Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Hétfák - Marosszentgyörgy - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Hétfák - Marosszentgyörgy turisztikai látnivalói

A Hétfák nevű hely valamikor Marosvásárhely közkedvelt fürdőhelye volt, magas, terebélyes fekete nyárfákkal. A kiszélesedett Maros-völgyben már messziről látszottak, mint valami városvédő óriások.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Hétfák - Marosszentgyörgy képtárból:

Hétfák
Hétfák
Maros-part 1
Maros-part 1
Maros-part 2
Maros-part 2
Maros-part 3
Maros-part 3
Maros-part 4
Maros-part 4
Maros-part 5
Maros-part 5
Maros-part 6
Maros-part 6
Fürdőző vizsla
Fürdőző vizsla
Piknikezőhely
Piknikezőhely
Nyárfa csemeték
Nyárfa csemeték

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Hétfák Marosszentgyörgy fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Marosszentgyörgy és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Hétfák!

A mára elöregedett és kihalt nagy fák egy adott időszakban még heten voltak, innen eredhet a hely neve. 2014 tavaszán ültetett fekete nyár csemeték a hely régi szellemét idézik. Remélhetőleg itt, egy kicsit távolabb a város zajától, ismét kialakul majd egy piknikező fürdőhely... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Marosszentanna, 1,49 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Postaréten elhantolt vértanúk emléke
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Hétfák Marosszentgyörgy közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
830 m-re. No itt csak szemét és a doboz sült helye van. Azt hiszem csak a helye van meg, fotoval fogom alatamasztani.
960 m-re. A Cementlapok egykor a marosvásárhelyi fiatalság kedvenc fürdőhelye volt, a Maros felső gát feletti bal partjának kiépítésével alakult ki. Az elmúlt napokban, mig tartott a szép idő, nem tudtam eljönni, hogy megkeressem a trekkingklub új vásárhelyi rejtéseit. Szombat esti sétám utolsó előtti megállója egy újabb sarok. A 2000-es évekig sokat jártunk ide, aztán a vízügy "munkálatai" elrontották az egészet.
1 km-re. A Marosvásárhelyi 1-es gát vagy ismertebb nevén felső vagy régi gát az egyik legrégebbi, amelyet a Maros szabályozására építettek. A gátat 1912-1916 között építették a Maroson. Miután egy geodobozt rejtettem a Május 1 strand területén, majd megtaláltam a Gyalogoshíd geodobozát, a Maros jobb oldalán, az árvízvédelmi töltés tetején haladtam a Felső gát geodobozát rejtő jegenyék felé.
1,3 km-re. A Kápolna utcai forrás a 4 számu házzal szemben található. Nincs szigoruan Marosvásárhely területén, mert a páratlan számu oldalon lévén, Marosszentgyörgyhöz tartozik. Gps nélkül is könnyű volt megtalálni az utolsó hullámot is. Előlem is elmenekült ez a doboz. Amikor rábukkantam a rejtekre, nekem nagyon megtetszett.
1,3 km-re. Marosvásárhely marosszentgyörgyi határánál levő temető északi részén a Máriaffy család temetkező helye és kápolnája található. Gps nélkül kerestem ezt a rejteket is, de hát egy kápolnát könnyű megtalálni. Erre szokták mondani, hogy ha valamit keresel, azt mindig az utolsó helyen találod meg. Szűk és kicsi hely volt eleinte észre sem vettem.
1,4 km-re. Ez egy nagyon érdekes doboz. A koordináták jó helyre vezettek, hamar meglett.
1,4 km-re. A marosvásárhelyi egykori Új városi strand a Kárpátok sétánya 56-57 szám alatt található. 1959-ben épült a Kárpátok lakónegyed építésekor. Érdekes elhagyatott hely, és a graffitik nagyon jók. Negyedik megállom az "Új városi strand" volt. Az első két megtaláló, ha a barátaimról van szó, nem volt jelen a rejtésnél.
1,4 km-re. A marosvásárhelyi Kosárdombi forrás a Bükkös utca 12B számú tömbházzal szemben található.
1,5 km-re. A marosvásárhelyi Postaréti forrás a Constantin Romanu Vivu-utcai D11 számú tömbház mellett található. A vize már valószínűleg nagyon rég elapadt.
1,5 km-re. A kovet sem kaptam meg. Könnyű megtalálás zozo részéről, aki már messziről "kiszúrja" a rejtekeket, igazi profi lett.
1,5 km-re. A marosvásárhelyi Sándor János-forrás a Székely Vértanuk utca szerpentinjei alatt, a Székely Vértanuk emlékműve mellett található. Az orvosi egyetemtől elmentem a Kórház éttermébe és beprogramoztam egy pénztárgépet, majd elmentem a forráshoz. Sötétedés után érkeztem a forráshoz, ahol épp nem volt senki. Megtaláltuk, a forrás régi kedves ismerps volt.
1,6 km-re. A kettős sikerélmény egyik része az, hogy annak ellenére, hogy itt nőttem fel a városban, itt élek, és szeretem a természeti különlegességeket, nem tudtam a forrás létezéséről. Én is csak innen értesültem a forrás létezéséről. Nem tudom, hogy más hogy van vele, de ha megjelenne a lakhelyem közelében egy új rejtés, én azonnal rohannék, hogy megkeressem. A marosvásárhelyi Párkány-forrás a MOGYE-kantintól a Constantin Romanu-Vivu utcára lejtő domboldalban épített lépcsők mellett található.
1,7 km-re. Mivel a ház homlokzata nem dél, hanem délnyugat irányba néz, a frontfalon levő napóra csak a délutáni órákat mutatja. A rá merőleges oromfal délkelet irányultságú, ezért az ott levő napóra a délelőtti órákat mutatja egészen fél 3-ig.
1,7 km-re. Az 1944-es kiürítési parancsok és a háborús viszonyok ellenére a tanítás folytatódott az egyetemen és 1945-ben felvette a Kolozsvári Bolyai Tudományegyetem nevet. Babbercivel megtalaltam, erdekes doboz ;-) Danke für den Cache und liebe Grüsse Köszi es szep üdv. Az Orvosi Egyetem parkjában elrejtett geodoboz az aznapi családos kincskeresés első állomása lett volna. A GPS egy kicsit kóválygott, de azután meglett a szuper doboz. A második bécsi döntést követően Kolozsvárott újraalakult a Ferenc József Tudományegyetem.
1,7 km-re. Koszonom, hogy megnezted, remeltem, hogy csak azert nem talaljak, mert kicsike. A mai nap 30 új geodobozzal bővült a rejtekhelyes ládakincs. Pici kis geodoboz a MOGYE mellett. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem könyvtára a Kapisztrán János és István király, ma Gheorghe Marinescu utca 38 szám alatt található.
1,7 km-re. Marosszentanna Marosvásárhely egyik külvárosa. Látnivalója templomának gyönyörű freskója. - Szerelmes pár - Marosvásárhely 1,8 km-re.
1,8 km-re. A marosvásárhely botanikus kert a Somos-tető lábánál, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem területén található, bejárata a pszichiátriai és gyermekklinika között van. A dendrológiai park 154 őshonos és tájidegen fának és cserjének ad otthont, a botanikuskertben, pedig 800 őshonos és egzotikus növényfaj látható. Elég sokat kellett keresgélni ebben a szép kertben. Ennyi idő elteltével már én sem tudtam, hogy mi a helyzet. Többszöri átnézés után sem került elő.
Gyalogoshíd - Marosvásárhely 1,9 km-re. Szép, napos időben indultunk kincskeresésre. Hideg, szeles időben indultunk kincsvadászatra a gyerekekkel.
1,9 km-re. A marosvásárhelyi Kárpátok sétányon van két szobor, amely a kommunista korszakban került felállításra, és amelyekről sehol nem találtam leírást, vagy képet. Elvittem a kisebbik fiamat segítségnek. Megvan a doboz. Arrafele jártomban megkerestem. Az egyik, egy szenvedélyesen csókolózó párt ábrázol, annyira kifejezően (és annyira meztelenül), hogy az egyáltalán nem jellemző a kommunista diktatúra gondolkodásmódjára.
2 km-re. Elég rég elhelyeztem ezt a dobozt. Ezt a rejtést már virtuálisan megtaláltam, már csak a nevemet kellett bejegyeznem a jegyzetfüzetbe. Amikor megjelent az új rejtés, tudtam, hogy nem várhatok reggelig, holnapig, a jövő hétig. Marosvásárhely kiemelkedő épületeiről van szó, amelyek mindig egy picit háttérbe szorulnak a város központi épületeivel szemben.
2 km-re. Ekkor került Kulcsár Béla felívelő, lendületes plasztikája is, egy itteni hangulatos kis zöldövezetbe. Tényleg nincs meg, nem volt meg a doboz, de mostmár megvan, ha nem is a régi, de egy új. Délelőtt arra jártam, a fa egyből megvolt, és a dobozt is láttam, de sokan voltak a környéken. A szobor körüli zöldövezet mellett kényelmes és ingyenes parkoló áll a kocsival érkező kincsvadászok rendelkezésére. A városközponttól északkeletre, a Somostető alatt lévő Párkány, vagyis Kornisa lakónegyed tömbházait, az egyetemvárost az 1960-as évek végén építették fel.
Ortodoxok első temploma Marosvásárhelyen 2,1 km-re. Az ortodox fatemplom a marosvásárhelyi Thököly Imre, ma Mitropolit Andrei Saguna utca 13 szám alatt található. A jellegzetes máramarosi stílusú, zsindelytetős épületet, az ortodoxok első templomát, 1794-ben építették fel, egy görög kereskedő anyagi támogatásával.
2,1 km-re. Makariás-ház, épült 1750-ben - Forradalom utca 45 szám, Marosvásárhely.
2,2 km-re. Az evangélikusok első templomát a Rózsák tere és a Hajósköz, jelenleg Horea utca sarkán építették 1829-ben. Hogy itt is van egy templom, de most már igen. Csendes kis utca, kedves kis templom, csend van most éccaka. A mai nap második megtalálásaként ez is megkerült. A marosvásárhelyi evangélikus templom a Régi Kórház utca 7 szám alatt található.
2,3 km-re. Bernády György-emléktábla - Hunyadi László, 1999. Forradalom út 31 szám, Marosvásárhely.
2,4 km-re. A marosvásárhelyi Csatornaház az egykori vízművekhez tartozott, a Maros alatt áthaladó alagút vezetékeinek karbantartó műhelye és szolgálati lakása volt. Bernády György építtette, 1910-ben.
2,4 km-re. De nem kaptuk meg, lehet hogy eltunt. Megtaláltuk zozoval és málnával.
2,4 km-re. Ezt ujították fel a századeleji nagy városépítés idején, Dr Bernády György polgármestersége alatt, 1902-ben. Bár a geodoboz nem volt látható, csak egészen közelről, megtörténhet, hogy eltűnt. Régi kedvenc helyünk, közel a várhoz és a sétatérhez. Kisfiammal ma elindultunk pontgyűjtő sétára a közelbe. Már a várépítés időszakában létezett itt egy lépcsősor, amely a Szentgyörgy, jelenleg Forradalom utcát kötötte össze a várral.
2,4 km-re. Áldott karácsonyt! Karácsony alkalmával az angyal négy címzettnek vitt ünnepi geodobozt. Hát én nem halogattam, amint megláttam az oldalon a rejtést, rögtön indultam is a kisfiammal keresni. Tisztelt címzett: Péter István, és családja.
2,4 km-re. A Máriaffi Lajos-kastély az országúttól balra, helyezkedik el, ahova egy hosszú sétány vezet. A neoreneszánsz kastélyt 1870 körül építette a maksai Máriaffi család a Petkiek erődített várkastély-maradványaira. Ha már a parkban jártam, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet sem.
2,4 km-re. A Marosvásárhelyen Bürger-palotaként, illetve Aranykakas vendéglőként ismert szecessziós épületet Bürger Albert építtette családja számára. Az 1938-as gazdasági válságban a család tönkrement és kénytelen volt eladni a villát, amelyet 1948-ban államosítottak. Munkából hazafelé menet, gondoltam, hogy megnézem ezt a rejtekhelyet. Amikor ide a szomszédba jártam iskolába (1986-1990) még működött a vendéglő, és sok minden másképp volt. Hát siralmas hely lett a Kakas környéke.
2,4 km-re. Köztük van tiszafa, kocsánytalan tölgy, mocsári tölgy, amerikai dió. Nekem nagyon megtetszett a mókus. Gondoltam rá, hogy előttem fogod megtalálni a három új marosszentgyörgyi rejtést. Sosem jártam még itt, de a rejtésnek köszönhetően most ideje volt ezen változtatni. A Máriaffi-kastély szebb időket megért dendrológiai parkjában több száz éves fákat is találunk.
2,4 km-re. Bronzból készült vármakett, a marosvásárhelyi várban levő múzeum mellett, mely a vakok és a gyengénlátók számára készült. Kitapogathatók rajta a vár műemlékegyüttesének elemei, a várfalak, a sarokbástyák, a református templom.
2,5 km-re. A Somostető és környéke magába foglalja a Marosvásárhely keleti részén levő magaslatot és annak lankás oldalait. Turisztikai szempontból a Tisztviselő-telepre és a természeti szépségét ma is őrző Somostetőre osztjuk. Megtalaltuk, kituno a rejtek, a geodoboz jo allapotban van. Egy fagyos, felhős márciusi vasárnap reggelen felsétáltam a Somostetőre. Rég volt ilyen szép hó errefelé.
2,5 km-re. A Somostető nyugati szélében, közel a gyermekvasút déli állomásához, egy szabadtéri színpadot találunk. Hosszú évekig elhanyagolt állapotban volt, de jelenleg fel van újítva. Ma láttam, hogy megjelent ez a rejtés.
2,5 km-re. Nagy pártfogója volt a kereszténységnek, a marosvásárhelyi Vártemplom tornya az ő anyagi hozzájárulásával épült. Hunyadi János a tizenötödik századi történelem meghatározó alakja, 1446-tól hat éven át a Magyar Királyság kormányzója volt.
2,5 km-re. A XVIII-dik században épült Súrlott Grádics az egykori Klastrom (ma Mihai Viteazul) utca 3 szám alatt található. A volt vendéglő nevét a mindennap tisztára sikált küszöbéről kapta.
2,5 km-re. Művészeti iskola, egykori római-katolikus felekezeti leányiskola. Forradalom utca 9 szám, Marosvásárhely.
2,5 km-re. Borsos Tamás szobor, a Szűcsök és Lakatosok bástyája előtt, a várfal előtt.
2,5 km-re. Az 1-es számú ivóvízmedence és a szivattyúház az egykori Széll Kálmán (ma Verii - Nyár) utca 4 szám alatt található. A zárt parkkal körülvett létesítmény Radó Sándor tervei alapján készült, szecessziós stílusban, 1908 és 1911 között.
2,5 km-re. A marosvásárhelyi egykori Régi városi strand a Mátyás király tér 4 szám alatt található. 1904-ben épült Nyári hidegfürdő néven. Próbálkoztam már néhányszor, de valahogy mindig sokan voltak a környéken. Nem tudom mi derül ki erről a rejtésről, de a megálló-táblát áttapogttuk, és nem került elő semmi sajnos.
2,6 km-re. A marosvásárhelyi vár napjainkban látható formáját a XVII-dik században, többszöri munkálatok után nyerte el. Engem is itt soroztak be annak idején. Nem tudom, hogy kinek volt nagyobb élmény? A sorozas Imecsnek is érvényes volt kb 3o egynehany éve. A szabálytalan téglaalap alakú vár területe körülbelül 230 x 190 métert jelent, ezt övezték a 8 – 10 méter magas kőfalak, melyeket a kézműves céhek tagjai által veszély esetén védelmezett nagyméretű bástyák tagolták.
2,6 km-re. A Teleki-ház Marosvásárhelyen a Bernády György tér 3-5 szám alatt áll. 1797-1803 között építették empire-ba átmenő barokk stílusban, szép emeleti oszlopos folyosója finom oszlopfőivel ma is élményszerű látvány.
2,6 km-re. Marosvásárhely monumentális vártemplomának építése a 13-ik századig nyúlik vissza, amikor még Marosvásárhely neve Székelyvásárhely, latinosan Novum Forum Sicolorum volt. A város mai nevét, szabad királyi rangját és címerét 1616 április 29-én adta át Bethlen Gábor erdélyi fejedelem a város főbírájának, Borsos Tamásnak. Ennél a rejtekhelynél csak a Weekend Dragont kerestem többször. Na de a Weekend Dragont sem adom fel, csak várom hogy a darazsak nyugovóra térjenek. Ez valóban jó rejtés, én meg csak egy zöldfülű vagyok.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Hétfák adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Marosszentgyörgy térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Csemeték - A Cementlapoktól jöttem, hogy megkeressem az új csemetéket. Úgy emlékeztem, hogy lentebb van a Hétfák nevű hely.
 • De sehogy sem sikerült megtalálni. Azért a városnézés jó volt, meg élveztük a rejtvényeket.
 • Az első állomásra rádőlt egy kiszáradt erdeifenyő. De szerencsére csak alig érte el, és így a kőtömbnek nem esett bántódása.
 • Megtaláltuk.
 • Remélem az egerek nem a dobozban voltak :-).
 • Szepen felujitottak a fürdöt. Jo volt kiprobalni a labfürdöt.
 • Nagy a népsűrűség errefelé, főleg hétvégén. Sajnos kicsit elvitték a giccs felé ezt a látványosságot.
 • Erdőfüle irányából közelítettük meg a helyet, ott teljesen jó út van, de tovább nem mentünk, így nem tudom, hogy a Hargita megyei szakaszon mi a helyzet. Volt némi autós forgalom, de valószínűleg csak erdészeti/vadászati céllal, megyén belül.

Sikerült eljutni Marosszentgyörgy környékére? Tetszett a Hétfák? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.