Cycle Map, környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe

Tatárlik - Vargyas-szoros - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Tatárlik - Vargyas-szoros

Tatárlik - Vargyas-szoros

Az Orbán Balázs-barlangtól nyugati irányban, a vele átellenben, a patak túlsó partján lévő sziklafalban, a Lócsűr-barlang felett kb...

További részletek (gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, nagyobb méretű fényképek, keresési lehetőség) regisztráció után.

***

Néhány kép a Tatárlik - Vargyas-szoros képtárból:

Tatárlik
Tatárlik
Alagút
Alagút
Átjáró
Átjáró
Az Ugron barlang
Az Ugron barlang

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Tatárlik Vargyas-szoros rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Érdekes helyek a közelben:
* Dénes István emlékdoboz 0.05 km-re - A Dénes István emléktúra a vargyasi kőbányától indult, majd a Súgólik megtekintése után a Gódra karszton folytatódott és a Vargyas-szorosban ért véget. * Hegyi menedékhely 0.46 km-re - * Kőmező-patak zuhatagsora 0.72 km-re - A Kőmező északnyugati részéből ered a Vargyas-patak baloldali mellékpataka, a Kőmező-patak. * Homokkő képződmények 4.51 km-re - Homoródalmás felől a Vargyas-szoros felé vezető út bal oldalán, a domboldalban látványos homokkőképződményeket láthatunk. * Pisztrángtelep 6.72 km-re - A Pisztrángtelep a tiszta vizű Kormos-patak völgyében, a Köves-patak torkolata alatt található. * Sóskút 6.87 km-re - A homoródalmási Sóskút Lövéte felől a második Sóskút utcai bejárat végében található, a patak partján. * I. világháborús emlékmű 7.51 km-re - A Kis-Homoród völgyében fekvő Lövétén, a község központjában, az úgynevezett középszegi malom háta mögött, a parókia kertjének előterében impozáns méretű háborús emlékmű áll. * Kirulyfürdői pionírtábor 9.45 km-re - Kirulyfürdői pionírtábor. * Sólyomkő 9.69 km-re - Kirulyfürdő egyik legszebb helye a Sólyomkő. * Homoródkarácsonyfalva szelídgesztenyefái 9.92 km-re - Homoródkarácsonyfalva nyugati határában, a vízválasztó keleti oldalán, 2 hektáron elterülő szelídgesztenye ültetvény található. * Szelterszfürdő 10.3 km-re - * A hivatkozások regisztrált felhasználók számára elérhetőek, bejelentkezés után.

Néhány székely szó jelentése:
Gagyatol = Zavarosan beszél, kis gyermeknél. Gajhó = Kétélű csákány. Az egyélű neve csákánykapa. Galatyol = Zavarosan beszél, akadozik. Gánár = Gunár. Gardon = Nagybőgő. Gáz = Petróleum, lámpaolaj. Gerendej = Az eke farésze. Geszkenye = Gesztenye. Glicsuzik = Korcsolyázik. Gób = Cserepes tűzhely.

Turisztikai látnivalók a közelben


Orbán Balázs-barlang
Orbán Balázs-barlang
A Vargyas-szoros legnevezetesebb barlangja az Orbán Balázs barlang (Kőlik, Nagybarlang, Almási barlang), melyet az elmúlt évszázadok folyamán számos híresség – Jókai Mór, Wesselényi Miklós, John Paget meglátogatott.
Vargyas-patak
Vargyas-patak
A Vargyas-szurdoka, a Persány-Rika hegység északi végénél, a Hargita lábainál kialakult mészkő-szikla szoros, a Székelyföld egyik jelentős, festői természeti szépségekben gazdag karsztvidéke.
Csudálókő
Csudálókő
A Vargyas-szoros keleti oldalának látnivalói a javarészt erdőben vezető, piros ponttal jelzett, Farkas csapás (ösvény) mentén érhetők el.
Vándorsólyom via ferrata
Vándorsólyom via ferrata
Azt lehetne mondani, hogy Kovászna megye via ferratája, mert majdnem itt van.
Vándorsólyom via ferrata
Vándorsólyom via ferrata
A mászás során a vándorsólymok sziklabirodalmában járunk.
Kőcsűr
Kőcsűr
A Kőcsűr, mely tulajdonképpen egy boltív a sziklában a Vargyas-szoros alsó végénél található, egy erdős sziklaszál tetején, közvetlenül a patak felett, átellenben a Medvék szigetének nevezett kis hordalékszigettel.
Tatár-kápolna
Tatár-kápolna
Amennyiben Kirulyfürdő vagy Homoródalmás felől közelítjük meg a Vargyas-szorost, először a Kő-mezőbe érünk.
Ejtőkő
Ejtőkő
Erdővidék népművészetéről híres falujából Vargyasról indulunk, a Vargyas patak völgyén fölfele a Homoródalmási Orbán Balázs barlang irányába.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Javítás és magyarázat - Köszönöm az észrevételt, a térképen tényleg tévesen jelent meg a Tatárlik helye...
 • Ugron barlang - A térképen helytelenül jelenik meg a Tatárlik helye...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.