Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Sebestorony - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Sebestorony

Sebestorony turisztikai látnivalói

A Szörényi-havasokhoz tartozó Szárkő-Godján-hegység északnyugati részében, Karánsebestől keletre fekszik Sebestorony község. A falutól 1 km-re északkeletre található a 420 m magas Stirminica-hegy, melynek ormán többemeletes toronyrom dacol az idők múlásával...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Sebestorony képtárból:

Toronybelső
Toronybelső
Kilátás a várból
Kilátás a várból
Sebesrom vára
Sebesrom vára
Várárok és sánc
Várárok és sánc

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Sebestorony fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Sebestorony!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Sebesrom, 1,14 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Sebestorony közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Szervesd tava - V@lybra_1. Miután leparkoltunk megkerültük a tavat. Szervesdi nárciszrét - Kis-havas Szárkő - A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok nyugati részén található. V@lybra_3. A túránk legmagasabban fekvö dobozát a Kis-havasi kereszt alatt találtuk meg. A térképen egy eldőlt, egyenlő szárú háromszögre hasonlít, melyet nyugaton a Temes völgye választ el a Szemeniktől, északon a Bisztra a Ruszka-havastól, délen a Hideg patak a Godjántól és a Csernai-havasoktól, keleten a Sesz és a Nagy patakok a Retyezáttól.
Ferenc József szobrának talapzata Karánsebes - Ferenc József egészalakos szobrát 1906 október 7-én avatták fel Karánsebesen. Ferenc Jóska. Az igazat megvallva, szerintem az öreg császár jobban nézett ki azon a talpazaton. 1943-ban eltávolították, azóta a talapzaton Dragalina tábornok szobra áll.
Szerelem-alagút Obrézsa - Több helyen is meg lehet közelíteni, Obrézsa egyik mellékutcája is keresztezi a sínpárt. Sínek. Csodálkozom, hogy egyáltalán még létezik a sínpár. A Szerelem-alagút egy elhagyott sínpár fölé nőtt fakoronák által kialakított zöld folyosó, Obrézsa és Novákfalva között, Karánsebes közelében, Krassó-Szörény megyében.
Tibiscum római municípium - Római. Igazából sokkal impozásabb építményekre számítottam. Délmagyarország legtekintélyesebb római municípiuma, Tibiscum, Krassó-Szörény vármegyében feküldt, a mai Zsuppa helyén.
Szárkő-hegység - A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok ÉNY-i részén található, Krassó-Szörény és Hunyad megyék területén. A Szárkő név az ómagyar "szár" szóból ered, kopaszkövet jelent.
Örményesi-szoros Örményes - A Temes-folyó két szakaszon is bevágta magát a Szemenik-hegység kemény, kristályos kőzetébe. A Teregova falutól északra található szoros mellett, Örményesnél is szép, vadregényes, epigenetikus szurdokvölgy alakult ki.
Szentháromság sziklája - A sziklába vájt Írott kő ortodox remetekolostor Örményes határában, a Temes felett átívelő vasúti híd tövében található. Az újrarejtett ládát találtátok meg. Hát, ez volt a . Majdnem drive-in rejtés. A vasúti híd, illetve a Szentháromság sziklájának közelében, mindkét oldalon hatalmas parkoló áll rendelkezésre. Először egy 1788-as katonai térkép tüntette föl, Szentháromság sziklája néven.
Teregova-szoros Örményes - A Temes-Cserna árok a Kárpátok leghosszabb folyosószerű árka, 90 km hosszú, Örményes és Teregova között összeszűkül, kialakítva a Teregova-szorost. A Teregova szűk szorosán keresztül kapcsolódik északra a Teregova-felszín a Karánsebesi-medencével.
Őslénytani lelőhely Apádia - Római kasztrum Teregova - A teregovai római kasztrum a Hideg- és a Temes folyók összefolyásánál, körülbelül 2 km-re a falutól északra, a Hideg-folyó és az európai út között, a folyó bal partján volt. A kasztrumot Mehádia és Tibiscum közé helyezték el, azon útvonal mentén, mely Dácia délnyugati határát jelentette.
Római márványbánya Bukova - Az itt kitermelt kristályos mészkő fehér, enyhén kékes színű, egy kevés grafittartalom miatt néhol fekete foltokkal. A márványbánya, ahol már a rómaiak korában is folyt a kitermelés, Bukova falutól körülbelül 7 km-re található, a Bisztra-patak völgyén felfelé.
Határvédő sáncok Zajkány - Az akkor Tapae nevű szoros közelében 89-ben és 101-ben is nagy csatát vívtak a római légiók és a dákok. A délről a Szárkő-hegység, északról a Ruszka-havasok általhatárolt, 699 m magasságban fekvő szoros az őskortól kezdve fontos átkelőhely volt a Temesköz és a Hátszegi-medence között.
Kis-Tucsila-csúcs Godján-hegység - Kis-Tucsila-csúcs, romanul Varful Tucila Mic.
Olán-csúcs Godján-hegység - Az olane szó félhenger formájú tetőcserepet jelent. Olán-csúcs, románul Varful Olanelor.
Gugu-csúcs Godján-hegység - Branu-nyereg Godján-hegység - Beganyiresd tava - Branu-csúcs Godján-hegység - Tucsila-csúcs Godján-hegység - Tucsila-csúcs, románul Varful Tucila.
Tucsila-nyereg Godján-hegység - Tucsila-nyereg, románul Saua Tucila.
Kis-Lépcső-csúcs Godján-hegység - Kis-Lépcső-csúcs, románul Varful Scarita.
Godján-csúcs Godján-hegység - Kemenceszék tava - A közelben szénbányák és több cseppkőbarlang van. Kemenceszék tava.
Minibusz-szálló Ruszka-havas - Moraru-csúcs Godján-hegység - Macska-nyereg Godján-hegység - Macska-nyereg, románul Saua Matului.
Szkerisóra köve-csúcs Godján-hegység - Szkerisóra köve-csúcs, románul Varful Piatra Scarisoarei.
Hunyadi-emlékmű Zajkány - A dicső fegyvertény örök emlékéül állíttatá ez oszlopot Hunyadvármegye közönsége a honfoglalás ezredik évében. A volt emlékmű felirata: Hunyadi János tizenötezer vitézével, az 1442-iki szeptember 6-án e szorosban verte szét Sehabeddin beglerbégnek Erdélybe nyomuló nyolcvanezer főnyi hadseregét.
Rablóvár Zsidóvár - Zajkány - Zajkány falu közelében, egy domboldalon volt Hunyadi János-emlékművének maradványa.
Dákfej-szikla Bégalankás - Ad Orientem-alagút Teregova - A Temesvár - Karánsebes - Orsova vasútvonal, mely eredetileg az Orientbahn elnevezést kapta, 1875 és 1879 között épült. A vasútvonalat, mely a Domásnya-hágó (Porta Orientalis, Keleti Kapu) közelében, északnyugatra körülbelül 1,6 km-re található, a nyugati világ és a Kelet fő összeköttetésének tekintették.
Ferencfalva tava - Szkerisóra-tó Godján-hegység - Szkerisóra-tó, románul Lacul Scarisoara.
Porta Orientalis-hágó Domásnya - A Keleti Kapu a Mehádiai-völgyet köti össze a Temes völgyével. A Porta Orientalis-hágó a vízválasztón helyezkedik el, Domásnya falutól északra.
Néra-forrás - Mikusa-csúcs Godján-hegység - Mikusa-csúcs, románul Varful Micusa.
Zlata-csúcs Retyezát-hegység - Galbena-csúcs Godján-hegység - Kis-Zenóga-tó Retyezát-hegység - Kis-Zenóga-tó, románul Zenoaga Mica.
Transzlunkány kanyargós hegyi út Bégalankás - A Transzlunkány (Transluncani, Oboare), egy 4,5 km hosszú, látványos, sziklába és hegyoldalba ásott, aszfaltozott (mezőgazdasági) út Bégalankástól délre.
Piszkos-tó Retyezát-hegység - Zenóguca-tó Retyezát-hegység - Zenóguca-tó, románul Zanoguta.
Arágyes-tavak Retyezát-hegység - Arágyes-tavak, románul Taurile Radesului, Lacul Rades.
Horog-tó Retyezát-hegység - Zenóga-tó Retyezát-hegység - Fekete-tó Retyezát-hegység - Fekete-tó, románul Lacul Negru.
Paltina-csúcs Godján-hegység - Mozdonymúzeum Resicabánya - A resicabányai rendező pályaudvar előtt létrehozott szabadtéri múzeumban tizenhat, Resicán gyártott, ma is működőképes, gőzmozdony található. Mozdonyok közt. Jó pár kilométer után tűző napsütés alatt érkeztem meg Resicabányára, és már nagyon szerettem volna tudni, hogy hol lesz a szállásom, de azért jó volt végignézni minden egyes mozdonyt, latolgatni teljesítményét, elképzelni, hogy kik tervezték, és építették meg, milyen körülmények között, és hol végezte munkáját. Resitza. Utban a Néra völgye felé meglátogattuk a resicai mozdonymúzeumot. Vonat. A doboz nem lett meg, viszont láttam sok mozdonyt.
Prelucsel-csúcs Retyezát-hegység - Iker-tó Retyezát-hegység - Iker-tó, románul Lacul Gemenele.
Kondorkeselyű menedékhely Retyezát-hegység - Kondorkeselyű-menedékhely, románul Refugiul Condor.
Retyezát-tengerszem Retyezát-hegység - Retyezát-tengerszem, románul Lacul Stevia.
Birlea-csúcs Retyezát-hegység - Birlea-csúcs, románul Varful Barlea.
Retyezát-csúcs - Zergék tava Retyezát-hegység - Zergék tava, románul Lacul Caprelor.
Lolája-nyereg Retyezát-hegység - Lolája-nyereg, románul Saua Lolaia.
Mocsár Nagypestény - Zsudele-tó Retyezát-hegység - Sztanulec-menedékhely Nagy-Lepusnyik Retyezát-hegység - Sztanulec-menedékhely (Refugiul Stanuleti) - Nagy-Lepusnyik (Lapusnicul Mare).
Dél-Lolája-csúcs Retyezát-hegység - Észak-Lolája-csúcs Retyezát-hegység - Észak-Lolája-csúcs.
Stirbu-tó Retyezát-hegység - Zsudele-csúcs Retyezát-hegység - Corcoaia-szoros Cserna völgye - A Corcoaia-szoros a Cserna-völgyének az egyik legszebb látnivalója. Ne kosd az ebet a karohoz. En most voltam ott 2 napja es jobban emlekszem a helyszinre mint Te 4 honap tavlatabol. A jó sziklát találtad meg. Nem tudhatod, hogy a koordináták mennyire pontosak vagy pontatlanok, addig amíg meg nem találtad a rejteket. Pontositas. - A Te kepeden levo szikla vagy 10m jobbra van mint az en kepemen szereplo szikla. Neked nincs más dolgod, mint kötekedni. > A Te kepeden levo szikla vagy 10m jobbra van mint az en kepemen szereplo szikla. Ide kocsival is el lehet jutni, Herkulesfürdőtől 43 km-re van, ebből körülbelül 17 km poros, köves út.
Klincs-csúcs Retyezát-hegység - Klincs-csúcs (fordítás kiejtés alapján), románul Varful La Clince.
Csúnya-tó Retyezát-hegység - Csúnya-tó, románul Taul Urat.
Csavart-tó Retyezát-hegység - Csavart-tó, románul Lacul Rasucit.
Bukura-kapu Retyezát-hegység - Sztenisóra-tó Retyezát-hegység - Sztenisóra-tó (Esztena-völgyi-tó).
Vízimalmok Kismiháld - Nevében a kicsinyítő képző Mehádiára utal - Mehadika hírnevét 14 vízimalmának köszönheti, melyek a 20-dik század elején épültek. Mehadika, 1911 és 1918 között Kismiháld, község a Bánságban, Krassó-Szörény megyében, Orsovától 46 km-re észak–északnyugatra, a Szörényi-Érchegység egyik patakvölgyében fekszik.
Bukura-csúcs 1 Retyezát-hegység - Bukura-csúcs 1, románul Varful Bucura I.
Kapu-tó Retyezát-hegység - Kapu-tó, románul Lacul Portii, Taul Portii.
Florica-tó Retyezát-hegység - Florica-tó, magyarul kiejtve Florika.
Sztenisóra-vízesés Retyezát-hegység - Sztenisóra-vízesés, románul Cascada Stanisoara.
Csurila-nyereg Retyezát-hegység - Csurila-nyereg, románul Saua Ciurila.
Turcselu-tó Retyezát-hegység - Turcselu-tó, románul Taul Turcelu.
Brazovay-kastély Nagypestény - A Brazovay-kastély két saroktornyos kúria, nagyon leromlott állapotban. Nagypestény déli részén áll, a főúttól keletre.
Viorika-tó Retyezát-hegység - Viorika-tó, románul Viorica.
Ciucevele védett terület - A Gorj megyei Pádes községhez tartozó Cserna-falu területén található. Nem volt a helyén?. Miért írod azt, hogy "csak úgy oda van téve az út mellé"? Én a geodobozt egy szikla ferde repedésébe rejtettem, egy kő mögé. A Ciucevele védett terület, a Cserna-folyó és a Szén pataka között terül el.
Szlevej-csúcs Retyezát-hegység - Bukura-csúcs 2 Retyezát-hegység - Bukura-csúcs 2, románul Varful Bucura II.
Galadna - Flórián-szikla Tamásd - A Flórián-szikla egy érdekes, csúcsos formájú sziklaképződmény, az Üveggyári telep (Tamásdi üveggyár, Colonia Fabricii) szélén.
Pietrele-tó Retyezát-hegység - Pietrele-tó (Köves-völgyi-tó).
Kis-Bukura-tó Retyezát-hegység - Jorgován köve-csúcs Retyezát-hegység - Jorgován köve-csúcs, románul Varful Piatra Iorgovanului.
Bukura-nyereg Retyezát-hegység - Bukura-nyereg, románul Curmatura Bucurei.
Görögkeleti templom Demsus - A Ruszka-havasok Sztrigy hegysorában, a Hátszegi-medence nyugati szélén, a Demsusi-patak mellett fekszik Demsus (Demsdorf) falu. Ortodox. Ez, tényleg egy építészeti kincs. A legrégibb görögkeleti templomnak tartják.
Tamás-szikla Retyezát-hegység - Tamás-szikla, románul Bordul Tomii.
Popovác-barlang - Szlevej-tó Retyezát-hegység - Szlevej-tó, románul Slaveiu.
Ramnuta Mare vízesései - Miért GR3418 a kódja?. M Gépelési hiba. Javítottam. Bukura Kusztura-csúcs Retyezát-hegység - Bukura Kusztura-csúcs, románul Varful Custura Bucurei. A custura román szó, magyarul kiejtve kusztura (bukuréj), sziklás, hegyes, fogazott hegygerincet jelent.
Lia-tó Retyezát-hegység - Lolája-tó Retyezát-hegység - Lolája-tó, románul Lacul Lolaii.
Pietrele-vízesés - A Retyezát-hegység északi részének leggyakrabban használtmegközelítését ajánljuk. Na ez kemeny dio volt. A gps a patak tulso oldalan mutatta a rejteket. Egy darabig kerestem. Pedig könnyű volt, első körben ugyanis azt állította a GPS, hogy a túl parton van. Na, ezt még meg kell szoknom. Kivettem belőle a TB-t. Köszönöm. Köszönöm a bejegyzést, és a ládakarbantartást. Kőaljaohába településtől indulunk, útvonalunk több nevezetesség közelében halad el.
Pietricele-tó Retyezát-hegység - Pietricele (Kövecskés)-tó.
Kolc-vár - Kolc-vár a Retyezát-hegység festői környezetének legromantikusabb, valamennyire épségben megmaradt vármaradványa. Varkastely a Karpatokban. Az egyik legendas varromom az almaimban. Megtalaltam, de. Az utolso megtalalo legalabb 1 m-re nyomta be a fal belsejebe. Geoládát nem találtam. De - ha minden igaz - ott voltam az újrarejtésnél. Szép volt, talán igaz sem volt. Geoládát találtak a kolozsvári túratársaink. A Retyezát bejáratát védelmező vár romja Szuszény falu határában, a Malomviz patakának jobb oldalán levő sziklacsúcson emelkedik a magasba.
Pelága agyarai Retyezát-hegység - Pelága agyarai, románul Coltii Pelegei.
Pelága-csúcs - A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Már messziről kiszúrtuk a rejteket. Tetszettek a noteszben található bejegyzések. Megkerült a láda. Habár a fél hegyet összemásztam érte. Gratula a talalater!. Nem tudom mi lehet a bibi, 3 meter pontossaga volt a gpsnek mikor bemertem. Pelága-csúcs második próbálkozásra. A Pelága-csúcs nem volt betervezve a mai napra. A jégformálta éles gerincekben, hegyes kárcsúcsokban tetőző hegység domborzati és kőzettani változatosságával a Kárpátok sokszinűségének példaértékű hegyvonulata.
Rejtett sziklakapu - Pelága-nyereg Retyezát-hegység -

Történelmi-kulturális értékek - Krassó-Szörény megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

  • Hozzászólások, bejelentések
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Sebestorony adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Havas hegyek alatt - Fél óra gyaloglás után értünk fel a romokhoz. A háttérben még havasak hegyek...
  • V@lybra_2 - A szervesdi tó után megkererstük a Sebestoronynál elrejtett dobozt is. Gyönyörü a kilátás innen a tó és a környezö falvak felé...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Sebestorony? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8237 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Krassó-Szörény megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.