Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Melegföldvár

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A helységtől északra egy kiterjedt területű halomsír-mező található. Melegföldvár vára a faluba északról benyúló erdőben van. A vár sáncai helyenként 3 m magasak...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Melegföldvár felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Melegföldvár képtárból:

A legnagyobb halom
A legnagyobb halom
Várárok
Várárok
Vársánc
Vársánc
A templom
A templom

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Melegföldvár fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Melegföldvár!

Katonától északra, Feketelak, Buza és Kapor közt fekvő település. A hagyomány szerint a falu egykor nem mai helyén, hanem a községtől minte gy 2 kilométernyire fekvő Nyerges határrészen állt és csak 1300 körül költözött mai helyére. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Buza, 1,58 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Szent Mihály és Gábriel arkangyalok fatemplom Nyárfás 82 km-re.
A nyárfási Szent Mihály és Gábriel arkangyalok fatemplom, figyelemre méltó falfestményeivel, műemlékké nyilvánított épület. Egyike annak a nyolc máramarosi fatemplomnak, amely 1999-ben a világörökség részévé vált.
Limpedea sziklaoszlopok Fernezelyi Limpedea-kőfejtő 97,2 km-re.
Koronka kilátója 54,9 km-re. Kar hogy szemetes a hely, lent a torony alatt. Jól esett lazítani egy kicsit, kiszellőztetni a fejem.
Marosszentanna 48,1 km-re.
Marosszentanna Marosvásárhely egyik külvárosa. Látnivalója templomának gyönyörű freskója.
Zárt kapuk parkja NagyernyeZárt kapuk parkja Nagyernye 50,3 km-re.
Báró kertje, Bálintitt-kastélypark - Nagyernye. Ma erre jártam és meg is álltam a rejtek előtt, de mégsem mentem a cső közelébe, mert az udvaron, a rejtek közelében sepregetett egy úriember. Ma megint erre jártam, és mivel senki sem volt a környéken, sikerült a dobozt is előszedni. Jelenleg a park főút felőli kapuja le van zárva, lakattal.
Szent Mihály és Gábriel fatemplom Vaskapu 74,7 km-re.
Szent Mihály és Gábriel fatemplom - Vaskapu, románul Poarta Salajului - Épült a 18-dik század elején.
Harmincadház Kolozsvári kaszinó KolozsvárHarmincadház Kolozsvári kaszinó Kolozsvár 43,9 km-re.
Harmincadház vagy Kolozsvári kaszinó - Deák Ferenc utca 16.
Egykori mosógép Bisztra-völgyeEgykori mosógép Bisztra-völgye 58 km-re.
Bár a mosógépek hasonlóan működnek, a kivitelezésükben vannak különbségek. Megtalálható volt itt, magán a mosógépen és a vízvezető csatornán kívül a szárító is, és egy pad a várakozásra. Bár a mosógép közvetlenül az út mellett van, pontosabban az út mellett és alatt, kocsiból nem egyből észrevehető. Víz hozta (létre), víz vitte el.
Féreglyuk Csíkfalva 60,9 km-re.
Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.
Tichy-ház Segesvár 90,5 km-re.
Breite ÖregtölgyesBreite Öregtölgyes 91,5 km-re.
Segesvárttól délnyugatra levő dombtetőn helyezkedik el a Breite Öregtölgyes Természetvédelmi Terület, egy szépen megőrzött legelőerdő, makkoserdő, számos többévszázados tölgyfával. Nem olvastam el figyelmesen a leírást. Tetszett nagyon a Segesvár melletti tölgyes. A dobozt ki kellett bányászni az odúból, be volt ágyazódva a törmelékbe. Több mint 600 tölgy található a platón, melyek közül sok már a 800 éves kort is meghaladta.
Agrobotanikus kert Kolozsvár 45,8 km-re.
A kolozsvári Agrobotanikus kert az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem területén található. Közel 7 hektárnyi területen 1800 növényfajta található itt.
Kolibicai panoráma Kelemen-havasokKolibicai panoráma Kelemen-havasok 65,1 km-re.
A Kolibica-víztároló a régi, elszórtan beépített Kolibica nagyobb részén terül el - csodálatos természeti környezetben fekszik, felette a Kelemen-havasok főgerincével. Kettesben az asszonnyal körbebicikliztük a tavat, nagyon szép a táj. A mai, új Kolibica üdülőfalu a tó északi oldalán található - itt számos panzió és vendégház várja a pihenni vágyó vendégeket.
Mosógép DédabisztraMosógép Dédabisztra 58,5 km-re.
Bár nagyon siettem aznap délelőtt, nem tudtam megállni, hogy ne álljak meg, és ne keressem meg ezt a majdnem drive-in rejtekhelyet. Jopar evvel ezelott lattam meg egy ilyen szerkezetet Maramarosban, de akkor nem tudtam hogy mire valo, nem volt demonsztracio, sem valaki aki elmondhatta volna. Használják, mert amikor ott jártam, csergék voltak a korlátokra kiteregetve. A hegylakó népek mosógépe, a hegyi terepet kihasználva működik, szükségtelenné téve az elektromos energiát, az emberi erőt, és a mosószert.
Fatemplom Rogoz 65,5 km-re.
Rogoz, Magyarlápos - Szent Arkangyalok temploma, 1663.
Diód vára 84,1 km-re.
Diód várának romját Diód belterületének északnyugati szélén, a Diód-patak partján, az ottani tó melletti kisebb kiemelkedésen találjuk. A szomszédos kerten keresztül lehet bejutni, a tulajdonos engedélyével.
Bernády-ház MarosvásárhelyBernády-ház Marosvásárhely 50,7 km-re.
Létrejötte a város egykori neves, építő polgármesterének nevét viselő Bernády György Közművelődési Alapítványnak köszönhető. A Bernády György Közművelődési Központ, rövid nevén Bernády-ház, 1994 november 4-én nyílt meg, Marosvásárhelyen, a Baross (Horia)-utca 6 szám alatt.
Levendula kert Harasztos 50,2 km-re.
Az aranyosszéki Harasztoson, a Király család 50 ár területen termeszti a levendulát, ezt a közkedvelt gyógy- és dísznövényt.
Teleki Téka Könyvforgó Teleki-Bolyai könyvtár MarosvásárhelyTeleki Téka Könyvforgó Teleki-Bolyai könyvtár Marosvásárhely 51,1 km-re.
Célja, hogy megteremthesse a lehetőséget a könyv szabad csereberéjére. Ahoz képest, hogy minden nap erre jövök hazafelé munkából, sok idő eltelt mire bejelenthetem ezt a megtalálást is. A Teleki Téka munkaközössége egy könyvespolcot helyezett el, az épület bejáratánál.
Kripta-hegy NagyteremiKripta-hegy Nagyteremi 55,9 km-re.
Nagyteremi református temetőjének délnyugati végében, a Kripta-hegy tetején, két kriptát találunk. Az egyik gróf Bethlen Farkas tábornok kriptája, ő 1763-ban halt meg, a díszgúlát az 1860-ban elhunyt gróf Bethlen Lipót és nejének emlékére emelték.
Lutheránus templom DarlacLutheránus templom Darlac 81,4 km-re.
Mai temploma a XV-dik század első negyedéből való késő gótikus alkotás - egyhajós, torony nélküli templomok mintájára épült. Megtaláltam ezt a dobozt is. Szebenből tartottam hazafelé, és csak Baráthelyen vettem észre, hogy nem tértem le idejében Medgyesnél. A templom zárva volt. Darlac templomát megelőzte egy a XIII-XIV-dik század fordulóján épült templom.
Ferences kolostor és templom KolozsvárFerences kolostor és templom Kolozsvár 44,2 km-re.
A kolozsvári ferences kolostor az egyedüli épen maradt gótikus koldulórendi kolostorunk a XV-dik századból.
Gecse Dániel-forrás MarosvásárhelyGecse Dániel-forrás Marosvásárhely 51,6 km-re.
A marosvásárhelyi Gecse Dániel-forrás az 1918 December 1 sugárút 86B számú tömbház háta mögött található. A forrás vize a Poklos-patak egyik völgyoldalában tör a felszínre. Péter dolgozott, én meg csak szóval tartottam. Nem is tudtam erről a forrásról, pedig sokat jártam a környékén. Ittam, de nem izlett :).
Kis Bánffy-forrás SzalárdKis Bánffy-forrás Szalárd 70,7 km-re.
Szalárd és Andrásháza között a Maros bal partján közvetlenül a folyómeder mellett egy termálvizes medence található. A medence nem nagy, mégis sokan szeretnek benne lubickolni. A szalárdi bunkerek felkeresése előtt a melegpocsolya közelében elrejtett geodobozt kerestem meg.
Pusztaalmás 38,3 km-re.
1256-ban Almás néven jelentkezik az okiratokban és úgyszintén 1432-ben is. A Református Névkönyv szerint a Basta korszakig egyháza volt, azután elnéptelenedett, ezt erősíti meg a Puszta előneve is.
Katolikus templom Deményháza 62,6 km-re.
1638-ban a források szerint az Agyagos tetőn fakápolna állt Szent Orsolya tiszteletére szentelve. 1671-ben a kápolnát leviszik a mai temetőbe és ott a szent őrzőangyalok tiszteletére szentelik.
Hattyúk tava FaragóHattyúk tava Faragó 33,8 km-re.
A Hattyúk tava elnevezést én adtam, mivel a tavon hattyúkat lehet látni. A helyszín megvan, hiszen nem is vihette el senki. Nem igazán értem, hogy milyen aszfaltos fáról beszélsz. Az a másik fa az aszfaltos fa. Érdeklődtem a halászoktól, de nem tudtak ők sem a Faragó melletti tó valamilyen különleges elnevezésről.
Királykút MarosvásárhelyKirálykút Marosvásárhely 51,9 km-re.
Szerencséjét, a teljes elapadás elkerülését csak annak köszönheti, hogy az út bevágása nem volt túl mély, ugyanis ez a forrást tápláló vastag kavicsrétegben tárolt talajvíznek csak a felső zónáját érintette. A doboz meglett, a tábla szerint nem iható, de ebből az irtózatos bűzből én semmi pénzért nem vinnék ivóvizet. A doboz megvolt, de nincs kincs. Nem kóstoltam meg, hogy tényleg olyan jó az íze. A városkép önkényes átszabásának példájaként említhető a Királykút, amely majdnem teljesen áldozatul esett a Pandúrok út építésének.
Diákemlékmű NagyenyedDiákemlékmű Nagyenyed 72,4 km-re.
Ez a doboz sem a méretéről híres. Az 1704 március 16-án a Rákóczi-féle szabadságharc idején elesett 30 kollégiumi diák emlékére 1896-ban állított emlékmű a nagyenyedi városi parkban található, magas lombos fák árnyékában.
Roman S-ház Segesvár 90,5 km-re.
Roman S-ház - Szűcsök (románul Cojocarilor) utca 2 szám, Segesvár.
Mosolygó-tó Radnai-havasokMosolygó-tó Radnai-havasok 86,8 km-re.
Az egykori jégárak több szemet gyönyörködtető tengerszemet is az utókorra hagytak. Megtaláltam a mosolygó ládát szombaton, egy népes, mosolygó csapat társaságában. A glaciális eredetű tavak kivétel nélkül a főgerinctől északra, az erdőhatár felett helyezkednek el.
Segesvár első plébániatemplomának romjaiSegesvár első plébániatemplomának romjai 90,5 km-re.
Az Ónművesek (románul Cositorarilor) utcájában láthatjuk Segesvár első, XIV-dik században épített plébániatemplomának megmaradt romjait. A romok az Evangélikus Egyházközösség kertjében vannak, a fedett Diáklépcső közvetlen közelében, az Iskola-domb aljában.
A Sárkányok kertje felett AlmásgalgóA Sárkányok kertje felett Almásgalgó 71,5 km-re.
Rég nem jártam itt, ideje volt már eljönni.
Andreas Beuchel egykori lakóháza Beszterce 37,7 km-re.
Andreas Beuchel egykori lakóháza, Ion Zidaru lakóháza néven ismerik.
Egykori tanítóképző Marosvásárhely 50,7 km-re.
Egykori tanítóképző, ma a Szakszervezetek Művelődési Háza, épült 1902-ben. Cuza Voda utca 22 szám, Marosvásárhely.
Református templom Magyarpalatka 13,3 km-re.
Teleki-ház MarosvásárhelyTeleki-ház Marosvásárhely 50,8 km-re.
1797-1803 között építették empire-ba átmenő barokk stílusban, szép emeleti oszlopos folyosója finom oszlopfőivel ma is élményszerű látvány. A Teleki-ház Marosvásárhelyen a Bernády György tér 3-5 szám alatt áll.
EKE-forrás KolozsvárEKE-forrás Kolozsvár 52 km-re.
A Kolozsvár melletti EKE-forrás a Szelicse és Kolozstótfalu közt elterülő erdőben, a Hideg-hegyen található. Több irányból lehet megközelíteni. Igaz, reggel esőben indultam el, de az EKE-forrásnál már sütött a nap. Ugyanúgy visszatettük, köszönjük. Megtaláltuk a ládát.
Református templom Magyarkecel 94,8 km-re.
Liviu Rebreanu kollégium Beszterce 37,7 km-re.
Liviu Rebreanu kollégium, az egykori Evangélikus Fiúgimnázium.
Temető ErdőcsinádTemető Erdőcsinád 52 km-re.
A sikertelen székelykáli keresés után megkerestem az erdőcsinádi temetőt. Nekem is hasonló élményben volt részem, a helybeliek engem is megbámultak. Erdőcsinád temetői három szomszédos dombon helyezkednek el, a falutól északnyugatra.
Piramis-alakú Mauksch-Hintz-kripta Kolozsvár 44,2 km-re.
A piramis-alakú Mauksch-Hintz-kripta a kolozsvári Házsongárd temetőben, a város központi temetőjében található. Házsongárd legrégebbi kriptája, a Mauksch-Hintz gyógyszerész-családé, a 19-dik században épült klasszicista stílusban.
Kolibica völgyzáró gát Kelemen-havasokKolibica völgyzáró gát Kelemen-havasok 63,3 km-re.
A Kolibica-tó egy 13 km hosszú és 270 hektár területű mesterséges vízgyűjtő a Beszterce folyón - völgyzáró gát 1977-1978 között épült. A völgyből a jelenlegi helyére költöztetett Kolibica falu üdülőteleppé nőtte ki magát. Sajnos a dobozt nem találtuk meg, de a szép tájat megcsodáltuk.
Református templom KutyfalvaReformátus templom Kutyfalva 48,2 km-re.
Az átalakítás Dániel István idejében történt. Kutyfalva ma is álló temploma, bár átalakítva, a gótikus kor emlékeit őrzi, főképp két gótikus kapuja révén.
Zsidó temető MarosbogátZsidó temető Marosbogát 48,4 km-re.
A temető területét felnőtte a fű, a héber feliratú sírkövek egy része előre, mások hátra vannak dőlve, egy sírkő már a földre esett. A marosbogáti zsidó temető a település északkeleti részében, a Keménytelke felé vezető út mellett található, közvetlenül a Maros folyó, illetve a vasútvonal feletti dombon.

Történelmi-kulturális értékek - Kolozs megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Melegföldvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Utban a Szilagysag fele - A Szilagysag fele menve nem hagyhattam ki a hires Doboka varat sem. Szerintem nagyobb volt a reklam, mint a latnivalo.
 • Szombat délután - Marade-vel együtt találtuk meg, miután nemtomhány menyasszonyt, és vőlegényt végigfényképeztek a közelben. Először nem mentünk közel, mert sok volt a násznép a rejtek körül, de majd miután megkerestük a régi sportpályát, és a lóversenypályát, visszamentünk, és csak egy szerelmespár figyelmét kellett kijátszani.
 • Mindkettő - Jaj te, hát nem tudod, hogy a kellemest a kellemessel kell összekötni? Az élvezeteket pedig halmozni kell :-).
 • Nem volt nálunk új doboz - Bálványosi szánkózás után kerestük meg ezt a geoládát. Sajnos nem volt nálunk új doboz, hogy ki tudjuk cserélni.
 • Likas - Az afonya arusok figyeltek, hogy mit keresunk, de miutan rauntak, eloszedtuk a dobozt s beirtuk a nevunket.
 • Elazva - Konnyen megtalalhato dobozka, sajnos a benne levo papirka el van azva.
 • Vonzó - Remélem, hogy nem annyira vonzó, hogy valaki elvigye. Érdekes, hogy naponta arra járok az autóval, menet közben látom, hogy a helyén van-e a doboz.
 • A torony megvan - De szerintem a mágneses dobozka nincs már meg. Megkötöttem töbször is a cipöfüzöimet, de a földre mégsem hasaltam le.
 • Oltár az erdő közepén - Oltárhoz tartva megzavartunk egy macit és bocsát az út mentén. A maci gyorsan átszaladt előttünk, majd követte a kis bocs.
 • Bekerítve - Most látom, hogy a régebbi fotókon még nem volt teljesen bekerítve az emlékmű. Nagyon tetszik ez a mező, körbe is jártuk.
 • Nagyszeru hely - Kuldok egy par kepet is tobbek kozott. Ez igy van, nagyszeru hely mint kapolna, mint a rejtek is.
 • Véráldozat - Ezt is megértem. Miután neveztek már főnöknek, püspöknek, most hadvezér lett belőlem.
 • Jó a rejtés - Ezt nem láttam, pedig igencsak nézelődtem.
 • Időutazás volt - Valóban, csak nem előre, hanem vissza.
 • Nagyváradi Macskadomb - Innen nagyon szép körképet láthatunk Nagyváradról és környékéről. Sajnos ez, a Gomba vendéglőhőz vezető sétány nagyon leromlott állapotban van.
 • Jedd temetöje - Azt hittem mar beirtam, de ugy latszik mellenyultam. Sötétben is lehet keresni.
 • Odú - Na végre egy megtalált doboz. Bár ehhez egy jót kellett nyújtózódni és szemben egy kis kávézó.
 • Vashíd - Megvan ez is.A hátuljövőknek mondom, kettő darab híd is van, egyformák, száz méteren belül.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Melegföldvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kolozs megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.