Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Borsafüred - Turisztikai látnivalók
 


Borsafüred turisztikai látnivalói

Máramaros siparadicsoma és téli üdülőhelye, a Borsa falutól 10 km-re fekvő Borsafüred...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Borsafüred fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Borsafüred!

A legközelebbi település Borsabánya, 9,31 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Borsafüred közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Az Aranyos-Beszterce forrástava közvetlenül a Gargaló-csúcs északi fala alatt helyezkedik el, 1650 m magasan.
Csisa-nyereg, románul Saua Cisa.
Sima-oldal, csúcs a Csisa-gerincen - románul Varful Coasta Neteda.
A glaciális eredetű tavak kivétel nélkül a főgerinctől északra, az erdőhatár felett helyezkednek el. Mosolygó találat. Megtaláltam a mosolygó ládát szombaton, egy népes, mosolygó csapat társaságában.
Helynév-fordítás az 1941-es katonai térképen szereplő Korhadt-völgy alapján.
Az 1941-es magyar katonai térképen Horthy-csúcs a neve.
Az 1941-es magyar katonai térképen Rebra, a harmadik osztrák felmérés térképén Mamaia néven szerepel, a román katonai térképen névtelen csúcs.
Rebra-nyereg, románul Saua Tarnita la cruce.
Golgota-nyereg, románul Saua de sub Golgota Rodnei.
Mert ez nem mas, mint egy erdekes lemenetel a csucsrol, a glacialis, csodaszep Lala tavak iranyaba.
Lábainál terül el a Kis- és Nagy-Lála tengerszem, valamint számos időszakos tó. Kell ennél több?. Havasszépe túra a Radnaiban.
Esztena-csúcs, románul Varful Stana lui Verticu (Varatic).
Ünőkő-nyereg, románul Saua Ineu.
Tó-nyereg, románul Saua cu lac.
1815 m magasan, a Lála-patak gleccser vájta völgyében fekszik.
Kis-Ünőkő, románul Varful Ineut.
Gázsa-nyereg, románul Saua Gaja.
Toronyága-csúcs, románul Varful Toroiaga.
Curatel-nyereg, ejtsd Kuröcel - Ankuca (Ancuta)-menedékhely.
Iza kék forrása - Izaszacsal.
Valamikor a tortenelem folyaman mint fontos atjaro letezett, majd lassan-lassan elvesztette jelentoseget. Bunkerek. A fotó alapján találtunk rá a dobozra.
Katalin-nyereg, románul Saua Pietrii - a Katalin (Catielu)-völgyéről elnevezve.
Borkúti-berek, románul Zavoaiele Borcutului.
Óradna község a Radnai-havasok déli részét aBorgói-hegység északi részétől elválasztó, itt délnyugatra tartó Nagy-Szamos két partján fekszik. Torony. A fotók alapján minden stimmelt.
Ezek közül kettő a mai község területén van jelölve.
Az Emberfo csucs a Suhard hegyseg legmagassabb kiemelkedese a maga 1932 m-el.
Izaszacsal egykor hires kerámiaközpont volt.
A Tausoare-barlang, ejtsd Töúsóáre, a Tausoare-patak forrásvidékén, a Borla-tetőtől nyugatra, a Puszta-tető északi oldalában található.
Felsovisó látnivalója a keskeny nyomtávú hegyi vasút.
Istvánka-csúcs, románul Varful Stefanitei.
Komárnok-csúcs, románul Varful Comarnicele.
A dragomérfalvi tájházat egy régi, máramarosi faházban rendezték be.
Belső festése 1754-ben készült el, Szaplonczai László költségén.
Bogdán vajda feltételezett várát Izakonyhától délnyugatra, az Iza déli partja fölé emelkedő domb északi részén találjuk.
A Máramarosi havasok nem bővelkednek tavakban, Csak a Farcau-Mihailescu hegyen találunk tavakat.
Hordó település egyik látnivalója a Szalócán átvezető fedett fahíd, melyet Határőr-hídnak is neveznek, a huszadik század elején építették, az eredeti 18-dik századi híd mintájára.
Az arcer (ejtsd árcsér) szó jelentése: kasza élesítésére szolgáló fenőkő.
Jód temploma a legrégebbi máramarosi fatemplom, 1364-ben épült.
Kaszakő-menedékhely, románul Refugiul Arcer.
A Nagy Láp, románul Tinovul Mare Poiana Stampei, egy 861 hektáros láp a Kelemen-havasok Nemzeti Park északnyugati határán.
A Borgói-hágó a Borgói-hegység keleti részében található 1201 m-es tengerszint feletti magasságban.
A csúcstól nyugatra egy vulkanikus eredetű andezitszikla található.
Érdekessége a jellegzetes máramarosi motivumokkal diszitett kapu, a bejárati ajtó belso oldalán levo halálábrázolás és a templom belso freskói.
Kolibica egy kis üdülőfalu, mely a Beszterce folyón felduzzasztott mesterséges tó partján épült. Megpróbáltam. Megpróbáltam feljutni a rejtekhez, de biciklivel nagyon nehéz volt, feladtam.
A mai, új Kolibica üdülőfalu a tó északi oldalán található - itt számos panzió és vendégház várja a pihenni vágyó vendégeket. Biciklis panoráma. Kettesben az asszonnyal körbebicikliztük a tavat, nagyon szép a táj.
A völgyből a jelenlegi helyére költöztetett Kolibica falu üdülőteleppé nőtte ki magát. Üres csövek. Sajnos a dobozt nem találtuk meg, de a szép tájat megcsodáltuk.
Sajómező közel 400 éves templomának 1783-ban készült freskóin félelmetes jeleneteket láthatunk.
A mofettától dél felé haladva lehet eljutni a két Bizum-forrásig.
A fürdő kaszinójának nevezett, felújított műemlék épület jelenleg múzeum.
A közelben, a városi park északi szélén található az 1896-ban épített Egyesülés (Unirea)-forrás épülete, régebbi nevén János (Ioan)-forrás, ma Maestro vendéglő.
A város ivóvizeit gyomor és bélbántalmakra, gyógyvizeit reumatikus és artritiszes betegségek tüneteinek enyhítésére használják.
Kusma-kő (Kusmai kő).
A 12 Apostol bizarr, karikatúrába illő sziklacsoportja kedvelt túracélpont. Útvonal és rejtek. A 12 Apostol kolostortól indultunk a 12 Apostol sziklái felé. Ketnapos Kelemen tura. Laza ketnapos hetvegi tura alkalmaval talaltuk meg.
A Lukács-sziklacsoport a 12 Apostol szikláitól egy kilométerre északkeleti irányba, 1720 m magasan, szintén a Neagra- és a Negrisoara-patakok vízválasztója közelében helyezkedik el. Mulasztás pótolva. Most veszem észre, hogy biza elfelejtettem feltölteni a fotókat a rejtekhelyhez. Szép kilátás és megnőtt fenyők a szikla tövében. A 12 Apostol kolostortól indultunk a 12 Apostol sziklái felé.
A Veres-kő sziklacsoport az Apostolok szikláitól 4 km távolságra délnyugati irányba 1670 m  magasságban szintén a gerinc közelében helyezkedik el. Por a geodobozon. A 12 Apostol sziklacsoportjai után a Veres-kő szikláit kerestük fel.
Tamó sziklavára az 1862 méteres Tamó-tetőtől dél-nyugati irányba 900 m távolságra, 1820 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Egy kicsit nehezebben. A Tamó szikláit egy kicsit nehezebben találtuk meg, az oda vezető ösvényen nem sokan járhattak, úgy kellett átvergődni és felkapaszkodni a törpefenyők között.
Megalitok pantheonja.
A Lunga-patak mellett fekvő Kusma községtől 2 km-re délre, a 949 m magas Jakabkő sziklaszirtjén egykor Árpád-kori vár állt.
Nem ajánlom ezt az útvonalat, csak gyakorlott kalandra vágyó túrázóknak, mivel a jelzések nagyon gyengék, a kidőlt fák, a patak, meg a bokrok rendkivül nehézzé és lassúvá teszik a haladást. karbantartás, pápánás. A társrejtő természetesen a rejtő társa - avagy párja, ha úgy tetszik, aki hűségesen várja haza a rejtőt a lehetőségek országából (s akivel Kelemen-gerinctúrájuk alkalmával együtt rejtették tavaly a dobozt). Karbantartás, geodobozok és a papné. Nem tudom, hogy ki lehet a társrejtő, viszont István tudom, hogy élete kalandját éli a minden lehetőségek országában. Elkallódott. Sajnos ennek a ládának annyi.
A Tündér-tó az Alsó-Tündér-patak fejében jött létre, szabálytalan ellipszis alakú természetes képződmény - 75 m hosszú és 55 m széles, környéke 15 hektáron védett.
Szűz Mária templomba vezetése ortodox templom, egykori Szent András minorita ferences kolostor.
Liviu Rebreanu kollégium, az egykori Evangélikus Fiúgimnázium.
Ezüstműves ház, németül Goldschmiedehaus, ma Megyei Művelődési Igazgatóság.
Andreas Beuchel egykori lakóháza, Ion Zidaru lakóháza néven ismerik.
Beszterce virágzó kereskedőváros volt, a 12-dik században szász bányászok alapították.
Besztercei Kisiparosok Székháza, ma George Cosbuc Városi Kulturális Központ.
Andrei Muresanu Kollégium, az egykori Királyi Leányiskola.
Az épület rendben van tartva, felújítva, mint ahogy előtte az utca is.
Egykori Kaszinó, ma Szakszervezeti Művelődési Ház.
7 km után van egy erdészház sorompóval. Tíz évvel ezelőtt jártam a Hollókőnél. Felmásztam a tetejére is, talán onnan a leglátványosabb a Geológus tűje. Nyomokat követve. A Budak-völgyi tölgyerdőnél találkoztunk Déliáikkal.
Alapterületének átmérője 5-6 m. A Hollókőről. Egy évvel ezelőtt nem mentem fel a Hollókő tetejére.
Besztercétől mindössze 8 km-re délre fekvő, egykor többségében szászok lakta település temploma a 14-dik század derekán épült. Hazafelé. Már megint az Óvárhely melletti tölgyerdőben jártunk, kockás liliomokat nézni, fotózni.
A falu végén levő, 62 m magas új kolostor, a legmagasabb faépítmény Európában.
A Kofa völgyében található egy nagyon bővizű forrás, melynek az a különlegessége, hogy a forrás vize mintegy fél méter vízszintes szakasz után, vízesésként veti magát a mélybe. Decemberben is szép. Meglepően szép a kidőlt erdőben előbukkanó kétágú vízesés. Meghalt a doboz, éljen az új doboz. Szombaton jártam a Kofa-völgyi vízesésnél. A geodobozból ömlik a víz. A Kofa-vízesés felé Dédabisztrán, a Bisztra-patak torkolatánál, az Istenszéke nevű utcán tértem le a főútról.

Történelmi-kulturális értékek - Máramaros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Borsafüred adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Borsafüred? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Máramaros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.