Csomortán település (Kovászna megye) Központ: Kézdialmás. Csomortán román elnevezése: Lutoasa.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Csomortán (Kovászna megye) és környéke turisztikai látnivalói

A Fekete-ügy völgyében Felsőlemhény felett

A Fekete-ügy völgyében Felsőlemhény felett 5,99 km-re
Felsőlemhényből indulva, a Fekete-ügy patak völgyében felfele gyönyörű erdőben sétálhatsz a patak mentén. Felfele a sozok utjan - Akkor jartam itt meg mikor kerestuk a sozok osvenyet, ami atvezet Moldovaba, Szalancfurdore.

Sási borvíz

Sási borvíz Kisbacon 41,19 km-re
A Sási borvíz a Barót-patak vízgyűjtő medencéjében található, Kisbacontól észak-északkeletre, körülbelül 1 km távolságra.

Bükkfa az Ojtoz-forrás feje alatt

Bükkfa az Ojtoz-forrás feje alatt Kádár-út 15,98 km-re
Az Ojtoz-forrás tetőtől alig több mint 700 méterre délnyugat felé, alig 200 méterre a Kézdivásárhelyt Foksánnyal összekötő országúttól, egy méretes bükkfát találunk.

Wertán-ház

Wertán-ház Kézdivásárhely 12,81 km-re
A kézdivásárhelyi Wertán-ház 1902-ben épült.

Vasfuvó domb Csíkszereda 48,74 km-re
Csíkszereda nyugati határában, közvetlenül a Székelyudvarhely felé vezető országút mellett, az Olt hídjának közelében található, az úgynevezett Vasfuvó domb.

Fenyős tetői vár

Fenyős tetői vár Sepsikőröspatak 40,65 km-re
Fenyős tetői vár - Sepsikőröspatak. Romlott aludttej a megtalált valamiben - Ha már Kálnokon jártam, nem hagyhattam ki a közeli Fenyős-tetői vár rejtekhelyét sem. Nem volt romlott, de romlott lett - En viszont orvendek , hogy valaki vegre mar megtalalta ezt a varat is.

Jézus hágója keresztút

Jézus hágója keresztút Csíksomlyó 44,5 km-re
A csíksomlyói Jézus hágója keresztút a Kis-Somlyó nyugati oldalán található. Kesztyűbe dudálni - Vagy inkább zsebkendőbe, mert ennek van a szezonja. Kőkereszt - A doboz simán megkerült. Végre egy doboz - A környéken több helyen is keresgéltünk sikertelenül, és ez volt ez első doboz, amit a helyén találtunk.

Unitárius templom Kilyén 43,63 km-re
A templom a XV-dik században gótikus formát kap, szentélye ma is őrzi gótikus jellegzetességeit.

Felsőtiszáspataki borvizek

Felsőtiszáspataki borvizek Tusnádfürdő 28,46 km-re
Felsőtiszáspataki borvizek - Tusnádfürdő

Mérlegmúzeum Lisznyó 44,24 km-re
Lisznyó egykori, frissen felújított tanácsépületének pincéjében egyedi gyűjteményt mutatnak be, ez a környék egyetlen mérlegmúzeuma.

Tanyavilág Csobános 33,03 km-re
Csobános Hargita és Bákó megye határán kettészakított falu.

Református templom

Református templom Zalán 35,23 km-re
Orbán Balázs és Entz Géza szerint Zalán templomának román kori kapuzata feltehetőleg 12-13-dik századi eredetű, a zaláni református templom építésének legkésőbbi lehetséges időpontja 1319. Szilvások - Na, ebbe már nem sikerült bejutnom. Rejtekhelyek - Megtudja-e valaki mondani, miért nem jön elé az összes rejtekhely. Én vagyok a megmondó ember - Kedves Levi, ez a kérdés nem tartozik a zaláni református templom weboldalához.

Piliske-tető

Piliske-tető Ozsdola 14,38 km-re
A Piliske-tető Ozsdolától keletre található, a Kézdivásárhelyt és Foksányt összekötő 2D jelzésű országút, régi nevén Kádár-út mellett.

Nyeregbe

Nyeregbe Nyerges-tető 23,64 km-re
A Nyergestetőről leereszkedve, Kozmás felé a völgybe, kitárulkozik előttünk a Csiki medence. Éjszakai rallizás - Az aznapi kincskereső kirándulás utolsó állomása volt a Nyerges-tető alatti enduro-pálya. Lámpa fénynél - A Nyergesről hazafele beugrottunk, ha sötétben is, hogy megkeressük ezt a rejteket. Licsplocs - Kisütött a nap, elolvadt a hó és minden csupa víz volt, egy kicsit be is ázott a cipőm.

Kőbánya

Kőbánya Csíkdelne 47,65 km-re
Hargita megyében több, külszíni robbantásos fejtéssel dolgozó, nagyméretű bánya van. Szerencsere nem veszett el - Amikor odaertem latom, hogy a ko el van mozditva, es nincs benne a doboz. A bánya - Jól eset ez a kis séta, és nagyon szép volt a kilátás a dombtetőről. Egy felcsiki korut - Ha mar kobanya legyen meg ez is.

Szent Imre herceg mellszobra Gelence 16,61 km-re
Szent Imre herceg mellszobra, 2008 - Gelence.

Őrkő

Őrkő Sepsiszentgyörgy 43,63 km-re
Sepsiszentgyörgyön van egy érdekes hely, Őrkőnek hívják. Változás - Nagyot változott az Őrkő környéke. Sepsi 2 - A kilátás igazán szép, ha az ember kicsit távolabbra tekint és nem csak a roma-telepet látja. Kőbánya - Kinyíltak a boldogasszony papucsai a Sugás pataka völgyében, s gondoltam az Őrkő úgyis útban van, hát akkor megkeresem az ott elrejtett dobozt.

Sepsibesenyő régi temploma

Sepsibesenyő régi temploma 32,83 km-re
A Csente-tető alatt, a Bodoki havas lábánál a Besenyő völgyében a nyolcvanas évek második felében a patak elzárásával víztárolót alakítottak ki  Azóta épülnek a hétvégi házak. Pro natura - Ha Besenyo akkor viztarolo, pionirtabor, tanosveny es pro natura talalkozohely is egyben. A templomkertben - Mikor letértünk a maksai templomhoz, akkor elhatároztuk, hogy megkeressük a nagy dobozt a besenyői tónál, melyről JKGÁBOR a tábor ideje alatt mesélt. Éppen hogy elértem - Nehezen lett meg a doboz.

Vártető I kilátópont

Vártető I kilátópont Tusnádfürdő 27,9 km-re
A Szent Anna-tó fölé magasodó Nagy-Csomád egyik északi mellékkúpján, a néptől Vártetőnek nevezett magaslaton, található Tusnádfürdő egyik érdekes kirándulási pontja, az Orbán Balázs által csíki Bálványos várnak nevezett középkori vár maradványa. Fent - Kellett egy kicsit gondolkozni, hogy melyik kilatopont kozeleben talalhato, de vegul meglett. I. - Képletesen szólva, zsebre dugott kézzel, nézelődve ballagtam ki a Vártetőre - ami, mellesleg nem volt nehéz, mert szakavatott túravezetőm volt - aki, miutan felhivta a figyelmem a geodobozok létezésére, kezembe nyomta a táblagépet, rámtukmálta a megfelelő alkalmazást. Tusnádfürdő túra 4 - Túránk negyedik állomása.

Csipkés népi feredő Zabola 20,93 km-re
A Csipkés népi feredő Zabolán, a Csipkés tábor mellett található, 2018-ban építették meg.

Leánykavár

Leánykavár Oltszem 31,63 km-re
A Leánykavár egy régi erődített település. A hely itt is megvan - Hát, a rejtek meglett, a doboz és a szarka nem. Ládahiány - A karácsonyi ünnepek után, őszies időben indultunk rövid sétára. Oltszem III - A sütei forrás kudarca után egy újabb erdei sétát tettünk a Leánykavárhoz.

Bod Peter mellszobra Csernaton 21,29 km-re
Bod Peter mellszobra Csernaton 2001

Mohos-kilátó

Mohos-kilátó 25,65 km-re
A Szent Anna-tónál, a Mohos melletti dombon, a Nádas-fürdőre vezető úttól balra, már évek óta van egy kilátó. Vasárnapi séta - A kilátó sajnos nagyon romos állapotban van. Kárpótlás - Kárpótlás volt a kilátás, a látvány azért, hogy el kellett hagynunk a Szent Anna-tavat a medvék és emberek okozta káosz miatt. Macik és szarvasok nyomaiban, az összeomlott kilátóhoz - A Nagy Csomád felől érkeztünk a kilátó maradványaihoz.

Fenyő-tető Csíkszentgyörgy 34,55 km-re
A Fenyő-tető Csíkszentgyörgy nyugat szélében, Jenőfalva nevű falurészben található, az Áj-patakoktól északra.

SZNM 7 Maksa

SZNM 7 Maksa Református templom 31,83 km-re
Székelyek Nagy Kincskeresése - 7-dik stáció - Maksa - Református templom Egy kis kitérő - Miután az eresztevényi geodobozt nem tudtuk lelőni, gondoltuk teszünk egy kis kitérőt, és megkeressük ezt a geodobozt. VI. Állomás - A templomot sajnos nem találtuk nyitva. Ezt könnyű volt megtalálni - A kis dobozka szabadon volt, így könnyű volt megtalálni.

Kockás tulipán-erdő

Kockás tulipán-erdő Szacsva 40,59 km-re
Meli útmutatása szerint Szacsváról a templom mellett jobbra, a mezei úton tovább indultuk Magyaros irányába. Szentgyörgy-napi tumultusból kiszabadulva - Megkerestem ezt a rejtekhelyet. Megegyszer ugyanitt - Meg 2016 februarjaban jartam itt es akkor masodiknak (meliek utan) talaltam meg a dobozt. Szép hely - Szép hely, könnyű megtalálni.

Hadiárok lőállásokkal

Hadiárok lőállásokkal Csíkzsögöd 43,14 km-re
Hadiárok lőállásokkal - Csíkzsögöd Kutyakerülgetős, kalandos kirándulás - Nagyon megörültem az este a frissen megjelent új rejtésnek a közelemben. Csíkszereda fölött - Végre a mai napi két sikertelen próbálkozás után (Borvízforrás, Zsögödfürdő), a harmadik meghozta az elégtételt. Félreértett rejtekhely - Vámszer Géza a Csík vármegye településtörténetében három zsögödi várromról beszél.

Szentkereszty-kastély

Szentkereszty-kastély Sepsiárkos 40,9 km-re
A Szentkereszty-kastély Sepsiárkos alsó végében helyezkedik el, a főutról jegenyesor által határolt ut vezet fel hozzá. Két kapu van, egy külső park, és egy belső kert - A kastély kertjébe nem lehet csak úgy besétálni. Akkor nem volt senki - Mikor mi ott jártunk -egy hétvégén- a kapun kívül paroltunk - saját akaratunkból, és a jegenyesor mentén besétáltunk a kertbe. Egy szep park - Hat igen, a bejutas egy keveset nehezkes volt.

Sándor dombja

Sándor dombja Csomortán 41,09 km-re
A Sándor dombja nem egy kiemelkedő, különleges hegycsúcs - inkább csak egy laposabb domb, viszont nagyon jó kilátás nyílik innen körbe, a Csíki havasok közeli csúcsaira.

Szeszgyár

Szeszgyár Csíkszentsimon 32,9 km-re
Itt a néhai csíkszentsimoni szeszgyár látható, részben romokban. Lerobbant hely - Az állomás felől közelítettük meg a rejteket. Biciklivel a rejtekig - Miután megkerestem Csíkszentkirály új rejtését az Úrkápolnánál, este fél 9-kor úgy döntöttem, hogy itt az alkalom megkeresni a Szeszgyár geodobozát is. Igazi Csíki Sör? - "A Ciuc, a Bucegi, és az Igazi Csíki Sör képviselői elmennek együtt sörözni.

Református templom Fotosmartonos 35,38 km-re
Az 1567-i regestrumban Fotos 10 kapuval, Martonos 11 kapuval szerepel, 1602-ben Fotos a neve, középkori templomról nincs adat.

Katolikus templom

Katolikus templom Tusnád 28,03 km-re
Nagytusnád a Tusnád-patak kelet-nyugat irányban hosszan elnyúló,szűk völgyében fekszik, Tusnádfürdőtől északra, az országút mellett. Az ut mellett - Erdekes egy templom, azt is hittem, hogy siman viszem, na nem. Az utolsó - Tusnádfürdőről hazafelé tartva, bár már jól esteledett, úgy döntöttünk, ezt a rejtekhelyet még bevállaljuk. Isti túra 5. láda - Szép templom, kár, hogy zárva volt, de a láda megtalálásához nem kell bemenni, úgy, hogy ne ijedj meg ha zárva.

Likaskő

Likaskő Sepsibükszád 29,35 km-re
Sepsibükszád érdekessége, természeti ritkasága, az Olt völgyében található Likas-kő. Bükszád - Gyergyóba menet megálltam a Likaskőnél, de csak egy régi dobozt találtam, 2013-ban rejtették. Ejsze nem tűnt el ilyen hamar - Nincs egy hete, hogy elrejtettem ezt a geodobozt, nem hiszem, hogy ilyen hamar eltűnt volna. Nem hiszem - Véleményem szerint nem tűnhetett el, mert egyáltalán nem forgalmas hely és nincs szem előtt sem.

Vadász-patak

Vadász-patak 40,81 km-re
A Vadász patakánál volt valamikor a határvonal, a régi öregek szerint. Lefele a Baszkan - Meg nem tudtuk, hogy mi is var meg rank. Kommandó- Vadász patak - A Lakócáról leérve megkerestük ezt a geodobozt is. Ki gondolná? - Biciklizünk a megye legmagasabb településének környékével ismerkedve, s ha nem tudnánk, hogy keresnünk kell a rejteket, talán tovább hajtanánk.

Katonai bunkerek Keresztes hegyese 36,29 km-re
Az 1451 m magas Keresztes hegyese a Csíki-havasokban található, Csobányostól észak-keletre.

Pogány-havas

Pogány-havas 49,59 km-re
A Pogány-havas és környéke, az év minden szakában érdekes látnivalót nyújt. A teton - Megtalaltuk a dobozt a kijelolt helyen. Jégkoloncok a Pogányhavason - A Szent László emlékhelyről jöttem át a két havast összekötő, lépten-nyomon kidölt, derékbatört fenyőktől akadálypályává vált erdei uton. Virágok doboz helyett - Egy rövid túrát terveztünk közel a Gyimesekhez.

Monyasd feje Menaságújfalu 36,25 km-re
A Monyasd feje nevű domb Menaságújfalu és Hosszúaszó között található, a Monyasd-patak tetejében, a Fiság és Fitód patakok vízválasztóján.

Dózsa György szobra

Dózsa György szobra Dálnok 26,82 km-re
Dálnok ősi székely falu, Kézdivásárhely közelében. Pünkösdi emlékeim - Különös hangulatát tapasztaltam meg Dálnoknak a pünküsdi búcsúra zarándokolva. Szép nagy szobor - Igazán impozáns szobor, és a környéknek valóban különös hangulata van. Annyira rejtés, hogy már nem is rejtés - Kövek alatt, hát abból itt aztán van jó sok :) Ennek ellenére, nem kellett sokat keresgélni, hiszen ez a rejtés, ott "hányódik" mindenki szeme előtt :) Még jó, hogy az illetékesek nem gyűjtenek gyakran szemetet a környéken, mert kárba veszne.

A százkarú bükkfa

A százkarú bükkfa Farkasvész sarka 40,95 km-re
A Csíki-havasok piros kereszttel jelzett túraútvonalából, a Kolos-tető és a Sándor dombja között, a Farkasvész sarkától észak-keletre, egy meredek oldalvölgy ereszkedik alá a Fenyővize-patak völgyébe.

Katolikus templom

Katolikus templom Imecsfalva 17,58 km-re
1561-ben Imecsfalva néven jelentkezik az oklevelekben, 1567-ben Imechfalva a neve, temploma 1583 előtti. A földön - A dobozra a kereszttől pár méterre, a földön talált rá a lányunk. Érdekes parkolóhely a templom előtt - Nekem nem okozott gondot a geodobozhoz való hozzáférés. A fedett kereszt eltűnt - A leírásban szereplő fedett kereszt már nem létezik, legalábbis ott ahol korábban volt most nincs.

Viisoara gömbkövei

Viisoara gömbkövei 39,48 km-re
Viisoara falu gömbkövei a településtől körülbelül 700 méterre találhatók, északnyugatra. Gömbkövek az ösvény mellett, geodoboz a domb tetején - Viisoara faluba, magyarul talán Viszóra, Tatros (Targu Trotus) községból indulva lehet eljutni, 2 km aszfaltozatlan út megtétele után. Madárdalos este - Esti ráadásnak, a Velnica kőbánya vízesései után, még megkerestük a kőgombák geodobozát.

Sport- és szabadidőpark

Sport- és szabadidőpark Csíkszereda 44,76 km-re
Az egykori Szeredai-fürdőnél sport- és szabadidőparkot alakítottak ki, a különlegessége egy többszintes kilátótorony.

[ Fel ↑ ]
Csergeványoló

Csergeványoló Csíkmadaras 59,01 km-re. Csíkmadaras nyugati kijáratánál, a Nagy Madaras-patakon, ma is működik egy csergeványoló.

Nagyloki-borvíz Csíkkarcfalva 68,41 km-re. A Nagyloki borvíz a Nagylok-patak földrajzi baloldalán található, Madicsafürdőtől 6 km-re nyugatra.

Asszony-bosszantó csárda

Asszony-bosszantó csárda Lövéte 58,5 km-re. Az Asszony-bosszantó csárda három út kereszteződésénél található, melyek Kirulyfürdőről, Szeltersz felől, illetve Lövétéről érkeznek.

Pisztrángos Szentegyháza 59,58 km-re. A Szentegyházi Pisztrángos Szentegyházasfalutól keletre, a Virágosvész nyugati oldalában található.

Borvíz Útja

Borvíz Útja Előpatak 50,48 km-re. Előpatak falu Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 10 km-re nyugatra, az Előpatak völgyében fekszik. Dobozilag hűlt hely - Megtaláltuk az érdekes, sajnos dobozilag hűlt helyet. Borvízért mentem - S közben még egyet sétáltam. Megnyílt a Borvíz Útja fürdő - Megnyitotta kapuit az előpataki Borvíz Útja fürdő.

Hét német katona sírja Tarhavas-patak hídja 55,38 km-re. A Tarhavas-patak 12/a úti hídjánál kivégzett 6-7 német katona sírhelye, melyet még nem jelöl emlékkereszt.

Toplós-kút 68,71 km-re. A Toplós-kút a csernátfalus Hát-tető alatti tágas völgyben, a Hegyes-hegy gödrében található.

Unitárius vártemplom

Unitárius vártemplom Bölön 54,03 km-re. Bölön erődített temploma 1893-ban épült, egy 15-dik századi templom leégett maradványaiból. Hazafele - Hazafele tartva a Vecer, a kopjafa, a kopeci oriasi szil utan ahol a rejtekladat amely a fa alatt hevert kitaszitottan, vissza tettem a 2011-es romaniai ev fajaba, egy maroknyi hazai folddel es egy kis zaszlo szallaggal, no meg egy rez garassal, mert mas mar nem volt nalam.

Magyar és német katonák sírja

Magyar és német katonák sírja Gyimesi templomkert 54,63 km-re. Magyar honvédek és német katonák sírja a gyimesi római katolikus nagytemplom kertjében, a 12/A jelzésű út mellett.

Gyimes vára

Gyimes vára Gyimesbükk 52,52 km-re. Gyimesbükk község után, a Tatros-völgyének gyimesi szorosánál ma már nem találunk várat. Bagolyvár, Gyimesi határkövek - Az elmúlt vasárnap geodobozt helyeztem el a Bagolyvár bunkerének belsejében. Köszönöm az ajánlást - Tervbe vettem az említett két hely és doboz felkeresését is. Meredek lépcsők - Felcaplattunk a meredek lépcsökőn.

Négy ismeretlen magyar honvéd sírja Hegyes-havas 55,25 km-re. Négy ismeretlen magyar honvéd sírja - Hegyes-havas, 1944 augusztus-szeptember.

Katolikus templom Csíkmadaras 58,25 km-re. Csíkdánfalva és Csíkrákos között, az Olt és a Madaras-patak találkozási pontjánál fekvö Csíkmadaras Felcsík legdélibb települése.

Abaffy-kúria lelőhely Csíkszenttamás 62,47 km-re. A helytörténeti irodalomban Abaffi-kúria és kápolnaként ismert lelőhely a jelenlegi plébániakert, a termelőszövetkezeti istállók és a Sándor-család telkén terül el - HR-I-s-B-12716.

Református templom Árapatak 54,52 km-re. Árapatak gazdag népművészeti hagyományokkal rendelkező falu.

Egy ismeretlen német katona sírja

Egy ismeretlen német katona sírja Bilibókszer 58,12 km-re. Egy ismeretlen német katona sírja - Bilibókszer, 12/a főút mellett, a Buha-pataktól körülbelül 100 m Gyimesbükk felé, az út jobb oldalán, a kerítés belső oldalán.

Bánya pataka Csíkmadaras 66,21 km-re. Csíkmadarastól nyugatra, a Vasér- vagy Bánya-patakában tör fel a Küpüs-borvíz.

Madárpihenő

Madárpihenő Homoródszentpál 65,81 km-re. A homoródszentpáli Madárpihenő a Homoródmenti Madárvédelmi Natura 2000 terület része, így ma 200 hektáron madárvédelmi rezervátum. Magánterület, de látogatható - A földútról indultunk be a madármegfigyelő felé. Meglátogattuk - Kicsi fejtörésbe került kitalálni melyik jobbik is a jobb, de sikerült. Elhagyatott les - A leírás és a fényképek alapján jó ötletnek találtam egy ilyen fajta les létesítését.

Bánya-tető alatti forrás Szeltersz 58,96 km-re. A Székely Selters forrásaitól délre, a Bánya-tető keleti oldala alatt, az út mellettt van egy andezit küpübe foglalt borvízforrás.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.