Pixel
Rejtekhely.ro Geotrekking Erdélyben - Geotrekking

 


Xántusz-kastély romjai - Hosszúaszó

Xántusz-kastély romjai - Hosszúaszó


A hagyomány szerint Xántusz Keresztes alcsíki királybíró Hosszúaszóban lakott. Egykori kastélyának romja a kápolnával átellenben, a Libidáré dombon található, Fitód és Hosszúaszó települések között félúton.

Hideg, szeles idő volt nagy hóval 1694 februárjában, amikor 350 tatár betört Moldvából a Gyimeseken keresztül, és felperzselt hét falut: Szentmihályt, Szépvizet, Szentmiklóst, Delnét, Borzsovát, Vacsárcsit, Göröcsfalvát. Sok embert fogságba hurcoltak, sokat megöltek és sok barmot elhajtottak. Mindez hajnaltól délig történt....

További részletek (gps koordináták, térképek, leírások, fényképek) regisztráció után.

Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Regisztráljatok a játszóterünkre.

Keressétek meg a Xántusz-kastély romjai Hosszúaszó rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

A Rejtekhely.ro, bár szintén geojátszótér, nem a nemzetközi alapjáték, a geocaching helyi játszótere. Egy másik kincskereső játék, amelyben a "kincs" Erdély történelmi és kulturális öröksége, természeti látnivalói, és nem valamilyen kincsszerűséggel felruházott tárgy.

Regisztráció


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2022 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Hasonló játék, mint a geocaching. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói. Oldalkészítés: 0.02 másodperc