dobozig sajnos nem jutottunk el, mert rengeteg dühös pásztorkutya volt a környékén, és nem tudtuk megkozelíteni, de annyi baj legyen.
 • Itt az első kapu nem volt nyitva, szerencsére hátul volt a nagy kapu, be tudtam menni a temetőbe. A dobozt a sírkereszt alatt találtam, az alja hiányzik.
 • Sajnalom, hogy csak most sikerult tudomast szerezzek a jatekrol, mivel az utobbi evekben rengeteget volutnk turazni. :) Lenne egy kerdesem, a torjai budos barlangnal van doboz, vagy nincs?
 • Megint érdemtelenül kapom a pontot.
 • Sajnos a GPS-em nem túl pontos, ez mát többször tapasztaltam, és az aljnövényzet is meglehetősen nagy volt. Ezért nem találtam meg azt a bizonyos fát, pedig a képet elég jól az emlékezetembe véstem, de nem baj majd legközelebb.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Mérai Várhegy? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kolozs megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.