Pixel
Rejtekhely.ro Geotrekking Erdélyben - Geotrekking

 


Református templom - Bonyha

Református templom - Bonyha


A ma is álló bonyhai református templom építését a Bethlen és Apafi családok őseinek tulajdonítják a tatárjárás utáni évtizedekből. Tornya újabb, XVIII. századi. A XV. századi átalakítások és a későbbi újítások után is szentélye megőrizte gótikus gyámköveit és középkori szentségfülkéjét. Csarnoktemplom, kazettás mennyezettel. Falfestmények is maradtak meg. Krisztus előtt 3 térdeplő alak. Két középkori harangja is van, a kisebb 4 címerrel.

1291-ben Bahna néven jelentkezik az oklevelekben. Nevét a krónikákban 1002-ben szereplő Gyula fiával, Bucnával vagy Buhnával hozzák kapcsolatba. 1291-ben Bahna, 1319-ben Bohna, 1332-ben Bahnia, 1405-ben Bonyha, 1587-ben ismét Bonyha formában fordul elő. 1332-ben plébániatemploma van, papja, István ebben az évben a pápai tizedjegyzék szerint 80 dénárt fizet,...

További részletek (gps koordináták, térképek, leírások, fényképek) regisztráció után.

A Rejtekhely-keresés Erdélyben közösségépítő játszótér. Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Regisztráljatok a játszóterünkre. Románia látnivalói

Keressétek meg a Református templom Bonyha rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

A Rejtekhely.ro, bár szintén geojátszótér, nem a nemzetközi alapjáték, a geocaching helyi játszótere. Egy másik kincskereső játék, amelyben a "kincs" Erdély történelmi és kulturális öröksége, természeti látnivalói, és nem valamilyen kincsszerűséggel felruházott tárgy.

Regisztráció

Rejtekhelyek a közelben
Pixel
Bethlen varkastely Bonyha
Gogan vara
Erodtemplom Szaszormenyes
Reformatus templom Goganvaralja

Hozzászólások
Pixel
Megvan...
Fedett lépcső ...


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2022 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Hasonló játék, mint a geocaching. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Oldalkészítés: 0.04 másodperc