Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Szárkő-hegység - Turisztikai látnivalók
 


Szárkő-hegység turisztikai látnivalói

A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok ÉNY-i részén található, Krassó-Szörény és Hunyad megyék területén. A Szárkő név az ómagyar "szár" szóból ered, kopaszkövet jelent...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Szárkő-hegység fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Szárkő-hegység!

A legközelebbi település Plopu, 9,88 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Szárkő-hegység közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Tucsila-csúcs, románul Varful Tucila.
Tucsila-nyereg, románul Saua Tucila.
Az olane szó félhenger formájú tetőcserepet jelent.
A térképen egy eldőlt, egyenlő szárú háromszögre hasonlít, melyet nyugaton a Temes völgye választ el a Szemeniktől, északon a Bisztra a Ruszka-havastól, délen a Hideg patak a Godjántól és a Csernai-havasoktól, keleten a Sesz és a Nagy patakok a Retyezáttól. V@lybra_3. A túránk legmagasabban fekvö dobozát a Kis-havasi kereszt alatt találtuk meg.
Kis-Lépcső-csúcs, románul Varful Scarita.
Macska-nyereg, románul Saua Matului.
Szkerisóra köve-csúcs, románul Varful Piatra Scarisoarei.
Szkerisóra-tó, románul Lacul Scarisoara.
Mikusa-csúcs, románul Varful Micusa.
A falutól 1 km-re északkeletre található a 420 m magas Stirminica-hegy, melynek ormán többemeletes toronyrom dacol az idők múlásával. V@lybra_2. A szervesdi tó után megkererstük a Sebestoronynál elrejtett dobozt is. Havas hegyek alatt. Fél óra gyaloglás után értünk fel a romokhoz.
Először egy 1788-as katonai térkép tüntette föl, Szentháromság sziklája néven. Majdnem drive-in rejtés. A vasúti híd, illetve a Szentháromság sziklájának közelében, mindkét oldalon hatalmas parkoló áll rendelkezésre. Az újrarejtett ládát találtátok meg. Hát, ez volt a .
A Temes-folyó két szakaszon is bevágta magát a Szemenik-hegység kemény, kristályos kőzetébe.
A Teregova szűk szorosán keresztül kapcsolódik északra a Teregova-felszín a Karánsebesi-medencével.
Ide kocsival is el lehet jutni, Herkulesfürdőtől 43 km-re van, ebből körülbelül 17 km poros, köves út. Szomorú helyzet. Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy ez az egész így alakult. valasz. Reszemrol:* felhsznalonev - marad* rejtesek maradnak - mar irtam "En nem fogom megsemmisiteni az ide feltett infoimat, kepeimet, ladaimat mint ahogy Te tetted a . Semmi gond. M
A kasztrumot Mehádia és Tibiscum közé helyezték el, azon útvonal mentén, mely Dácia délnyugati határát jelentette.
Zenóguca-tó, románul Zanoguta.
A Ciucevele védett terület, a Cserna-folyó és a Szén pataka között terül el. Nem volt a helyén?. Miért írod azt, hogy "csak úgy oda van téve az út mellé"? Én a geodobozt egy szikla ferde repedésébe rejtettem, egy kő mögé.
Kis-Zenóga-tó, románul Zenoaga Mica.
V@lybra_1. Miután leparkoltunk megkerültük a tavat. Arágyes-tavak, románul Taurile Radesului, Lacul Rades.
Sztanulec-menedékhely (Refugiul Stanuleti) - Nagy-Lepusnyik (Lapusnicul Mare).
Az itt kitermelt kristályos mészkő fehér, enyhén kékes színű, egy kevés grafittartalom miatt néhol fekete foltokkal.
Gépelési hiba. Javítottam. Miért GR3418 a kódja?. M Fekete-tó, románul Lacul Negru.
Jorgován köve-csúcs, románul Varful Piatra Iorgovanului.
Klincs-csúcs (fordítás kiejtés alapján), románul Varful La Clince.
Birlea-csúcs, románul Varful Barlea.
Iker-tó, románul Lacul Gemenele.
Csavart-tó, románul Lacul Rasucit.
Csúnya-tó, románul Taul Urat.
Turcselu-tó, románul Taul Turcelu.
Zergék tava, románul Lacul Caprelor.
A Campu lui Neag - Gura Butei - Szkokul-szoros - Bárány-mező - Campusel útvonal a Nyugati-Zsil mentén halad, földrajzilag előbb a Vulkán-hegység és a Retyezát, majd az Oszlea-hegy és a Kis-Retyezát határvonalát követi. Megtaláltuk sikeresen. Jorgován-kő mászás előtt kerestük meg a ládát.
A Keleti Kapu a Mehádiai-völgyet köti össze a Temes völgyével.
A vasútvonalat, mely a Domásnya-hágó (Porta Orientalis, Keleti Kapu) közelében, északnyugatra körülbelül 1,6 km-re található, a nyugati világ és a Kelet fő összeköttetésének tekintették.
Retyezát-tengerszem, románul Lacul Stevia.
Florica-tó, magyarul kiejtve Florika.
Kapu-tó, románul Lacul Portii, Taul Portii.
Viorika-tó, románul Viorica.
Az akkor Tapae nevű szoros közelében 89-ben és 101-ben is nagy csatát vívtak a római légiók és a dákok.
Szlevej-tó, románul Slaveiu.
Bukura-csúcs 1, románul Varful Bucura I.
Lolája-nyereg, románul Saua Lolaia.
Kondorkeselyű-menedékhely, románul Refugiul Condor.
Bukura-csúcs 2, románul Varful Bucura II.
Sztenisóra-tó (Esztena-völgyi-tó).
Észak-Lolája-csúcs.
Bukura-nyereg, románul Curmatura Bucurei.
Pietrele-tó (Köves-völgyi-tó).
A volt emlékmű felirata: Hunyadi János tizenötezer vitézével, az 1442-iki szeptember 6-án e szorosban verte szét Sehabeddin beglerbégnek Erdélybe nyomuló nyolcvanezer főnyi hadseregét.
Zajkány falu közelében, egy domboldalon volt Hunyadi János-emlékművének maradványa.
A custura román szó, magyarul kiejtve kusztura (bukuréj), sziklás, hegyes, fogazott hegygerincet jelent.
Bukura-torok, románul Gura Bucurei.
A Robbantott-szikla a Cserna folyó jobb partján található, a Iuta-patak beömlésének közelében.
Ferenc József egészalakos szobrát 1906 október 7-én avatták fel Karánsebesen. Ferenc Jóska. Az igazat megvallva, szerintem az öreg császár jobban nézett ki azon a talpazaton.
Tamás-szikla, románul Bordul Tomii.
Sztenisóra-vízesés, románul Cascada Stanisoara.
Pietricele (Kövecskés)-tó.
Csurila-nyereg, románul Saua Ciurila.
Pelága agyarai, románul Coltii Pelegei.
A Déli Kárpátok szivében emelkedő Retyezát egyike a Kárpátok leglátványosabb hegytömegeinek. Csak így tovább. Gratulálok én is! Várom a következő bejelentéseidet. Mindennapi bájaink. Gratulálok az első geodoboz megtalálásához, pontosabban a bejelentéséhez :-) Várjuk a többi bejelentést is. Sikeres csúcshódítás. A Gentiana menedekháztól indultunk túrázni, és egy kissé fárasztó csúcshódítás  után, kellemes tarsaságban találtuk meg a dobozkát, viszonylag könnyen.
A Szerelem-alagút egy elhagyott sínpár fölé nőtt fakoronák által kialakított zöld folyosó, Obrézsa és Novákfalva között, Karánsebes közelében, Krassó-Szörény megyében. Sínek. Csodálkozom, hogy egyáltalán még létezik a sínpár.
Kis-Pelága-tó, románul Lacul Peleguta (magyar kiejtés Peleguca).
Pelága-tó, románul Lacul Peleaga vagy Taul Ghimpele.
Kőaljaohába településtől indulunk, útvonalunk több nevezetesség közelében halad el. Gyors találat. A tavalyi térkép miatti kudarc után az idén sikerrel jártunk. Rendben. Akkor mostantól odafigyelek erre is. A megtalálások dátuma szerint. A bejegyzéseket a megtalálások dátuma szerint szeretnénk sorba állítani, és nem a bejelentések dátumának alapján.
Erdély hegyeinek ékköve, ahol a kárpáti táj teljes díszlettára megtalálható. Ezen a csúcson már másodszor jártam. De ezúttal se bántam meg. A Papusa-csúcsra a Zárt Kapuk felől. Én nem a Portile Inchise felől közelítettem meg ezt a csúcsot, hanem a Zárt Kapuk felől érkeztem :-) Számomra új volt ez a hely, de talán ez a Retyezát egyik legszebb része, a Zárt Kapuk és a Zergebak-tó. Papusa-csúcs. Gyonyoru hely.
Nagy-tó (Lacul Mare) - Rossz-völgy (Valea Rea).
Rossz-völgyi (Valea Rea)-csúcs.
Kusztura-nyereg, románul Saua Custurii.
Lolája-tó, románul Lacul Lolaii.
Bár a Retyezát majdnem száz glaciális eredetű tavának nagy többsége 1900 és 2200 m közötti magasságokban található és nyílt terepen, a Fenyőkközti-tó 1740 m-en jött létre, a fenyőerdő közepén. A Mohos kistestvére. Az előző bejegyzést megerősíthetem, valóban a Mohos és a Szent-Anna-tó emlékét idézte fel bennem. Meghatódva a Fenyőkközti-tónál. Én is ott voltam a rejtésnél. Ott voltam a rejtésnél. Szép kis tó, olyan, akár egy tengerszem a Mohosban.
Egyike a Retyezát legszebb tavainak. A Retyezát legszebb tava. A tó szépsége túltesz bármelyik Retyezát-beli testvérén. Hát persze. Hiszen ezért tettem idézőjelbe. Délnyugat a végekről nézve. Az érdekes az, hogy amíg ott voltam egyetemen Temesváron, 5 évig eszembe se jutott felkeresni ezeket a helyeket.

Természeti értékek - Hunyad megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Szárkő-hegység adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Szárkő-hegység? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hunyad megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.