Pixel
Rejtekhely.ro Geotrekking Erdélyben - Geotrekking

 


Unitárius templom - Nagyajta

Unitárius templom - Nagyajta


A mai templom az ősinek közvetlen utóda. A XV. században kapta gótikus formáját, amelyből sok megmaradt, bár többször is átalakították. Későgótikus a befalazott sekrestyeajtó is. Szentélye sokszögzáródásu, hálóboltozat díszíti, melynek bordázata csinos gyámkövekre támaszkodik. A hajót is hálóboltozat fedte, de bordái hiányzanak. Kapuit átalakították, de az öt ablak megmaradt csucsívesnek. Az ablakok díszművei változatosak, mindegyik más díszítéssel.

A templomot hatalmas négyszögű várkastély veszi körül, négy sarkán erős bástyákkal. Az 1789. évi unitárius vizitációs jegyzőkönyv három bástyát említ, melyek közül kettő cseréppel volt fedve, a harmadik „rongyollott” zsindellyel. A templomhoz torony csatlakozik melyet az 1802. évi földrengéskor újjá kellett...

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.
Várfal
Várfal
A hét vezér
A hét vezér
Bástya
Bástya
Várfal
Várfal
Sírkő 1
Sírkő 1
Sírkő 2
Sírkő 2
Sírkő 3
Sírkő 3
Sírkő 4
Sírkő 4
A vártemplom
A vártemplom
Sírkő 5
Sírkő 5
Felirat
Felirat
Várfal
Várfal

Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Regisztráljatok a játszóterünkre.

Keressétek meg a Unitárius templom Nagyajta rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Miért érdemes regisztrálni? A támogató tagok számára elérhető szolgáltatások: Keresés kulcszóra és adott koordináták körül, Utolsó megtalálások és hozzászólások, A rejtekhely követése, Megjelenítés OpenStreetMap térképen, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen, Egyéb térképek (Román katonai térkép, RGB ortófotó térkép, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás előrejelzés, Meteoblue térkép, Webkamerák, OpenTopoMap), Gps koordináták ajánlott és egyéb formátumban, Koordinátáinak letöltése .gpx formátumban, Közeli és meg nem talált rejtekhelyek, Android alkalmazás, Segédpontok .gpx formátumban.

Turisztikai látnivalók a közelben

Pixel
 • Feketevar Apaca
 • Apaca temploma
 • Unitarius vartemplom Bolon
 • Reformatus templom Bolon
 • Boloni halastavak

 • Hozzászólások

  Pixel
 • Nem pusztultak el a freskók

  Családunk egyik tagja néhány hónappal ezelőtt részt vett a felújított templom bemutatásán...
 • Geotrekking majális alkalmával

  A 2018-as Geotrekking majális második napján, az apácai Tolvajos-barlang bejárása után érkeztünk Nagyajtára...
 • Megint egy bezárt templom

  Megvan a hely, csak megint egy bezárt vártemplom...


 • A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2022 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Oldalkészítés: 0.06 másodperc