Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Rablóvár - Zsidóvár - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Rablóvár - Zsidóvár turisztikai látnivalói

Rablóvár - Zsidóvár

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Szobrok a Bálház helyén - Sepsiszentgyörgy Sok fakarika
Sok fakarika
Harangláb 2
Harangláb 2
A kráter peremén
A kráter peremén
Ark-angyalos
Ark-angyalos
Salamon sziklái
Salamon sziklái
Tájékoztató tábla a földön
Tájékoztató tábla a földön
Ördöglik - Csíkzsögöd g & g
g & g
Derékig érő jég
Derékig érő jég
Szászújfalu Bejárat
Bejárat
A körösrévi vízesés
A körösrévi vízesés

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Rablóvár Zsidóvár fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Zsidóvár.. Fedezzétek fel Zsidóvár és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Rablóvár!

A legközelebbi település Zsidóvár, 1,21 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Rablóvár Zsidóvár közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
- Dákfej-szikla Bégalankás 13,1 km-re. - Szurdok-tó Ferde 15 km-re. - Minibusz-szálló Ruszka-havas 15,7 km-re. - Galadna 15,8 km-re. - Vashíd Lugos 17,7 km-re.
17,8 km-re. A Transzlunkány (Transluncani, Oboare), egy 4,5 km hosszú, látványos, sziklába és hegyoldalba ásott, aszfaltozott (mezőgazdasági) út Bégalankástól délre.
Tibiscum római municípium 18,8 km-re. Délmagyarország legtekintélyesebb római municípiuma, Tibiscum, Krassó-Szörény vármegyében feküldt, a mai Zsuppa helyén. Igazából sokkal impozásabb építményekre számítottam.
Szerelem-alagút Obrézsa 20,8 km-re. Több helyen is meg lehet közelíteni, Obrézsa egyik mellékutcája is keresztezi a sínpárt. Csodálkozom, hogy egyáltalán még létezik a sínpár. A Szerelem-alagút egy elhagyott sínpár fölé nőtt fakoronák által kialakított zöld folyosó, Obrézsa és Novákfalva között, Karánsebes közelében, Krassó-Szörény megyében. - Sirály-tó Lugos 20,9 km-re.
21,5 km-re. A Flórián-szikla egy érdekes, csúcsos formájú sziklaképződmény, az Üveggyári telep (Tamásdi üveggyár, Colonia Fabricii) szélén.
21,9 km-re. A nagyobbik, Zsuppányi halomsírnak nevezett lapos halom 610 méterre, kelet - északkeletre található a Bégaszuszányi vasúti megállótól, 30 méterre északra a Glavica pataktól, annak jobb partján. A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Zsuppány településtől északnyugatra két halomsírt találunk.
22,1 km-re. A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Bégaszuszány településtől északra több halomsírból álló régészeti lelőhelyt találunk. Tiku (Ticu) halma, egy Hallstatt-kori szentély, 540 méterre van a templomtól és 20 méterre délre a vasútvonaltól.
Bégamonostor 23,5 km-re. A település első írásos említése: Monostor (1427), 1484-ben mezőváros, várát először 1505-ben említik. 1551-ben Petrovics Péter, 1616-ban Bethlen Gábor foglalta el, később a törökök lerombolták.
25 km-re. Ferenc József egészalakos szobrát 1906 október 7-én avatták fel Karánsebesen. Az igazat megvallva, szerintem az öreg császár jobban nézett ki azon a talpazaton. 1943-ban eltávolították, azóta a talapzaton Dragalina tábornok szobra áll. - Őslénytani lelőhely Apádia 27,2 km-re.
Malom Forrásfalva 28 km-re. Forrásfalva közelében, a nadrági vasipari társaságnak vasércbányái voltak.
Szervesd tava 28,9 km-re. Miután leparkoltunk megkerültük a tavat. - Levendulamezők Marzsina 29,6 km-re.
31,1 km-re. A Kohó-kövek Kőfalu (románul Pietroasa) településtől délkeletre találhatók. A hely neve a régi osztrák térképen Eisen-Stollen, ami a német Bergwerkstollen-ből fordítva, magyarul vasbánya-bejáratot jelent.
Sebestorony 31,6 km-re. A falutól 1 km-re északkeletre található a 420 m magas Stirminica-hegy, melynek ormán többemeletes toronyrom dacol az idők múlásával. A szervesdi tó után megkererstük a Sebestoronynál elrejtett dobozt is. Fél óra gyaloglás után értünk fel a romokhoz. A Szörényi-havasokhoz tartozó Szárkő-Godján-hegység északnyugati részében, Karánsebestől keletre fekszik Sebestorony község. - Kék-barlang Kőfalu 31,9 km-re. - Szfinx Felsőgörbed 34,2 km-re.
37,2 km-re. Kemenceszék tava. A közelben szénbányák és több cseppkőbarlang van. - Mocsonyi-Teleki-kastély Kápolnás 39,3 km-re.
39,5 km-re. Buziásfürdő Temesvártól 33 km-re fekszik. A fürdőhely jellegzetessége a város központjában levő hatalmas parkban található fából faragott sétapavilonok.
39,8 km-re. Jó pár kilométer után tűző napsütés alatt érkeztem meg Resicabányára, és már nagyon szerettem volna tudni, hogy hol lesz a szállásom. Utban a Néra völgye felé meglátogattuk a resicai mozdonymúzeumot. A resicabányai rendező pályaudvar előtt létrehozott szabadtéri múzeumban tizenhat, Resicán gyártott, ma is működőképes, gőzmozdony található.
40,1 km-re. A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok nyugati részén található. A túránk legmagasabban fekvö dobozát a Kis-havasi kereszt alatt találtuk meg. A térképen egy eldőlt, egyenlő szárú háromszögre hasonlít, melyet nyugaton a Temes völgye választ el a Szemeniktől, északon a Bisztra a Ruszka-havastól, délen a Hideg patak a Godjántól és a Csernai-havasoktól, keleten a Sesz és a Nagy patakok a Retyezáttól.
41,2 km-re. Őslénytani, pontusi kövületek lelőhelye - Radmanóc, románul Radmanesti.
41,2 km-re. A Sinesie a Kápolnásra (Capalnas) vezető földúton körülbelül 300 méterre van, míg a Dutu a Pozsgára (Pojoga) vezető út közelében. Kaprióra falu határában két barlang található, a Sinesie- és a Dutu-barlang.
41,2 km-re. A Constantin Gruescu ásványmúzeum Vaskő községben, a Völgy-(Vale) utca 113 szám alatt található, a gyűjtő házában. Itt, Koszti bácsi (nea Costica) több mint 2000 bányavirágot gyűjtött össze, Vaskő, Dognácska, Oravicabánya, Stájerlakanina, Újmoldova környékéről, de határon túlról is. - Laszói sánc 41,5 km-re. - Beganyiresd tava 42,9 km-re.
43,2 km-re. Soborsin nyugati végén egy vadászkastély áll, parkkal körülvéve - a 18-dik század végén épült és a 19-dik század első felében klasszicista stílusban újították fel.
43,5 km-re. Sportmászásra alkalmas hely, ugyanis egy több mint 50 m magas függőleges sziklafallal rendelkezik. A Danila-domb Vaskő községtől délnyugatra található, a Danila tisztásaként ismert márványfennsík fölé emelkedik.
44 km-re. Soborsin látnivalója a gyönyörű díszparkkal körülvett, 17-dik században épült klasszicista épület, a királyi kastély.
Pozsgai erdő 44,2 km-re. A Pozsgai erdő természetvédelmi terület 20 hektáron. - Bakóvár tava 44,3 km-re.
Határvédő sáncok Zajkány 45,2 km-re. Az akkor Tapae nevű szoros közelében 89-ben és 101-ben is nagy csatát vívtak a római légiók és a dákok. A délről a Szárkő-hegység, északról a Ruszka-havasok általhatárolt, 699 m magasságban fekvő szoros az őskortól kezdve fontos átkelőhely volt a Temesköz és a Hátszegi-medence között.

Történelmi-kulturális értékek - Temes megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rablóvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Zsidóvár térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Akkor a képet is törölni kéne, amit feltettem.
 • Az első alkalommal a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, illetve Studió Színház előtti kis kertben személyek álldogáltak. A kerítés betonlapkáin is fiatalok üldögéltek.
 • Cudar idő és fáradság. Ezt feledtette amikor rábukkantunk a testvéremmel a dobozra.
 • Pál Zoltán kollégámra és tanítványainkra akik menedzselik a Sószorost (is). És igenis fizessenek a látogatók, nem drága és szokjuk meg, hogy ha valamit rendben akarunk tartani az pénzbe kerül.
 • A dobozt újrarejtettük.
 • Most a hétvégén a szorosnál sátoroztam és felmentem a Csala tornyára. Ellenőriztem a dobozt, de nem találtam.
 • Igazából most már van 5.
 • Gondoltam, hogy nem jelentem be ezt a megtalálást, várok vele, míg a trekkingklub is bejegyzi magát a füzetbe. De végül mégis bejelentem, hogy legyen visszajelzés a rejtő számára.

Sikerült eljutni Zsidóvár környékére? Tetszett a Rablóvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Temes megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.