Ohába település (Brassó megye) Központ: Sinka. Ohába román elnevezése: Ohaba.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Ohába (Brassó megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Nárciszrét Sárkány Vád 4,56 km-re. A híres Nárcisz-mező (románul Poiana Narciselor és Dumbrava Vadului néven is ismert) tulajdonképpen egy 394 hektár kiterjedésű, nedves talajú, ritkás kocsányos tölgyes, amelynek tisztásait májusban ellepik a csillagos nárcisz fehér virágai.
- Kincsek völgye Páró 9,97 km-re. A Kincsek pataka a Capul Homoraciului és az Osoiul Mare nevű dombok között ered, északnyugat felé folyik, és Páró község előtt felveszi a Muncsel (Muncelul, Lecioru peste totu) nevet.
- Evangélikus templom Halmágy 11,21 km-re. Szász telepítés, 1488-ban a török támadás elnépteleníti, ekkor 1488-ban magyar családnevek szerepelnek.
- Földpiramisok Sona 12,16 km-re. Földpiramisok - Sona
- Alsóvenice 13,11 km-re. 1235-ben plébániatemploma van, ebben az évben plébánosa Konrád, aki ellen és több erdélyi pap ellen panaszt emel Raynald erdélyi püspök.
- Egykori gyógyfürdő Alsóvenice 14,91 km-re. Alsóvenice egykori gyógyfürdője a falutól 3 km-re keletre található, a Dosul Magurei nevű domb északnyugati lábánál.
- Fogarasi vár 16,34 km-re. Fogaras városában jó állapotban maradt meg az impozáns várerőd, a 14-dik és 17-dik század között épült vár fallal, vizesárokkal van körülvéve és 4 sarokbástyával rendelkezik.
- Régi Olt-fahíd Fogaras 16,42 km-re. A fogarasi Olt-híd Fogaras város szélén, a Fogaras-Segesvár úton áll, vámoshíd szerepét töltötte be.
- Fejedelemasszony kútja Fogaras 17,28 km-re. Fejedelemasszony kútja, Fürsten Brunnen - Fogaras.
- Kilátócsűr ablakkal Holbák 17,86 km-re. A kilátócsűr Holbák község központjától nyugat-északnyugatra található, a Stimbav-domb gerincén, a Stimbav (Stimbach, Stimbák?
- Királyhalma 18,19 km-re. 1396-ban tűnik fel az oklevelekben, templomról nincs adat, de a XV-dik századig katolikus lakói voltak.
- Sziklakapu Felsőkomána 18,26 km-re. Felsőkomána falutól kelet felé, valamivel több mint 2 km távolságra, a talajút két méretes sziklatömb között vezet át, ezt a helyet nevezik a Tatárok sziklakapujának.
- Templomerőd Szásztyukos 18,62 km-re. Szásztyukos község az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyukos-patak mellett fekszik.
- Faragott kő bazaltfal Felsőkomána 18,8 km-re. A Faragott kő geológiai természetvédelmi terület a Persány-hegység legdélebbi bazaltkitörése.
- Kőember Felsőkomána 18,9 km-re. A Kőember-szikla a Komána-völgy északi oldalában található, rögtön az erdei út felett.
- Feketehalmi Magura-csúcs 20,53 km-re. Feketehalmi Magura-csúcs, Zeidnerberg.
- Tigáj-vízesés Felsőkomána 20,77 km-re. A Tigáj-vízeséshez Felsőkomána faluból kelet felé indulva érhetünk el, a Komána völgyében a patak melletti erdőutat követve.
- A feketehalmi vár 20,86 km-re. A Barcaság nyugati szélén, Feketehalomtól nyugatra, az 1294 m magas Kotla-hegy tetején találjuk az egykor Schwarzenbergnek nevezett vár romjait.
- Lerescu-hágó Fogarasi-havasok 20,99 km-re. Lerescu-hágó, románul Curmatura Lerescu (régebbi térképeken Illerescu).
- Erődített evangélikus templom Felmér 21,18 km-re. Mivel már Imre király idejében a kiváltságokban részesülő falvak között szerepel, bizonyos, hogy a XI–XII-dik század fordulóján templom is épül.
- Templomerőd Kóbor 21,61 km-re. Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyúkosi-patak mellett fekszik Kóbor község.
- Létrás-szakadékvölgy Királykő 24,1 km-re. A Letras szakadekvolgy a Kiralyko eszaki feleben talalhato, a nyugati leszakadasban.
- Berevoiescu-menedékhely Fogarasi-havasok 24,28 km-re. Berevoiescu-menedékhely, állítólag használhatatlan.
- Homokos-sziklavályú Királykő-hegység 24,72 km-re. A Sárga-fal elnevezésű sziklafal aljából, a Calinet-völgyből érkezve, több lehetőség közül választhatunk az utunk folytatására, az egyik a Homokos- (szó szerint) sziklavályúban.
- Orlowski-forrás Királykő-hegység 24,75 km-re. Az Orlowski kapitány forrása a Calinet- (ejtsd Kölinec) szakadékvölgyben található, a jellegzetes színezetű Sárga-fal aljában.
- Remény menedékhely Csoránga-öv Királykő-hegység 24,87 km-re. A Remény- (Csoránga) menedékkunyhóhoz a piros háromszöggel jelzett túraútvonalon juthatunk fel.
- Erődített evangélikus templom Sáros 24,96 km-re. 1449-ben János bíboros oklevele szerint Szent Jakab tiszteletére szentelt temploma van, mégpedig a késő gótikus kor jellegzetességeit magán viselő egyhajós, tornyos templom.
- Hasadék-nyereg Királykő-hegység 24,97 km-re. A Hasadék-nyereg a Királykő négy különböző irányból érkező turistaútjának csomópontja.
- Höltövény vára Krizba 25,13 km-re. Brassótól északra, a Persányi-hegység keleti szélén, Krizba falu közelében, az 1002 m magas Várhegy sziklatetején található Höltövény vára.
- Curmatura-menedékház 25,3 km-re. A Curmatura menedékház a Kis-Királykő lábánál található.
- Thermopüla-átjáró Királykő-hegység 25,33 km-re. A Thermopüla-átjáró a Királykő-hegységben, a Középöv ösvényén található.
- Kereszt Kis-Királykő 25,76 km-re. A Királykő gerincének vonulata egy fordított L betű alakjához hasonlít.
- Református templom Dombos 25,93 km-re. Korai neve, villa Latina és Waldorph azt jelzi, hogy XII-dik századi szász, azaz vallon telepítés.
- Spirla-menedékhely Királykő-hegység 26,26 km-re. A Spirla-menedékkunyhó a piros sávval jelzett túraútvonalon található, mely a Plaiul Foii-menedékháztól indul.
- Bratila-hágó Fogarasi-havasok 26,35 km-re. Bratila-hágó, menedékhely és sátorozóhely, románul Curmatura Bratilei.
- Zöld sziklavár Kurmatura-patak Királykő-hegység 26,39 km-re. A Kurmatura-menedékháztól a Zernyesti-szakadék felé az egyik lehetséges útvonal a kék sávval jelzett ösvény.
- Brukenthal-kastély Alsószombatfalva 26,54 km-re. Alsószombatfalván található az egykori Brukenthal-kastély, mely kivülről elég jó, benn leromlott állapotban van.
- Evangélikus templom Lemnek 26,71 km-re. A XIII-dik században már itt vannak a szász telepesek, akik templom nélkül nem maradhattak.
- Lutheránus templom Zsiberk 26,73 km-re. Mivel XIII-dik századi szász telepítés, román stílusú temploma is a XIII-dik században épül, erődített templom volt kettős várfallal.
- Bazalt mikro-kanyon Olthévíz 26,83 km-re. Az olthévízi bazalt mikro-kanyon védett terület a Persány-hegység középső csoportjában, az olthévízi patak völgyében található.
- Kurmatura-patak szorosa Királykő-hegység 26,86 km-re. Amennyiben a kirándulásunk célpontja a Kis-Királykő, illetve a Kurmatura menedékház, és a Botorog-csorgótól indulunk, érdemes oda- vagy visszafelé bejárni a Kurmatura-patak völgyét is.
- Deubel-üregek Királykő-hegység 26,87 km-re. Deubel-üregek
[ Fel ↑ ]
- Evangélikus templom Kőhalom 30,86 km-re. Kőhalom plébániatemploma a szász telepítés korában, a XII–XIII-dik században épül.
- Fundul Bandei-nyereg Fogarasi-havasok 31,22 km-re. Fundul Bandei (magyarul kiejtve Fundul Bündéj) nyereg.
- Fundu Bandei-csúcs Fogarasi-havasok 31,37 km-re. Fundu Bandei (magyarul kiejtve Fundu Bündéj)-csúcs.
- Erődített evangélikus templom Nagysink 31,56 km-re. A helység szász telepítését a legkorábbi Szeben vidéki telepítések idejére teszik, az 1200-as évek előttire, körülbelül 1150-től kezdődően.
- Cheia Bandei-csúcs Fogarasi-havasok 31,78 km-re. Cheia Bandei-csúcs, magyarul kiejtve Khéjá Bündéj.
- Volt városháza Nagysink 31,84 km-re. Volt városháza, XVIII-dik századi középület - Nagysink.
- Homoród-folyó forrása 31,94 km-re. A Homoród-folyó úgynevezett forrása, pontosabban kezdete, a Kis-Homoród és a Nagy-Homoród összefolyásánál található, Homoród községben.
- Hartopul Darei-csúcs Fogarasi-havasok 32,03 km-re. Hartopul Darei-csúcs - a román hartop szó gödröt, szakadékot, sziklahasadékot jelent.
- Iskola és községháza Homoród 32,17 km-re. Iskola és községháza - Homoród
- Egykori malom és villanytelep Homoród 32,38 km-re. Az egykori homoródi malom és villanytelep, a két Homoród összefolyásától 500 m-re északkeletre található, az ortodox temető alatt, a Mirkvásárról érkező 132 jelzésű út északi oldalán.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Látnivalók Garat - Turisztikai látnivalók Longodár - Közeli települések: Ósinka 1,4 km-re - Valcsatelep látnivalói 2,46 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.