Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Vashíd - Lugos - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Vashíd - Lugos turisztikai látnivalói

Vashíd - Lugos..

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Vashíd Lugos fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Lugos és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Vashíd!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Lugos, 0,3 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Vashíd Lugos közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Bégaszuszányi halomsírok - A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Bégaszuszány településtől északra több halomsírból álló régészeti lelőhelyt találunk. Tiku (Ticu) halma, egy Hallstatt-kori szentély, 540 méterre van a templomtól és 20 méterre délre a vasútvonaltól.
Zsuppányi halomsírok - A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Zsuppány településtől északnyugatra két halomsírt találunk. A nagyobbik, Zsuppányi halomsírnak nevezett lapos halom 610 méterre, kelet - északkeletre található a Bégaszuszányi vasúti megállótól, 30 méterre északra a Glavica pataktól, annak jobb partján.
Rablóvár Zsidóvár - Bégamonostor - 1551-ben Petrovics Péter, 1616-ban Bethlen Gábor foglalta el, később a törökök lerombolták. A település első írásos említése: Monostor (1427), 1484-ben mezőváros, várát először 1505-ben említik.
Szurdok-tó Ferde - Buziásfürdő - A fürdőhely jellegzetessége a város központjában levő hatalmas parkban található fából faragott sétapavilonok. Buziásfürdő Temesvártól 33 km-re fekszik.
Nagytopolyi gyűjtőtó - Galadna - Bakóvár tava - Sustra tava - Dákfej-szikla Bégalankás - Őslénytani lelőhely Radmanóc - Őslénytani, pontusi kövületek lelőhelye - Radmanóc, románul Radmanesti.
Nickyfalva tava - Transzlunkány kanyargós hegyi út Bégalankás - A Transzlunkány (Transluncani, Oboare), egy 4,5 km hosszú, látványos, sziklába és hegyoldalba ásott, aszfaltozott (mezőgazdasági) út Bégalankástól délre.
Minibusz-szálló Ruszka-havas - Tibiscum római municípium - Római. Igazából sokkal impozásabb építményekre számítottam. Délmagyarország legtekintélyesebb római municípiuma, Tibiscum, Krassó-Szörény vármegyében feküldt, a mai Zsuppa helyén.
Flórián-szikla Tamásd - A Flórián-szikla egy érdekes, csúcsos formájú sziklaképződmény, az Üveggyári telep (Tamásdi üveggyár, Colonia Fabricii) szélén.
Őslénytani lelőhely Apádia - Levendulamezők Marzsina - Őslénytani lelőhely Szabálcs - Szerelem-alagút Obrézsa - A Szerelem-alagút egy elhagyott sínpár fölé nőtt fakoronák által kialakított zöld folyosó, Obrézsa és Novákfalva között, Karánsebes közelében, Krassó-Szörény megyében. Sínek. Csodálkozom, hogy egyáltalán még létezik a sínpár. Több helyen is meg lehet közelíteni, Obrézsa egyik mellékutcája is keresztezi a sínpárt.
Ötvösd tava - Temesberény tava - Temesjenő tava - Ferenc József szobrának talapzata Karánsebes - Ferenc József egészalakos szobrát 1906 október 7-én avatták fel Karánsebesen. Ferenc Jóska. Az igazat megvallva, szerintem az öreg császár jobban nézett ki azon a talpazaton. 1943-ban eltávolították, azóta a talapzaton Dragalina tábornok szobra áll.
Kilátópont Bosnyák-patak völgye Sistaróc - A hely a sistaróci templomtól 2,5 km-re van, a DJ572 jelzésű, Sistaróc és Kövesd közötti megyei úttól 1,4 km-re. A kilátópont 25 méterrel a Bosnyák-patak medre felett található, annak bal partjától 70 m-re nyugatra.
Constantin Gruescu ásványgyűjtemény Vaskő - Itt, Koszti bácsi (nea Costica) több mint 2000 bányavirágot gyűjtött össze, Vaskő, Dognácska, Oravicabánya, Stájerlakanina, Újmoldova környékéről, de határon túlról is. A Constantin Gruescu ásványmúzeum Vaskő községben, a Völgy-(Vale) utca 113 szám alatt található, a gyűjtő házában.
Malom Forrásfalva - Forrásfalva közelében, a nadrági vasipari társaságnak vasércbányái voltak.
Mocsonyi-Teleki-kastély Kápolnás - Halásztó Iklód - Danila-domb Vaskő - Sportmászásra alkalmas hely, ugyanis egy több mint 50 m magas függőleges sziklafallal rendelkezik. A Danila-domb Vaskő községtől délnyugatra található, a Danila tisztásaként ismert márványfennsík fölé emelkedik.
Mozdonymúzeum Resicabánya - Mozdonyok közt. Jó pár kilométer után tűző napsütés alatt érkeztem meg Resicabányára, és már nagyon szerettem volna tudni, hogy hol lesz a szállásom, de azért jó volt végignézni minden egyes mozdonyt, latolgatni teljesítményét, elképzelni, hogy kik tervezték, és építették meg, milyen körülmények között, és hol végezte munkáját. Resitza. Utban a Néra völgye felé meglátogattuk a resicai mozdonymúzeumot. Vonat. A doboz nem lett meg, viszont láttam sok mozdonyt. A resicabányai rendező pályaudvar előtt létrehozott szabadtéri múzeumban tizenhat, Resicán gyártott, ma is működőképes, gőzmozdony található.
Kohó-kövek Kőfalu - A hely neve a régi osztrák térképen Eisen-Stollen, ami a német Bergwerkstollen-ből fordítva, magyarul vasbánya-bejáratot jelent. A Kohó-kövek Kőfalu (románul Pietroasa) településtől délkeletre találhatók.
Kemenceszék tava - A közelben szénbányák és több cseppkőbarlang van. Kemenceszék tava.
Kék-barlang Kőfalu - Vadászkastély Soborsin - Soborsin nyugati végén egy vadászkastély áll, parkkal körülvéve - a 18-dik század végén épült és a 19-dik század első felében klasszicista stílusban újították fel.
Szervesdi nárciszrét - Szervesd tava - V@lybra_1. Miután leparkoltunk megkerültük a tavat. Kaprióra - A Sinesie a Kápolnásra (Capalnas) vezető földúton körülbelül 300 méterre van, míg a Dutu a Pozsgára (Pojoga) vezető út közelében. Kaprióra falu határában két barlang található, a Sinesie- és a Dutu-barlang.
Saroltavár - Charlottenburg, 1910 és 1918 között Saroltavár (románul Charlotenburg, korábban Charlottenburg, más néven Sarlota vagy Barita, németül Charlottenburg) Temesvártól 38 km-re északkeletre, a Berekszó jobb partján fekszik. Az egyetlen szabályos kör alaprajzú település a Bánátban.
Szfinx Felsőgörbed - Hinta Felsőgörbed - Királyi kastély Soborsin - Soborsin látnivalója a gyönyörű díszparkkal körülvett, 17-dik században épült klasszicista épület, a királyi kastély.
Lippafüred - Liebling-gyűjtőtó - Sebestorony - A falutól 1 km-re északkeletre található a 420 m magas Stirminica-hegy, melynek ormán többemeletes toronyrom dacol az idők múlásával. Havas hegyek alatt. Fél óra gyaloglás után értünk fel a romokhoz. V@lybra_2. A szervesdi tó után megkererstük a Sebestoronynál elrejtett dobozt is. A Szörényi-havasokhoz tartozó Szárkő-Godján-hegység északnyugati részében, Karánsebestől keletre fekszik Sebestorony község.
Győröd tava - Máslak vára - A községtől délkeletre, körülbelül 1 km-re találjuk Máslak várának maradványait. A Bánság északkeleti részében, a Ruszka-havasokból nyugatra messze kinyúló Lippai-hegycsoport (Erdőhát) vidékén,alacsony dombvidéken terül el Máslak (Maşloc) község.
Vidéki levendula Temesfüves - A Vidéki Levendula levenduláskertbe Angustiafolia Sevastopolis fajtájú levendulát ültettek. Nem kérnek belépési díjat, a látogatás feltétele egy csokor virág vagy egy üveg illóolaj megvásárlása.
Pozsgai erdő - A Pozsgai erdő természetvédelmi terület 20 hektáron.
Őslénytani lelőhely Marosmonyoró - Solymosvári tavak - Borvizes kút és fortyogó - Solymosvár - A doboz tartalma teljesen átázott. A tájékoztató is penészes már. Képtelen segítség. Miután sokszor autóztam el a várdomb tövében, és sokszor terveztem, hogy, na majd a következő alkalommal. Vár a Maros fölött. A nagy kánikula ellenére is kikapaszkodtunk a várhoz, a kökénybokrok között. Solymosvár Máriaradna közelében található, a tatárjárás után építették, de a 17-dik század vége óta romokban áll.
Bazilika Máriaradna - Már az új helyen. Megtaláltam a kis, filmes dobozkát, már az új helyen. Máriaradna, híres búcsújáróhely, látnivalója a 18-dik század második felében épült kéttornyú, barokk temploma.
Beganyiresd tava - Honvéd-emlékmű Temesvár - A Temesvár ostromában, 1849-ben elesett honvédek sírja fölé emelték, 1894 november 1-én a Temesvári Honvéd-Szobor Bizottság jóvoltából. Az 1948-as Honvéd-emlékmű, vagy selyemgyártelki obeliszk, ahogy még nevezik, a Győrödi úton, a 6-os számú ház telkén áll.
Állatkert Temesvár - Turbinák Temesvár - A Béga csatornán vízlépcsőként is szolgáló erőmű épületét Székely László tervezte, 1907-ben kezdték építeni. Az 1910 nyarán üzembe helyezett Turbinák felszerelése két darab, háromkerekű, 560 lóerős Francis turbinából áll, 385 kilowattos, kétfázisú Ganz generátorokkal.
Mezősomlyó - Kalodva vára - A Solymosi-hegység dél-nyugati részében, a Kalodvai-patak mellett, az egykori Arad vármegyében fekszik Kalodva község. A határában az Árpád-korban jelentős erődítmény állt.
Laszói sánc - Milleniumi templom Temesvár - A nagy, székesegyházhoz mérhető római katolikus templomot Ybl Lajos tervezte neoromán stílusban. A temesvári Milleniumi templom a Gyárváros központjának számító Kossuth tér közvetlen közelében, a Coronini téren található.
Hidasligeti tó - Ópálos Temeshidegkúti halásztó - A tavat Temeshidegkúti halásztónak hívják, románul Iazul Zabrani, de a vízfelület Ópálos település területén található.
Levendula Krassóvár - Fekete nyár Ópálos - A fekete nyár a Maros folyó és a vasútvonal között található, Ópálostól délkeletre.
Krátertó Temesszécsény - Fortyogó Temesszécsény - Petőfi Sándor-emlékmű Újszentes - Az újszentesi Petőfi Sándor emlékmű közvetlenül a község központi parkjának előterében, a református templom előtt található.
Mária Terézia-bástya Temesvár - Fortyogó sárvulkánok - Nyolc boldogság Temesvár - Augustin Pacha utca 1 szám, Temesvár. Nyolc boldogság üvegablak-sorozat a püspöki palota folyosóján, az udvar felőli oldalon.
Római-katolikus székesegyház Temesvár - A csanádi püspökség székesegyházának alapkőletétele 1736 augusztus 6-án történt. A temesvári római-katolikus székesegyház az egykori Losonczi téren található, a város történelmi központjában.
Bolyai János emléktábla Temesvár - Bolyai János emléktábla - Jecza Péter, 1993. Bolyai János  utca, Temesvár.
Ópálos - Ópálos a hegyaljai borvidék, illetve Arad környékének egyik népszerű kirándulóhelye.
Ferencfalva tava - Prochaska család síremléke Temesvár - Prochaska család síremléke - Temesvár.
Tesöld tava - Gerhardinum katolikus líceum Temesvár - A tanintézetben kezdetben latin, majd német, a XIX-dik század közepétől az I világháborúig magyar, az 1920-as évektől román nyelven folyt az oktatás. A piarista kegyes tanítórend a magyarlakta vidékeken a 18-dik század első felében terjedt el - az ősi csanádi egyházmegyében Szentannán működtettek kollégiumot, amely a növendékek kis száma miatt 1788-ban megszűnt, majd az iskola II József rendelete alapján Temesvárra került.
Sailer Antal-szoborcsoport Temesvár - Sailer Antal-szoborcsoport a temesvári Gyermekklinikával szemben, a Mária királynő téren.
Mária-emlékmű Temesvár - Mária-emlékmű a Józsefváros és az Erzsébetváros határán, a Mária-téren - Temesvár.
Ménes - Walking down the main street, when the evening sun covers the yellow houses with gold varnish, when the last birds sing their song and dogs bark friendly from behind the closed gates, when a late cowherd passes through the streets with his herd. A geodoboz könnyen megtalálható. A földön hever, kevés földdel betakarva. Minis, a picturesque village, in West Romania near Arad.
Falfestmény Temesvár - A festményt 2019-ben készítették, a Decemberi forradalom 30 éves évfordulója alkalmából. Románia legnagyobb falfestménye Temesváron található, a Nicolae Titulescu úton, egy régi siló épületének oldalán.
Petőfi Sándor emlékmű Szabadfalu - évi Honvédek Egyesülete ezen a helyen. Látványos ünnepség keretében, először 1899 július 30-án állított emléktáblát az 1848-49.
Kis-havas Szárkő - A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok nyugati részén található. V@lybra_3. A túránk legmagasabban fekvö dobozát a Kis-havasi kereszt alatt találtuk meg. A térképen egy eldőlt, egyenlő szárú háromszögre hasonlít, melyet nyugaton a Temes völgye választ el a Szemeniktől, északon a Bisztra a Ruszka-havastól, délen a Hideg patak a Godjántól és a Csernai-havasoktól, keleten a Sesz és a Nagy patakok a Retyezáttól.
Popovác-barlang - Nyugati tengerpart Gyorok - Románia nyugati tengereként, tengerpartjaként is emlegetett gyoroki tó 22 km távolságra található Aradtól. Gyorok falutól nyugatra található, egykori homokbánya területén alakították ki, idegenforgalmi célokból.
Néra-forrás - Földvár Mezőzsadány - Csörsz-árok Szabadhely - A Dunakanyartól indul, az Alföld északi peremén halad kelet felé a Tiszáig, majd Debrecen környékén délkeletre fordulva egészen az Al-Dunáig húzódik. Csörsz árka néven egy körülbelül 1260 km hosszú ókori védőműrendszer maradványait ismerik Magyarországon, mely mintegy körbekeríti az Alföldet.
Mezőzsadány tava - Útépítők emlékműve Szakálháza - Az egykor Szeged felé vezető országút volt az első, melyet a Temesközben kiköveztek (1831 és 1835 között), hogy az alföldi közlekedés átkait, a marasztaló téli sarat és a nyári fullasztó porfelhőt megszüntessék. Az Útépítők emlékműve az E70-es nemzetközi út Temesvárról Zsombolyára vezető szakaszán, a 6-os kilométerkőnél található.
Tornya Kovászi - Az Alföld keleti peremén, a Solymosi hegység nyugati lábánál fekszik Kovászi község. A falu központjától délkeleti irányban, légvonalban 3 kilométerre emelkedik a Tornya nevű, 464 m magas hegy, melynek csúcsán középkori vár maradványai találhatók.
Örményesi-szoros Örményes - A Temes-folyó két szakaszon is bevágta magát a Szemenik-hegység kemény, kristályos kőzetébe. A Teregova falutól északra található szoros mellett, Örményesnél is szép, vadregényes, epigenetikus szurdokvölgy alakult ki.
Szentháromság sziklája - Először egy 1788-as katonai térkép tüntette föl, Szentháromság sziklája néven. Az újrarejtett ládát találtátok meg. Hát, ez volt a . Majdnem drive-in rejtés. A vasúti híd, illetve a Szentháromság sziklájának közelében, mindkét oldalon hatalmas parkoló áll rendelkezésre. A sziklába vájt Írott kő ortodox remetekolostor Örményes határában, a Temes felett átívelő vasúti híd tövében található.
Ortodox templom Guraszáda - Az Ákos nemzetségbeli Illyei család 1292-ben kapott engedélyt rá, hogy területére románokat telepítsen. Guraszáda, Dévától 30 kilométerre északnyugatra, a Maros jobb partján, a 7-es főút mentén fekszik.
Kovászi - A rom magánterületen van a temető közelében. Kovászi talán legértékesebb látnivalója a középkori templom romja, a viszonylag jó állapotban megmaradt templomtoronnyal.
Maroscsicsér tava - Zöld Paradicsom-tó - Kék-tó - Temesvári csata emlékmű Újbesenyő - Közvetlenül a falu szélén jobbra kell letérni egy a vasutállomás felé vezető úton, majd tovább a vasút mentén, mígnem feltűnik az a bokor melynek védelmében az obeliszk meghúzódik. A Temesvárt Nagyszentmiklóssal összekötő DN6-os országútról a 12-es kilométerkőnél bekötőút ágazik le Újbesenyő felé.
Határvédő sáncok Zajkány - A délről a Szárkő-hegység, északról a Ruszka-havasok általhatárolt, 699 m magasságban fekvő szoros az őskortól kezdve fontos átkelőhely volt a Temesköz és a Hátszegi-medence között. Az akkor Tapae nevű szoros közelében 89-ben és 101-ben is nagy csatát vívtak a római légiók és a dákok.
Teregova-szoros Örményes - A Teregova szűk szorosán keresztül kapcsolódik északra a Teregova-felszín a Karánsebesi-medencével. A Temes-Cserna árok a Kárpátok leghosszabb folyosószerű árka, 90 km hosszú, Örményes és Teregova között összeszűkül, kialakítva a Teregova-szorost.
Rózsafüzér rózsakert Mondorlak -

Történelmi-kulturális értékek - Temes megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Vashíd adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Lugos térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni Lugos környékére? Tetszett a Vashíd? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8237 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Temes megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.