Pixel
Rejtekhely.ro Geotrekking Erdélyben - Geotrekking

 


Református templom - Árapatak

Református templom - Árapatak


Árapatak gazdag népművészeti hagyományokkal rendelkező falu. Többségében romák lakják.

1332-ben Arupotok, 1407-ben Arwapatak, 1359-ben Arapataka néven jelentkezik az okiratokban. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Márton a pápai tizedjegyzék szerint 8 régi banálist fizet, 1334-ben 2 banálist és 3 obulust. A XV. században épült gótikus stílusú templom ma is áll. Falfestményeinek egy részét megőrizte. A reneszánsz kor is hagyott benne néhány emléket.

Orbán Balázs a templom építésének idejét 1665-re teszi, de ez a dátum csak újítását jelezheti, hiszen a szószék mögé befalazott sírkő is régebbi: 1602-ből való, Geréb Benedek emlékét őrzi. A XVIII. században a templomot és várfalát újjáépítik. Középkori tiszta katolikus lakossága a reformáció évtizedeiben református lesz, a templommal...

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.

Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Regisztráljatok a játszóterünkre.

Keressétek meg a Református templom Árapatak rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Miért érdemes regisztrálni? A támogató tagok számára elérhető szolgáltatások: Keresés kulcszóra és adott koordináták körül, Utolsó megtalálások és hozzászólások, A rejtekhely követése, Megjelenítés OpenStreetMap térképen, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen, Egyéb térképek (Román katonai térkép, RGB ortófotó térkép, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás előrejelzés, Meteoblue térkép, Webkamerák, OpenTopoMap), Gps koordináták ajánlott és egyéb formátumban, Koordinátáinak letöltése .gpx formátumban, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek, Android alkalmazás, Segédpontok .gpx formátumban.


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2022 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Oldalkészítés: 0.03 másodperc